Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Münazara / "Gündemi siyaset mi belirler medya mı?"

Drall

Öne çıkan mesajlar

biliyorum münazara konusu "tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan" tarzı bişey, ama verdiler konuyu napalım değiştiremeyiz. okulda münazara yarışması var, bu iki haftanın konusu bu. pazartesi ilk 2 grup yapıcak münazarayı, münazaradan en fazla 1 saat önce falan çekilicek kura kimin neyi savunacağına dair, oyüzden savunduğumuz düşünce değil savunma şekli önemli. her türlü döneklik mübahtır. mesela geçen senenin birincileri seçmelerde "avrupa birliğine girmemeliyiz"i savunurken finallerde çekilen kura sonucu "avrupa birliğine girmeliyiz" i savunmuştu, ve onuda iyi savunduklarından birinci oldular. elinizde,kafanızda vs bu konuya dair düşünceler/belgeler varsa çok yardımcı olur bana sunabilirseniz =) ben siyasetin belirlediğini savunuyorum, ama işte neyi savunduğumun bi önemi yok =D
birde verilen örnekler illa türkiyeden değil, dünyadaki her ülkeden örnekler verilebilir, yani konu türkiye çaplı değil.

benim iki taraf için örneklerim şunlar;

eğer gündemi devlet belirler gelirse şunu dicem tartışmanın ortalarında kızıştığı noktalarda kakalancak biyer bulurum mutlaka:
"mesela türbanın kabul edilmesi, tam da harekatın başladığı gün oldu, abdullah gül okadar bekledi bekledi tam da tüm haberler operasyon başladı! diye haber yaparken türbanı olayladı..."

tabi böyle bi olayı pat diye tartışmanın başında söylersem haklı olarak "ne alakası var, abdullah gül gidipte operasyon haberlerini yazın türbanı yazmayın mı dedi? hem gazeteler yazmasınmı haberi? ayrıca türbanın onaylandığı gün hürriyetin bile manşetinde operasyonun başladığı gün türban kabul edildi yazıyodu" falan derler kötü olur benim için, oyüzden bu örneği vermeyedebilirim tam emin değilim.

ama eğer gündemi medya belirler gelirse:
"mesela türbanın kabul edilmesi, abdullah gül tasarının geldiği gün kabul edicekti, ama medya ortalığı karıştırıp gündemi bulandırdığı için 10 gün boyunca bir türlü kabul etmedi, son 4-5 günü kala da artık zaman aşımına uğramaması için kabul etti, oda operasyona denk geldi şans işte" dicem, ve münazarayı kazanmak uğruna sergilenen dönekliği uç noktaya ulaştırıcam... tabi bunu savunma sırasındamı söylesem saldırı sırasındamı söylesem bilmiyorum, gerçi saldırı sırasında tek amaç açık yakalamak oluyo, karşıya köşeye sıkışamıcak kadar büyük bi rakip gelebilir çünkü, hayatını böyle tartışmalarla geçiren arkadaşlarda katıldı yarışmaya onlardan tırsıyorum.

yani kafamdaki düşünceleri saymazsak örnek olarak böyle basit örneklerle kısıtlıyım şuanda, son zamanlarda yabancı gündemi hiç takip etmedim oyüzden yabancı örnekler veremiyorum. yardımcı olursanız sevinirim oyüzden =) birde eğer verdiğiniz örneği çürütebilicek bi örnek varsa onuda verebilirseniz çok iyi olur kurada hangisini savunacağımızı görücez ozamana kadar 2 tarafıda çok iyi savunabilir olmamız lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

önemli olan kimin belirlediği değil burda, enazından içinde bulunduğum münazara yarışmasında değil. bana fikir lazım düşünce lazım devletin belirlediğine dair olgu da lazım medyanın belirlediğine dair olgu/belge de. ki bence medyayı yönlendiren devlet olduğu için medya gündemi belirleyince dolayısıyla devlet gündemi belirlemiş oluyo, tabi nekadar doğru düşünüyorum nekadar yanlış bilemicem. ayrıca şu sıralar bu tartışmanın tarafalarca kanıtlarının en bariz göründüğü yabancı ülkeler hangileri sizce? onlarıda bi araştıriyim pztesiye kadar elimde bikaç kağıtla giriyim sunum odasına =D

başlık editini burda yapiyim: başlık biraz yanlış olmuş gibi.
Münazara / "Gündemi devlet mi belirler medya mı?"

olsa daha doğru olurmuş, öyle farzediverin.

bide draculavigorous, senin forumdaki bi yazını biraz uyarlayarak kullanabilirmiyim eğer devlet belirliyo yu çekersek kurada? yazı şu:

DraculaVigorous said:

Bi kaç şeyi de hatırlatmak istiyorum:
-Derin devletle (Ergenekon) ilgili gündem birden değişti, türbana döndü.
-Sınır ötesi operasyon sırasında 11. (onbirinci) yasayı onayladı.
-YÖK başkanının açıklaması da sınır ötesi operasyon sürecinde.
-Bankalar (Merkez bankasından sonra şimdi sırada Ziraat Bankası var) İstanbul' a taşınıyor.
-Tüm kurumlar (yargı dahil) atama ile doldurulacak. [Bu kısımda şunu belirtmek istiyorum. AKP,CHP,SHP,MHP,SP,TKP,... gibi hiçbir siyasi partinin yargının bağımsızlığına leke sürecek şekilde atama lüksüne sahip olabileceğini hazmedemiyorum.]
-Bir çok kurum ve kuruluş "Ben memleketimi pazarlamakla mükellefim." denerek satıldı.
Sosyal ağlarda paylaş

yahu şu konuya bi cevap verin lütfen =/ türkiye için onlarca örnek verebilicek kapasitedeyim ama yabancı ülkelerin medyasını falan hiç takip etmedim öyle oturupta, yabancı ülkelerdende bikaç örnek verebilicek olan varmı "medyamı belirler gündemi yoksa devletmi" konusunda?
Sosyal ağlarda paylaş

"tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan" benzeri bir konu değil.

gündemi halk belirler.
siyaset ve medya ise gündemle ilgili konuları tartışır.

ha illa birisini seçmek gerekiyorsa, medya derim ben.
çünkü halkın gündeminin hangisinin vitrin önüne konulacağını belirleyen organizasyon, medyadır.
Sosyal ağlarda paylaş

hocana selam soyle boyle isler yas isler adami en derinden sisler o yuzden yormasin nazik kafasini boyle seylere..

Havada Bulut Yok Bu Ne Dumandır
Mehlede Ölüm Yok Bu Ne Şivandır
Şu Yemen Elleri Ne De Yamandır

Adı Yemen'dir Gülü Çemendir
Giden Gelmiyor Acep Nedendir
Burası Muş'tur Yolu Yokuştur
Giden Gelmiyor Acep Ne İştir

Kışlanın Önünde Redif Sesi Var
Açın Çantasında Acep Nesi Var
Bir Çift Kundurayla Bir De Fesi Var

Adı Yemen'dir Gülü Çemendir
Giden Gelmiyor Acep Nedendir
Burası Muş'tur Yolu Yokuştur
Giden Gelmiyor Acep Ne İştir
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi bu ülkeden ülkeye değişir. türkiye gibi medyanın ne yaptığını kendi de bilmediği; başbakan ne yaparsa onu haber yapan yada önemli olay varsa onu hemen manşet veren medya, gündemi belirlemekten çok uzak.

hükümet nereye giderse gündem odur. başka birşey olmaz mesela durup dururken ortaya bir araştırma yazısı çıkmaz manşetlerde o yüzden hükümet belirler gündemi.

gelişmiş ülkelerde ise durum farklıdır, her medya organı gündem belirleyemez tabiki ama güzel araştırma yapan yazı yazan gazeteler ortaya bir fikir atar başbakan gündeme ayak uydurur.

benim düşüncem böyle, bu yoldan iki tarafı da savunabilirsin ama iki tarafı da savunabileceğini düşünmek çok saçma...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...