Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tersanelerde ölüm kol geziyor...


calimero

Öne çıkan mesajlar

said:
Bugün (12 Şubat) DEARSAN Tersanesi‘nde çalışan Cevat Toy adındaki bir işçi arkadaşımız düşerek yaşamını yitirdi. Toy tersanede kadrolu işçi olarak çalışıyordu. Öğlen yemeğinde bir akrabası tersane idaresine Toy’un kaybolduğunu bildirdi ama idare “bir şey olmaz” deyip geçiştirdi. Akrabasının saatler süren aramaları sonucu, Cevat Toy kazan dairesinde yaralı bulundu. Vücudunun çeşitli yerlerine demir lamaların saplandığı görüldü.

Bu ölümle beraber 29 Haziran 2007’de tersanelerde yaşamını yitiren işçi sayısı 15‘e yükseldi. Patronlar her gün onlarca iş kazasının yaşandığı tersanelerde, peş peşe gelen iş cinayetlerinin üstünü örtemez hale gelince Çalışma Bakanlığı göstermelik denetimler başlattı. Fakat denetimlerde komik denebilecek para cezalarıyla tersane patronlarının vahşi sömürü ve çalışma koşullarına göz yumuluyor.

Şurası açık ki biz işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınması, çalışma koşullarımızın düzeltilmesi vd taleplerimiz için örgütlenip mücadele etmediğimiz sürece tersanelerde patronların cinayetleri devam edecek. Biz ölürken birer birer, onlar kar edecek. Birer birer ölmek ya da hep beraber kurtulmak dışında yol kalmadı bize. Patronların işledikleri cinayetlere daha fazla sessiz kalmayalım; her cinayet yerini, patronlardan hesap sorduğumuz eylem yerine çevirelim.

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.

http://tersaneiscikurulu.org/ sitesinden alıntıdır



tersanelerde son 7 ayda ölen işçi sayısı 15 e yükselirken son üç yılda tersanelerde ölen işçi sayısı 50 ye yükseldi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşçi sendikalarını bile kendi kontrolüne alıp her türlü itirazı, karşı hareket ve/veya fikri engellemeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız.

Kanadalı altın şirketlerine toprağını satmayı reddeden köylünün arazilerine sadece seferberlik ilanı halinde kullanılan bir yasayı işleterek jet hızıyla el koyup yabancı maden şirketlerine peşkeş çeken bir iktidarın ezilen ve sömürülen insanların hakkını korumak gibi bir gayesinin olabileceğine inanmıyorum.

Edit: Söz konusu tersanelerde 2006dan 2007 yılına kadar 386 tane iş kazası meydana gelmiş. Birileri bayağı kapsamlı şekilde ört bas etmeye çalışmış durumu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sayın Ufuk Uras'ın TBMM'deki girişimleri sayesinde ben daha önce öğrenmiştim. 550'de 1 kişide olsa mecliste sol olmalı. Tersaneler işçi mezarlığına dönüştürüldü. Kazalarda ölenlre dışında ayrıca, aşırı kanserojen maddelerle güvenlik önlemsiz çalışmaya zorlanıyorlar. Bugün kaza geçirmeyen yarın kanserden ölecek yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...