Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zamanda yolculuk 3aya gerçek oluyor

S_h_a_D_o_W

Öne çıkan mesajlar

insanlık tarihinin en büyük fail'ı olur elle tutulur bişey elde edemezlerse ahah

bu arada;

said:
Nasıl dönebilirsin ki, nasıl olur yani, yok öyle bir zaman. Aklım almıyor yani, düşünmek isteyince, derine inince deliriyor gibi oluyorum.

hsahakmnskb işteydim bunu okurken, bagırarak güldüm, böyle güzel anlatılmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:
o değil de ya 30 sene çarpmazsa o parçacıklar birbirine? deney başarısız olmuş olur di mi?

parçacıkların çarpmaması düşük bir ihtimal herhalde yani öyle bir sorunu düzeltebilirler, diğer parçacık hızlandırıcılarından yapısı daha farklı biraz ama yine de diğerlerinde başarılı olduklarına göre bunda da hallederler. Deneyin başarısız olması gibi bir durum yok çünkü kimse %100 ne olacağından emin değil dolayısıyla en büyük amaç veri ve bilgi toplamak. Ama beklenen şeyler var misal bu enerjide bir çarpışma sonucu şuana kadar gözlemleyemedikleri higg's parçacığını gözlemlemek gibi. O gözlemlenmezse yapılan çarpışmalar sonucu sanırım bazı yeni fiziksel yasaların gözden geçirilmesi gerekecek.
Sosyal ağlarda paylaş

bohr atom modeli mi? o kessinlikle çok faydalı bir model 2 kuantum dersi aldım hala 2. dersin sonunda bile bazı atomlarla ilgili sorularda kullanımı oluyor. Bir kere sadece elektronun momentinin ve dalgaboyunun kuantize (yani plank sabitinin katları) olabileceği tahminin ilk kullanan model olması açısından çok önemli. Bu tahmini başarısının yanında sadece tek elektronlu sistemlere uygulanabiliyor olması küçük bir detay hehe

en azından planck sabiti konusunda bir hissiyat ya da içgüdü kazanma ve onu içselleştirme için kessinlikle daha karışık modellere geçmeden önce anlatılmalı...
Sosyal ağlarda paylaş

şölede bişey var doğadaki atom yada moleküllerin hemen hemen hepsi başlı başına bir ders olabilecek farklılıklara sahip, atomların veya elektronların modellmesi yapılırken dikkate alınmayan bir çok ayrıntı var yada ihmal var, bu halde bile atomlar için yazılan formüller çok değişkenli denklemeler, her babayiğidin türevini alamayacağı fonksyonlar bunlar. Dolayısıyla formüller bulunurken heh bir formül bulayımda tüm atomları açıklasın yada bir teori ortaya atıyım tüm taşları yerinden oynatsın demek hayalden ibaret..

atomlar, moleküller insanlara benzer, asla tam olarak sınıflandıramzsın derler..

Bohr atom modelide yanlışlıklarla doludur, şans eseri olarak sadece hidrojen atomu için doğru sonuçlar verir

yazmışsın gerçi sende

@ardeht iyi ki,seni buraya mod yapmışlar, yoksa burda ne kısır tarışmalar sürer giderdi hayal bile edemiyorum..
Sosyal ağlarda paylaş

byzasz said:

Bohr atom modelide yanlışlıklarla doludur, şans eseri olarak sadece hidrojen atomu için doğru sonuçlar verir

yazmışsın gerçi sende

Tamamen şans demek yanlış işte, çok temel ve çok doğru bir fikri modelinin içine koymuş Bohr: elektronların momentlerinin ve dalga boylarının kuantize olması. Neden sadece tek elektronlu (sadece hidrojen değil) sistemlerde işe yarıyor dersek emin değilim ama tahminimce ilk hatası fermion istatistiğini göz ardı ediyor (yani aynı atom içersinde elektronlar birbirinden ayırt edilemez ve iki elektron aynı halde (state, yani onu tanımlayan özellikler) bulunamaz) bir de tabi elektronlar arası etkileşimi de işin içine katmak lazım herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

ewet ya biraz karıştırınca , gene çok gaza gelmişim onu anladım, adamın teorsindeki birçok şey hala doğruluğunu koruyor, üstüne eklenmiş. Onun zamanında elektronlerın çekim gücüne yapacağı perdeleleme hesaplanmamış hatta göz ardı da ediliyor olabilir, ki genel de teoriler olgunlaşmadan daha büyük ihmaller bile oluyor..
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Geçen gün moren fizik dersinde zamanda yolculuğun teoirk olarak mümkün olabiliceğini anlattı prof. olay şu şekilde oluyor. Şimdi şuan evrende oluşan görüntülerin hepsi bir ışık yansıması değil mi? Işık cisimden yansıyım orda şeklini oluşturuyor. Enerjinin korunumu kanunundan bu görüntülerin bulunduğu mekanda foton paketleri halinde saklandığını biliyoruz fakat zaman boyutumuz değiştiği için göremiyoruz. Olaylar ve oluşumları ışığın yansıması yani ışık hızında olduğu için , şayet biz ışık hızının üstüne çıkarsak ve bunu geriye doğru kullanırsak , önceden o ortamda resmedilmiş görüntüleri görebiliriz. Ama onlara müdahele edemeyiz , sadece olayları sinema filmi gibi görebilirmişiz. Aynı şekilde ileri gitme olayıda teorik olarak gerçek olabilir. ama şöyle bir durum var tabi ışık hızına nasıl çıkacağımız durumu :)
Sosyal ağlarda paylaş

suBzer0 said:
Abi bu atomlar çarpışınca ne olucağı bilinmiyo ya , bi çarpışıcak atomlar ortaya 1 tane tavuk çıkıcak düşünsene vıdaklıcak orda. Ne çıkıcağı belli olmadığı için tavuk çıkma olasılığıda diğer olasılıklarla aynı şuanda :p

yok o kadar belirsiz bir deney değil. Ortaya tavuk çıkma olasılığı en azından tavuğun içindeki atom sayısıyla ters ortantılı birşey diyebilirim sana heh Ortaya çıkacak daha önce gözlemlenmiş bazı temel parçacıklar yanında higss bosonunu gözlemlemeyi bekliyorlar ki, yer çekimi kuvvetini ileren boson gerçekten var mı yok mu onu görelim mutlu olalım
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...