Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şubat-Mart Donanım Rehberi

Mirage

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

Bir süredir dikkat ettiğimiz bir şey var. Açılan konu başlıklarının hafife alınmayacak bir kesimi "X parçası için tavsiye istiyorum", "Sistem topluyorum" türünden oluyor. Biz de düşündük, bu başlıkları tek çatı altınta toplayalım dedik.

Donanım parçaları ve sistem tavsiyeleri hakkındaki tüm tartışmaları burda yapalım. Tartışmalar sonucunda çıkan sonuçlardan ve tavsiyelerden yola çıkarak ilk mesajda güncel bir donanım/sistem listesi oluşturalım. Böylece bir parça almak isteyen kişi arama yapmak yada yeni başlık açmak yerine gelir bu konuya bakar. İlk mesajda istediği bilgiye ulaşamazsa aynı konuya mesaj atar.

Bu durumda bu konuya uyan şeyler için yeni başlık açılmamasını rica ediyoruz. Yanlışlıkla yeni başlık açılırsa da açılan yenş başlıkları bu konuya taşıyacağız. Böyle herkes için daha faydalı olacağını düşündük. Beğenilmezse ilerde kaldırabiliriz yine. Bakalım nasıl olacak.

Şimdilik eski başlıkları buraya taşımıyorum. Yeni bir başlangıç olsun.

Bu liste sadece örnek bir sistem. Yapılan tartışmalar sonucu güncellenecek. Bunun dışında da her türlü istek ve tavsiyeleriniz için de bu konuyu kullanın lütfen.

1000$ + KDV civarı (oyun amaçlı)
İşlemci: Intel Core2Duo E8200 - 3.0 Ghz - 6MB L2 Cache - 1333FSB (200$)
Alternatif: Intel Core2Duo E8400 - 3.0 Ghz - 6MB L2 Cache - 1333FSB (225$)
İşlemci fanı: -

Anakart: Gigabyte P35C-S3 FSB 1333 mhz Combo DDR2-DDR3-1066 (120$)
Alternatif: MSI P35 Platinum ICH9R 1333FSB (155$)

Bellek: Kingston 2GB 800MHz DDR2 CL4 (99$)

Kasa: Coolermaster CM690 450W (?$)
Alternatif: H600B-B28 400W (111$)
Güç Kaynağı: -

Grafik Kartı: Leadtek 8800GT 512MB 256BIT GDDR3 (279$)

Sabit Disk: Seagate 320GB SATA2 16MB Cache (102$)

DVD Okuyucu: -
DVD Yazıcı: LG 20X Dual Double Layer SATA (36$)

Ses Kartı: -

Not: Mumu ve Mum_Chamber'a fikirleri ve destekleri için teşekkürler. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Parcalarin tartilisip fiyat/performans karsilastirmalarini ortak bir platformda yapilmasi acisindan cok guzel bi fikir olmus.
Bende bir ucundan tutayim.

Su anda piyasadaki ne nvidia ne de ati nin kartlari dx10 icin gecerli kartlar olmaktan cok uzaklar, bunu sadece ati acisindan 2900xt veya 3870 degil ayni sekilde nvidianin tum 8800 serisi kartlari icinde soyleyebiliriz. Kisa bir sure once 8600 serisini dx10 in mid-range olarak sunduklarinda su anda daha giris seviyesi dahi olmadiklari ortaya cikiyor ki sonraki nesil geldiginde neyle karsilasicaz mechul.

Demem odur ki, tum bu yetersizlikler goze alindiginda bulunabilecek en guzel kartlarin 22inch monitorleri adam gibi beslemesi pek de olasi degildir, 1000 dolarlik bir bilgisayar yapip ekonomiyi goz onunde bulundurduktan sonra 500$ a besleyemecegin bir monitor almak bana bir oyuncu icin sacma geliyor. Bunun yerine 19 veya 20 inchlikler dusunulmeli, ve de kesinlikle wide olmali,

benim baslangic icin ortaya sundugum makine soyle;

1000 dolarlik oyuncu bilgisayari

işlemci: amd x2 5000+ black edition (haliyle brisbane 65nm, oc icin)
İşlemci fanı: stok fan gelmedigi icin oc derecesine gore bir fan
Anakart: guzel phenomlari bekleyecek 790fx(xfire icin) veya 770(single ati) chipsetli anakart
Bellek:
Kasa: sli veya xfire yapilacaksa 480-550w, single gidilcekse 400wattlik bir kasa
Grafik Kartı:hd3850(512) veya 8800gt(3870 e 30 dolar koyup 8800gt aliniyor ama 3850 ye 100 dolar koyulup 8800gt alinmiyor, butce isi)

Sosyal ağlarda paylaş

@SenariouS
Bu fiyata hakikaten hakkini veren bi monitor bulmak zor. Oncelik olarak da bir tercih de belirtmemissin, ben oyuzden dikkat edilmesi gerekenlere deginicem.
Dvi yeni standart olali beri ben lcd monitorleri d-sub girisiyle almayi olu yatirim olarak goruyorum, tabiki bunun ustesinden basit bi donusturucu yardimiyla gelebiliyoruz. Fakat yinede kayip olmuyor degil. E haliyle analog girisliler daha ucuz oldugundan goz onunde bulunduruluyorlar herturlu.
Simdi o fiyatta 2 secenek var,(bilmedigim markalari kistasa katmiyorum,aoc, neovo, inca, hyundai vs)
17 inch analog+dvi girisli giris seviyesi(4:3)(1-2)
19 inch analog giris-orta seviye monitor(16:9 veya 16:10)(1-2)

veya hani en ucuzu olsun ama uzmesin hemde wide olsun denilirse 17" analog bir monitor olarak soyle birseyde olabilir.

Fiyatlar cogu yerde +-15~20 civari oynar, karar verildikten sonra ona gore piyasa arastirmakta fayda var. E birde almadan once 1-2 review okunmali, ben sonucta fiyatlara ve genelgecer kistaslara bakarak alternatif sundum.

kolay gelsin
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi benim bilgisayarın özellikleri şöyle:

2.8 Ghz, 1gb ram, fx5500 ekran kartı.

Bilgisayarı aşağıdaki özelliklere göre yapmak istiyorum ve bir tek ekran kartım rezil sanırım gerisi fena değil... Belki ramde 2 gb olabilir şuan karar vermedim.

Processor: Intel Pentium® 4 2.8 GHz or equivalent
RAM: 1 GB
Video: 128 MB NVIDIA® GeForce® FX 6800 or ATI® Radeon® X850

Şimdi birkaç sorum var. Yukarıda Videoda yazan ekran kartlarından aldığım zaman benim bilgisayarla çalıştıramazmışım yeni ana kart almak gerekiyormuş o bakımdan yeni bilgisayar al daha mantıklı dediler bir o anakart olayı nedir anlatabilir misiniz?

Birde bu ekran kartlarının fiyatları nedir bilen var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Farinal said:
Yukarıda Videoda yazan ekran kartlarından aldığım zaman benim bilgisayarla çalıştıramazmışım yeni ana kart almak gerekiyormuş o bakımdan yeni bilgisayar al daha mantıklı dediler bir o anakart olayı nedir anlatabilir misiniz?

Kim dedi bunu? Gayet de çalıştırabilirsin. Senin FX5500'in AGP olduğunu varsayarsak, AGP olan bütün ekran kartlarını çalıştırabilirsin. Kartın PCI-E ise aynı şey PCI-E için geçerli.

Türkiye'de 6800 serisinden kart bulman zor gibi. GeForce 7x00 serisine göz atabilirsin. 150 YTL civarı olması lazım. Yada o fiyattaki ATI kartlara da bakabilirsin. Buyur AGP için link:

www.hepsiburada.com/department.aspx?CategoryID=204&sp=price=4|ekran_kart_tipi=agp|

not: Link yapınca | işaretleri yüzünden yamukluk oldu. Sen kopyalarsın adres çubuğuna. ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Anakartla ikisinden birini çalıştırabileceğimi biliyorum bende ama işte duyduğum şey şuydu benim anakartın çalıştırdığı ekran kartı modeli için artık yeni kartlar üretilmiyormuş. AGP mi PCI mı olduğuna nasıl bakabilirim anakartın? Birde söylediğin 7 serisi 6800 serisinden ne kadar farklı?

birde kasa yeni ekran kartına sorun çıkartır mı? elimizde yanmasın bide 8-)
Sosyal ağlarda paylaş

http://filehippo.com/download_everest_home/ adresinden Lavasys Everest Home Edition indir. Aşağıdaki resimde görebileceğin gibi motherboard -> motherboard -> expansion slots yanında yazar agp mi pci-e mi olduğu

Farinal said:
Abenim anakartın çalıştırdığı ekran kartı modeli için artık yeni kartlar üretilmiyormuş.

Böyle bir şey yok. Anakartın belli bir model çalıştırmama gibi bir lüksü yok. Slotuna uyarsa çalışır. En kötü ihtimalle güç kaynağın yetersiz kalabilir. Ama senin alacağın seviyedeki bir kartın tüketeceği enerji seninkinden çok da fazla olmaz. Sorun çıkması için şu an güç kaynağının kıtı kıtına yetiyor olması lazım. Şu anda bilgisayarında kitlenme, durduk yerde restart atma gibi durumlar varsa bundan şüphelenebilirsin.

Kasaya uymaması ise sadece alacağın kart çok büyükse (özellikle büyük fan takılmışsa) olabilir. Onu da ekran kartını taktığın yeri ölçerek bakabilirsin. İnternette ekran kartı satan yerlerde kart ölçüleri de bulabilirsin.

7x00 serisi 6x00 serisinin bir üstü. Çok ciddi bir fark yok arada. Yalnız dikkat et: 6800'ler 7300'lere göre daha iyi kartlar. 7300 serisi 6200 yerine çıkmış, onlardan uzak dur mümkünse. 7x00 serisinden alacaksan en az 7600 al yani.

Sosyal ağlarda paylaş

3 PCI, 1 AGP yazıyor. Bu ne demek? Birde biraz uğraştırıyorum sanırım kusura bakma ama :D Bilgisayardan hiç anlamam gibi birşey yani kasanın içini görmüşlüğüm yok mesela görsemde bişi anlayacağımdan şüpheliyim... O bakımdan bir de dükkan tavsiye edebilirmisin şöyle kazıklanmayacağım benle ilgilenecekleri falan :D
Sosyal ağlarda paylaş

Ekran kartın AGP işte. Yeni anakartlarda AGP yerine PCI-Express oluyor. PCI ile PCI-Express farklı şeyler. Ordan kafanın karışmış olması normaldir. :) PCI her anakartta oluyor. Ses kartı, radyo kartı, ethernet kartı gibi kartları takarsın PCI slotlarına.

4.5 senedir Türkiye'de yaşamadığım için dükkan tavsiyesi vermem pek sağlıklı olmaz. Hangi şehirde olduğunu da bilmiyorum zaten. İstanbul / Kadıköy'de mavi donanım yardımcı oluyordu baya zamanında. Kazık da atmıyorlardı.
Sosyal ağlarda paylaş

Kuzenim bilgisayarını yenilemeye(eskisini atıp yeni bir kasa almaya) karar verdi..
İkimizin de donanım bilgisi "0".
750-900 ytl arası bir kasa almayı planladığını söyledi ve oyun oynamak için almayı planlıyo..
onun dışında çok imba uğraşları falan yok bilgisayarda(grafiktir zarttır zurttur)..

ne önerirsiniz?

Bi de aklında bir sistem varmış sanırım, bilen arkadaşlar değerlendirir, iyi-kötü yorumu yaparlarsa sevinirim ^_^

said:
intel core2 duo e6550 2.33 ghz 1333 4mb
asus p5b p965 ddr2 s+gl pcix 775p
gecube ati x1550 (128bit) avivo 256/1gb hm pcix
2 x 1 gb ddr2 667 mhz kingston
Sosyal ağlarda paylaş

O ekran kartıyla pek iyi oyun oynayabileceğini sanmıyorum. Fiyat performans açısından şu sıralar en iyi kartlar ATI 1950 serisi diye duymuştum. Oyun için ilk sırada ekran kartı geldiği için, iyi bütçe ayırılması lazım. Arkadaşın tam tersine en düşük bütçeyi ona ayırmış gibi. Gerçi fiyat hesabı yapmadım, belki hakkaten daha iyisine para yetmiyordur.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
Ekran kartın AGP işte. Yeni anakartlarda AGP yerine PCI-Express oluyor. PCI ile PCI-Express farklı şeyler. Ordan kafanın karışmış olması normaldir. :) PCI her anakartta oluyor. Ses kartı, radyo kartı, ethernet kartı gibi kartları takarsın PCI slotlarına.

4.5 senedir Türkiye'de yaşamadığım için dükkan tavsiyesi vermem pek sağlıklı olmaz. Hangi şehirde olduğunu da bilmiyorum zaten. İstanbul / Kadıköy'de mavi donanım yardımcı oluyordu baya zamanında. Kazık da atmıyorlardı.

Tamam öyleyse AGP kart alıcaz. Şöyle 150-250 ytl civarı para verebilirim sanırım. Sence oyunlardan en iyi performansı almak için hangisini almak en mantıklısı olur?

edit: @prudent: onun fiyatı nedir?

edit2: birde 7600gt ve 7600gs arasındaki fark nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

FromTheHell, markaları ve parçaları pek incelemeden seçtim. Özellikle Sparkle markasının kalitesi hakkında bir fikrim yok. Diğerleri bilinen, güvenilen markalar. Ama hangi ürüne ne kadar vermen gerektiğini hakkında yaklaşık bir fikrin olur en azından. İşlemciden kısıp (AMD alırsan) ekran kartını daha iyi alabilirsin. Tercih meselesi.

INTEL Core2 Duo E4500, 2.2Ghz, 64 Bit, 2 MB L2 Cache 65 Nm - 172,53 YTL
ASUS ASUS VIA P4M900 DDR2 667 CORE 2 DUO VGA ANAKART - 76,55 YTL
SPARKLE Sparkle 8600GT 512 MB GDDR2 128bit D10x PCI-E 16X - 136,08 YTL
2 tane CORSAIR CORSAIR XMS2 1GB DDR2 CL4 RAM (Soğutuculu) - 68,04 YTL
LG 20X DUAL DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI SİYAH - 43,74 YTL
ALPS-MITSUMI 1.44 MB DİSKET SÜRÜCÜ SİYAH - 7,9 YTL
THERMALTAKE VG8400BNS WINGRS 101 400W Mid TOWER SİYAH KASA - 112,39 YTL
SEAGATE 250 GB 7200 RPM 8 MB CACHE SATAII NCQ HARDDİSK - 91,13 YTL

http://www.vatanbilgisayar.com/ 'dan topladım ve buraya yapıştırdım. Büyük harflerle kötü gözüküyor ama uğraşamadım düzeltmeye. :) KDV dahil 835 YTL tuttu.
Sosyal ağlarda paylaş

Yeni bir kasa almak istiyorum.400w cıvarı sessiz,güzel bir kasa almak istiyorum.Fiyat aralığı 100-200 arası(100e ne kadar yakın olursa o kadar iyi:D)
http://www.izmirmarket.com/asp/show_stock.asp?product=VG7400BWS
soyle bir kasa buldum.Bayağa güzel gibi ama emin değilim.Önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden saolun
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...