Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Çinli Çocuklara Olimpiyat Simgeleri" veya "Bir 'Otur da Düşün' Yazısı Daha"

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Beijing Huanyingni

Beibei.
Jingjing.
Huanhuan.
Yingying.
Nini.

Nedir bunlar?
2008 Pekin Olimpiyatı’nın sembolleri...

Beibei, balık.
Jingjing, panda.
Huanhuan, alev.
Yingying, antilop.
Nini, kırlangıç.
*
Birbirinden sevimli, rengárenk, güler yüzlü, çizgi kahramanlar... Çinli çocuklar alsın, oynasın, kullansın diye üretildiler.
Bebek olanı var, kalemtıraş olanı var, cama yapıştırılanı var, deftere yapıştırılanı var, posteri var, bardağı var, çantası var, çorabı var, tişörtü var, var oğlu var.
*
Peki niye bunlar seçildi?
*
Birincisi...
5 sembol, 5 kıta, yani 5 halkadan oluşan, olimpiyat bayrağı.
İkincisi...
Balık, panda, antilop, kırlangıç, Çin’in gurur duyduğu, en meşhur 4 hayvanı... Balık denizi, panda ormanı, antilop toprağı, kırlangıç gökyüzünü sembolize ediyor. Alev ise olimpiyat meşalesini.
Üçüncüsü...
Çin’in geleneksel kültüründe, "balık" zarafeti, bereketi, zenginliği; "panda" neşeyi, özgüveni, kuvveti, iyimserliği; "ateş" sıcaklığı, coşkuyu, ışığı, ruhu; "antilop" sürati, çevikliği, kıvraklığı, sağlığı; "kırlangıç" özgürlüğü, dostluğu, masumiyeti, şansı, hayalleri temsil ediyor.
Ve dördüncüsü...
Sembol isimleri, aynı hecenin iki kez tekrar edilmesiyle oluşturulmuş. Çocuklara kolay gelsin, akıllarında kalsın diye... Bu isimlerin hecelerini tek tek, yan yana dizdiğinizde, şu cümle çıkıyor ortaya:
"Bei Jing Huan Ying Ni..."
Yani?
"Pekin’e hoşgeldiniz..."
İşte bu da, Çin’in "zekası"nı, "şaşırtıcı yaratıcılığı"nı, "sürprizi"ni ve aslında o gergin bakışlı standart suratların altında yatan "muzipliği"ni sembolize ediyor.
*
Doğa sevgisi, hayvan sevgisi, yurt sevgisi, insan sevgisi, misafirperverlik, oyun, dostluk, arkadaşlık, nezaket, zenginlik, neşe, eğlence, özgüven, iyimserlik, sıcaklık, coşku, ruh, sürat, çeviklik, sağlık, özgürlük, şans, hayal, zeka, yaratıcılık, muziplik.
*
Demem o ki...
Bilimde, teknolojide, eğitimde, sanatta, sporda, rekabette, kalkınmada, dünyayı peşine takıp götüren; acaba nasıl beceriyor diye gıptayla izlenen Çin’in, çocuklarına sunduğu "sembol"ler bunlar.
*
Ya bizim?

Yılmaz ÖZDİL, Hürriyet

Sosyal ağlarda paylaş

saati 10 cente calisiyorsun ama vergi vermiyorsun yiyicege para vermiyorsun elektirige para vermiyorsun dogalgaza para evrmiyrosun internete bilgisayara para evrmiyrosun okula para vermiyorsun vs vs vs

develt butun bu ihtiyaclari karsialsin bakin bakalim turkiyeden kac insan 10 cente calismaya razi oluyor
Sosyal ağlarda paylaş

Oh bir konuya bak, bir de yorumlara. Merak etmeyin zaten bizde o nüfus olsa ucuz işçiliği geçtim, her gün binlerce insan açlıktan ölürdü sokaklarda. Ama konu o değil. Yaptıkları basit bir oyuncak setindeki anlam derinliği konu. Bilmiyorum diğer oyuncakları nasıldır da bizde su tabancasından başlıyor olay, boncuk tabancası, kuru sıkı diye gidiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

viktor sen bayag agir hatadasin

cin turkiyenin tirnagi olamaz sosyal yasam ve haklar konusunda tirnagi olamaz. Ha diyeceksiniz hizla gelisiyor evet ama o gelismede bir yerde duracak cunku oradaki iscilerde sendikalanicak, komunist mantik hatali gelecek vs. O zaman kadar TR ile cin iscisi karsilastirilamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:
saati 10 cente calisiyorsun ama vergi vermiyorsun yiyicege para vermiyorsun elektirige para vermiyorsun dogalgaza para evrmiyrosun internete bilgisayara para evrmiyrosun okula para vermiyorsun vs vs vs

develt butun bu ihtiyaclari karsialsin bakin bakalim turkiyeden kac insan 10 cente calismaya razi oluyor

devlet bana bunları versin
şerefsizim her işi yaparım
yeterki versin !
adam gibi kullanamadığım internete dünyanın parasını verirken teyt
Sosyal ağlarda paylaş

ehahah.. çin'e gidin bi görün nasıl çalışıyorlar.

adamlar robot gibi çalışıyor. en iyisinde 3vardiya dönüyor.

2vardiya ve ağır işler ise daha beter. senin işin bitiyor, gidiyorsun bi kaç saat oyalanıyorsun. çünkü yatacağın yatakta diğer vardiyadan işçi yatıyor hâlâ. adam kalkıyor, sen yatıyorsun.. sen kalkıyorsun adam yatıyor..

ne intereti bilmem nesi yahu..

şartları gerçekten ağır.

montaj hattında çalışan adamların zihinsel yorgunluğu ise cidden yüksek (hormonal sebeplerden ötürü bu. beyin basıyor hormonu, basıyor hormonu..)

ne diyelim?
Sosyal ağlarda paylaş

Müslüman olmayan her ülke iyidir anlayışı bariz aşırılık. Ha durumu iyi müslüman ülke yok tamam ama Çin, Vietnam gibi ülkeleri örnek almak bana saçma geliyor. Avrupa ülkelerini örnek göstermek istemiyorlar halka AB karşıtlığı yüzünden, e o zamanda kala kala Venezüela ile Çin belki birde Rusya kalıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Adiemus said:
E o zaman şöyle diyelim. Adamlar o robot halleriyle böyle şeyleri düşünüyorlar. Peki biz neler yapıyoruz bu aşmış halimizle?

Bir laf vardı imamlı cemaatli, eh.

Şimdi iki hayvanla kafiye yaptılar diye birdenbire üstün mü oluyor Çinliler? Seni Barış Manço'ya Namık Kemal'e havale ediyorum. (Hepsini geç koskocaman Tolga abimiz Hugomuz var dağılııın. (:P))
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında onları robota benzetiyoruz ama bizlerlede bi yerde benzerlik var.Sözde gelişmekte olan bir ülkenin evlatları olan bizler (büyük küçük) çalışmamızı sonunda hayallerimizi gerçekleştirebilmek için değilde yaşayabilmek için sürdürüyorsak,keyfimize göre hareket edemiyorsak,emekli olduktan sonra bırakın ülke ülke şehir şehir gezemiyorsak, bizim üstümüzden hayallerimizi süsleyen paranın kat kat fazlasını kazanan kişilerin robotları değilmiyiz?
Sosyal ağlarda paylaş

caponya var bide

bizle benzer asamalardan gecmis bir millet modernlesmeye bizden once basladilarsada 2. dunya savasinda dagidilar sonra tekrar toparladilar

bugun iki ulkeye bakiyoruz ucurum var direk

neden?

capon calisiyor cunki yan gelip yatmiyor
adamlarin uleksinde bilmemkac tane farkli din avr biri digerine dalasmiyor kaldiki cok kan dokulmus bir ulke din yuzunden

demekki neymis

zihniyet farki tamamen

hadi ABD sole bole toprak kizildereli endisturu silah ticareti vb vb
avrupa desek somurgecilik emperyalizm cart curt

ee japonya ne peki?
1880 e kadar icine kapanik yasamis hammadesi olmiyan guclu bir deprem ksuaginda daglik bir ada ulkesi 1880 e akdar resmen ortacagi yasamis birsuru dinden adam var budisti shintocusu taocusu hristiyani bir arada 2.dunya savasinin sonunda yikimi nesigine gelmis

ee Turkiye?
hammadde desen var din desen %99.66666 musluman stratejik konumda ikinci dunya savasinin yikimindan etkilenmemis soguksavasta ocnelikli oalrak subvanse edilmis

zihniyet farki tamamen bi bok olmaz bu milletten Ataturk cok umitlenmsiti adam edicem diye olmadi baska kimsede adam edemez bundan sonra
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:
ehahah.. çin'e gidin bi görün nasıl çalışıyorlar.

adamlar robot gibi çalışıyor. en iyisinde 3vardiya dönüyor.

2vardiya ve ağır işler ise daha beter. senin işin bitiyor, gidiyorsun bi kaç saat oyalanıyorsun. çünkü yatacağın yatakta diğer vardiyadan işçi yatıyor hâlâ. adam kalkıyor, sen yatıyorsun.. sen kalkıyorsun adam yatıyor..

ne intereti bilmem nesi yahu..

şartları gerçekten ağır.

montaj hattında çalışan adamların zihinsel yorgunluğu ise cidden yüksek (hormonal sebeplerden ötürü bu. beyin basıyor hormonu, basıyor hormonu..)

ne diyelim?

+1

ko,wow da görün çinlileri. adamlar gold, coin satabilmek ugruna 24 saat aralıksız duruyorlar. hayretler içindeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

biz yatıyoruz arkadaş çalışmıyoruz ki.

burada Azot adında bi fabrika var gübre üretiyor. Devlet elindeyken 230 mu ne tane mühendis varnış çalışan. işçi sayısı da uçurumda.

Bi özelleşti fabrika. 13 mühendis ve işçi sayısının da 1/4 ü kadar işçi ile iki kat verim alınıyor şimdi fabrikadan.

Bu sadece bi örnek ki her yer böyle.

Bu kafayla memleket kalkınır mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Adiemus said:
Oh bir konuya bak, bir de yorumlara. Merak etmeyin zaten bizde o nüfus olsa ucuz işçiliği geçtim, her gün binlerce insan açlıktan ölürdü sokaklarda. Ama konu o değil. Yaptıkları basit bir oyuncak setindeki anlam derinliği konu. Bilmiyorum diğer oyuncakları nasıldır da bizde su tabancasından başlıyor olay, boncuk tabancası, kuru sıkı diye gidiyor.

katılıyorum fikirlerine.
fikirlerine katılmasaydım bile konudan kopmamış sayılı mesajlardan biri olduğu için takdir ederdim :)

köşe yazarı çocuklara verilen mesajlar önemli demiş!
kimi ideolojilere takılmış
kimi sosyal şartları tartışmış
kimi de köşe yazarına...

çin yapmış amerika yapmış farkeder mi?

Demokrasi sevdalıları! Ufak çocuklara hoşgörüyü, insan sevgisini, demokrasiyi oyuncak tabanca alarak mı öğretiyoruz?
Sosyal ağlarda paylaş

türkiyedee cocuklar sokaklarda soğuktan aclıktan ölüyo, saatlerce calışıyo, bakım evlerinde her gün dayak yiyo, yetim hanelerde cürüyo gidiyo, ama türkiyedeki cocuklara kimse gidip iki gıdım güzel söz bi umut vermiyo. Bok gibi bi dünyada bok gibi yaşıyacaklarını biliyolar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...