mani Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 gayet guzel bir ürün olmuş bana göre. sadece insanların alıştığı laptop tarzında degil. bu aleti universite gibi mekanlarda insanlar rahatlıkla kullanabilir kablosuz ag heryere ulaştığı sürece. zaten amacıda bu. yani bunu alan oyun oynayacam yada performans zorlayıcı iş yapacam diye düşünmemesi lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 @mani abi onun için bu aleti almaya gerek yok ki? Bak elimin altında macbook var, çanta gibi taşıyorum okulda heryere hatta çok uzun dosyaları print etmiyorum laba giderken pintilikten açıp açığ bakıyorum. Wireless için bilgisayar alınmaz, bilgisayarın oldugu icin wirelessı kullanırsın. Herhangi bir laptop bu macbook airin yaptıklarını yapabilir, biraz agır olur ok ama yapar. Ama bu air onun yaptıklarını yapamaz. Bu aynen, sadece el başparmak tırnagı kesebılen bı tırnak makası almaya benziyor. Bilmem anlatabildim mi. Ha alan olucak, iphone da alıyor insanlar hala anlayamadım neden? Apple beş para etmez donanımlarını zaten artık beş para etmez yazılımlarla susluyor, maşallah Leopard Vistadan 10 kat kotu çıktı. Ayıp yazık, çok Microsoft giderek iyiye giderken bu adamlar kotuye gidiyorlar. @lathspell Abi Dvd rom yok. Bu küçültülebilecek bir şey değil, mesela normal macbooklar " janjanlı " disk yerleri olacak diye o kucuk mini cd lerı calıstıramıyorlar tamam bu onemlı degıl ama dvd rom eksikliği nedir? CD ye birşey kaydedemiyorsun zaten ufacık,external desen 10gig den kucuk seyler için taşınmaz yani. Yok fena kotu yani, elini kolunu bağlıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 leopardın nesi kötü vistadan 10 kat hemde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 - Çıktığının ertesi gunu patch - Ertesi haftas SP ayarında kocaman patch - sonrasında guvenlık acıkları, deli gibi hemde onlara patch - sonra patchlerın patchi -- Bu işletim sistemi iphone yuzunden 1 sene bekletildi, dusun gecen sene çıksaydı neler olacaktı kımbılır ? -- - Yuklendıkten sonra bazı makınelerde sabit disk tanımama resetleme - Şarj omrunu yarıya dusurme, kalıcı olarak - Donan ekranlar, kilitlenmeler. Bununların dısında bır suru sorun. Vista ilk gelen SP de canavar olacak solim, Fazla ram yeme sorunu bide abik gubik herşeye " izin alma " muabbeti kotu sadece vistanın. Son kullanıcı olarak, hiçbir başka kotulugunu goremedım ben vistanın. En azından, makinanı pert etme gibi kotu alışkanlıkları yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Daesu said: alır valiosunu vistasıyla kastırır. al yanımda asus var bi tane vistalı dertleri tasaları bitmiyor Format falan atıp xp yüklemesi çok mu zor o.o Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 17, 2008 yokki laptopun driverlari yayınlamıyorlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arkansis Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 herşey iyi güzelde mono speaker , ben müzik de dinlemek istediğim gittiğim yerde ethernet girişim yok , lan kablomdan bağlayıp başka makinaya hızlı dosya aktarımı yapamayacağım cd rom olmaması zaten bitirmiş, 80 gb hdd , internetten film indirdim doldu , ne o ? yazamıyorum yine yavaş wireless hızımla eve geldiğim zaman desktopa atacağım tabi alacak kişinin desktopu varsa ince yapmışsın , iyi etmişsin , bok etmişsin no dvdrom no ethernet Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 dvd yokmu oha mikime kadar yolları var ozm. Yemişim karizmasını. Ben macbook aldığımda dvd veriyorlardı ama cd writerlı eğer dvd writer almak istiyorsan 150 ytl daha bayılıp alıyordun. (Soygun lan bu dedim en kral dvd writer o fiyat değil diyip almadım). Ben Dvd writersız yapamıyorum adamlar dvd bile koymamış Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wildpervert Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 arkadaşlar piyasada ürünler 3 şekilde bakılıyo 1. si fiyat 2. si performans 3. sü dizayn niye herkes sürekli bi uzanamadığı ciğer ortamı yaratıyo. niye herkes performans çılgınlığı içinde. niye birisi de oha dizayna bak adamlar yapmış demek yerine "steve jobs" kankasıymış gibi sürekli adama bok atıyo. ben anlamıyom böle şeyleri gerçekten. her çıkan ürün size mi hitap ediyo, bütün teknolojik devrimler siz alın diye mi, bütün hitap kitle siz misiniz, lütfen bunlara da dikkat edin biraz yorum yaparken. foruma yaptığınız yorumdan ziyade arkadaşlarınızın arasında konuşurken de aynı. bi kişide sormamış macin beyazlığı kayboluyo, artık iyice tasarımsal değişimlere mi girmişler falan diye. neyse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Nası yok DVD-ROM? External alabiliyorsun. Ethernette artık demode olan bir teknoloji. Olmaması çok doğal. Yeni wi-fi ler ethernet hızına yakın veri aktarabiliyor. gigabit ethernet değil tabi... Kaldı ki olmasın kardeşim. Ben laptop u dışarda wireless nete bağlanıp ödev yapmak, surf yapmak falan için kullanırım. Bunun için bu macbook air harika olmuş... download için dvd yazmak için de evde bi desktopun olsun... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 @wildpervert Bende tasarıma bakarım bende önemserim. Ama laptop dediğinin bazı işlevleri olmalı ki 1-) Verdiğin paraya deysin 2-) adı Laptop olsun Şimdi bu meret SADECE ince. Hafif falan değil, macbookdan 0.2kg hafif okadar onu hissetmessin bile. Kızıdığımız en azından benım kızdığım nokta Steve job's ın, yenilikçi sıradışı ve anti tekel tarzını bırakıp tamamen müşteriyi nasıl kandırırım nasıl tekele bağlarım nasıl ellerini kelepçelerimin peşinde. Adını kirletiyor apple'ın, yaptığı yazılımlarla çıkardığı donanımlarla. Şimdi insanlar kalkıp bunu alıcaklar sonra seneye macbook air2 bu eksik donanımlarıyla daha ucuza cıkacak, steve bak yenılık yaptık diyecek bizde yicez. Yanlış işte, yapma bunu napıyorsun sen?Ben çok çok sogudum apple dan son 1 yılda, hele hele leopard dunyanın enbuyuk hayal kırıklıgı oldu. Laptop yapıyorsan, bilgisayar yapıyorsan önce gerektirilerini sağla sonra incesini yaparsın. Dediğim gibi, bu şekilli olup sadece ayak baş parmağı kesebilen bir tırnak makası. Maddi imkanın varsa tabiki 1 tane macbook air 1 tane pc 1 tane mac 1 tane iphone 1 tane ipod touch alırsın ama azcık oturup dusunursen 1 tane laptop - ufagından - veya 1 tane macbook alıp geri kalan paraya başka ihtiyaçlarını karşılayabilirsin. Ama tamamen tercih meselesi, ama bu tarz ürünleri almaya devam ettikçe insanlar, biz iyi hakkını veren ürünlere kavuşamayacağız. Ciğer meseesi değil gördüğün gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Tom's guide in hazirladigi ilk tam-inceleme bugun yayinlandi. Bizim onceki konustuklarimizin yanisira, anakartin sata degilde ata olmasi,sabit diskin macbookpro dakinin aksine 5400rpm degilde tek katmanli 4200rpm kullanilmasi(daha gec ulasim sureleri) ssd icin odenmesi gereken ek ucret vb gibi bircok yerden dem vurmus. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arkansis Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 wildpervert said: arkadaşlar piyasada ürünler 3 şekilde bakılıyo 1. si fiyat 2. si performans 3. sü dizayn niye herkes sürekli bi uzanamadığı ciğer ortamı yaratıyo. niye herkes performans çılgınlığı içinde. niye birisi de oha dizayna bak adamlar yapmış demek yerine "steve jobs" kankasıymış gibi sürekli adama bok atıyo. ben anlamıyom böle şeyleri gerçekten. her çıkan ürün size mi hitap ediyo, bütün teknolojik devrimler siz alın diye mi, bütün hitap kitle siz misiniz, lütfen bunlara da dikkat edin biraz yorum yaparken. foruma yaptığınız yorumdan ziyade arkadaşlarınızın arasında konuşurken de aynı. bi kişide sormamış macin beyazlığı kayboluyo, artık iyice tasarımsal değişimlere mi girmişler falan diye. neyse. uzanamadığın ciğer değil , kendini enayi yerine koymama olayı herşeyin görüntü olmadığını bir malı kullanırken aradan geçen zamana göre kıyaslayın. belirli bir zaman sonra ilk aldığınız zaman 3 saniyede açılan pencere 3 saniyede açılmaya devam edebilme yeteneğini sürdürse bile (windowsta bu böyle değil) insanlar artık daha hızlı açılmasını , bi anda işlerini halledip kapamayı düşünürler. İLk zamanda vay beee nası bir tasarım , OH DESIGN freak ! düşünceli maymun iştahlılık yerini mantıklı düşünmeye bırakır. bu arada , bütün teknolojik devrimler bizim için, senin için onun için , hepimiz için. Herkezin erişebileceği ürünler, ve hedef kitle biziz, benim ve sensin , bu durumda olumsuz yorum yapıp kişisel görüşüne göre eleştiren arkadaşlara yan gözle bakmamak gerek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 wildpervert said: arkadaşlar piyasada ürünler 3 şekilde bakılıyo 1. si fiyat 2. si performans 3. sü dizayn niye herkes sürekli bi uzanamadığı ciğer ortamı yaratıyo. niye herkes performans çılgınlığı içinde. niye birisi de oha dizayna bak adamlar yapmış demek yerine "steve jobs" kankasıymış gibi sürekli adama bok atıyo. ben anlamıyom böle şeyleri gerçekten. her çıkan ürün size mi hitap ediyo, bütün teknolojik devrimler siz alın diye mi, bütün hitap kitle siz misiniz, lütfen bunlara da dikkat edin biraz yorum yaparken. foruma yaptığınız yorumdan ziyade arkadaşlarınızın arasında konuşurken de aynı. bi kişide sormamış macin beyazlığı kayboluyo, artık iyice tasarımsal değişimlere mi girmişler falan diye. neyse. Tasarim olarak degerlendirmek icin gormek lazim. Oyle internetten iki fotosuna bakip da karar veremez insan... Burdan gorulen en net performansi ve fiyatidir dedigin gibi. Buna gore degerlendiriyorum ben de. Haklisin tasarim buyuk rol oynuyo, ama fotografla olacak is degil. 2 hafta sonra cikinca bakar ona gore yine yazarim... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 tasarim sadece gorsel ogelerini olusturmaz, aletin yapisi da bir tasarimdir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Sony Vaio alani esekler kovalasin. XP destegi gelmiyor, SURUCU YOK BULAMIYORSUNUZ. 1 hafta aglayarak 5 bin ytl lik laptopu adam etmeye calistim, olmadi. Sonra pasa pasa geri kurdum Vista'yi kusarak geri verdim Harvard CEO'suna. Allah oyle bilgisayardan herkesi korusun. Laptopa, zaten igrenc ve yavas olan Vista = epic win =/ En azindan fistik gib isletim sistemi var bu alette. Ha ben alacak olsam macbook pro alirim tabi, ama bu da gayet guzel gunluk kullanim icin. DVD vs. seyleri zaten kullanmiyorsunuz pek acikcasi, bi de bol wireless olan ortam lazim okul kampusu gibi. Bi de Jobs'a laf edeni vururum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Leath Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 come get jobs steve jobs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Arkansis said: OH DESIGN freak ! Zaten kendileri bile pes edip Windows kurulur hale falan getirdiler, dizayndan baska ne kaldi ki ellerinde? Anca design freak dedigin insanlar aliyor. Bin yil gecse almam mesela. Bayiliyorum Vista'ya tamamen onyargili yaklasanlara da, zamaninda XP icin neler dediniz kimbilir :) Laptopun kaldirmamasi isletim sisteminin sorunu degildir, hele SP1 ciksin daha da iyi olacak hersey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arkansis Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Penthesilea said: ama bu da gayet guzel gunluk kullanim icin. DVD vs. seyleri zaten kullanmiyorsunuz pek acikcasi, bi de bol wireless olan ortam lazim okul kampusu gibi. abi bırak nasıl kullanmıyorsun ya ? öğrenci adamsın , hiçmi usb stick i olmayan arkadaşın aha ben bunu cd ye yazdım gel izleyelim , projeye bakalım demedi ? yada indirip indirip siliyormusun ? yoksa yeni bir sıkıştırma formatımı buldun ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arkansis Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 laptop için , oyun oynanacaksa boot da windows xp tutulmalı geri kalan bütün işler , opensource yazılımlar öğrenilip linux dağıtımları üzerinden gerçekleştirilmeli. aradan geçen onca windows dolu senelerde, windows ekranında 2 satır registry değişiklik , sorun olduğu zaman driver sil , şu dosyayı al şuradan buraya koy çalışsın mantığı dışında hiçbirşey öğrenmedim windows kullanırken. Hala bir sorun çıktığı zaman ekran karşısında mala dönüp , haydaaa diye kala kalabiliyorum. Birde toplum içerisinde aha bak bu adam bilgisayardan anlar bizim bilgisayarda internete giriyordu şimdi girmiyor gibisinden soruların sorulduğu adamım... Keşke zamanında debian gibi kullanıcı dostu olmayan linux dağıtımlarına kafa yorsaymışım , şu anda rahat rahat kullanıyormuşum. bu son 1 senedir linux a geçtiğimden beri bakış açım , soru sorma kabiliyetim değişti. Bilgisayar bir işkence değil , öğrenme aracı oldu benim için. Odanızı dilsiz ve el kol haraketlerinden anlamayan birisi ile paylaşmak yerine okumuş tahsilli birisiyle paylaşıyorsunuz sanki ... Ne yaptım ? Bilgisayardan zerre kadar anlamayan ailemin laptopuna Ubuntu dağıtımını kurdum. şuna şurdan bas , buna burdan bas hadi güle güle .. her hafta bu neden çalışmıyor , virüs girmiş sorularından kurtuldum en azından oh be ! (rahat durmuyorki basıyor bütün bannerlara) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Penthesilea said: Sony Vaio alani esekler kovalasin. XP destegi gelmiyor, SURUCU YOK BULAMIYORSUNUZ. 1 hafta aglayarak 5 bin ytl lik laptopu adam etmeye calistim, olmadi. Sonra pasa pasa geri kurdum Vista'yi kusarak geri verdim Harvard CEO'suna. Allah oyle bilgisayardan herkesi korusun. Laptopa, zaten igrenc ve yavas olan Vista = epic win =/ En azindan fistik gib isletim sistemi var bu alette. Ha ben alacak olsam macbook pro alirim tabi, ama bu da gayet guzel gunluk kullanim icin. DVD vs. seyleri zaten kullanmiyorsunuz pek acikcasi, bi de bol wireless olan ortam lazim okul kampusu gibi. Bi de Jobs'a laf edeni vururum. cok afedersin eheüheüheüheühe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Yav Cuce git allaskina, MacOS X gibisi yok : ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 osx bok gibi be abicim . Tamam virüs,yavaşlama fln pek olmuyor sistemde ama Mesela youtube engellendi treewalk programı kurup rahat rahat giriyim diyorsun yok. Bi video indirdin .flv uzantılı convert edip telefonuma atıyım diyorsun program bulabilirsen bul bakalım.... Windows ta cıkan bir şey bir kaç ay sonra geliyor osx'e mesela Utorrent yok osx'te yapacaklarmış ama ne zaman artık... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2008 Şimdi konuyla alakasız bu os tartışmaları ama utorrent bal gibi var,transmission u torrentin aynısının tıpkısı. İstediğin videoyu istediğin gibi izleyebiliosun, convert etme muabbetleri mac in kendiliginden gelen yazılımları halledıyor zaten. Youtube için youhide var ya... Ya hadi bunlar olmasın, driver istememe muabbeti, ağ ayarından display ayarına gerşeyi 2-3 tıkta yapabilme özgürlüğü bile yeter mac osx in. Çözüm illaki buluyorsun, Ha mac osx 10 numaradır ama onu işleten firma son 1 yıldır akıl almaz işler yapıyor giderek microsoftlaşıyor. Ondan sitem ediyorum yönetimdeki adamlara, harcamasınlar bu altyapıyı. Leopard, kötü yani apple a göre İphone konusun açmıyorum, daha kötü bir ürün görmedim hakkaten. ipod touch evet bu güzel =) diyecek lafım yok, param olsa alabilirim =)) macbook air cacık olmaz. İphone çıkarcagına leopardı 10 numara yapaydın, sonra iphone u hazırlayıp tam anlamıyla çıkaraydın Sonra çıkarırken sağdan soldan çakma bir telefon yapmayaydın, tekel muabbetine çevirmeye çalışmayaydın, saçma sapan kısıtlamalar ve özellikler getirmeyeydin süslü oyuncaklarla bizi soymaya çalışmayaydın seni sevio olcaktık hala steve abi. ama ııh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 21, 2008 Ethem tolga bazen sert yazılar yazan eskı bı mac fanboy Bu yazısını sevdım, serttir ama değindiği nokta güzel Macbook air Basında çıkan haberleri görüyorsunuzdur, “4 milimetrelik dizüstü!”. Ne acı ki, Apple yalanlarla ürün pazarlayacak kadar düşmüş durumda. Bu yalanı utanmadan söylediler ve cahil kullanıcıların hepsi şu anda MacBook Air’i 4 mm zannediyor. Tabii ondan yarım milimetre kalın dizüstünün iki kat fazla özellik sunabildiğinin farkında bile olmadan. Daha da ilginci, son yıllarda şirketle birlikte şirketin fanatikleri de aynı düşüşü yaşadılar; Yıllardır toplama PC’lere ve PC dünyasındaki gelişmelere alaycı gözlerle bakan fanatikler, artık Apple ürünlerindeki eksikleri hack, crack vs. ile yamamayı alışkanlık hâline getirmiş durumda ve Apple’nin yalan, tüketiciyi aldatma, sahtekârlık ve tekelcilik üzerine kurulu icraatlarını savunur hâldeler… Neyse, biz konumuza dönelim. “MacBook Air gerçekleri” başlıklı yazımın ikinci ve son kısmında, MacBook Air’in biraz daha teknik özelliklerinden, özellikle işlemcisinden, rakip ürünlerden ve günlük yaşama dair MacBook Air kullanım örneklerinden söz edeceğim. İşlemci: MacBook Air, çok ince bir tasarıma sahip olmasına ve kimilerine göre ultra küçük dizüstü sınıfına dahil olmasına rağmen, MacBook modellerinde de kullanılan bir Core 2 Duo işlemci ile donatılmış. 65 nanometrelik Merom mimarisinde, 4MB L2 önbellekli, 800MHz FSB’li ve 1.6GHz/1.8GHz hızlarında çalışan bir Core 2 Duo. İşlemcinin teknik açıdan özel bir yanı yok ama boyutuyla standart işlemcilerden ayrılıyor. Merom’un %60 kadar küçültülmüş hâli olan işlemci, Intel’in 2008’in ortasında duyuracağı yeni dizüstü mimarisi Montevina’nın işlemcileriyle aynı boyutta. Diğer markalar ultra küçük dizüstü modellerinde düşük voltajlı (ULV) işlemcileri tercih ederken, MacBook Air’de bu inceliğe rağmen normal bir işlemci kullanılmasının, ısınma açısından nasıl sonuçlar doğuracağını yakında öğreneceğiz. Nasılsa, Apple A.Ş.’nin “üste para veren” kobayları, ürün çıkar çıkmaz koşa koşa gidip satın alacaklar, AR-GE sürecine katkıda bulunmak için! Optik Sürücü: MacBook Air, 13.3-inç boyutunda olmasına rağmen, optik sürücüsü bulunmuyor. Başka markalar MacBook Air’den sadece 1 milimetre kalın ve 12-inç boyutundaki dizüstülerine bile çift katmanlı DVD yazıcı koyabilirken, Apple optik sürücüden tamamen vazgeçmiş. Neden dersiniz? Apple şöyle açıklıyor: “MacBook Air kablosuz dünya için yaratıldı. Bu yüzden DVD izlemek yerine, filmleri iTunes Mağazası’ndan kablosuz olarak kiralayabilirsiniz.” Şaka gibi. Tüketici ancak bu kadar salak yerine konabilirdi. Eğer optik sürücüsüz bir dizüstü 10-11 inçten büyükse, ne kadar ince olursa olsun, ben bu tasarıma hayran kalana şaşarım. Çünkü onu çıkarınca, zaten geriye bilgisayarı kalınlaştıran bir şey kalmıyor! Üstüne üstlük optik sürücü bilgisayarın yanında da verilmiyor, 100$ karşılığı satılıyor ve bu satılan sürücü sadece MacBook Air ile uyumlu ise, iki kat şaşarım. Apple A.Ş.’nin Microsoft’tan beter tekelci, soyguncu, sahtekar ve kapkaranlık yüzünü hala göremeyenler var mı? Pil: MacBook Air, belki de dizüstü bilgisayar tarihinde bir ilke daha imza atıyor (bu boyut için) ve tümleşik pille geliyor. Bu da insanı şoke eden şeylerden biri. Tüketici, dizüstü bilgisayarının piline ancak tornavida kullanarak erişebiliyor. Yani kasanın alt bölümünü komple söküyorsunuz. Buraya kadar tamam. Ama müritler ve Apple bayilerine, dergilere ait siteler, bu konuda da derhal propaganda yapmaya başladılar. Neymiş efendim, “ne varmış, tornavidayla pil hemen sökülebiliyormuş, yenisi takılıyormuş, fiyatı da sadece ve sadece 129 dolarmış!” Zombileşmenin böylesine de pes artık. Her modelin pili satılıyor bayilerde. Mesele tornavidasız, alt kapağı sökmeden erişilememesi, ihtiyaç halinde ikinci pil taşınamaması, üçüncü parti pil edinilememesi (bkz. tekelci Apple). Bu tür küçük/ince dizüstülerde, kimi markalar kullanıcıya ikinci pil hediye ediyor ki, taşınabilirlikten ödün verilmesin. Gel de bunu hık demiş, yalancı şeyhinin burnundan düşmüş enayi müritlere anlat… Sabit disk: Sizi kablosuz dünyada zevkten dört köşe yapmayı amaçlayan, kablosuz film kiralayıp izletecek olan MacBook Air, 80GB kapasiteli 4200 devirlik paralel ATA sabit disk ile geliyor! iPod classic bile 160GB kapasite seçeneğine sahip. Sorun ısınma olsaydı, neden normal bir Core 2 Duo işlemci kullansınlar? Kısacası ortada klasik bir altı kaval üstü şişhane durumu var. 100 milyor dolarlık değil, 10 bin YTL’lik bir limited şirkete yakışacak kadar acemice… Disket sürücü: MacBook Air ile ilgili en büyük yalan, en büyük aldatmaca, ethernet meselesi. Anonim şirket propagandacıları, bilgisayarda ethernet kapısı (ve hattâ optik sürücü) bulunmamasını, disket sürücünün terkedilişine benzetiyor ve tekelci Apple A.Ş.’yi haklı çıkarmaya çalışıyor. Bu MacBook Air ile ilgili tartışmasız en büyük yalan. Disket sürücü, günün koşulları gereği, teknolojinin eskimiş ve yerini optik sürücünün almış olması gibi nedenlerle terkedildi. Bunu ethernet ve optik sürücüyle bağdaştırmak, kasıtlı değilse cehalet, kasıtlıysa sahtekârlık göstergesidir. Madem öyle, Apple MacBook ve MacBook Pro’dan da çıkarsın etherneti, optik sürücüyü, görelim! Nasılsa onlar da 802.11n’yi destekliyor! Rakipler: Bu konudan da ayrıntılı bahsetmeyi düşünüyordum ama yazı çok uzadı. İnternette çeşitli sitelerde aklı başında karşılaştırmalar mevcut. Ben sadece şunu söyleyeyim; Hiçbir markada Apple’ninki kadar absürd bir konsept ve temel özelliklerden yoksun dizüstü yok. 300-400$ aralığındaki Asus Eee PC bile MacBook Air’den daha fazlasını sunuyor (karşılaştırma). Diyelim ki tuzunuz kuru, allah daha çok versin, bastınız parayı aldınız MacBook Air’i. Parasıyla değil mi? Şıkır şıkır bilgisayar. Kablosuz dünyasının bilgisayarıymış dediler, yine bastırdığınız parayı, dünyanın en fahiş fiyatlı kablosuz yönlendiricisi olan AirPort Extreme’yi de aldınız. O da Apple. Tasarımı harika. Şıkır şıkır. Herkes size hayran kalacak. Tabii sıra geldi kurulumu yapıp, kablosuz dünyanın tadını çıkarmaya. O da ne? Ethernet kartı olmadan kablosuz yönlendirici kurulumu yapılamıyormuş! Ne olacak şimdi? Hiç. Soygunculukta ve tekelcilikte parmak ısırtan Steve Jobs 2.0’ın vizyonunu ayakta alkışlayacaksınız ve kurulum otomatik olarak kendiğilinden yapılacak! Canınız film izlemek istedi. Herkesin hayran olduğu, size gıptayla baktırdığı muhteşem bilgisayarınızın LED aydınlatmalı 13.3-inç ekranında film keyfi yapacaksınız. Tabii buyurun. DVD, HD-DVD, Blu-ray, hangi formatta istersiniz? Hay allah, hiçbirisi mi yok? Olsun, endişeye mahal yok! Apple hemen imdadınıza yetişiyor. Bağlanın iTunes Mağazası’na seçin filminizi kiralayın, satın alın, artık nasıl istersiniz. Bu kadar basit! Steve Jobs ve vizyonu 7 gün 24 saat hizmetinizde. İyi seyirler efendim. Demek çok geziyorsunuz. O otel senin, bu toplantı benim derken, tek pil yetmiyor mu? Hay hay. En yakın Apple mağazasından 130 dolara bir pil alıyorsunuz. Bir adet de tornavida. Neden şaşırdınız? Bu bilgisayar kablosuz dünyanın ürünü ve kablosuz tornavidayla işinizi hızlıca görebiliyorsunuz işte. Hem endişe etmeyiniz, Apple şu anda 802.11n ve Bluetooth 2.0 destekli bir tornavida üzerinde çalışıyor. Çok yakında 39$ etiketle Apple mağazalarında. Ama siz bilgisayarı daha önce aldığınız için, size 19 dolarlık hediye çeki vereceğiz! Sisteminiz çöktü-şişti, Mac OS X’i yeniden mi kurmak istiyorsunuz? Ya da herkesin gıptayla baktığı, size sınıf atlatan muhteşem Apple PC’nize Windows mu kuracaksınız? Hay hay, kurun tabii. Parasıyla değil mi, canınız ne isterse kurarsınız. Kime ne canım? Sorun şu ki, sizin bilgisayarınız kablosuz dünyanın bilgisayarı. Optik sürücü gibi ilkel donanımlar içermiyor. “Olsun, karizması yeter!” dediğinizi duyar gibiyim, hay ağzınıza sağlık! Ne güzel dediniz! Bence bu bilgisayarı almışken, yanında 100 dolara optik sürücü, 500 dolara Time Capsule, 30 dolara harici ethernet kartı, 10 dolara USB çoklayıcı, 70 dolara kablosuz fare, 80 dolara kablosuz fare, 100 dolara .Mac paketi, 20 dolara micro-DVI dönüştürücü, 50 dolara MagSafe uçak dönüştürücüsü, 50 dolara USB modem, 130 dolara yedek pil ve izleyeceğiniz filmler için 1000 dolarlık iTunes hediye çeki de alın. Nasılsa para sizde… Sanıyorlar ki Apple bu tasarım için uğraştı didindi, fikir geliştirdi, AR-GE çalışmaları yaptı, konsept üzerinde ciddi ciddi düşündü, şöyle yaptı, böyle yaptı. Halbuki hiç ilgisi yok. Muhtemelen “Macworld’a bir şeyler yetiştirelim” diyerek 20 Aralık’ta kolları sıvadılar, şablon tasarımları yapıp Çin’deki fasoncu fabrikaya modelleri ürettirdiler ve Macworld 2008’de tanıttılar. Çünkü Apple artık hâllice bir bakkal gibi yönetiliyor. “Ya tutarsa” zihniyetiyle ürünü ethernetsiz hazırladılar, şimdi pişmanlar. Ama endişeye gerek yok. MacBook Air muhtemelen haziranda yenilenir, ethernet eklenir, sabit disk kapasitesi artırılır, hattâ optik sürücü bile eklenir, enayi müritler de ayakta alkışlar. Steve Jobs 2.0 bu, ismi zaten tükürük yalamayla özdeşleşmiş biri. Sornu olmaz… Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar