Eternalus Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 forum yine en ateşli başlıklarından biriyle uğraşıyor ama, buna da sıra gelir o kitlenince eheh. efendim konumuz şu, malum ingiltere amerikanın yanında girdi ırağa petrole doyuyor. şöyle bir şey duydum, ingiltere vatandaşlarına abartı derecede iyi sosyal haklar tanıyormuş, bu haklar devlete aşırı yükmüş, hatta amerika uyarmış bi sefer azalt biraz diye. maliyesine o kadar yükmüş ki bu ıraktan gelen gelirleri falan oraya aktarıyormuş. bol -mış'lı -muş'lu aktardım ama bunu söyleyen adam doğru düzgün bi adamdı kimdi hatırlamıyorum, ben net hatırlayamadığım için öyle yazdım. şehir efsanesi değil yani yoksa. gelelim önermemize; amerika ve ingiltere'de toplum yaşayışının yakıtı, orta doğulunun kanıdır.(son zaman için söylenmiştir bu, kaynağı anonim) son olarak amerika'nın iç savaştan sonra katıldığı savaşlara girme amacı, ve savaşın ganimetlerini de nereye aktardığını söylerseniz ayrıca sevinirim, önermeyi destekler mi diye soruyorum. konuyla ilgili olarak da, öncelikle "viktor göreve" diyorum, bir de fedaykin summonlıyorum. birinden biri kesin süper cevaplayacak :) teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Amerika'yı bilmiyorum ama İngiltere'de sosyal haklar epey iyi Victoria döneminden beri. İyi derken dönemlerindeki öteki ülkelerle kıyaslandığında. Sömürge bunun nedenlerinden biri ama tek nedeni değil. Bir ada uygarlığı olmaları da en önemli etkenlerden biri. Ne de olsa Avrupa'da tek sömürge onlarda yoktu. Önermene gelince, kesinlikle doğru değil. Etkisi vardır elbet ama en büyüklerinden biri değil. Bu nedenle senin söylediğin gibi keskin birşey söylenemez. İngiltere için konuşuyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 inandirici degil oncelikle ingilizlerin demorkasi isleyisi bizimki gibi degil amerikalilar dedi diye boyel bsiey yapmaya kalakrlarsa halk topyekun isyan eder ingilterede sosyal develt olgusu ve ozellikle kamu yonetimi son derece gucludur ki pek cok ulke ornek olarak ingiltereyi alir sosyal develt uygulamalarinda amerika ise sosyal develtten ocne kapitalist bir ulkedir "survival of the fittest" amerikan toplum yapisini bize en iyi izah eden cumledir o yuzden bir ingilterenin alt tabakasindan insanlar amerikan alt tabakasindan insani kolay kolay mukayyese edemessiniz bunun yaninda ingilzilerin avrupa birligine karsi olmalarinin temel sebebide bu koklu develt yapisidir misal onerilen AB anayasasinda fransizlar olay cikardi saglik develtin saglamasi gereken bri gorevdir maddesi cikartiliyor diye ve AB anayasasi hala cok tartisilan bri konu birlikteki hardocre kapitalist ulkelerle ocne vatandas once insan diye develtlerin catismasindan avrupa bir araya gelemiyor su anda konu petrole gelince ingilterenin irakda bulunma nedeni petrolden cok amerikanin yanidna yer almis olmak e tabiki pay aliyordur ancak ingiltere ona muhtac bir ulke degil kesinlikle ekstra oluyordur anca amerikanin irakta bulunma sebebide aslinda petro ldegil durgun amerikan ekonomisini savasla canladirtmak ve en onemlisi amerikani narkasindaki savasla beslenen buyuk silah kartelelrine para akzandirmaktir hep soylerim bu adamlar icin ideoloji sinirlar petrol vesaire onemli degildir onemli olan savastan kazanilicak apradir atilan her kursun firlatilan her fuze bu admalara para kazandirmaktadir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Amerika ve İngiltere (kamu olarak) Irak Savaşı'ndan para falan kazanmıyorlar. Belli sektörler kazanıyor. Belli iş adamları ve lobiler kazanıyor. Ama diğer yandan vergiler Irak çöllerinde direnişçilerin üzerine sıkılırken, bazı kesimler mağdur oluyorlar. Bence şu aralar devam etmekte olan Amerikan Başkanlık yarışını takip et daha iyi anlarsın. İngiltere'deki sosyal haklar falan Irak kanı hikaye. Irak petrolü doğru düzgün daha çıkarılamıyor bile. Ayrıca aynı mantıkla Suudi petrolleri başta petrolün çoğunu zaten İngiliz-Amerikan şirketleri çıkarıyordu. Petrol fiyatları 100 doları bulduğu için o adamlar çok mutlu ama alım gücü düşen Amerikan-İngiliz orta sınıfı için savaş iyi birşey değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 esasen gayet mantıklı şöyle ki adamlar aleni şekilde bugün ıraka giriş sebeplerini belirtmişken,orda dökülen kanlar petrolu getiriyor,gelen petrol de amerikan ve ingiliz vatandaşlarına ekmek olarak geliyor niye yalan olsun ki ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 amerika petrolu yukleyip goturup ulkesidne halka bedavaya dagitmiyor ondan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Valeron said: esasen gayet mantıklı şöyle ki adamlar aleni şekilde bugün ıraka giriş sebeplerini belirtmişken,orda dökülen kanlar petrolu getiriyor,gelen petrol de amerikan ve ingiliz vatandaşlarına ekmek olarak geliyor niye yalan olsun ki ? 10 liralık petrol için 20 lira harcarsan olmaz... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Dünyada ticari değeri olan hemen herşeyin borsası Londra'dadır. Niye? Çünkü adamlarda para var. Sadece savaşla mı bu kadar para elde ettiler? Yıllarca dünyanın yarısını sömürdüklerine göre tabii ki etkisi var ama sonuçta İngiltere dünyaya endüstri devrimini hediye etmiş ve teknolojik açıdan ölçek atlatmış bir ülke. Bugün dahi dünyanın en dinamik toplumlarından birisidir. Masum Iraklıların kanını emip zengin oluyorlar demek haksızlık olur. Irak Savaşı ABD ve İngiltere için çıtır çerez sayılabilecek bir maliyete gelecek 50 yılı garantiye almak için yapıldı. Saddam Ruslarlara, Fransızlara ve Çinlilere bütün petrol sahalarını satmıştı. Şimdi o anlaşmalar iptal oldu ABD ve İngiltere o sahalara tabiri caizse çöktü. Burda petrolün varil olarak fiyatını hesaplamak saçma olur. Adamlar 10 trilyon dolar harcadılar savaşa Irak'ın o kadar petrol rezervi yok ki diye bir hesap olmaz. Pek bir dağınık oldu; kısaca özetlemek gerekirse: İngilizler savaşlar sayesinde zengin olmadılar ama savaşlar sayesinde zenginliklerini korudular. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Irak'taki Petrolden damla almasalar (almadıklarını iddia etmiyorum) bile petrolün 100 dolara çıkması (ancak maliyetlerin aynı kalması) BP, SHELL gibi firmaların karlarını 5 kata yakın arttırdı. Irak savaşı başlarken Petrolün varili 20 küsürlerde geziniyordu. Ama şirketlerin cebine akan para aynı zamanda halkın cebine de akıyor denemez. İngiltere'yi bilmiyorum ama ekonomik olarak savaş onları çok zor bir duruma soktu. İşsizlik arttı, cari açık inanılmaz boyutlara ulaştı, doların değeri yerlerde süründüğü için halk ithal malları almakta nüyük zorluk yaşıyor. Daha dün Bush ekonominin bir sarsıntı içinde olduğunu kabul etti. Yani savaşın halka maliyeti ağır ama altından kalkılamayacak gibi de değil. Ancak belirttiğim gibi bazı çevrelerde çok karlı çıktı bu savaştan. Devletleri bir bütünmüş gibi düşünen ve bir sınıfın çıkarına olan şeyin hepsinin çıkarına olacağını sanan kişi yanılgıya düşer. Bir ABD savaştan beslenirken, bir ABD savaştan eziyet çekiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 sen hic ingilterede sirket kurmaya kalktin mi :) verdigin vergileri gorunce direk kacarsin :) o yuzden bosver sen petrodolarlari falan benim bildigim petrodolarlardan dolayi ingilterede tam tersi zarar gorunuyor ilerde gelir mi gelir ama refah seviyelerinin nedeni son ingiltere savasi degil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar