Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İran doğalgazı kesti

Overseer

Öne çıkan mesajlar

Bir süredir kısıtlı gönderilen İran doğal gazının bu sabahtan itibaren tamamen kesildiği, ancak alınan tedbirlerle genel doğal gaz arzında bir sorun olmadığı bildirildi.

Botaş yetkilileri, İran'dan bir süredir kısıtlı gelen gazın bu sabah kesilmesi üzerine gerekli tedbirlerin alındığını, yeni haliyle arz-talep dengesinin kurulduğunu ve gaz arzının şu an için sorunsuz devam ettiğini söylediler.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün soruları yanıtlarken, yaklaşık 10 günden beri aşırı soğuklar nedeniyle İran'dan gelen doğal gazda önemli miktarda düşüş yaşandığını, Ukrayna üzerinden gelen gazda da bir miktar azalma olduğunu söylemişti. Bakan Güler, “Şimdiye kadar sorunu kendi imkanlarımızla çözmeye çalıştık. İranlı bakan ve müsteşarlarla konuyu görüştük. Fakat devreye girmesi için, artık konuyu sayın Başbakanımıza istirham edeceğim. Depolarımızı devreye soktuk” demişti.

Türkiye, en büyük ikinci doğal gaz tedarikçisi olan İran'dan normalde günlük yaklaşık 29 milyon metre küp aralığında doğal gaz alırken, son
günlerdeki kısıntıyla bu miktar 4-5 milyon metre küpe kadar gerilemişti.

Bu arada Türkiye, İran'ın haricinde Rusya'dan Mavi Akım ile Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen Batı hattından gaz kullanıyor. Marmara Ereğlisi ve Aliağa'daki LNG terminallerine, özel gemilerle getirilen sıvılaştırılmış doğal gazla da, sisteme takviye sağlanabiliyor.

Kaynak
Sosyal ağlarda paylaş

Llama said:
ya hep komşularımızdan alıyoruz bu doğalgazı şimdi gazetede okudum bizde neden yok? hadi bizde olmayan bi gazı neden başkasından alıp kullanıyoruz düne kadar doğal gazmı vardı ya

doğal gaz yoktu ama gecekondulara ucuz kömür dağıtıldı hava kirlendi doğal gaza muhtaç olduk.şimdi bir güzel iran ve rusyanın keyfine göre ısınalım.nede olsa doğalgaz depolama istasyonumuz bile yok.(şuanda yapılıyor sanırım)
Sosyal ağlarda paylaş

Birde farkında mısınız bilmiyorum ama (benim gibi evini döndürenler farkındadır muhtemelen), kullandığımız gaz çok kalitesiz. Ankara için konuşuyorum, bu ya gelen gazın kalitesizliği ya da botaş tarafından bize gönderilen gazın içinde hava var. Geçen seneye göre daha fazla gaz tüketmeme rağmen bir türlü ısınmıyor evim.
Sosyal ağlarda paylaş

anladığım kadarıyla iran la 5-10 sene önce falan 25 senelik bi anlaşma yapilmiş, doğalgazı alsakta almasakta 25 sene parasini ödemekle mükellefiz bu anlaşmaya göre. bu son gelişmeler sayesinde anlayşmayi fes etme hakkına sahip olduk. bu fırsat iyi değerlendirilirse umut verici bi gelişme olur.
Sosyal ağlarda paylaş

öyle valla almasak bile ödüyoruz ama akıllı hükümetler bu zamana kadar adam gibi depo yapmadı yıllarca kullanmadığımız gazın parasını ödedik
Allahtan şimdi depomuz var 20günlük bile olsa
+yeni depolar da yapılıyor bildiğim kadarıyla yoksa gazı kesince direkt etkilenecektir.artık zamanında nasıl para yedilerse böyle antlaşmalara imza atılır mı ya al ya da öde ne demek kullanmıyorsun ama ödüyorsun
+yukarda bir arkadaş söylemiş, valla k.ırakta petrol çıkıyor sınırı geçiyorsun burada çıkmıyor, iranda doğalgaz çıkıyor sınırı geçiyorsun burada çıkmıyor, aynı şey doğu sınırımız için de geçerli ben bir türlü anlayamıyorum neden
Sosyal ağlarda paylaş

Bu kadar rüzgar esiyor
Bu kadar Nehir var
Hala elektriğe muhtacız ya ona şaşıyorum ben.
Doğal yollardan bile yetinebilmemiz lazım, ha yetinemiyorsak nukleer santral lazım.

Şimdi ayakta alkışlayalım çevrecileri, olası bi patlama ihtimali yüzünden
kışın kıçımız donacak
Sosyal ağlarda paylaş

elektirikle isinalim dunya zaten soguk iyice isitalim boyle erisin kutuplar mis gibi

dogalgaz en temiz isinma aracidir

nukleer santral yapsalar bile dogalgaz yoksa kisin kicin donmaya devam edicek cunki kaloriferler genellikle yakitla calisir

elektirikle isitanlarda denenmisytir ancak maliyet oalrak dogalgazin 4-5 katina geldiginden kisme tercih etmez

petrolle isin cok cok cok daha ucuza gelri elektirikten
Sosyal ağlarda paylaş

Elektriği baska türlü üretirsek depoladığımız doğal gaz ile daha uzun ısınabiliriz. Çok çok zor durumda da elektrikle geçici ısınılabilir. Hem gazsız hem elektriksiz kalmaktansa sadece gazsız kalmak yeğdir. Anlaşılmıyo mu? Esra Ceyhan tarzı programlardaki gibi laf sokulmaya çalışılıyomuş gibi hissettim.

Ayrıca iki gün sonra açarlar, Cumhurbaşkanı ABD'ye gitti diye ikaz ettiler akılarısıra.
Sosyal ağlarda paylaş

dün akşam 18:00 dan sabah 07:30 a kadar ortaasya, kafkaslar ve hazar hidrokarbonları çalıştım. türkiye, iran, rusya, ab, abd, kazakistan, türkmenistan ve azerbaycan manyaaa oldum. şimdi bir başlarsam post yazmaya, kurtulamazsınız benden, uyarıorum :<

ayrıca doğalgazın %55i rusyadan %20si irandan gelio. rusya doğalgazın 1000 metreküpünü 25 dolara ortaasyada satarken, Avrupaya 120 dolara, türkiyeye 133 dolara satıyo. ayrıca türkiyeye mavi akımla gelen doğal gaz, aslında türkiyenin ihtiyacından fazla. biz o doğal gazın %85 inin (kışları) ve %70 ini yazları kullanıoz. geri kalan %15 ve %30 luk paylar sa boşa. ama yapcak bişi yok neden, çünkü alırken anlaşma ya al ya öde ya da ne bok yersen ye şeklinde yapılmıştır. yani kullanmadıımız gazın parasını verioruz. ve bunu da elektrik üratiminde kullanıoz. bak bak bak müsrifliğe bak oha !! daha da delisi, türkmenistan diyoki, abicim benim dünyaya açılcak kapım yok, allah rızası için bi TRANS-HAZAR projesi yapalım, bi boru çekelim, benm boşa havaya uçup giden dünyanın en büyük rezevi olan doğal gazımı sizin ülkeye aktaralım ordan da dünyaya satalım, acımdan ölüyom, ayrıca sana da binmetrekübü 30 dolardan doğalgaz verim. türkiye napıyo, dur bi düşüncem diyip, HAYIRRR BEN KAZIKLANMAK BEN S..MEK İSTİYORUM, RUSYA AL BENİ KOLLARINA 133 DOLARDAN GAZ VER GAZA GETİR BENİ OH YEAH diyo.. türkmenistan garban kalıyo. giren bize giriyo. 1992 den beri bu gündemdeydi, bak 20 aralık 2007 de rusya türkmenistanın boynunu iyice büktürüp, olm sana türklerden fayda yok gel bana ben satam senn doğalgazını dedi ve yeni bi boru hattı porjesi imzalattı. türkmenler gene ruslara mahkum yeah.. öküz bu ülke öküz öküz.. yöneticisene yönetilenine de.. hey allahım ya.. üstüne üstlük, doğalgazda dışa bağımlılık çok fazla bundan kurtulmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmek gerekliliği konusunda kararlar alındı türkiyede. alınan karada çıkan sonuç, GOGO FORZA KÖMÜR oldu. daha da ilginci, İTHAL KÖMÜR kullanılacağı beyan edildi... bravo.. yok daha yazmicam dellendim bak. yarın da bu konudan sınava giricem. biraz daha dellenirsem tekrar da yapamicam konu hakkında..
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Mavi Akım yapılırken müteahit firmanın baş mühendislerinden birisiyle samimi olmuştum; ta o zaman adam demişti "Türkiye'nin zaten doğalgaz fazlası var bu kadar boruyu neden döşüyoruz" diye. Aslında daha başka şeylerde söylemişti Mesut Yılmaz'ın Yüce Divanda yargılanmasına sebep şeyleri ama Mesut yırttı o işten. Sorsalar ben bile tanıklık yapardım valla Yüce Divan'da "mühendis böyle böyle dedi" diye :P

Diğer yandan aslında Mavi Akım, Rusya'nın ağzına bal çalmak gibi birşeydi o zaman için; siyasi olarak belki de doğru bir karardı. Neyse Şahdeniz ve Türkmen gazı yolda. Sonra bizimkiler baya bir hız vermişler diye duydum bugünlerde Türkiye'de petrol arama ve çıkarma çalışmalarına; bakarsınız elin Moskofuna ya da Pers'ine ihtiyaç kalmaz. Türkmenler bizden ama alalım onların gazını ^^
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...