Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir sayının asal olup olmadığı nasıl anlaşılır?

karpuz

Öne çıkan mesajlar

said:
sharky, 19 January 2004 00:58 tarihinde demiş ki:
Farketmez 313 e bolunuyor.

evet abi zaten o sayı 313 ile 727 nin çarpımı... ama ben o sayının asal olup olmadığını bilgisayar kullanmadan en rahat nasıl anlarım? teker teker bütün sayıları deneyecek halim yok?[signature][hline]"Enseleri öperim, kulaklara üflerim." Jean Jacques Rousseau
Sosyal ağlarda paylaş

en küçük elemanı 2 olan bir diziden sırasıyla 2 den başlayarak sayıların katlarını çıkarırsanız ortada sadece asal sayılar kalır. bu yöntem çok kullanışlıdır. 2242390209 gibi bir sayıdan başlayıp sonraki 1000 sayıyı araştıracağınızı varsaysak bile bu olayın c gibi bir dilde yazılmış kodu oldukça hızlı çalışıyor. çünkü direk olarak her sayı için int(1000/konrol ettiğiniz sayı) kadar işlem yapıyor makina. bir ara kafayı takmıştım. algoritma pek uzun değil ama bazı derleyicilerde deli ediyor. (turbo c kudurtmuştu) isteyen olursa ayrıntılı anlatırım üşeniyorum şimdi ...[signature][hline]Uniyasam.Com Admin / ICQ#85889898
Grafiker ( Corel Draw & Photoshop ).
Autocad öğrenmek zorunda kalmış olan kişi.
Fizik okumayı bilinçli olarak seçen bilgisayar manyağı ve ruh sağlığı yerinde olmayan biri.
sharky, 08 January 2004 00:30 tarihinde demiş ki:
Sakin olalim. Sakin sakin cevap verelim. Zorla sakinlestirilmek icin parmak kaldirmayalim.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Wacky, 19 January 2004 00:33 tarihinde demiş ki:
230681 : 230681 = 1

hmm evet asal galiba, haklısın kingpin!

İyide ben orda bir şey bildiğimi iddia etmedim ki sadece bildiğim doğru ise yardımcı olmak istedim niye böyle bi reaksiyon verdiğinide çözemedim zaten.[signature][hline]KinGpiN the striked sazan
DynamicK, 11 January 2004 03:15 tarihinde demiş ki:
bidahaki pop stara bende katılıcam
şimdiden calısmalara basladım
2 kapkaç yaptım
6 adam dövdüm
3 lokantada kavga cıkardım
Sosyal ağlarda paylaş

said:
slayer__, 19 January 2004 17:43 tarihinde demiş ki:
a,b bir asal sayı olmak üzere a.b+1 yeni bir asal sayıdır diye hatırlıyorum ben ve bu sayede sonsuz asal sayı olduğunu söyleyebiliriz

sonsuz tane asal sayi oldugu dogru ve fakat senin formul dogru deil, mesela 3 ve 5 birer asal sayidir, ama 3x5+1 = 16 hic de asal deildir[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.
Sosyal ağlarda paylaş

C de bi integer 2 byte ile tutulur.yani 16 bit ile ama bu demek değildirki integer 65536 sayısını gösterebilsin.bu tutulan 16 bit'in 1.bit'i sign bitidir.yani sayının + mı eksimi olduğunu gösterir.eğer sign bit'i set ise sayı eksidir.böylece geriye 15 bit kalır.yani integer -32768 < integer < 32767 arasındaki saylarla işlem yapabilir.[signature][hline]Mazhar Alanson-Cem Yılmaz:
Bir zamanlar fırtınalar estirirdim
Bilmiyorumki kafam çok karışık.?

[Bu mesaj Ra_d tarafından 19 January 2004 23:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

bool asalmi(unsigned long a)
{
//ecx=sayac,ebx=kok,eax=sayi,edx=kalan
__asm
{
mov ecx,2
mov eax,dword ptr[ebp+8]
mov ebx,eax
fild dword ptr[ebp+8]
fsqrt
fistp dword ptr[ebp-4]

myloop:
cmp ecx,dword ptr[ebp-4]
ja asal
xor edx,edx
div ecx
mov eax,ebx
cmp dx,0
je asaldeel
inc ecx
jmp myloop

asaldeel:
mov al,0
jmp end
asal:
mov al,1
end:
}
}

ilk assembly kodum oldu :D :D
Muadili C kodundan %10-15 civarı daha hızlı çalışıo VC6 da derlenebilio. Eğer derlerseniz acemice yazılmış bir kod olduğunu ve bilgisayarı kitleyebileceğini falanda aklınzdan çıkarmayın.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...