Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

OPEC'ten Dolar Gafı - Amerika, Venezüela'ya da girer mi?


axedice

Öne çıkan mesajlar

said:
'Kill the cable, kill the cable,' shouted the security guard as he burst through the double doors into the media room at the Intercontinental Hotel in Riyadh, followed by Saudi police. It was too late.


A private meeting of Opec leaders, gathered this weekend in Riyadh for the cartel's third meeting in its 47-year history, had just been broadcast to the world's media for more than half an hour after a technician had mistakenly plugged the TV feed into the wrong socket. The facade of unity that the cartel so carefully cultivates to a world spooked by soaring oil prices was shattered.

Sometimes, such innocent mistakes can have far-reaching economic and political consequences. Commodity and currency traders said this weekend that oil prices would surge again tomorrow - possibly breaking the $101 per barrel record set in the late 1970s - while the already battered dollar would fall further on the back of the unintentional broadcast.

On Friday night, during what the participants thought were private talks, Venezuela's oil minister Venezuela Rafael Ramirez and his Iranian counterpart Gholamhossein Nozari, argued that pricing - and selling - oil using the crippled dollar was damaging the cartel.

They said Opec should formally express its concern about the weakness of the dollar when the cartel makes its official declaration at the close of the summit today. But the Saudis, the world's largest oil producers and de facto head of Opec, vetoed the proposal. Saud al-Faisal, the Saudi foreign minister, warned that even the mere mention to journalists of the fact that leaders were discussing the weak dollar would cause the US currency to plummet.


Unfortunately his words and those of everyone at the meeting were being broadcast via a live television feed to a group of astonished reporters. 'I couldn't believe it,' said one who was there. 'When I realised they didn't know they were being broadcast live, I frantically started taking notes.'

Opec only realised that the leaders' row was being broadcast to the world when the Reuters news agency put out a report of the argument.

The weakness of the dollar is one reason why oil prices are so high, as cartel members seek to compensate for their lower earnings. This means a further drop in the dollar is likely to be accompanied by a rise in oil prices.


Dün yapılan OPEC (Petrol İhrac Eden Ülkeler Örgütü) toplantısında teknisyenlerden biri bir kabloyu yanlış sokete takınca (ahahah tabi tabi), içerde konuşulanlar direk gazetecilerin bulunduğu odadan izlenmeye başlamış. Özetle İran ve Venezüela petrol bakanları, petrol fiyatlarının dolardan farklı bir para birimiyle (Euro haliyle) belirlenmesi gerektiğini çünkü doların değerininin düşük olması nedeniyle opec üyesi ülkelerin zarar ettiğini söylemiş. Suudi Amerikistan temsilcisi de olur mu öyle şey, gazeteciler böyle bir konuyu konuştuğumuzu öğrense dolar taban yapar diye öneriyi veto etmiş. Gazeteciler o anda olaya uyanmış ve bunun özel bi oturum olduğunu fark etmişler, reutersde bununla ilgili haber geçene kadar opec yetkilileri olayı anlamamış bile.

Şimdi Irak, petrolü euro üzerinden satmak istediği için işgal edildi. Sırada İran var, bu durumda Venezüela da Amerikanın hedefleri arasına girdi mi ben bunu merak ediyorum. ERKE dönergeci bi açıklansa da petrole bağımlılığımız bitse bari.

http://observer.guardian.co.uk/world/story/0,,2212899,00.html
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Husker said:
Uluslararası ekonomiden biraz anlayan bilir. Eğer petrol bütün ülkeler tarafından euro ile satılırsa ABD ekonomisi anında GG. Bugün var yarın yok abd o zaman... ABD'nin tek ihraç malı Dolarıdır çünkü.

O yüzden Arabistan zaten izin vermez buna. OPEC'e dahil ülkeler içinde piyasaya abartı miktarda petrol saglayabilecek bir tek o var çünkü. Euroya geçilmemesi için de elindeki bu gücü kullandırır ABD.

Ayrıca OPEC'in tüm dünyaya sattıgı petrolun degeri günlük ortalama 1.5 milyar dolarken, para piyasalarında gerçekleşen günlük hacim 3 trilyon dolardan fazlaymış. Yani söylentiyi bırak, gerçekten euroya geçilse bile doların çok fazla etkilenecegini sanmam. Tabi ki ABD'nin isine gelmeyen bi durum (ki Suudi temsilcisi hemen bahane bulmaya çalışmış oracıkta =)) ama yine de ABD ekonomisini bitirecek bi etki yaratmaz bu bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ABD'nin ithalatı ihracatının üç katı, aradaki farkı (altın karşılığı uygulaması terk edildiğinden beri) dolar basarak kapatıyor. (biz borç alarak kapatıyoruz onlar basıyor) Şimdi dolar genel geçer para birimi olmaktan çıkarsa, gerisini sen düşün. Genel geçer para birimide petrolün alınıp satıldığı para birimidir. Uzakdoğu ülkeleri inanılmaz rakamlarda dolar (fed bonosu şeklinde) stokluyor, petrole olan bağımlılıklarından dolayı. Petrol euro ya geçerse satmaya başlarlar ve arkası gelir...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında tam olarak doğru değil bu para basarak arayı kapadığı mezvuu.

şöyle ki, ABD Çin'den 100 dolarlık mal alıyor, bunun karşılığında 100 dolar Çin'e gidiyor. Çin ne yapıyor? bu parayı dünyanın rezerv parası olan doların, en güvenli yatırım aracı olan ABD hazine bonosu alarak değerlendiriyor. 100 dolar tekrar ABD'ye geri dönüyor. Peki ABD ne veriyor Çin'e yüzde 4-5 bi faiz. yani ABD 4 dolarla, 100 dolarlık mal alıyo Çin'den.

rezerv para dolar değil euro olur mu peki? bu düzen bozulur mu? hayır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abd boyasıydı kagıdıydı vs.. sı ıle 1$ ın altında 100$ banknot uretıp bıze o ankı kurdan gecırıyor doları ıste

euro olursa aslında bızım cok ısımıze gelır gurbettekı ıscılerımızın cogu ab uyesı ulkelerde calısıyor halıyle euro kazanıyorlar ve o eurolarda bısekılde tatıldı bayramdı vs T.C ye gelıyor bı anda pekcok kısının refah duzeyı artar bızım acımızdan

edt:ımla
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor sahi erkeye ne oldu? Sen bilirsin ahahah.

Peki ascareus sence bu düzen niye bozulmaz? Bu konu öyle yada böyle konuşulmuş ki reuters falan haber yapmış. Az çok makro anlıyorum ama uluslar arası ekonomiden pek çakmam. Nedir petrodolar düzeninin devamlılığının güvencesi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...