Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

turkish rap

adamınbiri

Öne çıkan mesajlar

benim anlamadığım kendini rocka bu kadar adamış arkadaşlar,niye rapten tiksiniyo?.."türkçe rep süx" ne demek? ha tamam hoşlanmıyo olabilir..kafa sallayıp beynine kan götürmek hoşuna gidiyo olabilir..ama konuyu açan arkadaşın demek istediği şey,"turkish rap" yerine "türkçe rap" denilsin..bunun açılımını söylemeye gerek yok..sonuçta ne rock,ne pop,ne de arabesk bizim kültürümüzün bi müziği...rapi amerikan markası diye suçlayacaksanız,türk halk müziği dinlemeniz gerekiyor..
esas konuya gelirsek,bence sadece "rap" densin..çünkü her ülkede rap yapılıyor..ama hiçbir ülke kendi uyruğu ile birleştirerek söylemiyor..yani bulgaristanda "bulgarski rap" diyen yok..ülkemizden örnek vericek olursakta şebnem ferah "türkçe rock" yapmıyor,"rock" yapıyor..
saçma yani türkçe rap demek (veya törkiş rep)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
bence sadece "rap" densin

evet bu da olabilir gayet mantıklı ve uygun ama illa başına bişi konulcaksa populer kültür tarafından lütfen o "turkish" olmasın benim demeye çalıştığım şey de bu zaten rap güsel rock dinlemeyin değil (ki ben bass gitar çalan bi insanım bi kaç konser vermişliğim de)
Sosyal ağlarda paylaş

Ben açıkcası,rap güzel rock dinlemeyin diye algılamadım herhangi bi yazıyı.Ama olaya teknik olarak bakarsanız,türkçe söyleniyosa,ve bu müziği yapan adam bişeylerle sentezleyip,içine bağlama ekleyip,türkçe söylerse,GENELLEME olarak evet bu rap oluyor.Ama birebir karşılaştırırsan bu amerikalının yada almanın yaptığı rap gibi değil.Bunada Türkçe rap demek yanlış olmaz bu noktada bence.Aramızda bahsederkende türkçe rap yerine,törkiş rap demekte çok aptalca olur elbet.Ama burada şu konuya giriyo;

HellHound said:

Muzigi konusmuyorsun ki burda, "Niye turkce rap diil de, turkish rap?" muhabbeti nedir? Turk dilini kurtaracaksaniz konu disi ve lokal kahvehaneler mevcut... Anlatmak istedigim icerik hakkinda muhabbet etmek varken etikete niye takiliyorsun? Su sarki guzel, su sarki dandini diil olay. Istersen felsefesi hakkinda bitirme tezi yaz, insanlar okusun tartissin, ama tutup "turkish diil turkce" gibi yuzeyselliklerle gecistirmeyelim olayi.

Bunun üstünede daha fazla tartışmanın bi anlamı yok yani.Çünkü istediğin kadar "turkish denmesin!" desende,biçok insanın ağzı torba değil,büzülmüyo.
Sosyal ağlarda paylaş

antikor +1

"Türkçe Ritmik Amerikan Şiiri" demek te(traş oldu lol) "Turkish Rythmic American Poetry" demek kadar abuk bence. Çünkü aynı şey.

Genel olarak bakarsak, kendi kültürümüze ait olmayan şeylere Turkish diye etiket çakmak çok saçma bişey. Tamam yine yap rapini rockını metalini popunu ama Turkish i de ayrı kalsın abi. Ne alaka ya? Böyle bi etiket, şarkının söylendiği dile göre değil şarkının ait olduğu kültüre göre verilmeli yani.
Sosyal ağlarda paylaş

eheh.. öncelikle kazançlarına baktığınızda 0'dan başlayan sağlam bir rapçinin kısa sürede paranın gözünü çıkardığını, darphane gibi çalıştığını görebilirsiniz.

keza endorsement da denilen hededen ve giyim kuşam markaları gibi türevlerinden öküz yükü ile para götürmektedir bu abiler.. hiphop içerik olarak bu olaya çok uygun iken diğer müzik türlerinde çok fazla bu imkan mevcut değil. sadece bayan pop idolleri makyaj ürünlerine (misal jessica simpson) tanıtım yüzü olarak katılabiliyorlar. ünlü gitar virtüozleri de kendi adlarını taşıyan gitarlar ile kazanıyorlar üç beş. ancak -misal- missy eliot adidas gibi global bir marka ile çalışabiliyor. jay-z Rocawear gibi bir şirketin (ve New jersey Jets basketbol takımının sahibi [aslında zenciler gelen parayı değerlendirme konusunda diğerlerine nazaran çok daha başarılılar. diğer isimlerden istisnai örnekler olsa dahi zencilerin çok büyük bir kısmının giyim firmaları, müzik şirketleri, dergileri, tv yapım şirketleri, klüpleri etc. mevcut..])

dolayısı ile rap,hiphop, r'nb müzik sektöründe para götürmenin en kral yoludur...

yukarılar da "ne kazanıyorlar" gibi bi yorum mu ne yapılmış.. ona istinaden dedim. çok fazla kazanıyorlar :D

dahası keşke turkish rap hedesine (ayrıca şunu da belirteyim, "neden rap" kısmına feci güldüm. tartışılması ise daha da komik.. gitallasen demek varken..) takılmayıp direk olarak "neden türkçe rap bu kadar kalitesiz?" kısmında yorum yapılsaymış çok daha uygun olurmuş. bilakis yapılan şarkılar gerek alt yapıları, gerek beatleri, gerekse sözleri bakımından -diğer ülkelere nazaran- hala çok yetersiz, kötü..

kardeşim sağlam bir türkçe rap dinleyicisi, dolayısı ile pek çok grubu, kişiyi dinleme imkanım oldu. öncelikle en iyileri (dinletiyor çünkü kendini) ceza olarak öne çıkıyor. fakat hala stil veya özgünlük eksikliği çekiyor gibi duruyor. müzikal bir eksiklik var. sagopa ise iyi sözlerin nasıl öldürüldüğüne bir kanıt gibi adeta. çok kötü ritimler vb..

şu an için "kesin dinlemeniz lazım!" diyebileceğim bir şey olmaması üzücü. belki cartel zamanı iyiydi denilebilir. en azından ülke içinde bir ilk idi..

hede ve hödö prodaktış gururla sundu
Sosyal ağlarda paylaş

Buarada amerikada rap'i canlı çalıp takılanlar var.burada bu olayda pek yaygın değil.Oyüzden beat'iydi altyapısıydı pek üretken olamıyolar yani.
Heriflerin kendi müzikleri,halk müzikleri gibi bişey hemen hemen zaten.Gospel gibi r&b,soul,funk karıştırıp rap'te çalabiliyolar herifler yani.Bizde daha öyle olaylar yok,var elbette,3-5 anca.Kaliteli yapan hiç yok.
Sosyal ağlarda paylaş

aslında "adamlar senelerdir bu müziği yapıyor" veya "amerikaya ait bu müzik" biraz -üzerinize alınmayın- safça bir yaklaşım. ingiltereden the streets, roots manuva (ki bir çok amerikalı meslektaşından çok daha kaliteli işler yapar), dizzee rascal, ms dynamite; fransadan Mc Solaar, DJ Dee Nasty (ki sanırım fransada hip hop olayını bu arkadaş başlatmıştır 1980lerde); filistinden olması lazım Tamer Nafer vb. çok kaliteli işler yapmaktadırlar. arttırıyorum hatta; dünya çapında çok kaliteli işler yapmaktadırlar.

kısaca rap belli bir zümreye ait değil, dünyanın her yerinde rap yapılabilir. sadece zenciler değil, her renkten adam yapabilir. en iyi beyaz rap gruplarında birisi 'jedi mind tricks' örnek gösterilebilir buna.. müziğin adı tüm dünyada 'rap'tir ve iyi yapan her ortamda iyi yapar.

biz neden iyi rap yapamıyoruz? sorusunun cevabını verecek kişi ben olmasam dahi (ben her türlü müziği dinler eleştiri yazarım, müzik yapmam) haddimi aşarak henüz özgün bir şeyler üretecek kadar sindiremedik olayı diyebilirim. sanırım tarzlar oturmadı henüz. ancak zamanla, çalışa çalışa olacaktır elbette
Sosyal ağlarda paylaş

Korax said:
Bburada bu olayda pek yaygın değil.Oyüzden beat'iydi altyapısıydı pek üretken olamıyolar yani.
Heriflerin kendi müzikleri,halk müzikleri gibi bişey hemen hemen zaten.Gospel gibi r&b,soul,funk karıştırıp rap'te çalabiliyolar herifler yani.Bizde daha öyle olaylar yok,var elbette,3-5 anca.Kaliteli yapan hiç yok.

Yok dasaaacan haklısın keskinlikle yalnız,ben şunları diyerekten türkiye'yi kastetmiştim.Bizim ülkeye bu tarz çok geç girdi.Daha doğrusu biraz daha geriden takip ettik,hala geriden takip ediyoruz bence(belirli bi kesim olmasada çoğunluk).Sırf siyah olayı değil elbet ama,enazından o herifler bizim kadar uzak değiller olaya.O açıdan bizim biraz daha geriden gelmemizde doğal bence.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...