Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

mühendislik ve calculus

Fly

Öne çıkan mesajlar

ufak bir sorum var.

bugün derste hoca bir teorem sordu, baktı kimse yok hafiften azarladı sınıfı "gerçek matematik dediğiniz bu, 4+4 veya calculus değil" diye. 1,5 ay oluyor başlayalı, sayısal bir tane bile işlem yapmadık ne mat ne de fizikte.

bilgisayar mühendisleri calculus görmek zorunda değil mi peki ? ne bileyim uluslararası bilmemne standardı vardır, şu öğrenci şunu görmelidir diye.

adam öyle bir konuştu ki "biz size calculusu mezun olmadan önce bir saat anlatıp geçicez, bunları yapın önce" anlamı çıkarayazdım.

korkuyorum ya bize calculus göstermezlerse diye :
Sosyal ağlarda paylaş

lazim onlar. "kullanmayacagim" deyip gecemezsin, gunun birinde girersin bir ar-ge sirketine, denizin 5 km altindaki mercanlarin bilmemne yontemiyle tespit edilmesi ve bunlarin bilgisayar ortaminda grafige dokulmesiyle ilgili bi proje gelir, kalirsin "niye bilmiyorum turev veya 3 katli integral" diye. Hic olmadi, dusunce sistemini ve yaklasimini gelistirecek seyler.

hayat, dunya ve bilgisayar otomasyondan ibaret degil :)
Sosyal ağlarda paylaş

valla öle çok bi bok değil calculus dediğin..

aslında calculus bok! ancak mühendisliklerde yeri çok fazla değil, en azından belli şartlar altında. sadece çalışacaksan calculusa çok ihtiyaç olmadan işini götürebilirsin. ancak master falan yapıcaksan calculusun her bişeyini ötürmüş olman gerekiyor. bi de doktora falan yapıcaksan off ki off..

ben inşaat mezunuyum, hangi şirkete koysan çalışırım. calculus falan gerekmeyen işler yapabilirim tabii..

ama bi taraftan master yapıyorum, bir de araştırmalar, makaleler yazılar var..şimdi biraz sıkıştım açıkçası. calculus bilgisine ihtiyaç duyuyorum feci! element shape function diye bi nane var. onla ilgili rapor yazmam gerekiyor. lakin her bi tarafı integral türev.. bakıyorum öle! bakmaya devam ediyorum.bak bak kaç gün, kaç saat kaç oldu. 6sf daha yazmam gerekiyor ama ben bakmaya devam ediyorum

kısaca calculus belli konular için çooook gereklidir.

ve evet göreceksiniz her bişeyini
Sosyal ağlarda paylaş

odtülü arkadaşıma gittiğimde göstermişti ansiklopedi gibi bir kitap. onu görmeye razıyım valla, bilkent odtü ve tobb da tanıdıklarım var elektronik müh.'leri , hepsi calculus hede hödö görüyoruz diyor.

biz ise (galatasaray üni -ortaokulu , tbh-) biyoloji dersi okur gibi teorem ezberliyoruz (tamam teorem de görecektik de yani 2. aya girdik, boyuna harfler ezberler vs vs) , bugün kafam basmıyor diye kendimi yedim zaten 4 saat boyunca. adam x in yanında çizik olsa 0 verecek neredeyse, o derece belirli bir metodu izleme yanlısı. gereksiz/etkisiz bir işlem varsa "no no no c'est impossibleeöğğğ" diye yarım saat konuşuyor. sonra gidip yazdığı şey benim bulduğumdan daha karışık oluyor :
Sosyal ağlarda paylaş

benim anladigim sen calculus'tan cok, calculus gormemekten yakiniyosun. o gorduklerin calc.'tan cok daha fazla isine yarayacak. Zira O() hesaplarinda falan... Teori iyidir, saalam oorenirsin, baskasina ihtiyacin kalmaz. Calc'ti linear algebra'ydi bunlar da yalan dersler, hocan dooru soolemis. Tabi yalan diye kestirip atmak yanlis, dedikleri gibi bircok yerde kullanirsin bunu. Ozellikle kullanici kitlen bilgisayarla alakasi olmayan kesimse. Obur taraftan bi de discrete ve onun abisi ablasi olan real analysis ve abstract algebra vardir. Asil matematik dedigin bunlardir, isin zor kismi da bunlardir. Ama tabii ki onlarin psikopat dereceye varmalari linear'i matematik disina mi atiyo? pek degil. Sadece islemsel matematik seni bi noktaya kadar getirir. Ileriye gecememen icin bariyer olarak durur onunde.

Bi arkadasim vardi, eger bilgisayar muhendisi olup kod yazacaksan git bilg. muh oku demisti. Yok adam gibi bilgisayar'a yonelik, veya programciya yonelik seyler gelistireceksen, o zaman matematik olmadan ilerleyemezsin demisti ki; hani su yukarida soyledigim abstract algebra'da en basitinden sana group theory'i ooretirler. Butun programlama dilleri group theory'e uymak zorundadir vs. vs. dogrudan baglantisi cikiyo ortaya. O hocanin soyledigi matematigi oorendikce, bilgisayar'in gercek anlamda matematigin application'i oldugunu farkediyosun.

Bana gore ayrim, "bilgisayari oldugu gibi kabul etmek ve burdan baslayarak ilerlemeye calismak" vs. "bilgisayarin nasil calistigini anlamak (kesinlikle hardware'den bahsetmiyorum) ve buna yonelik ilerleme kaydetmek". Biri digerinden iyidir gibi bi sonuca asla varamayiz. Ancak su bi gercektir ki bugun bilgisayari oldugu gibi kabul edip, son kullaniciya yonelik program yapanlar daha cok is bulurlar, para kazanirlar. Bilgisayarciya ve teoriye is yapan insanlarsa zaten genelde doktora ve prof'lardan olusan insanlardir ki duzgun bi sey bulduklarinda hem unlu hem de zengin olurlar. Yalniz o zamana kadar agizlari kokar. Ha zerre kademe kaydedemeyip agzi kokan insanlar yok mu, var, ama bu onlarin secimi elbet.

Son olarak diyecegim sudur; prof. dedigin senelerce dirsek curutmus adamdir. Deli gibi deneyimi olan birisini yermek, sozlerini yargilamak... Oldugu gibi kabul etmek yanlis, katiliyorum; daima dogruyu sooleyip soolemedigini yargilamamiz lazim ancak soylediklerinin cogunun da dogru oldugunu bilmek lazim. Ayriyetten, hormeten saygi...

Sevgiler, saygilar.
Sosyal ağlarda paylaş

benim bildiğim kadarıyla türev limit integral diferansiyel matris determinant artık bi halta yaramıyor.
sadece koli paketlerinin hesabında diferansiyel yada türev kullanılıyor aktif olarak.

onun dışında zaten bu tarz hesaplar bilgisayar tarafından yapılırken bunu hardcore pratik görmek bencede saçma.

teori yeterli yani
Sosyal ağlarda paylaş

türevin integralin ne olduğunu bilmeyen, anlamayan adamdan mühendis mi olur? hesabını elinle yapmasan da sonuçta mühendislik kalıp/formül ezberlemek değildir, yeri geldiğinde problemi çözmek için kafanı çalıştırıp gerekli araçları (matematiksel çoğunlukla) bulman ve doğru kullanman lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...