Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yıldırım Bayezit


Apache

Öne çıkan mesajlar

Yıl 1402,Ankara Savaşı sırası.Timur ve ordusu büyük bir yenilgiye uğrayacağı belli.Bayezit büyük bir keyifle savaş alanı'na baktığında büyük bir terslik hissediyor ve yaverlerine sorduğunda kendi savunduğu Anadolu Beyleri ve yakın dostları olan Kara tatarlar'ın kendi ordusu'nu arkasından vurduğunu kahkahalarla izlemeye başlıyor.O an delirdiği bile söylenir.Savaşın bitişinde askerlerin çoğu kaçıyor ve Bayezit,yaverlerinin bütün ısrarlarına rağmen Timur'un ordusuna doğru yürüyor ve mahkum hayatı başlıyor.13 yıl boyunca zindanlarda kalıyor ve hastalanarak ölüyor.Fetret devrinin başlamasıda bu tarihe denk gelir.Timur'un toprakları geri verip Bayezit'in oğulları arasında paylaştırmasına ve Osmanlı'nın bölünmeye yüz tutmasının başlangıcıdır.
Her yıl Ankara yakındalarında Turgut köyünde kahkahalarla yürüyen bir adamın yürüdüğü rivayet edilir.[hline]Hayallerin ötesi..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yıldırım Bayezid'in neden 'Yıldırım' olduğuna dair ufak bir bilgi: Kendisi tüm Osmanlı padişahları arasında atlara en hakim olanıdır. Çoğu zaman savaş meydanına mantık sınırlarını zorlayan hızlarla vardığı hatta bir kale kuşatmasında düşman hatlarına fırtına gibi girip kale kumandanına ordusunun gelmekte olduğunu söyleyip ordusunun başına geri[!] döndüğü iddia edilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 yıl sonra ...
Timurda benim dedem onada laf etmeyiniz lütfen:D
Ayrıca Osmanlı Timur'dan daha güçlü olduğunu kanıtlamıştır bu savaştan sonra yıkılmayarak.Sonuçta Timur Devleti kazanmasına rağmen fazla ayakta kalamayıp yıkıldı böhü.Kabul etmek sinir bozucu ama sizin dedeniz benimkini dövmüş resmen:(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
Konuyu açacaktım fakat Arama yapayım dedim açıldığını gördüm, neyse:

Timur ve Beyazıd konusunda nedense 2 gizem ve bu gizemlerden biri hakkında taban tabana zıt 3 ayrı iddia görüyoruz ve üçü de birbiriyle çelişiyor. İlginçtir ki tarihimizin en alakasız ayrıntılarını araştıran tarihçilerimiz nedense bu konuya hep sessiz kalırlar.

1- Beyazıd'in Ölümü

senaryo-1 : "Timur, Beyazıd'e adeta bir hayvan gibi davranmış, onu halkın önünde kafeste vahşi hayran gibi ele güne göstermiştir. Beyazıd onurlu bir insandır ve bu onursuz yaşama dayanamaz ve zehir içerek intihar eder."

Lise derslerinde bize öğretilen buydu.Ama kafama takılan şu var: Bir osmanlı padişahı intihar eder mi? bence etmez. Abdülaziz'in intihar ettiği yazılsa da son dönemde bu yönde de soru işaretleri oluşmaya başlandı mesela. Ayrıca savaştan sonra 13 yıl, arkadaşımızın da yukarıda belirttiği gibi hayli uzun bir süre.

senaryo-2 : "Timur, savaştan sonra Beyazıd'a bir dostu gibi davrandı, nereye giderse çadırında ona da yer verdi. Ona mahkum gibi değil bir arkadaşı gibi hizmet verilmesini istedi. Ama Beyazıd esaret altında olmayı hazmedemedi ve kahrından öldü. Timur'un onu yaşatmak için ünlü ünlü doktorlar getirdiği de iddia edilmişti"

İsmini vermek istemediğim bir gazetenin verdiği Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi'ndeki bu iddia da mitossal yanlar taşıyor.Timur'la Beyazıd'ın hakaret sınırlarını aşan kasıtta mektuplaşmaları (aslında bu da bir mitos olabilir) sonrası böyle bir dostluk gösterisi bana inandırıcı gelmiyor. Ayrıca her iki tarafın da neticede düşman olduğunu da hatırlamak gerek.

senaryo-3 : Timur Beyazıd'a adi bir mahkum gibi hapiste tuttu, göz önüne çıkartmadı.Beyazıd bu kötü koşullarda hastalandı.

Timur Beyazıd'a iyi davranabilir ve onu bir fidye unsuru gibi kullanabilirdi (belki kullanmıştır, ama bu konuda hiçbir belge görmedim) Ona kötü davranıp yavaş yavaş ölümüne göz yumması Timur'un kurnazlığıyla bağdaşır bir liderlik örneği değil bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...