Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

7 Yıl Savaşları


Gimli

Öne çıkan mesajlar

Taraflar: Prusya + İngiltere (Almanlar'a çok büyük ekonomik yardım yaptılar) vs Avusturya + Fransa + Rusya

Avrupa

7 Yıl savaşı, Prusya kralı 2. Frederik'in (Frederick Der Große)
topraklarını büyütmeye çalışması yüzünden çıkmıştır. 1756-1757 arasında, Prusya çok başarılı saldırılar üretti ve Avusturya ve Fransa gibi iki düşmanı savaş alanında malup etti.
1756'da 2. Frederick Saksonya ve Bohemyanın kuzey bölümüne hakim olmayı başarmıştı. Prag önlerinde zafer kazanmış, ve 1757 Leuthen savaşında sayıca çok kalabalık Avusturya ordusunu ezmişti. Fakat Rus güçleri ve onların müttefikleri, Fransa ve Avusturya, doğu Prusya'ya girdiler, Frederick'in tüm planlarını bozdular ve onun 1756-57 seferleri sırasında topraklarına kattığı her yeri geri aldılar. Rus ordusu, Kundersdorf ve Zorndorf savaşlarında Prusya'ya karşı çok parlak iki zafer kazandı. Rus orduları Berlin'e girdiği sırada çok büyük bir şans Prusyalıları kurtardı. Rus çarı Elizabeth ölmüş, yerineyse Frederick'e hayran bir Çar geçmişti. Yeni Çar, Avusturya ile müttefikliği bozduğu gibi, Almanya işgalini geri çekmekle de kalmayıp, Prusya ile bir ittifak kurdu.

Sonuçta kuzey silezya (ki avusturyanın demir cevheri açısından zengin önemli bir şehriydi)dışında, Prusya savaş öncesi sınırlara dönerek bu büyük macerasını bitirmiştir. Fakat asla komşularının topraklarına, bir Almanya sevdası içinde, göz dikmekten vazgeçmemiştir. Savaş sırasında Prusya'nın ufacık ordusunun, savaş becerisi ve kalitesi yüzlerce yıl konuşulacak ve birçok lidere örnek teşkiledecek bir hatıra olarak hala değerini korumaktadır. (Bakınız Napolyon)

Amerika

Kuzey Amerika'da savaş 1754 de başladı. Apalaçya dağları, yüksek gelir getiren kürk ticareti ve kıyılarda balıkçılık haklarına sahip olmak gibi sebepler sömürgecilik yarışı içine giren Fransa ve İngiltere'nin arasını bozmuştu. En başta kızılderililerle de birleşen Fransız güçleri, Misisipi ve Fransız kanadasını birleştirmek adına çok başarılı adımlar attılar ve İngiliz ordularını yendiler. Fakat İngiliz ordularının başına geçen tecrübeli devlat adamı ,Prusyalı William Pitt, parlak bir stratejiyle Fransız ordularını amerikadan çıkarmaya muvaffak oldular. Sonuçta 1760 yılında İngilizler tüm Fransız Kanadası'na hakim olmuşlardı.

Hindistan

Burada en önemli savaş Plassey muharebesiydi. İngiliz asker Robert Clive sayesinde, İngiltere Fransa'nın hindistan'a sahip olma hayallerini tamamen yok ettiler.

Barış Koşulları

7 Yıl savaşı resmi olarak 1763'de bitti. 10 Şubatta Fransa, İngiltere ve İspanya arasındaki sorunları noktalamak için Paris anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre İngilizler neredeyse Fransa'nın tüm kuzey Amerika topraklarını nüfuslarına kattılar. Aynı zamanda da İspanya'dan Floridayı aldılar ve hindistan'ın Fransa'dan alınan kısmı sadece çok ağır askeri koşullar altında Fransa'ya geri verildi.

Avrupa'daki savaş da Hubertusburg anlaşmasıyla sona erdi. Anlaşmaya göre Silezya resmi olarak Prusyaya verildi. Böylece Prusya orta avrupanın yükselen gücü olduğunu kanıtlamış oldu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

savasın amerika kolonisinde yasayanlar icin onemi bayagı buyuk cunku, ingiltere fransızları yenmesi icin basbakan william pitt'in ısrarlarıyla acayip derecede fazla adam ve para (o zamanın parasıyla $150 milyon (oha demistim bunu duyunca)) yolluyorlar oraya. tabii kolonistler de savasıyor ve buyuk katkıları oluyor savasa, ama ingiltere amerikalıların "asagılık kopekler" gibi savastıgını soyluyor ve galibiyeti ingiliz askerlerinin ustunlugunun sayesinde alındıgını soyluyorlar.

Ingıltere bu 150 milyonluk savas borcunun odenmesi icin kolonici amerikan halkına sacma sapan bissuru vergi koyuyorlar, boylece amerikalılarda yavas yavas bagımsızlık ve ingiltere'den kopma dusunceleri baslıyor. fransa tabi got gibi kalıyor ve mississippi ırmagının batısındaki butun alan (bugunku abd'nin 4te 3ü) ispanyollara veriliyor. tek karayip adalarından bazıları kalıyor fransızların ellerinde.


bu arada soylemeyi unuttum, savasın basında fransızlar ile karsılasacak oncu birligin komutanı Virginialı Albay George Washington fransızlar tarafından esir alınıyor (sonra bagımsız amaerikanın ilk baskanı olacagını nerden bilsin fransızlar) : )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misisipi bölgesini de yok pahasına alıyor amerika daha sonra Napolyondan (-8 Bugünkü amerikanın diğer yarısını da İspanyayla savaşa girdikten sonra aldıklarını da eklemek lazım. (Tüm texas, Florida, houndras vb) Sonracığıma Alaska'yı da Rusya'dan satın aldılar. Kimbilir alaska, soğuk savaşta nasıl bir üs olurdu Rusya için?

[Bu mesaj Gimli tarafından 10 Mart 2003 23:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

7 yıl savasından sonra 1800lerin baslarında ispanya gizlice fransaya geri veriyor o bolgeyi (800bin kusur mil kare), daha sonra tıpkı dedigin gibi jefferson resmen "yok pahasına" (15 milyon dolara) alıyor 1 milyon kilometrakarelik alanı. sonra yaptıgım bu alıs verıs dogru mu yanlıs mı, haklarımı suistimal mi ettim diye ikilemlere giriyo zaten ehuheh

florida'yı zaten ispanyollar satmak zorunda kalıyor andrew jackson orayı işgal edince heh ama teksas ile ispanyolların alakası pek yok,

zamanında teksas meksianın bir parcasıyken yeni kurulan bagımsız meksika hukumeti guneydeki abd'lileri texasa davet ediyorlar "buyrun oturun" diye, sonra buraya yerlesen amerikalılar Teksas'ı bagımsız bir ULKE haline getiriyorlar, meksikanın anti-köle poltikasını begenmedikleri icin (kurdukları teksas ulkesinde kölelik yasal oluyor, texasta oturan amerikalılar köle sahibi guneyliler oldugu icin).

Bu sırada amerikada yeni baskan secimleri oluyor, baskan adayı Polk, hem köleci hem de anti-köle eyaletlerin oyunu almak icin teksası (köleci eyalet olarak) ve Oregon bölgesini (anti-köle/serbest eyalat olarak) Amerika'ya baglama sozu veriyor ve elde ediyor. He seyle karıstırmıs olabilirsin, California ve New Mexico eyaletlerini de savasta kazanınca amerika, meksikaya 15 milyon tazminat gibi birsey verdi.

ehe ne komiktirki daha sonra anti-emperyalist ve toprak alımına karşı çıkan amerika bu yerleri boyle almıs. hatta anti-sömürgeci yıllarında filipinler'in alınması bile tartısılıyor.

[Bu mesaj deviL tarafından 11 Mart 2003 01:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...