Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

peru'ya düşen insanları hasta eden meteor.

Black-ice

Öne çıkan mesajlar

said:
Ardeth 0 Eylül 2007, Perşembe - 23:51 tarihinde demis ki:
Bu benim bahsettiğim tavşanlar kutupta yaşamıyor yanılmıyorsam kuzey avrupada bir yerlerde hem kış hem de yeşillikli bahar iklimi olan yerlerde yaşıyorlardı. O yüzden işte kış gelince tüğleri buzdan ve kardan beyazlıyor ve saklanmaları kolay oluyor.

ya ben o kutup lafını lafı uzatmamak için kullandım. soğuk ortam anlamında yani.

kışın bi tavşan doğduğunda beyaz olarak doğması gerekiyor senin dediğine göre.
benim dediğime göre önce normal doğup sonra beyazlaması gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim orda gördüğüm hata, bir mutasyon sonucu çok düşük bir ihtimal de olsa orataya çıkacak olan iyi bir gende adaptasyon gösterebilir (yukarda yaptığım gen adaptasyonu tanımına göre).

Yani bu mutasyon değilse adaptasyondur gibi bir kıyaslama yapmanın mantığını anlayamadım ben. Mutasyon bireyin veya genin adaptasyonun da sebep olabilir, bireyin ölümüne de. Misal yukarda güvelerden bahsettik, onlarda farklı renklerin görülmesi muhtemelen pigment üreten genlerindeki bir mutasyondan ileri geliyor ve bu mutasyon sayesinde ortamlarına çeşitli dönemlerde daha iyi adapte olabiliyorlar. Bu durumda o mutasyon sayesinde hem o mutant gen hem de mutant birey daha iyi adapte oluyor.

said:
kışın bi tavşan doğduğunda beyaz olarak doğması gerekiyor senin dediğine göre.
benim dediğime göre önce normal doğup sonra beyazlaması gerekiyor.

yok benim verdiğim örnekte (zaten aslında siyah değiller kahverengiler) normal renkte doğuyorlar fakat vücutları buza veya soğuğa temas ettiği zaman tüyleri beyazlıyor. Bu da muhtemelen bir enzimin aktifliğini geçici olarak kaybetmesinden ileri geliyordur. Başka bir sebepte olabilir ama sonuçta bu tavşanın kış geldiği zaman beyazlayamayan renkli bir tavşana göre avantajı vardır, bu özelliği de bir mutasyon sonucu elde etmiş olabilir.

[ Mesaj 20 Eylül 2007, Perşembe - 23:56 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Wikipediadan genlerin (ya da bir özelliğin) adaptasoyunun açıklayan bir cümle:

said:
An adaptation is a positive characteristic of an organism that has been favored by natural selection.[1] The concept is central to biology, particularly in evolutionary biology. The term adaptation is also sometimes used as a synonym for natural selection,[citation needed] but most biologists discourage this usage.

Aslında bunlar ince konular dediğim gibi çok karmaşa oluyor bir çok şey için adaptasyon kelimesinin kullanılmasından dolayı.

said:
A trait being adaptive, i.e. increasing the organism's fitness, is neither a necessary nor sufficient condition for it to be an adaptation.[2] Of course, an adaptation must have been adaptive at some point in an organism's evolutionary history, but such an organism's environment and ecological niche can change over time, leading to adaptations becoming redundant or even a hindrance (maladaptations). Such adaptations are termed vestigial.

Misal ingilizce adaptation ve acclimatization(uzun sürede değil de bir ömür içersinde yaşanan adaptasyon gibi bir konsept) gibi ayrımları açıklayacak terimler var ama Türkçede. var mı bilmiyorum. Misal ben de yeni öğrendim ingilizcede böyle bir terim olduğunu, insan beyni insanın "acclimatization" ile girdiği ortama adapte olmasını sağlar misal. Ama tam acclimizatization da değil çünkü genelde fiziksel bir özelliğini değiştirerek değil çevresini değiştirerek bunu yapar.

[ Mesaj 21 Eylül 2007, Cuma - 00:03 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Misal burda acclimatizationdan bahsediyor. Senin bahsettiğin tavşandaki gibi tamamen koşula bağlı bir durum. Tavşanda soğuk bir ortama girdiğinde beyazlıyor. Burda da insanların yüksek yerlere çıktığında yaşadığı "acclimatizationdan bahsediyor".

said:
Acclimatization to high altitude continues for months or even years after initial ascent, and ultimately enables humans to survive in an environment that, without acclimatization, would kill them. Humans who migrate permanently to a higher altitude naturally acclimatize to their new environment by developing an increase in the number of red blood cells to increase the oxygen carrying capacity of the blood, in order to compensate for lower levels of oxygen in the air. [2]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...