Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin Soslu Davuk


Ardeth

Öne çıkan mesajlar

Bu sosu nette bulduğum tariflerle kendi fikirlerimi birleştirerek oluşturdum çok güzel tadı d:

Efenim malzemeler (4 kişilik):

1 kabak
1 havuç
9-10 baş mantar
1 adet soğan
4-5 kaşık bal
4 kaşık sirke
4 kaşık limon suyu/4 kaşık suda eritilmiş iki çay kaşığı limon tuzu
3 kaşık soya sosu
3 domates
3 kaşık salça
1 paket göğüs tavuk (kaç gramsa artık).
Mısır/x nişastası veya un (sosun çok sulu olmasına karşı önlem)

Evet yine kabakları ve havuçları uzun ve ince şeritler halinde doğruyoruz. Mantarları yan yan kesiyoruz, ayrıca biraz zaman alsa da mantarların kabığını soyarsanız daha güzel olur. 1 adet soğanı da ortadan ikiye ayırdıktan sonra kat kat birbirinden ayırıyoruz (yani içi boş yarım küreler olacak şekilde). Daha sonra bir süzgeçi için süzgecin dibine gelecek kadar mesafede suyla dolu bir tencereye koyuyoruz. Sebzeleri içine bocalıyoruz ve sebzeleri buharda haşlamaya başlıyoruz. Burda sebzelerin çok laçka olmaması lazım amaç sadece biraz yumuşatmak. Ayrıca tavukları da sotelenmiş şekilde kesiyoruz. Su hafiften kaynar gibi olmaya başlayınca tavukları içine atıp altını biraz kısıyoruz. Ben burda süreleri hep kafama göre ayarladığım için bir şey diyemiyorum. Ama burda asıl amaç zaten tavukları ve sebzeleri bir "ön pişirmeden" geçirmek. Dolayısıyla abartmaya gerek yok.

Sosun hazırlanışı:

Domatesleri rendeliyoruz. İçine balı, sirkeyi, salçayı, limon suyunu ekliyoruz (zira aslında burda ben limon tuzu kullandım yukarda verilen miktarlarda ama evinizde olmaması çok olası - onu da belirtilen miktarda sıcak suda tuzu çözerek yapıyorsunuz) Karıştırıyoruz. Daha sonra bi 5-6 dakka bu sosu bi tavada karıştıra karıştıra bişiriyoruz. Sulu olursa domates rendesinden dolayı korkmayın onla ilgilencez az sonra.

Genişçe bir tavaya 1 kaşık zeytinyağı koyup ısıtıyoruz sonra üstüne sebzeleri bocalıyoruz. Buarada tavuklarda suyun içinde kısık ateşte beklesin. Bi 5 dakka yüksekimsi ateşte bunları kızartıyoruz. Sonra üzerine sosu ekleyip bi 3 dakka daha kızarıtoyurz tavada be tavukları ekliyoruz. Bi 3-5 dakkada böyle ısıtıyoruz. Daha sonra muhtemelen çok sulu olacak yemek. Ordan alabildiğiniz kadar sosu alıp geri sos tavasına ya da bir bardağa falan koyup 1-2 yemek kaşığı mısır nişastası/un ile karıştırın ve tavaya geri koyup iyice karıştırın. Biraz çapulcu bir yöntem gibi gözükebilir ama zira nişastanın sosu yapım aşamasında değil de daha sonra koyulmasında fayda var ama ne uğraşcam lan derseniz bundan önceki sosu hazırlama aşamasında koyabilirsiniz. Bu noktada tavadan bi parça tavuk alıp tuzuna bakıyosunuz, soya sosu yetmediyse biraz da tuz koyuyosunuz ve 1 dakka daha ısıtıyosunuz.

Sonracığıma bu tavukları tabaklara servis edip üstüne zevkinize göre tekrar biraz soya sosu döküp afiyetlen yiyorsunuz. Yiyen insanlar 10 üzerinden 9 verdi :p (-1 ide geç hazırladığım için verdi :p)

[ Mesaj 18 Eylül 2007, Salı - 20:30 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alıyon mantarları dikey bir şekilde diziyon, sonra baş adetini sayıyon :p

Tavukları alttaki suya atıyorsun aynen. Buharda tavuk pişirmek de ilginç bir konseptmiş ama sağol bir ara onu da denerim :p

Tencerenin tepesi tamamen kapalı olacak hiç bir buhar kaçmayacak böylece etkisi olur mu bilmem ama hem tavuklar sebzeden damlayan sularda hem sebzeler tavuklu sudan kaynayan suda pişiyorlar d:

[ Mesaj 18 Eylül 2007, Salı - 20:37 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Olur muhtemelen neden olmasın. Zaten soyayı sonra dökmenin amacı soyanın tadının biraz daha alınır olması. Belki sosun içine de daha çok soya sosu koyulursa olur denemek lazım.

Ha bi de bu sosun güzel yanı içindeki sirke ve baldan dolayı bunu yapıp (yani tavuk ve sebzeler olmadan) kendi başına tarifteki gibi pişirip bi kavanozda saklayabilirsiniz. Ömrünün çok kısa olcağını sanmam (bal ve sirke :p)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...