Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Monster's Manuel ?

Fiulus

Öne çıkan mesajlar

Eskiden kazaa yokkene
ben
www.netbooks.com
dan indirirdim dahala var mı bilmiyorum ama
gerçekten ekrandan okunmuyor yahu çok bayıyor.

Sisteme karşı biri olarak yaratıklarını kendin yarat diyeceğim, stat falanda belirleme, sadece kafandan bir iki kişilik ses oku gibi özellikler belirle yaratığa, bir de saldırı hamleleri falan... Monster's blablada böyle şeyler yazsaydı bir işe yarardı hiç olmazsa. Ama planescape in campaing setting in içinden çıkan monster şeysi çok güzel olmuş, bayağı detaylı anlatıyor yaratıkları da. Çizemler falamda hoş hani[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

sistemler kötü değildir.
esneklik açıdan bir iki şey değiştirirsiniz kullanırsınız.
ben motamot oynatmam, zar da kullanmam gerekmediği sürece.
ama adil bir oyun için sistemler şart bence :)

ayrıca elimin altında düzenlenmiş vaziyette bir sürü pdf var, istediklerin olursa bana ulaşabilirsin..[hline]oh my god! he's whacked!
i vote we frag this commander.
give me something to shoot.
i love the smell of napalm.
Sosyal ağlarda paylaş

Adil bir oyun ?
Goblin öldürünce 7xp kazanmak adillik mi oluyor ?
Yaw ben oyuncunun kapıyı açmasını sitemiyorsam açtırmam, sonra bükeceğim sistemi niye kullanayım ben, onun yerine bükmekle uğraşıcağıma, bükülecek bişi olmaz daha güzel

Zaten ülkemizde, hatta Rp olaylarına ilgisiz herkesçe FRP denince akla gelen D&D

Misal:
Ben bi dükkan kapısında şöle bişi gördüm
FRP geldi !!!
Bi baktım nasıl gelmiş diye
D&D Handbook gelmiş

Eh siz oyuna yeni başlayacak olanlara önce PHB al derseniz, ilk defa setting alacaklara FR önerirseniz,
etrafta Powerplay ciden geçilmiyor diye yakınmanız saçma olur. Sonra başlarsınız neden DL basılmıyor diye[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer kullandığın level sistemine göre uygunsa evet, goblin öldürünce 7xp almak adil oluyor.

Kuralları kullanan bir dmde eğer o kapının açılmasını istemiyorsa açtırmaz, sonuçta herşey dmin insiyatifinde. Bükeceğim kuralları niye kullanayım da saçma bir önerme olmuş. Kanun değil bunlar oyun kuralları.

Dünyada FRP denince akla ilk gelen D&D, çünkü güzel bir sistem. Büyü+ortaçağ uyarlamaları masallarala büyümüş, hayal güçleri zengin olan gençler için son derece eğlenceli sistemler, popüleriteleri de uzun süre devam edicek

Yeni başlayacaklara phb öneriyorum ki oyun hakkında genel bi bilgileri olsun, FR da son derece güzel bi setting çoğu insanın sevmesi muhtemel. Etraf powerplayciden geçilmiyor diye kim yakınıyor ki? Oynamazsın onlarla olur biter. DL'nin basılmaması da bunlarla değil ticari etkenlerle ilgili. Gerçi oda basıldı galiba sonunda.

Ha planescape basılmadı 3e ama onunda bunlarla bi ilgisi yok. Zaten PS oynayacak birinin greyhawk yada FR ı yeterince bilmesi lazım.[hline]There is a void in my chest where I once had a heart, and from this emptiness springs all the sufferings in the Multiverse . . .
Sosyal ağlarda paylaş

Neden saçmaymış, bükmek yerine kullanmamak.
Allah aşkına sistem kullanmanın yararı nedir ?
NEymiş oyuncular oyuna katılıyormuş, benim Bard ım skill dağıtmakla vakit öldüreceğine, şiir yazsın, araştırsın. Büyücüm kendi büyülerini yaratsın ( ki bu oyuna katılımın en üst seviyesidir, ben 5.lvl oldum artık şu büyüleri yapabiliyorum diyeceğine gitsin bana büyüyü yaparken söylediği sözleri yazsın, hareketleri belirlemekle zaman harcasın, bir büycü gibi, yaratıcı olsun)

D&D ın başlangıç olarak kullanılmasına itirazım yokki, benim itirazım öyle bir lanse edilmesi ki, insanların onu RP ile özleştirmesi. BElki yeterli seçeneği verseniz, daha başka alternatiflere yönelicekler.

Bir insanın PHB ile oyuna başlamasına gerek yok, bence alsın bir iki hikaye romanı, ordan yaratsın karakterini falan, eh nasıl oyunu oynayacağını bilmiyorsa alması makbuldur tabii.

ben zaten etrafta PowerPlayer var die sızlanmıyorum ki, eğer böyle davrananlar varsa sızlanmaları anlamsız diyorum. Ki bende istemediğim adamla oyun oynamak zorunda olmadığımı kavrayacak kadar zekaya sahibim.

Fr olayına gelince, şimdi zati bi insan hayatında kaç setting alır ki, eh her yerde başlangıç setting i olarak lanse edilmesi onu ticari anlamda değerli kılıyor. O yüzden canım PS basılmıyor. Misal benim ilk Setting im Ps idi, bir kere şurda şu var diye kısıtlamayan bir setting olduğu için kendileri, bir dm ye maksimum rahatlık olanağı sağlıyor onun için bence ilk başlangıç olarak rahatlıkla kullanılabilir.[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Golge-i_Khan, 21 September 2003 01:35 tarihinde demiş ki:
Neden saçmaymış, bükmek yerine kullanmamak.
Allah aşkına sistem kullanmanın yararı nedir ?

adalet ve denge(burada bahsettiğim adalet masanın etrafında toplanan herkesin oyuna eşit katılım şansının olmasıdır...)
tutarlılık
hızlı problem çözme ve karara varma
oyuncuya hareketlerini düzenlemesini sağlayacak temel hatları sunmak ve adaptasyonu hızlandırmak

ayrıca bütün oyuncularda munchkin olma potansiyeli vardır. istisnasız. eğer bir oyuncu bişeyin işe yaradığını farkedecek olursa onu her fırsatta kullanacaktır. insanın doğası budur. kaldı ki başka bi topikte sanırsam bu konuyla ilgili olarak verilen bir atlı charge örneği bence kuralların kullanılmasından değil de kural bilgisinin kıtlığından yaşanmış bi durumdu. büyücülerin güzel tasvir yapması da kurallarca engellenmiyor. benim "elven wiz 5/incantatrix 2" karakterim senin "kırmızı cübbeli büyücü" karakterinden daha güzel tasvirler bile çıkarabilir ortaya. tamamen oyuncunun kabiliyetine ve havasına bakar.

eğer herşey senin insiyatifindeyse ve raslantısallık faktörü yoksa yani "asla" zar kullanmıyorsan oyuncular kısa süre içinde manipule edildikleri izlenimine kapılacaklardır ve tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki en suratsız oyuncular böyle oyunculardır. o masada tek başına değilsin. oyunu hep beraber oynuyosunuz. herkesin eğlenmesi için.

son olarak FRP ya da RPG'de kurallar bir dizi uyulması gereken zorunlu prosedürler değildir. sadece yaptığın şeyin "dış" hatlarını belirleyen yardımcılardır. onları nasıl kullanacağın, bu hatların ne kadar keskin ya da silik olduğu sana "ve" oyunculara kalmıştır. amacınız roll playse yapılabilecek bişey yok. role play yapanı ise kimse engellemez.[hline]You have questions, my friend, but are you prepared for the answers?

[Bu mesaj Grudge tarafından 21 September 2003 10:15 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Benim sisteminde zarlar değil, rol yapmayı yeteneği olaylara esneklik sağlar misalliyelim hemen

Oyuncu1:kapıyı açmak için yükleniyorum
G-Khan: Açılmıyor, gücün yetmiyor

Oyuncu2:Önce derin bir nefes alıyorum, kablim güm güm atarken kapıya koşuyorum, tüm benkliğim ve gücümlü, vahşi bir fırtına gibi çarpıyorum ona.
G-Khan:Kapı parçalandı.

Yani bir kesinlik vardır demedim sadece esnekliği sistemle değil rp ye göre ayarlarım.

Diğer olaya gelince, yani insanların sistemli karakterinin rp yapabildiği olayına, tabii yapabilir ben yapamaz demiyorum ki ama zaman ve yaratıcılığının birazını da olsa boş şeylerle harcamasını istemem.

Hangi adaletten söz ediyorsunuz anlamadım buarada, burda kimseyi yargılamıyoruz ki oyunlar adaletli ya da adaletsiz olsun, kazanan veya kaybeden yokki.

Zevk alma konusunda oyunculara sorsanız daha iyi olur tabii, ama ben küçük bi tanrıcılık oyunu oynamıyorum burda. Oyuncularımı küçük karıncalara çevirip onları mermerden labirentlere koymuyorum ki. Zati oyuncular zevk almazsa ben de almam. (magic+Gimli+arcane sanırımda forumlarda olan oyuncularım bunlardı)

Bir diğer konuda D&D karşı olmamı, bizzat D&D in sağlaması. Bakın yine AD&D o kadar kötü değil değildi, şimdi basit bi gerçeklikle özetlürüm akabinde hemen.

AD&D Paladin's HAndbook: Siz iyiliğin bir temsili olarak her zaman kendi bayrağınıza, ne dıurumda olursanız olun selam vermek zorundasınızdır. Konuyu kavratmak için verilen öyküde yaralı bir şovalye kendi bayrağına selam vermek için ayağa kalkıyor ve kan kaybında ölme tehlikesini göze alıyordu.

D&D Defenders of Faith:Siz iyiliğin bir temsili olarak hiç yenilmemesi gereken bir şampiyonsunuz. İşte bu yüzden önce güçsüz kötü yaratıkları öldürerek kendiniz geliştirin, sonra kötü ejderlere falam saldırın. Sanki Paladin's HAndbook değil de, Diablo Guide, insan utanır bea, resmen diyor ki, sizden güçlü bir kötü varsa görmezden gelin. Ayıp!!!. Hatta ileride nasıl ejder tavlanacağı ve onun nasıl binek yapılacağı hakkında taktikler veriyor yüz karası bir kitap neyse.

Başka ne vardı hmmm[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle senin de bildiğin gibi tek sistem d&d diil.
sonralıkla ad&d deki player's options kitapları d&d nin bişey ve bişey serilerinden hiç de farklı diildi. yani cavalier görmesek yiicez de... neyse...

ayrıca orada yazan şeylerin senin anlattığın oyunla ilgisi alakası yok. hiçbir bağlayıcı faktör içermiyolar. eğer kitaplardaki anlatım tarzını bahane olarak gösteriyosan o da problem diil. gidip white wolf oyunlarının kitaplarını inceliyosun hemen.

adaletten kastımı anlamamış gibi yapmaktaki ısrarını anlamış değilim kesinlikle. bir oyuncunun sevdiğin bir arkadaşın olması, onun oyundaki karakterinin oyun dünyası üzerindeki etkisini doğrudan arttırabiliyosa, kullanılan sistem adil değildir. ya da senin oynattığın bi oyunda, kız arkadaşınla aynı masada oyun oynamak istemem kesinlikle de diyebiliriz. bilmem anlatabildim mi?

örneğe gelince. eğer bu tür role playi etrafta zarlar varken yapamıyorlarsa sorun senin oyuncularında demektir. kaldı ki o olayı zar atmadan da çözümleyebilirsin. (take 10 ve take 20)[hline]You have questions, my friend, but are you prepared for the answers?

[Bu mesaj Grudge tarafından 23 September 2003 01:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer adaletsiz davranmak gibi bir niyetim olsa hani bunu zarlar veyahut sistem durduracak değil. Eğer kızarkadaşıma kıyak geçme gibi bir niyetim olsa bunu "D&D" sistemi mi durduracak ?Allah aşkına kızdırmayın adamı şu kandil gecesi :P

Diğer mevzuyata geçelim, ne yazık ki white wolf kitaplarına yakından şe etme imkanım bulunmadı, ama onun 2nd age i için kötü diyorlardı bilmiyorum şahsen hiç kullanmadım belki de ilacım orda yatıyordur.

AD&D kötü olabilir, ama D&D kadar zavallı değildi hiç olmazsa, Canım paladin lerimi, paladin/mage e çevirip, onları baharat kutusu gibi kokutan sistemi ne yapayım ben.

Hmmn başka ne vardı, abi suçlamayın beni veyahut oyuncularımı yahu, ben fikrimi söylüyorum, sistemli bir oyunda oyumcum bu tasviri yapar ve kapıya saldırır, eh zar bu 2 gelir, ortam şebek olur, oyuncunun tadı kaçar falan. Tabii zar atmak engel olmuyor rp ye ama bozabiliyor sonuçta. Önceden de dediğim gibi, dramatizm kayboluyor sonra, kurgu çirkinleşiyor falan. Destansı, kitabımsı özellikler yok oluyor.

faln filan işte, yoruldum valla bu arada...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Grudge, 23 September 2003 01:12 tarihinde demiş ki:

örneğe gelince. eğer bu tür role playi etrafta zarlar varken yapamıyorlarsa sorun senin oyuncularında demektir. kaldı ki o olayı zar atmadan da çözümleyebilirsin. (take 10 ve take 20)[hline]You have questions, my friend, but are you prepared for the answers?

[Bu mesaj Grudge tarafından 23 September 2003 01:13 tarihinde değiştirilmiştir]

ahara baba, zar atmayalım işte yahu. Zarsız kadar güzide bişi mi var, bu arada ben fifth age i çok sevmişim de setting çok kötüydü, var mı oynamış olan ?[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

İyi de sistem destekliyor diye paladin mage oynatmak zorunda mısın? Bence de çok saçma bişey paladin mage zaten istemem de öyle bişey ama kural kitabında böyle bir "seçenek" olması illa da onu kullanmanı yada kuralların kötü olmasını gerektirmez

Ya bide canım paladinim demeyin şu salaklara. Ne kadar paladin biliyosam hepsi saçma sapan bi şekilde öldü. Biri orc ama Torm bunun aklını çeliyo, sonunda lavların içinde eriyo zavallıcak. Bi başkası parmak paladin oluyo. Sturm var mesela caramon kadar bile aklı yoktu. Düşmüş yada kara(dark?) olanlarında bile iş yok. Steel desen gey zaten.
Hatta bizim bi arkadaşın bi paladini vardı, sonunda bi hidranın altında ezilmişti saf. Eğer ben bi kural kitabı yazarsam paladinliğe prequist koyucam: Mentally sick or brain damage diye.[hline]There is a void in my chest where I once had a heart, and from this emptiness springs all the sufferings in the Multiverse . . .
Sosyal ağlarda paylaş

Oyuncu2:Önce derin bir nefes alıyorum, kablim güm güm atarken kapıya koşuyorum, tüm benkliğim ve gücümlü, vahşi bir fırtına gibi çarpıyorum ona.

hoca bak bu durumda sen haksızlık yapmış oluyorsun.
Ben şimdi denesem bunu, kapı parçalanmaz.
Kalbimin güm güm attığını dinlediğim için mi parçalancak? Nefes almayı aklıma getirdiğim için mi kapı parçalancak? Yolda kapıya koşarken edebiyat yaptığım için mi kapı parçalancak?

Şimdi ilk başta benim güçlü kuvvetli olmam gerekiyor.
Sonra Kapıya doğru giderken sendelememem, topallamamam lazım
Daha sonra bu kapıya vuruş şeklimin onu kırabilecek kadar güçsüz bir kapı olması lazım (mesela tahtası zayıf ya da güçlü olması, civataların gevşek olması felan)
İşte ben bunları düşünerek oynatıyorum.
Ve bunu yapabilmek de sanş faktörlerine bağlı.
Kafamda belli hesaplamalar yapıyorum ve zar attırıyorum.
İşte bunu da kurallar sağlıyor. İster 3e olsun, ister 2e olsun ister Whitewolf olsun, hepsi bunu düşünerek kuralları hazırlıyor.

Şimdi senin bahsettiğin "rp" sistemine göre, shakespeare tarrasque bile öldürebilir. Oysa ben bir bardağı bile kaldıramam.

Çünkü gerçek hayata göre oynattığımdan, gerçek hayatta da "suyu içiyorum" diye düşündüğümden, oyun oynarken edebiyat yapmam: "ben tüm susuzluğumla sıvı hasretiyle yanıp tutuşurken, önümdeki bardağa hasretle bakıyordum. İçimdeki ateşi söndürebilmek için bardağa uzandım. Bir vinçin toprağı kaldırışı gibi bardağı kaldırdım, ağzıma götürdüm. Daha ilk damlalarında sanki kendimi göklerde hissettim".

Ayrıca şöyle birşey var. Mesela bir duvar üzerinde bayrak var. Bir merdiven ama bayrağa tam yetişmiyor. Bir de duvarda çubuklar var tutuna tutuna çıkıp alabilirsin bayrağı.
Şimdi oyuncu eğer "bayrağı alıyorum" derse olmaz. Onun yerine "çubuklardan tırmana tırmana bayrağı alıcağım" ya da "merdivenin son basamağına çık, parmak üstünde durarak bayrağa erişmeye çalış" demesi lazım. Daha uzaktan "bayrağı alıyorum" derse, "bayrak önünde değil" derim.

Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Herşey otomatik değildir gerçek hayatta da. Ben klavye kullanırken çok rahat kullanırım. Oysa her bir tuşa basarken birer zar atmış gibi olurum. İşte bu zarlar sonucunda ara sıra yanlış tuşa bastığım olabilir. Yoksa rp yapmadığım için yanlış tuşlara basmadım...[hline]I will crush yar bones!!! Gaarrr!!!
(İmzamı iyi oku, çok şey var)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bonecrusher, 24 September 2003 10:54 tarihinde demiş ki:

hoca bak bu durumda sen haksızlık yapmış oluyorsun.
Ben şimdi denesem bunu, kapı parçalanmaz.
Kalbimin güm güm attığını dinlediğim için mi parçalancak? Nefes almayı aklıma getirdiğim için mi kapı parçalancak? Yolda kapıya koşarken edebiyat yaptığım için mi kapı parçalancak?

Şimdi ilk başta benim güçlü kuvvetli olmam gerekiyor.
Sonra Kapıya doğru giderken sendelememem, topallamamam lazım
Daha sonra bu kapıya vuruş şeklimin onu kırabilecek kadar güçsüz bir kapı olması lazım (mesela tahtası zayıf ya da güçlü olması, civataların gevşek olması felan)
İşte ben bunları düşünerek oynatıyorum.
Ve bunu yapabilmek de sanş faktörlerine bağlı.
Kafamda belli hesaplamalar yapıyorum ve zar attırıyorum.
İşte bunu da kurallar sağlıyor. İster 3e olsun, ister 2e olsun ister Whitewolf olsun, hepsi bunu düşünerek kuralları hazırlıyor.

Şimdi senin bahsettiğin "rp" sistemine göre, shakespeare tarrasque bile öldürebilir. Oysa ben bir bardağı bile kaldıramam.

Çünkü gerçek hayata göre oynattığımdan, gerçek hayatta da "suyu içiyorum" diye düşündüğümden, oyun oynarken edebiyat yapmam: "ben tüm susuzluğumla sıvı hasretiyle yanıp tutuşurken, önümdeki bardağa hasretle bakıyordum. İçimdeki ateşi söndürebilmek için bardağa uzandım. Bir vinçin toprağı kaldırışı gibi bardağı kaldırdım, ağzıma götürdüm. Daha ilk damlalarında sanki kendimi göklerde hissettim".

Ayrıca şöyle birşey var. Mesela bir duvar üzerinde bayrak var. Bir merdiven ama bayrağa tam yetişmiyor. Bir de duvarda çubuklar var tutuna tutuna çıkıp alabilirsin bayrağı.
Şimdi oyuncu eğer "bayrağı alıyorum" derse olmaz. Onun yerine "çubuklardan tırmana tırmana bayrağı alıcağım" ya da "merdivenin son basamağına çık, parmak üstünde durarak bayrağa erişmeye çalış" demesi lazım. Daha uzaktan "bayrağı alıyorum" derse, "bayrak önünde değil" derim.

Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Herşey otomatik değildir gerçek hayatta da. Ben klavye kullanırken çok rahat kullanırım. Oysa her bir tuşa basarken birer zar atmış gibi olurum. İşte bu zarlar sonucunda ara sıra yanlış tuşa bastığım olabilir. Yoksa rp yapmadığım için yanlış tuşlara basmadım...[hline]I will crush yar bones!!! Gaarrr!!!
(İmzamı iyi oku, çok şey var)

saygi duydum hatta mat oldum
akabinde sustumda hani
bu arada su örnegi süper :)

Haklisin abicim,pek de güzide yazmissin[hline]Buraya yakında imzamı yazacağım
bilginize
Sosyal ağlarda paylaş

said:
axedice, 24 September 2003 02:59 tarihinde demiş ki:
İyi de sistem destekliyor diye paladin mage oynatmak zorunda mısın? Bence de çok saçma bişey paladin mage zaten istemem de öyle bişey ama kural kitabında böyle bir "seçenek" olması illa da onu kullanmanı yada kuralların kötü olmasını gerektirmez

Ya bide canım paladinim demeyin şu salaklara. Ne kadar paladin biliyosam hepsi saçma sapan bi şekilde öldü. Biri orc ama Torm bunun aklını çeliyo, sonunda lavların içinde eriyo zavallıcak. Bi başkası parmak paladin oluyo. Sturm var mesela caramon kadar bile aklı yoktu. Düşmüş yada kara(dark?) olanlarında bile iş yok. Steel desen gey zaten.
Hatta bizim bi arkadaşın bi paladini vardı, sonunda bi hidranın altında ezilmişti saf. Eğer ben bi kural kitabı yazarsam paladinliğe prequist koyucam: Mentally sick or brain damage diye.[hline]There is a void in my chest where I once had a heart, and from this emptiness springs all the sufferings in the Multiverse . . .

Hmmn tabe kullanmak zorunda degilim de hani
paladin lerime laf dedirtmem
ben bunu yaratanlara laf atiyorum, salakca bisi oldugu icin elestiriyorum, zati hem elestirip hem de kullanmam sacma olurdu.

Strum un caramon dan fazla beyni var, stat lara bak :P

Gec onu da, sovalyeleri anlamak icin sovalye olman gerekir. Onun icin siz pasakli, ezik buyucunuz raist e tapmaya devam edin :P

Sturm e bile laf soylemek ayiptir ama
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...