Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Perslerin Dönüşü


Solgunadalet

Öne çıkan mesajlar

Bu yazı Arkeoatlas dergisinin sayı:6-2007 sayının editör yazısından alıntıdır. Dergiyi şu an yeni aldım. Daha önce buralarda yazdığım yazılarda da bahsettiğim, Tarihi öğrendiğimiz, okuduğumuz kaynakların, yeni buluş ve bakış açıları ile nasıl çeliştiği ve gerçek dışı kaldıklarının bir nevi kanıtlanması niteliğindedir.

“İlerde ilk dünya imparatorluğu olarak anılacak Akamenid hanedanlığının yükselişi Büyük Kral Kyros (İÖ 559) ile başladı. Bu yükseliş yakın doğunun büyük krallıkları Asur, Babil, Elam ve Med topraklarını fethederek batıda Helen coğrafyasına kadar hızla genişledi. Bu kadar geniş bir coğrafyaya hükmetmenin sırrını uzmanlar Kültürel hoşgörüye dayandırıyordu. Büyük İskender’in yıkımından kurtulamamış olsa da Pers kültürü günümüze kadar ulaşmayı başardı. Beklide bu, Yakın doğunun kaçınılmaz kaygısıydı.
Medler yeni bir bakış açısı ile Prof. Dr. Robert Rollinger’in kaleminden çıktı. Rollinger şimdiye kadar kabul görenin aksine Medlerin tarih sahnesindeki yerini eleştirel bir bakış ile ele aldı. Pers imp. Anlatmak ise başta Dr. Oliver Casabonne’a düştü. Yazar şimdiye kadar birçok Batılı yazarın Hellen tarih yazıcılığı etkisinde algıladığı bu yakın doğu uygarlığını olabildiğince yalın ve yeni keşiflerin ışığında sayfalarımıza taşıdı. Aynı zamanda Casabonne bir editör kadar sorumluluk aldı. Bu dönemde satraplıklar la yönetilen Anadolu’yu anlatmayı ise başta Prof. Dr. Oğuz Tekin olmak üzere, Prof. Dr. Rene Lebrun, Doç. Dr. Lâtife Summerer, Frederic Maffre gibi uzmanlar üslendi.
Herodot’tan yakın zamana kadar Hellen dünyasının en büyük düşmanı olarak kabul edilen ve gaddarlıkları ile öne çıkarılan Pers Akamenid imp.’na yönelik bu bakış açısının ne denli yanlış olduğu artık tartışılır olmaktan çıktı. Arkeoloji bilimi bu yanlışı ortaya çıkarmada görevini yerine getirdi. İskender’in yaşattığı büyük çöküşe rağmen Pers ve Anadolu kültürleri binlerce yıllık birikimleri üzerinde yaşamaya devam ediyordu. Tüm istilacılar gibi Makedon ordusu da bir imparatorluğu ortadan kaldırmış ama kültürünü yok edememiştir. Bu gün benzeri bir istilayı yaşıyor bu topraklar.”

Doç.Dr. Necmi Karul



Not: Sözü edilen bu topraklar anca hoşgörü ile yönetile bilinirdi. Çünkü, hali hazırda bu topraklarda yaşayan halkları asimle etmek, onların kültürlerine baskın çıkmak imkansızdı. Karşılıklı alıp vermeler ile bu kaynaşma gerçekleşti. Bu topraklar kendini işgal edeni de içinde eritemez di çünkü, zaten onu işgal eden bu millet bu kudreti gösteriyorsa büyük bir millet demektir. Ya onlar ile anlaşacak yada çekip gidecekti. Bu karşılıklı etkileşim: Hitit- Hatti,Pers, Pers-Roma, Doğu Roma, greek ilişkisinde de gördük, bu gelenek Osmanlıda da devam etti. Dışardan gelen ve bu hoş görüden yoksun olanlar fazla bu coğrafyada barınamadı. Kimerler, Moğollar….
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

DoĞu bölgesi ordudan beslenmeyi kestigi anda ve ordu gücünü koruması için başka bi harcama nedeni buldugu anda zaten terör falan kalmaz direk temizlerler zaten .
pkk da amerikan , ab nin kuklası bi örgüt Türkiye zaten hoşgörülü bir devlet yanlıs hatırlamıyosam 17 ırk yıllardır bir arada yasıyo zaten Türkiye içinde hoşgörülü olmasalar bebek katillerini , gencecik insanlırı öldüren bi örgüte terör örgütü demeyen insanlar meclise giremezdi dedigim dedik olsa olnar suan ipte olurlarda gayet hosgörü var bence ırklar arası tabi siyasi sag sol da böle bisi yok o başka bi taraf din devleti yapma pesinde muhalefet ecevitin yaslılıgı gibi oldu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iskender pers kültürünü yoketmekmi istedi?
yoksa pers ve yunan kültürünün harmanlaşmasınımı sağladı?

kim denen hoşgörü gibi gözüken hareketlere başvurmuş,kim niye gaddarlık yapmış

batı ne zaman doğudan zengin oldu?nasıl daha zengin oldu?

moğollar bu topraklarda yerleşmek istedimi?moğol generalleri işgal ettikleri hangi topraklarda cok uzun süre kaldı ?


ya biz türkler ne kadar hoş görülü olabilmişiz bu topraklarda? cok gerilere gitmeden..cokta tartısma yaratmayacak bir ornek..varlık vergisi...6-7 eylül olayları


ne bilim..dünya siyah beyaz değil.
hiç kimsede melek değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sevgili Narstil, Kaynakça zaten belirtiğim dergi. Yazıda derginin editör yazısı. perslerle ilgili olan kısmını kendim yazdım ve buraya word den kopyalıyarak yapıştırdım. Yazının geri kalanı marmaray kazıları ile ilgili. konu ile ilgili diğer yaılar için gidip dergiyi almak zorundasın kusura bakma...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Soruların cevabapları bilgim dahilindedir. ve bir çok seneler üzerine düşünüp, fikir yarıştırdığımız bir çok konuyuda kapsamaktadır.

Benim niyetim farklı bir bakış açısının olup olmadığını anlamak.

Sence en az 800 senedir anadoluda bulunanlar hoşgörü yoksunumuyduk. Senin soru ve cevaplama ve de yakın tarihten örnek vermenden çıkardığım anlam bu. diğer soruların cevapların da kafanda benzer şekilde olduğu kanatindeyim. bunun doğru olup olmadığını anlamak isteğimden dir ki böyle bir soru yöneltim.

Ne kadar farklı ve aynı düşünceyi incelersek fikirlerimizi daha iyi anlatacağımız fikrindeyim.

En azından ben mantıklı bir şekilde yönelen karşı bir fikir ile kendi fikrimin zayıf yönlerini aramaktayım.

Ama kaynak wiki, miki ağırlıklı olmasın...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
dünya siyah beyaz değil.



bu toprakları yönetenlerin hoşgörüden uzak hareketleri olmuşsa,ki evet olmuştur zaman zaman , bu birilerine uyuzluk olsun diye,can sıkıntısından değildir , zamanın gereklilikleri olmuştur,yapılmıştır. ama gerekliliktendir.

başka devletlerin daha fazla "gaddarlığı" da olmuştur,bence bu sadece onların daha fazla "gerekliliği" olduğunu düşündürür bana.

al bir ornek mesela,selimin iran seferi boyunca yaptıklarını oku.


dierlerine kısa kısa cevap vermek gerekirse



iskender doğu kültürünü yok etmeye çalışmamıştır,hatta tam tersi.cook daha tersi.



moğollar işgal etmezdi,yağmalardı,bu yağmalamalar 10-15 yılda sürebilirdi ama fetih yoktu.



doğu,koloniler ortaya cıkaana kadar bariz zengindir batıdan,ticaret yollarına bakın mesela,semarkantta küçük bir çiftçinin giydiği kumaşı batıda lordlar giyerdi,ciddiyim.
baharat - ipek - pamuk - lüks tüketim eşyaları - yer altı kaynakları - her türlü ortam doğuda canolar.

[ Mesaj 06 Eylül 2007, Perşembe - 00:50 tarihinde, DoGMeaT tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sorun bilginin ingilizce türkçe olması değil ayağa düşmüş sağlam yorumlara dayan mayan eksik bilgi olması. Orjinal wikiyi bende kullanıyorum ama herzaman geğil.

sonuç ne oluyoriskender sen tez yapmış olduğu okunuyor. Yapılan sentezden ortaya çınkan fikir ve eserlere örnek vere bilirmisin. yoksa ilk okuldan beri öğrendiğimiz budur da ne yapılmıştır. Sentezin sonucu ne olmuştur. benim bildiğim bir örneği yok. Zaten dergide 100 sayfasında bundan bahsediyor yerli ve yabancı araştırmacılar.

İran seferinde yapılanalar kendi devletine, gavur patişah diye, gayri müslimlere gösterilen hoş görüyü propaganda aracı olarak kullanan iran şahlarının alevi ve suni türkmenleri ayaklandırıp bölgeye hakim olma çabası sonucu yapılmış tı ve isyan cılar cezalandırılmıştır. Zaten selimin iran seferi bu yüzdendir. sen başka ne okudun onu bilmiyorum.

Moğollar hakında yaptığın çıkarım çok yerinde.

Verebiliyorsanız örnek verin de bizde bilmediklerimizi öğrenelim. yoksa sentez var dır bunu herkez bilir ama ne yapılmıştır. İskenderin hocasının doğu hakındaki fikirlerini biliyormusunuz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İskender fethettiği yerlerin kültürlerinden hep çok etkilenmiş ,mısır seferine baak , maiyetinde doğu geleneklerini kullanmış,bunu biliyoruz,el öptürme mesela,doğulular gibi giyinmiş.doğulularla evlenmiş,evlendirtmiş.
şimdi dergiyi okumadım,ne diyim bimilyiroum,ama yaptıkları ortada,evet ilk okuldan beri okuyoruz ama bu yüzden kurtuuluş savaşıda yalan bişiymi oluyor yani?onuda ilk okuldan beri okuyoruz.neyse,ama adamın yaşadığı yaşamdan doğu kültüründen etkilendiği görünüyor.bu bir.o dergiyide edinip bakayım,neler sölemişler cok merak ediyorum.

iskender döneminde batı ve doğu ilk defa tanıştı,ticaret yolları açıldı,2 taraf birbiriyşe ilk defa temasa geçti.budur işte helenism,daha ne eser bekliyorsunki adamdan?




Selimim İran seferinin ünlü yanlarından biri çaldırana varana kadar yolda yaptığı katliamlardır.
anadoluda onceden yerleri saptanmış tüm şiileri sistematik bir şekilde kılıçtan geçirmiştir.



ya ben kimseye bişi öretmek kafasında deilim.ben bildiklerimi sölüyorum,sordunuz,siz ister kendiniz merak edersiniz,acar okursunuz,sorarsınız,araştırabilrsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iskender etkilenmiş diyorsun doğru.

Ama sinerji, karşılıklı sinerji. ben buna örnek itiyorum. çünkü iki tarafı olacak bir şeydir bu dediğimiz. Bir medeniyet oluşturmak diyorsun nerde o.

O ticaret yolları asurdan beri var ha yunanistana gitti dersen o başka.

bak iskenderden sonra pers imparatorluğunda kaç devlet kuruldu hepsi bir biryle savaştı.

iyi güzel oku diyorsun. bak kayanak verdim 6 ytl, alın okuyun yeni bilimsel şeyler okuyun internten ne için kimin yazdığı yazıları göstermeyin kaynak olarak.

Bir şeyler yazarken sokaktaki adamdan farkımız olması için daha fazla kayanak okumalıyız.

Eğer iskenderin yaptıkları övmekse çok daha fazla şey sıralıyabilirim çünkü bunlarıda okuduk ama...

Eğer dediğin gibi sizstematik bir öldürme çabası içinde olunsaydı niye bir kısmını öldür bir kısmı kalsın desinler ki.

Senin dediğin gibi olsa o topraklarda ve anadoluda ne şii ne alevi ne rum ne de ermeni olurdu. ama varlar işte. bu topraklardaki azınlıklar soykırım yapılmadığının en büyük kanıtı zaten. Ha yapılınca nasıl oluyor. Balkan savaşları, Moder almayadaki yahudi sayısı, devrim zamanı rusya, fransaya haçlı seferi.... bu nlar yeterli örnekler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fransa cezayirde soykırım yaptı ama cezayir halkı hala duruyor, soykırım olmadı mı simdi? soykırım demek bir halkı etnik ozellikleri sebebiyle katletmek demektir. gidersin bir x etniginden koyu basarsın toplarsın hepsini 500-600 kisiyi katledersin, bu bir soykırımdır, ve su an gunumuzde hala x toplumu olması bunun yanlıslamaz.

bir de sunu da ekleyeyim, halkın hosgorusu demek devletin hosgorusu demek degildir, siyasal cıkarlarına ters geliyodur asar keser, soykırım denen sey devlet eliyle yapılır cunku.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bızım buralardakı bayılerde yok olsa okuyup ole yorum yapcaktım ama bulamadım henuz o yusden se edım cevap vereyım dedım.

sinerji-medeniyet,sen sittin senedir savaşan 2 medeniyeti almış tek bayrak altında toplamışsın,birbirlerine tıp huluk felsefe öretmişler,batı kültürü doğuya doğrudan el yazmalarıyla kütüphanelerle kurulan şehirlerle taşınmış,batılı giyinip batı müziği dinleyip batı şiiri yazan insnalar doğuya gitmiş aynısı doğudann batıyada olmuş tabi,bu insanlar kanlı bıçaklıyken birbirlerine limanlarını açmış,birbirlerinin dilini örenmiş,kültürünü anlamış anlamadığını sorabilmiş,doğuda ilk büyük kütüphaneler açılmış,o şu bu,yani böyle böyle kardeşim,iskendirin tutup semerkanda üniverste açmasınımı bekliyordun,iskender bu iki medeniyeti tek ülke haline getirdi,kısacık bir dönemde birbğirlerini tanımaya zorladı,bu sayede gelecek etkileşmilerini şekillendirdi,ortada kasıt yok ama süreci yavaşlatmak için yapılan bir şeyde yok,daha ne yapılabilirki,radyo ve tv nin olmadığı bir dünyada.



deliriuma katlıyorum oncelikle

sonralıkla


bu x ırkını kessek hic biri kalmazdı burda beheey nasıl bir mantıktır ben çözemem,yani dediğin "biz bu işte ustayız soykırım yaptıkmı tam yaparız türünü kuruturuz biz adamın" mı diyorsun...garip.dönem üzerinde ZERRE bilgin olsa (lütfen alınma) bu dediğim örneği anlardan,bende kolay anlaman için o orneği vermiştim zaten,beyazitin doğu seferi katliamlarıyla ünlüdür.dönem üzerindeki her ciddi kaynakta yazar,şey gibi bişi bu,üzerinde cok konusmaya gerek yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğuda ilk büyük kütüpaneler açılmış sözünü okuduktan sonra her şeyden pek bir haber olduğun anlaşıldı dostum. Bu açıkça tarihten bi haberliktir o internete ki kaynakalra bak bakalım ilk yazı kimin tarafından bulumuş, ilk kitapı kim yazmış, doğal olarak ilk büyük kütüpane nerde kurulmuş kim nerden öğrenmiş.

haa tabii sizin kaynaklar öyle diyor zaten pardon.

Cahiiliğinizin ikinci kısmı ise sindirmek için katliyam yapmak ile soykırımı bir araya koymanız

soy nedir

kırım nedir

bunları bir açıklayın

ben burda kavim köy kasaba göremiyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...