Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kılıç Bakımı


Natanyal

Öne çıkan mesajlar

Evet,evde aile yadıgarlarından biri olan,bu güne kadar babadan oğula geçmiş,bir tarihi eser sayılabilecek Osmanlı sipahi kılıcı bulunmaktadır.Babam falan hiç ilgilenmediği için ve benim çocukluğumdan beri bu tür şeylere ilgim olduğundan,kılıçla senelerdir ben ilgileniyorum.Bakımı yapıyorum falan,

Ama ne bileyim yetersiz geliyor gibi,üstünde silmekle vs. çıkmayan garip lekeler oluşmaya başladı,alet olarak hala sapasağlam olmasına rağmen göze çirkin gözükmeye başladı.

Ciddi ciddi yanlış bakım uygulamaya başladığımı düşünüyorum,gerçi internetten araştırmıştım biraz sil,yağla vs. diyorlardı hep.

Neyse efendim,kılıcı güvenli bir ustaya verip,düzelttirmek istiyorum.İstanbul içinde bu işi en iyi şekilde yapabilecek,güvenilir bir yer var mı diye sormak istedim.Aile için çok değerli,kılıcın tek varisi de benim şuan.Aileyi geçtik herşeyden çok bu evde en çok değer verdiğim alettir kendisi,aile için değeri de içinde bulunduğu setin geriye kalan son 2 parçasından biri olmasıdır.

Buna bağlı olarak ciddi bir bakım istiyorum,araştırdım bir kaç yer ama gözüm tutmadı diyebilirim.Hatta sadece İstanbul değil,başka şehirlerde bildiğiniz varsa da olabilir.Yeter ki işinde gerçekten usta olsun,kılıca zarar vermesin.Elazığ'da bir tane kılıç ustası varmış aslında,2 sene önce ona vermeyi düşünüyorduk ama adam vefat etti :( Neyse var mı bildiğiniz yer arkadaşlar ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet kını için sürüyorum zaten,hayatımda gördüğüm en sağlam şeylerdendir sanırım o kın.Aldığı o kadar darbeye rağmen sadece ufak çukurlaşmalar var üstünde :) , neyse resimler.

[spo]Dağınık yatağımın üstünde :) [/spo]

[spo]Bu da dededim 30 yıl önce yaptığı ay-yıldız işlemesi :) Dedem bu konularda çok usta biriymiş,kabzasını yenilemiş tamamen,zaten kılıç şuan böylesine ayaktaysa onun sayesindedir.[/spo]

Böyle işte,iyi bir bakım istiyorum.

edit:Ayrıca dediğim o lekeler ilk resimde kılıcın ortasında bariz belirgin olan siyah şeylerdir.Kılıcın üstünde çok var onlardan,bir kısmı Osmanlıca yazılmış şeylerin üstünü kapatıyor.Altında Osmanlıca yazan şeyleri de çok merak ediyorum,lekeleri o yazılara zarar vermeden temizlemek çok zor gibi gözüküyor bana :(

[ Mesaj 26 Ağustos 2007, Pazar - 14:25 tarihinde, DarKRideR tarafından güncellenmiştir ]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

babam satıp kurtulalım diyordu zaten sormuştu birçok yere,bayağı para veriyorlardı.Kılıcın ne zaman yapıldığı,nasıl bizim ailenin eline geçtiği bilinmiyor ama aile büyükleri falan 200 yıl diyorlar.Bu antikacılar falanda daha fazladır diyordu.Babam çok istiyordu satmak,birde ailede birçok kişi bu kılıcı almak için uğraşıyor,tek başıma engel olmaya çalışıyorum her defasında.

Bakımı yaptırırsam en azından üstünde tek başına söz hakkına sahip olurum diye düşünüyorum birazda.

dp:CilitBang'midir nedir denedim zamanında bir boka yaramıyor :) Kılıç bayağı sağlam bir maddeden yapılma bakır falan değil bu arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 yıl sonra ...
Merhaba;

Forumdaki eski kılıç ile ilgili yazılarını okudum. Bende de bunun gibi kılıç var ama pas ve kir içinde ilgilenmek istiyorum ve çözüm arıyorum.Yanlış uygulama ile zarar vermek istemedim .Sende son durum nedir ? Bir uygulama yada temizleme için birini bulabildin mi? bilgi verirsen sevinirim.tşk
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kılıç zamanında harbiyelilere verilen tören kılıcına benziyor, günümüzde halen Harbiyelilere bu kılıçlar verilmekte fakat tamamen tören için (mezun olan sınıfa verilir) tabi Osmanlı zamanında bunlar beylik silahı olarak mezun olan subaylara verilmekteydi birde süvari birliklerine, bakımı için Bursa'daki ve Yatağan'daki bıçak ve kılıç ustalarını araştır derim İstanbul için bu işle uğraşan bir yer bilmiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...