Joker Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Arkadaşlar özelleştirmeler hakkında tartışma topicleri açıyorum, ilk olarak petkim'i uygun gördüm. Yakın bi süre içerisinde X arkadaşla konuştuk bu konuyu sizinlede paylaşmak istedim... Eğer uygun görürse arkadaş ismini kendi söyler... Petkim Piyasa değeri: 4 Milyar$ Özelleştirilen miktarı: %51 Özelleştirme ücreti: 2.05 milyar $ Yıllık ortalama Net kar'ı: 40 milyon$ Yıllık ortalama yatırım: 500 milyon$ Yaklaşık 4 yılda kendini çıkaran bir sermaye olarak görebiliriz... ~%25 getiri... satın alan firma(lar) %51'lik kar payına sahip oldugu için 8 yılda petkim parası kazanabilir(hiç yatırım yapmaz ise) Tartışma konusu: Petkim'in özelleştirilmesini uygun buluyormusunuz, neden? not: lütfen saygı çerçevesinde tartışalım, eğer başarılı bi tartışma konusu olursa vol 2 telekom olarak planlıyorum :)
Burax Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 şimdi şu var bırak devleti senin bi şirketin var ben sana 4yılda elde edeceğin kar kadar para versem bana satar mısın? +sana 10yıllık kârı versem yine satmazsın bence ki ben olsam satmam olaya bi de devlet açısından bak 4yıl bir insan için normal bi süre olabilir 4yıl sonra ne olacağını bilemezsin belki ama bir devlet için kısa bir süredir 10yıllık 20yıllık kârına bile satmamak lazım +kar eder kurum neden satılır ki?bırak işte kar ediyor ne güzel satcan yabancıya hayvan gibi kar etcek +neden satıldı diye soruyoruz sayın rte diyor bissürü bürokratik işlem oluyor vs o zaman özelleştirme özerkleştir ya ne bilem hala aklıma yatmıyor kar eden kurum neden satılır -- telekoma gelirsek orada da yazarım ama şöyle bişi var kurum hem kar ediyor ki düşün 3 5 10yılda özelleştirme masrafını çıkarcak adamlar hem de kurumun kasaları doluyken özelleştirilmiş yani içinde para varken yuh dedim yuh x2 dedim üzerine küfür de ettim de buraya yazmıyorum o küfürleri + çok konu dışı oldu ama bir şey daha yazmak istiyorum ekovizyonda anlatmışlardı[ntvdeki ekonomi programı asaf savaş akat fln var bilenler bilir] zamanında tr nin yurtdışına giden net hatları koptuğunda sorunu gidermek için hemen en ucuz ya da uygun şirketle anlaşıp başka hat üzerinden net vermeleri gerekiyormuş ama devlet elinde olduğu için önce ihale açmaları gerekiyormuş sonra ihaleye en az 2firmanın katılması vs vs vs bissürü bürokratik işlem gerekiyormuş onun için özelleştirmeyi uygun görmüşler abi o zaman o işlemleri kaldıran yasa yapsınlar özel durumlarda müdür ya da yetkili biri inisiyatif kullansın özel durum geçtikten sonra da denetlensin yani net koptu adam hemen bi firmaya verdi vatandaş madur olmadı ondan sonra da hangi firmaya verdiğini neden diğerlerine vermediğini fln denetleyelim ki kendi firmalarına vermesinler vs
Joker Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 ekodiyalog sanırım? Özelleştirilmenin asıl amacının direk para olmadığını düşünüyorum, sonuçta piyasamızda olmayan 2 milyar$ para giricek piyasaya. Ayrıca devletin bu tip firmaları iyi yönetememesinden milli gelirde israf yaşanmaktadır. ayrıca devlet üreten değil denetleyen olmalıdır diye düşünüyorum... Özelleştirmenin faydaları hakkında ufak bi açıklama: [spo] Kriterimiz, iki farklı tip tüketici için faydaları içermektedir: Sanayinin varolan ve muhtemel tüketicileri ve özelleştirmeyle birlikte kaynak tasar-rufundan fayda sağlayan diğer tüketiciler. Böylece, daha az yardım sağlanmışsa, diğer tüketiciler daha az vergi ödeyerek fayda sağlayacaklardır. Yardımlar (sübvansiyonlar) başka yerlerde tüketilebilen gerçek kaynakları ifade etmektedir. Özel şirketlerde, tüketicinin tercih ettiği miktar ve çeşitlilikte mal ve hizmet üretmede büyük bir teşvik olduğundan, özelleştirme tüketiciler için faydalar sağlayacaktır. Tüketicilerin ihtiyaçlarını belirlemekte ve bunları karşılamakla başarılı olan şirketler kar elde etmekte ve büyümekte; daha az başarılı olanlar ise yok olmaktadır. Sermaye piyasasının düzeni bu süreci vurgulamaktadır; büyüme için ilave kaynak elde etme daha önce bu alanda gösterilmiş yeteneğe bağlı olmaktadır. Ulusal bir sanayii satmakla piyasa disiplini kamu etkisinin yerine geçmektedir. Kaynaklar, kısa vadeli politik baskıları ve kamu sektörünün sermaye talebini yönetmedeki problemleri yansıtan hükümet isteklerinden ziyade, tüketicilerin emrettiği şekilde kullanılma eğiliminde olmaktadırlar[1]. Fakat kazançlar sadece tek yönlü değildir. Özelleştirme yönetim motivasyonunu kar sağlamaya yönelik değiştirmeyi hedefler. Özel bir şirket, ticari olarak tekelci gücünü kullanma dürtüsüyle hareket edecektir. Bu güç sınırlanmadığı ölçüde, tüketicilerin özelleştirmeden sağladıkları yararlar, olabileceğinden daha az olacaktır. İkinci olarak, özelleştirilmiş bir şirket, ekonomik olmayan hizmetleri üretmede isteksiz olacaktır. Bu şekilde bazı kaynaklar daha verimli şekilde kullanılırken, bu değişiklikten bazı tüketici grupları kayba uğrayacaktır. Bu, genellikle sosyal yükümlülükler olarak düşünülen kayıpların ne şekilde ele alınması gerektiği sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Üçüncü olarak, verimsiz üretimi bertaraf etme ve katı iş uygulamaları, kaynakların serbest kalmaları anlamına gelmektedir. Bundan bazı çalışanlar ve üreticiler zarar görürken, sanayi dışındaki tüketiciler ve vergi ödeyenler yarar sağlayacaktır. Kısa görüşlü bu kriter kayba uğrayanları açıkça bilmemezliğe gelmektedir. Bu üç problemle başa çıkmanın yolları aşağıda tartışılmıştır. Bazıları, mülkiyetin konuyla ilgisiz olduğunu tartışmaktadır. Fakat özelleştirmenin sağladığı yararlar mülkiyet değişikliği olmadan elde edilebilir mi? Daha öncede tartıştığımız gibi, mülkiyet önemlidir, çünkü genelde tüketiciler daha iyi hizmet göreceklerdir. Aynı zamanda, politik nedenlerle, özelleştirme rekabet için gereklidir. Eğer British Telecom' un özel mülkiyete transferi yürürlüğe konmamış olsaydı, Şubat 1983'te ilan edilen telekomünikasyon alanındaki ilave özelleştirmeler, politik olarak uygulanabilir olmayacaktı. İlaveten rekabet politikası özel bir şirkete karşı ulusal bir şirkete olduğundan çok daha etkilidir. Piyasa baskılarını arttırmanın alternatif yöntemleri politik olarak sınırlıdır. Özelleştirmeden sağlanan yararlar, kısmen, devletleştirme yasalarıyla sınırsız hale gelmiş mal varlıklarını çeşitlendirme ve daha etkili biçimde düzenleme becerilerinden ileri gelmektedir. Bu kanunlar, mülkiyet transferi olmadan yumuşatılabilir. Fakat devlet destekli rekabet ve kontrolsüz bir büyümeden korkan rakip firmalar ve vergi ödeyenler şüphesiz buna karşı çıkacaklardır. Ayrıca, şayet hükümetler sanayilere müdahaleden kaçınırsa, etkinlik arttırılır. Fakat sanayiler devletleştiriliyorsa bu sınırlama akla yatkın olmayacaktır. Sanayilerin ticari şekilde faaliyet göstermeleri istenebilir, fakat devletleştirmenin kendisi piyasa güçlerinin koşullarına göre düzenlemeleri geciktirecektir. Şayet özelleştirme niyeti açıkça belirtilmemişse, ulusal imalat sanayilerindeki ve BA' da çalışanların sayısını önemli ölçüde azaltmada başarı sağlanamayabilir. Devletleştirilmiş sanayiler bir çok sosyal politikalar için uygun araçlar olarak düşünülmüştür fakat, çoğunluk tüketicinin çıkarları ters yönde etkilenmiştir ve devletleştirmenin sosyal amaçları, için çoğunlukla elverişli olmadığı da kanıtlanmıştır. Şimdi, artık sosyal ihtiyaçları karşılarken sanayileri geliştirmek gereklidir. Bunun siyasi olarak uygulanması her zaman güçtür ve devletleştirme ile imkansız hale gelmektedir. Doğru bir biçimde tasarlanan özelleştirme iki işin bir arada yapılmasına ve daha etkin bir sosyal politika uygulanmasına olanak vermektedir. [/spo]
Pyro Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 said: Yaklaşık 4 yılda kendini çıkaran bir sermaye olarak görebiliriz... ~%25 getiri... satın alan firma(lar) %51'lik kar payına sahip oldugu için 8 yılda petkim parası kazanabilir(hiç yatırım yapmaz ise) buradan zaten düşünebilen insan gerekli cevabı verir.benim merak ettiğim yavaş yavaş birşeyleri farketmeye mi başladığın yoksa ilgi manyaklığı mı bu topicin amacı.zira başka topiclerde tartışıldığında körü körüne savunuyordun şimdi ne hikmetse böyle bir topic açıyorsun.
Joker Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 lütfen kişisel mesajları p.m. ile atalım... [spo]ben hiç bir yerde petkim'i körü körüne savunmadım. özelleştirmeyi genel olarak savunuyordum. lütfen cevaplarınız var ise p.m. kullanalım teşekkürler...[/spo]
Pyro Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 ben de zaten genel olarak özelleştirmelerden bahsettim.bu petkimi özelleştirenlerle diğer özelleştirmeleri yapan kurum farklı kurum mu sanki? neyse birşey değişmemiş sadece ilgi manyaklığıymış.
huun Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 İran ve Türkmen gazı için bu son teşebbüsler olmasa tabii daha ileri ki bir zamanda böyle bir girişim de olmasa "niye sattı ki şimdi bunlar petkim'i" denebilirdi; bu saatten sonra kimse yok petkim bu kadar kar ediyordu, şu paraya sattılar demesin. Türkiye kalkınan ekonomisi için deliler gibi enerji arayışı içersinde. Verirsin özel sektöre, onlar yatırımını yapar Petkim'e. Devlet de BOTAŞ'ın ilerde edeceği karlar ve Türkiye'ye sağlayacağı stratejik insiyatif için gerekirse 5 Petkim daha satar. Devlet Petkim'den sağlayacağı faydayı sağlamış zaten, satar işleri büyütürsün negzel. Misal Koç neden Migros'u satıyor. Para kazanmıyor mu Migros? Daha çok para kazanacağı bir işe para bulmak için satıyor olmasın? O hesap işte.
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Türkiye deliler gibi enerji arayışı içindeyse Barzaniye ürettiği elektiriği yarı fiyatına niye satıyor yav?
huun Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Kuzay Irak'a satılan elektriğin net fiyatını bilmiyorum; tek bildiğim, basında çıkan o fiyatların üreticiden alınan toptan fiyatlar olduğu. O elektriğin vergisini, dağıtım ücretini üzerine ekledin mi ihtimal ki bizim aldığımıza yakın bir fiyat çıkar. Araştırıp net rakamları bulmak lazım. Ha fiyattan bağımsız olarak düşünüp, gene de niye satıyoruz da denebilir. Orda inşaat yapan, oraya mal hizmet satan bir dünya firmamız var. Onların elde ettiği karı da hesaba eklemek gerek ama bunlar fazla karışık hesaplar. Elimde veriler olsa bile beni aşar o hesap. Bilmiyorum fistan, kafa yormak lazım bu hesaplara. Bunun dışında Türkmenistan'a elektrik santralleri kuruyoruz, İran'la ortak elektrik üretmek üzere anlaşmalar yaptık. Orta vadede bir enerji sıkıntımız yok.
Quadrophenia Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Devletin elinde olduğu sürece kar etmesinin bir anlamı yok. Bir cebinden alıp diğer cebine koyuyor. Şu hesap yapanlara da hastayım yalnız. Adam Petkim'in karına yarı ortak oluyor, o karı üzerinden vergisini de veriyor, çalışan yüzlerce insanın maaşlarını ödüyorlar. Ayrıca o kar devletin elinde olduğu sürece olan ortalama kar. Devletin Petkim gibi dev bir kuruluşu tam kapasiteyle yönetmesi mümkün değildir, böyle bir görevi olmamalı zaten. Özelleştirildikten sonra ortalama karı 2 3 kat artar tahminimce. Devlet dairelerine baksan en az 1/4 ü gereksiz, şeflerin eşi dostu çalışanlar, bir kişinin yapacağı işi 3 4 kişi yapıyor. Özelleştirme sonucu bunlar da ayıklanır. Özelleştirmeden devletin daha öncekinden zararlı çıkması imkansız yani. Bir örnek daha vereyim; Tcdd özelleştirilemedi. Lisede 3 yılımın her okul günü 10 arkadaş kaçak biniyorduk trene. Nöbetçi kankiydi, umursamazdı bile. Bizim gibi 50 insan daha vardı. Geçen bir kez daha bindim (binmez olaydım trenler hala aynı ve dökülüyor, devrilecek gibi) 30 35 yaşındaki insanlar hala kaçak biniyor, adam turnikenin altından geçip biniyor jeton satan görüyor ve birşey demiyor. Burdaki kar kaybını tahmin edebiliyor musunuz? Ama orayı özelleştirirsen adam 1 yerine 3 nöbetçi koyar, başlarına da bir şef koyar, 1 kişi kaçak binerse atılırsın der. Adamlara 2 kat maaş verir. Ama onun 4 katını da çıkartmış olur.
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Fiyatini 4 yilda cikaracak yeri satana ben anca salak derim ondan tartisacak birsey goremiyorum
Quadrophenia Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 İsterse 1 ayda çıkarsın sen kendi cebine girene bakarsın. Şu anki haliyle üstte açıkladığım nedenlerden dolayı asla yüksek kara ulaşamıyacak bir kurum kendisi. Bakkal hesabıyla dahi devletin özelleştirmeden sonra daha fazla para kazanacağı ortada.
Burax Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 @Quadrophenia devlet sanki çalışanların parasını vermiyor mu şu anda? neyse ben diom ki işte devlet işi bilenleri getirsin başına özelleştirmek yerine sistemi düzeltsin çalışmayanı ayıklasın satacağına özerkleştirsin adam kayırmayı kaldırsın tcdd örneği vermişin bissürü adam işsiz koysun oraya işte nöbetçi kimse kaçak binemesin hem karı artar hem de insanlara iş yaratmış oluruz her türlü şeyde bunları çoğaltabiliriz tek sorun yatırımlar konusu devletin yatırım yapmada tam yeterli olmayacağı konusu doğru yani satarsan alam adam harbiden yatırım yapacaktır o konuyu da düşünmek lazım ama ben yine de 3yıl 5yıl 10yıl karı parasına satılması çok mantıklı gelmiyor sen bundan 50yıl sonra 3 5 10yıllık karını versen geri satın alabilecen mi?
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Madem konu açtın burdan devam edelim piyasa değerine satılmış ama büyüme rakamlarına baktığında 4-5 yıl içinde kat kat büyük bir şirket olucak . Neden said: Unutulmamalıdır ki, Petkim ülkemizin tek petrokimya tesisidir ve Türkiye‘nin iç talebinin sadece yüzde 30 unu karşılamaktadır. Sanayiye hammadde üretmektedir. Stratejik öneme sahip olan bu tesisin bırakın özelleştirilmesini bu tür tesis ve yatırımların genel faydaya katkıları ve stratejik önemi göz önünde bulundurularak devlet eliyle geliştirilmesine devam edilmesi gerekmektedir. http://www.hkmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=3171&tipi=3 [ Mesaj 24 Ağustos 2007, Cuma - 19:38 tarihinde, Masticore tarafından güncellenmiştir ]
Quadrophenia Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Devlet bu işlerle uğraşmaz, uğraşamaz. Özelleştirme zaten oranın başına o işi daha verimli yapabilecek adamları getirmektir, amaç kurumu daha fazla kar ettirmektir. Devlet adama 1 veriyorsa özelleşince 3 veriyor, ama adam onu çıkartabiliyor verdiğim örnekteki gibi. Ama geliri zaten az olan devletin böyle radikal adımlar atması imkansız. 3 yıl sonra piyasa değeri 4 katına çıkarsa tüm hesaplar değişicek değil mi?
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 devletin işlettiği bir kuruluşun maksadı zaten kar etmek değildir, hizmet verilmeyen bir alanda geçici olarak hizmet sağlamaktır. özel kuruluşlar hizmet verebildikleri zaman onlara devredilmelidir en kısa zamanda bu şirketler, kar yapsın ya da yapmasın. özel şirket hem daha iyi hizmet verecek hem de ülkeye daha fazla katma değer kazandıracaktır. lakin denildiği gibi devlet artan kazançlardan artan miktarda vergi elde edecektir kendisi elini taşın altına sokmadan. hem devlet, hem vatandaş kazanır yani. bu temel mekaniği anlamazsa bir insan zaten devletçi bir yaklaşımda olacaktır farkında olmadan.
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Tamamda Sam petkim sadece Türkiyenin iç talebinin yüzde 30 unu karşılayabilmekte. Petlim yabancıya satış yapmadımı sadece iç piyasaya çalıştımı bunun devlete ne yararı olucak ? Sadece kdv le yürümez bu iş . Bu işten karlı çıkan yabancı şirket ortakları oluyor . Eğer petkim yerli bir şirkete satılsa sonuna kadar haklısın . [ Mesaj 24 Ağustos 2007, Cuma - 22:30 tarihinde, Masticore tarafından güncellenmiştir ]
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 eger mantıklı dusunecek olursak, elinde bi sirketin varsa, ve sen bu sirketi kara gecirecek yatırımı yapacak kadar paran yoksa sirketi satıp basından atarsın parasını da alırsın. ama devlet bu sirkete yatırımı yapabilecek, yatırımla karını ziyadesiyle cıkarabilecekken, bırakın boyle bir fiyata satmasını, satması yanlıstır. cunku biliyorsunuz ki devlet karına calısmadıgı icin halka verebilecegi en ucuz cozumu sunacaktır. burdan ucuz cozumden anladıgınız kalitesiz cozum olmamalı. sen malı uretirsin neyse artık, uzerine kendi dongunu saglayabilecegin karı eklersin, son kullanıcıya verirsin. devlet kurulusu kamu kurulusudur, halkın kurulusudur, halk icin calısırı, dolayısıyla halk bir seyin en ucuzunu ve en kalitelisini (en azından ne sartlarda uretildigini bilir) devlet kuruluslarından temin eder. bu sartların saglanamıyor olusu ozellestirmeyi mecburi kılmaz, paranı ayırırsın, nitekim kar marjı yuksek bir sektor, hem devletin kasasına maksimum para girer, hem vatandasın cebinden minimum miktarda para cıkar. cunku devlet bu isi halkla halk icin yapar. sirketler ise histerik bir sekilde kar arayısı icinde olan kuruluslardır. sirket icin en cok kar getirecek sey vatandas icin tahmin edersiniz ki en pahalı olanı olacaktır. cunku sirket kendisi icin calısır, ama halk devlet kurulusları aracılıgıyla uretimi kendi icin kendi tarafından yapar. tekrar ediyorum, bu sartların saglanmaması mazuriyet degil, giderilmesi gereken bir sorundur sadece. giderirsin, ve kendi halkına kaliteli ve ucuz bi cozum sunarsın, istesen de istemesen de. farkındaysanız olayı sirket satılırken kaca satılmıs, satınca devletin cebine girecek sey neymis, sonraki yıllardaki vergiler neymis diye bakmıyor; uzun vadede halka en uygun cozumu hangisi saglıyor diye bakıyorum, yani devlet sembolune kapılıp sembolize ettigi sey olan halkı gozden kacırmıyorum, sizin de kacırmamanızı oneririm.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 istihdam edilen türk değil mi? vergi türk devletine gitmiyor mu? katma değer türk ekonomisine kazandırılmıyor mu? hayır zaten unutmayın ki satın alacak şirket hayır işi yapmak için dökmüyor o paraları. türk şirketi de olsa durum bu. şimdi bakıyorum da bir türk şirketi gidip bulgaristan'da devletin neredeyse bedavaya sattığı bir çelik fabrikasını satın alınca burada insanlar seviniyor. sanki adamlara gol filan attık. orada ekmek yiyecek olan bulgarlar, vergiyi alacak olan bulgar devleti, katma değer de doğrudan bulgar ekonomisine yapılıyor. ama ekonominin dönüşü böyle işte, hem alacaksın, hem satacaksın. "yabancıya satmam" diyen ülkeleri gidin inceleyin bakın ne durumdalar. ha ama ne yaparsın, mantıklı incelersin teklifleri. seçici olursun. eleştirilmesi gereken özelleştirme değil, düzgün yapılıp yapılmadığı olmalıdır. işte bu noktada ayrılıyor "vatanı satıyorlar" diyenlerle benim görüşüm.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 said: cunku biliyorsunuz ki devlet karına calısmadıgı icin halka verebilecegi en ucuz cozumu sunacaktır bunu neye dayanarak söylüyorsun? en basitinden bizim devletin elektrik, su, telekomünikasyon hizmetlerini dünya fiyatlarıyla kıyaslayabilirsin. ayrıca hizmetin kalitesi de önemlidir. kuzey kore'de sözüm ona sağlık hizmetleri tümüyle bedava. bir kuzey kore hastanesinin neye benzediğini gördün mü? ahır olarak kullanılmayacak haldeler. ve tekrar şunu söylemek lazım: devlet millet içindir, millet devlet için değildir. maksat devletin kara geçmesi değildir. maksat vatandaşın iyi ve makul fiyatta hizmet/ürün almasıdır. devletin petkim kuruluşu şu kadar kara geçince bana bunun faydası olmuyor ki, özel bir şirket olsaydı daha iyi hizmeti daha iyi fiyata alacaktım zaten. halk diyorsan ben de halk diyorum zaten.
sunthewhich Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Yıllık net kar 40 milyon$ demişsin Özelleştirilen miktar %51 Özelleştirme ücreti: 2.05 milyar $ Piyasa değeri 4 milyar $ Sadece* 2006 Yıllık Raporlarını gözönüne alırsak; şirketin yıllık net karı piyasa değerinin %1 'i. Nasıl 4 senede kendini amorti ediyor bu ? --------------------------- Bunu geçersek akıl var mantık var bir şirketin sadece 2006 yılı raporlarına bakarak nasıl burda yorum yapıyorsunuz ? Petkim NET KAR / ZARAR 2003 yılında 183 Milyon $ zarar 2004 yılında 46 Milyon $ Kar 2005 yılında 73 Milyon $ zarar etmiş Amortismanlar, yatırımlar, aktifler , vergi öncesi kar... o kadar çok şey varki.. Sadece 2006 net kar ile hiçbirşey anlaşılmaz. Mesela biraz google'da araştırdım, 2002 senesinden bir yazı buldum > - PETKİM'in 2002 yatırım programı nedir? - PETKİM'e 2002 için DPT Müştearlığı'nca 70 trilyon ödenek izni verilmiştir. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından verilen bir ödenek 70 Milyon YTL... Bunlarda hesaba katılmıyor, sadece 2006 net kar'a bakıyoruz... ----------------------------------- 2003 senesinde Petkim'in %88'i için açılan ihaleyi 605 milyon dolara Uzanlar aldı, sonrasında iptal edildi ihale. Aradan 3 yıl geçmiş, bu sefer %51'i 2 milyar dolara satılıyor. 10 kattan fazla bir paraya satılmış. Birde şunlara dikkat edersek ; 2003 senesinde ABD Irak'a girdi, o zaman petrolun varil fiyatı 25 dolardı, şuan 70 doları geçiyor heralde... 2007 Fortune Global 500'de ilk 10'da 6 tane petrol şirketi var.. Yani herşey birbiriyle bağlantılı , ve sadece net kar'a bakmaktan çok daha komplike şeyler var ortada. Ben bile bu kadar yazı sonrasında neyin doğru olduğundan tam emin olamıyorum. Kendimce yorumum, özelleştirmenin yanındayım ama gönlümden türk firmalarının alması geçerdi.
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 devletin izledigi ekonomi politikaları belli, bunun icinde petkime yatırım yapmayıp halka boktan hizmet sunmak da var, elektrigi halka pahalıya satmak da var. bu ekonomi politikasından karlı cıkanlar kimler peki, kafam kadar sirketler. ekonomi politikanı degistirirsin, daha sosyal daha az kapital bi rotaya sokarsın. senin ozel sektorun hizmet kalitesiyle basa cıkamadıgın alanlar tabii ki olacaktır, ama bunu teslimiyetci bir anlayısla degil tedbirli bir anlayısla dengelemen gerekir. yani diyorum ki efendim liberal ekonomi bindigimiz bir trendir, gerektigi yerde ineriz. [ Mesaj 24 Ağustos 2007, Cuma - 22:53 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ]
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 sunthewhich yapılan yatırımı dikkate almamışsın . Petkim ettiği kardon kat kat fazlasını yatırıma harcamıstır çok hızlı büyüyen bir şirket içinde doğrusuda budur zaten. Orada yazan 51 milyon dolar az bir kar gibi görülebilir mesela bu sene yapılan yatırımıda ettiği kar a katarsak müthiş bir rakam cıkıyor ortaya [ Mesaj 24 Ağustos 2007, Cuma - 23:07 tarihinde, Masticore tarafından güncellenmiştir ]
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 said: liberal ekonomi bindigimiz bir trendir, gerektigi yerde ineriz zaten hareket halinde trenlere "bize birşey olmaz" mantığıyla inip bindiğimizden belli aralıklarla kendimizi tepe üstü buluyoruz taş toprağın üstünde.
sunthewhich Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 24, 2007 @ Masticore yatırım ehli keyif birşey değil ki, o yatırımı yapmaya mecbur.
Öne çıkan mesajlar