Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İstanbul'un Fethi

RamsesII

Öne çıkan mesajlar

said:
Mumu
üye § 24 Ağustos 2007, Cuma - 14:46 [ özel msj ]

birincisi istanbul'un fethi bir çağın bitişine sebep olmuştur. yani kimin açısından bakarsan bak muhteşem bir olaydır. bunu türkler'in bakış açısından çekersen destan olur, diğerlerinin açısından dram. ayrıca da bu fethi basite indigeyemezsiniz. viyana ile birlikte tarihin en zor fethedilebilecek iki yerinden birisi olan istanbul'u almak gerçekten de destan ötesi birşeydir. gemileri karadan yürütmek, tarihin gördüğü en büyük cannonları yapmak vesaire. işlenecek bir sürü konusu var.

ikincisi arkadaşlar, evan almighty isimli film bir komedi filmi olmasına rağmen 200 milyon dolar bütçeyle çekilmiştir.

400-500 milyon dolar bütçe ile kurtuluş savaşı'nın destanı yeniden yazılır, gişe rekorları kırılır. ben bundan bahsediyordum. yani keşke böyle bir bütçeyle yapılsa diye. en aşşağı 500 milyon dolara yapılır demedim, okuduğunuzu anlamadan yorum yapmayın.

Okuduğunu anlamadan yorum yapma demişsin de "400-500 milyon dolar bütçeyle gişe rekoraları kırılır" diyorsun işte, bana komik gelen de bu. Yani bunu söylemeye gerek yok ki, 500 milyon dolar dediğin parayla yapılamayacak ne var da "Süper film çekeriz" deme ihtiyacı duyuyosun? "Keşke 500 milyon dolar bütçe olsun" diyorsun. Eh öyle sallamak varsa, keşke 200 milyar dolar olsun, Türkiye'nin borcunu da çıkaralım aradan anasını satiim. Okuduğumuzu anlıyoruz yani, sadece gereksiz geliyor yazılmış olması.

Neyse, konuya gelirsek, karşılaştırdığınız örnekler hep "Güçsüzün güçlüye karşı savaşı". Jeanne D'Arc olsun, Braveheart olsun. Oysa ki, Bizans'ın ve müttefiklerinin güçlü olduğu dönemde alınamamasıyla haklı bir 'fethedilemez' ününe kavuşmuş olan İstanbul'un, Bizans'ın en güçsüz zamanında ezici çoğunluktaki bir Osmanlı gücü karşısında ele geçirilmesi, o tarz bir hikaye değil. Hatta, direkt zıttı yani. Senin adamlara izleteceğin film, şehirde kısılı kalmış ve yardım alma umudu olmayan ufak bir gücün, devasa bir ordu tarafından kuşatılması. Yani neyi epik olabilir ki bunun? 300'ü hatırlatırım, Spartalılar kendilerinin 100'lerce katı olan bir orduyu 1 gün tuttuklarında bu kahramanlık masalı olabilir ama kendinden güçsüz bir kuvveti köşeye sıkıştırıp hırpalaman, sonra da ele geçirmen epik bir hikaye olamaz.

O nedenledir ki, seyircide sempati uyandıramazsın sen bu filmle. İzleyen yabancı, şehrin yağmalanmasını izlerken -tabii o olayı koyarlarsa filme- "Vay Barbar Türkler" der. Ayasofya'da Fatih'in namaz kılmasını izlettiğinde "Müslüman köpekler" derler. Eh senin gişe rekorun da bu seyircilere bağlı olduğundan, pek parlak bir durum değil yani.

Öte yandan Kurtuluş Savaşı, inanılmaz bir hikayedir. İşte onun filmi bu tarz bir büyük projeyle yapılırsa, tam da istenen "epik hikaye" ortaya çıkar. Boru değil çünkü bu, karşında Dünya Savaşının galipleri var ve sen ülkeni savunuyorsun.

Bu arada ufak da bir ekleme yapayım, birisi "Vietnam savaşı filmleri yapıyolar, kendilerini kahraman gösteriyorlar" demiş de, Vietnam savaşı, savaş karşıtı filmlerin en büyük ilham kaynağıdır genellikle.
Sosyal ağlarda paylaş

Film harika olur, olmaz diyenler tarafsiz baksin olaya. Oyle bir film yapacaksin ki baslangici tam kusatmanin ortasinda, asil harekattan 2 hafta once falan baslayacak, olaylar bizans tarafindan gosterilecek ama, ordaki heycan, bunalim ve piskolojiyi gosterecek. Arada Turk tarafini da gosterip gemileri karadan gecirmek gibi vs. olaylari da icerecek, biraz Truva gibi dusunun, Agirlikli olarak icerdeki durum.

Hatta soyle bir sahne hayal ederdik arkadaslarla, bizans generallerinden biri veya imparatoru sabah kalkip pencereden bakiyor ve hayvansal bir topun hizla surlara dogru yaklastigini gorup kendini yere atar vs.

Her turlu dramatizasyon yapmak mumkun, ulubatli hasani koyarsiniz, bir kahraman yaratabilirsiniz (kara murat gibi :P) ask hikayeside sokarsin ne olacak? Braveheart'taki ask sahnesi sizce tarihsel olarak 100% gercek mi?

Film gayet sahane olur... bence guzel cekilirse her iki kesim tarafindan da begenilir (hem Turk, hem Karsitlar :P) Guzel olur guzel. cekelim bi ara.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Güçsüzün güçlüye karşı savaşı". Jeanne D'Arc olsun, Braveheart olsun. Oysa ki, Bizans'ın ve müttefiklerinin güçlü olduğu dönemde alınamamasıyla haklı bir 'fethedilemez' ününe kavuşmuş olan İstanbul'un, Bizans'ın en güçsüz zamanında ezici çoğunluktaki bir Osmanlı gücü karşısında ele geçirilmesi

Bizans tarihinde çok kereler zayıf durumlara düşmüş ama İstanbul'un mustahkem pozisyonu ve sahip olduğu surlar o dönem için o kadar geçilmez ki; başlarının belada olduğu devlet ya da halklar tarihten silinmiş ya da zayıflamış gitmiş Bizanslılar tekrar kafalarını İstanbuldan dışarı uzatmışlar. Yani Bizans'ı savaşlarda yenebilirsin, İstanbul dışındaki topraklarında atının üzerinden fink atabilirsin ama Bizans'ı tarih sahnesinden silmek her halükarda büyük bir olaydır. Kaldı ki, Fatih'in sittin sene bu kuşatma için kafa yorması, hazırlıklar yapması da bu işte çok büyük bir etkendir. Mehmet'e boşuna Fatih ünvanı verilmedi, adamın etkisini küçümsemeyelim.

Bütün Zamanların yetmiş Büyük Savaşı diye bir kitap var, onu alıp okuyun kendinize ordan filmini çekecek savaşlar beğenin :P
Sosyal ağlarda paylaş

said:
peki ombakkombak, iskoçya'nın bağımsızlığı kendileri ve ingilizler haricinde kimi ilgilendiriyor sorması ayıp? saçma sapan konuşuyosun farkında mısın? tarihte yeri olan olayların filmi yapılabilir. ama arcane'in dediklerine tamamiyle katılıyorum. mel gibson'un arzusuydu film oldu braveheart. bi tane adam gibi adam çıkabilse de şu ülkeden, en azından bir kısım gerçekleri dünyaya olduğu gibi yansıtabilsek.

ve ayrıca axedice, istanbu'un fethi bir günde hadi arkadaşlar alıyoruz istanbulu hooop aldık diye mi yapılmış? gayet net bir uzun metraj film yapılacak kadar olayı var istanbul'un fethi'nin. ama ne yazıkki konu hakkında en ufak bir fikri olmayan insanlar bile yorum yapabilme hakkına sahip bu ülkede.

1-İçinde aşk maşk dalgalar vardı da ondan o film tuttu. Bizde koyamazsın hemen bağırmaya başlarlar. Bak Karagöz ile Hacivat'a etmedikleri küfürü bırakmadılar. Biz yaparsak tarihi film Türk askerleri Cylon Centurion gibi ölmeye hevesli kahramanlar olur hiç kötü birşey yapmazlar hiç hata yapmazlar.
2-Fikrim olmadığını nereden çıkardın? İstersen sınarsın beni.
3-Gerçekleri yansıtacağım natığı ile film yaparsan kimse izlemez : Bkz: Ömer Muhtar, Çağrı. Filmi yapıp mesajları içine gizlemek lazım. Didaktik film izlenmez.
Sosyal ağlarda paylaş

bence yapılacak en iyi şeyi işi mitolojiye vurup böle arada bol animasyonlu bişiler yapmak olur, veya direk baba bi animasyon yapmak olur, böle şaşlı şalalı gemileri taşırsın fala öle bişiler,

sarp surlara yalın kılıc saldıran yiğit yenıceri geyiğinden bahsetmiyorum, sadece görsel ve işitsel şölen bababında, hanı arabian night kıvamında bişi islermiş gibi olmalı, arada hayataın gercekleri tadında zamanın ve saavaşın ötü sonucları falan.

ne bileyim fıkra tadındaki vikinglerin longboatları zincirin sütünden gecirmeleri gibi hoş detaylar olmalı böle bi film uygun olur.

yoksa troy mroy yattara olur sacma olur.

4 senen kuşaıp ümmüğünü sıkmışız adamların sonra, ortada cok bi kahramanlık yok bence
Sosyal ağlarda paylaş

said:

güzel bi sahne geldi aklıma..

fatihle bizans kralının kızı yatakta basılır..babası kızıp alıp gittikten sonra fatih istabul surlarına doğru bir bakış atar mavi donuyla ve replik...

-toplarımla duvarlarınızı yıkıcam...

said:

"toplarımla surlarınızı yıkacağım" derken kamera bacak arasından girip taşaklara teğet geçip surlara zumlamalı o sırada ama.

said:

evet... pipisiyle de surları işaret etmeli

haha acıdım mehmete işide yarım kalmış garibimin
Sosyal ağlarda paylaş

adam gibi çekilirse muhteşem olur.

beyin var.
sözler muhteşem.

fatih'in istanbul halkına kıyağı.

ama şöle,daha öncelerini de almaları lazım,yani emevilerden tut fatih'e kadar ki kuşatmalar vs alınırsa film daha bi oturaklaşır.

troydan daha mantıklı ve etkileyici bir film olur onu biliyorum da.
Sosyal ağlarda paylaş

iyide cold 300'u ne kadar kasarsan kas tarafsız anlatamazsın.Tek tarafı vardır savaşın,kahramanlık tarafı.

Yani ne diyeceksin. " 1M+ adamla gittik 5000 kişi elimize verdiler 3 gün boyunca bab " diyemezsin sonuçta.

Hem 300 tarihi değerleri olan bir film değildi.Senaryosu tarihten beslenen bir çizgi roman uyarlamasıydı.Tarihi filmlerle 300'u karşılaştırmayalım lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında anadolu ezgileriyle metal müzik eşliğinde mitolojik bir Malazgirt Zaferi filmi harika olur gibi geliyor bana :) Hatta işi eskiye götürüp mitolojinin mina koymak gerekirse Türk-Çin savaşlarını konu alan bir film olabilir.

edit:Kendi yazdığımı okudum,bende birşey anlamadım.Yine de editlemiyorum dalga geçin diye sadfasd

[ Mesaj 26 Ağustos 2007, Pazar - 13:56 tarihinde, DarKRideR tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Asterothla onu diyoruz işte biz, zafer filmi tutmaz hehe. Bak türk çin savaşları fikri iyiymiş, şöyle kırmızı çini kasedeki gibi bi aşk hikayesi ve mitolojik öğelerle bezersin çok da güzel bi film olur. Ama arkadaşım ezmişiz be adamları. Takır takır aldık şehirlerini. Bir film eleştirmeni olarak (aynı anda yönetmen de olamam, çok büyük sorumluluk euhah) ben diyorum ki tutmaz. Tutmazı geçtim çekilmez olmaz yapılmaz.

Ramses olayı küçümsemiyorum, türk islam tarihi açısından çok önemli bir fetih. Ama işte dünyayı öyle bizim inandığımız şekilde sallamadı. Havan topları sanırım ilk bu savaşta kullanıldı ve gemileri karadan yürütmenin tarihte başka bir örneğini bilmiyorum ben. Ama bunlar bir film yapmaya yeterli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Uydurmuyorsun, bizim ortaokul tarih kitaplarımızda öyle yazıyor. Ama
said:
aynı yıl 100 yıl savaşları bitmiş, iki yıl sonra matbaa icad edilmiş, ama asıl önemliler 1492 amerika keşfedilmiş ve 1500lerin başında da almanyada reform hareketi başlamıştır. Bunların hepsi çağ açıp kapatan olaylar olarak adlandırılabilir.
Ortaçağı kapatıp yeni çağı başlatan aslında düşünce akımları ve semaye birikiminin temelleridir. Osmanlı imparatorluğunun buna katkısını istanbulun fethiyle sınırlamak yetmez, bir bakıma osmanlı batı dünyasını sıkıştırarak alternatif çıkış yolları aramaya itmiştir. Ama osmanlı etkisi büyük bir olaylar zincirindeki ufak bir halkadır. Hatta boncuktur. Boncuğu alsanız bile kolye bozulmaz.

15. yüzyılda hatta daha öncesinde İtalya zaten eski grek eserleriyle ilgineniyordu, yani istanbulu aldık da oraya giden eserlerle rönesansı başlattık savı da biraz abartı.

Nilep ikisi farklı tartışmalar, elbette daha önemli değil. Ama o bir mücadelenin filmi, güçsüz güçlüyü yeniyor. Burda tam tersi var. Ezdik diyorum adamları ezdik :)

[ Mesaj 26 Ağustos 2007, Pazar - 14:21 tarihinde, axedice tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...