pwnbot Mesaj tarihi: Kasım 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2007 Penthesilea said: Yarin aksam 5'e teslim, simdilik bu kadari bitti sdfdsfdsfs AZAUAHAHAHAHAHAHAHH =((( Sovyetler Birliği’nin 74 yıllık tarihi, her biri farkli birer lider ile özdeşleşebilecek 3 devrime şahit olmuştur. Bunlar sirasiyla, Sovyetler Birligi’nin kurulmasiyla sonuclanan Vladimir Lenin onderligindeki 1917 devrimi; Joseph Stalin’in 1930lardaki Bati’ya gore totaliter, Sovyetlere gore sosyalist rejimi yaratan devrimi ve son olarak Mikhail Gorbachev’in 1985-1991 arasinda Stalinist duzeni ortadan kaldirma amaciyla baslayip Lenin’in mirasi Sovyetler Birligi’nin de sonunu getiren devrimi. Sonuclari sadece Rus tarihine degil, tum dunya tarihine yon veren bu devrimlerden ilk ikisi, liderlerinin diktatorluk rejimleri ile sonuclanmistir. Ekim Devrimi’nden baslayarak Sovyet Rusya genel olarak bakildiginda, ulkeye damgasini vuran bu iki diktatorun yonetimlerinin, birbirlerine yakin tarihlerde gucu ellerinde tutmus olup benzer arkaplanlardan gelseler de, birbirinden cok farkli noktalari goze carpar. Bunda Lenin ve Stalin’in farkli ilke ve goruslerinin, ve bunlari uygulamalarinin buyuk payi olmakla birlikte, cevabi bu kadar basit tutmak dogru degildir. Bu iki lider, cevrelerindeki yonetim kadrosu ve Rus toplumu 20. yuzyilin yildirim hiziyla degisen politik, ekonomik, teknolojik ve sosyal dengelerinden hic mi etkilenmemistir? Bu degisimler haricinde, Stalin’in Lenin’den sonra gelmesinin de etkileri de goz onunde bulundurmalidir. Lenin’in amacina ulasmamis hareket ve gerceklesmemis ongoruleri Stalin’in Bolsevik tek parti modeli yorumunu Lenin’inkinden farkli kilmis olabilir. Bunlari goz onunde bulundurarak, Stalinizm icin Marksizm’in devrimci ozu geregi Leninizm’in gunun sartlarina uygulanmis hali, yani Leninizm’in devami demek mumkun mudur? 1991’de Sovyet arşivlerinin açılmasıyla beraber birçok tarihsel gerçek gün ışığına çıkmış olsa da, günümüzde de Stalinizm’in Leninizm’in bir devamı olup olmadığı hala tartışılmaktadır. Devamlılığın tartışmaya açık olması da buradakı en önemli etkenlerden biridir, çünkü devamsızlıktan bahsetmek için ne kadar değişim gerekeceği de bir kıstas değil, başlı başına başka bir tartışmadır. Kısacası, tarihsel kanıtlar belli bir zemin hazırlasa da, sonunda işin içine yorum girmektedir. Bu soruya mümkün olduğunca isabetli bir cevap vermek için için Leninizm ve Stalinizm ile tam olarak ne ifade edildiği anlaşılmalı ve bu görüşler enine boyuna karşılaştırılmalıdır. Bu düşünce yapılarına ulaşırken tarihçiler, bu iki liderin görüş ve ilkelerini yorumlarken 2 ana gruba ayrilmistir. Birincisi politik olarak merkez sağdan muhafazakarlara uzanan kesimde yaygındır ve bu gruba özellikle Batı tarihçileri dahildir. Bu grup Leninizm’i Stalinizm ile aynı sertlikte yorumlar ve onlara göre iki liderin düşünce sistemleri arasında bir devamlılık vardır. Diger grup ise merkez soldan sosyalist ve anti-Stalinistlere uzanmaktadır ve Leninizm’i karşıt grup kadar sert ele almaz, bu düşünce sistemleri arasında bir devamsızlığın olduğunu savunurlar. Ben de bu makalede, tarihcilerin arastirmalari isiginda Leninizm ve Stalinizm’i teker teker birçok yönüyle ele alıp, bu iki sisteminin karşılaştırmasını yapacak ve bu karşılaştırmayı baz alarak sistemlerin birbirleriyle benzerlik ve karsitliklarini ortaya koyacağım. hocaya mail atalim, netten bulmus diye. adi neydi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Kasım 21, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2007 Koçak veriyor , go . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Kasım 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2007 fazla suugle kredisi olan var mı canım sıkıldı şunları açiim dedim ama yetmedi :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kfg Mesaj tarihi: Kasım 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2007 ben de 167.28 kredi varmış, hiç kullanmadım ihtiyacım da olmadı =), veriym hepsini istersen ama nasıl veriliyo onu da bilmiyorum suugle cahiliyim =)... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Scheriff Mesaj tarihi: Kasım 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 24, 2007 oeah o kdr krediyi nerden buldun biraz az yemek siparişi ver;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Kasım 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 25, 2007 madem fazla fazla kredi var alabilirim ben :) My Suugle'a bastıktan sonra Kredi Transferi diye bi bölüm var. SU-Net adı olarak aynı buradaki üzere asinanyavuz yazdıktan sonra kredi miktarına da gönlünden ne kopar ise (80+ olursa ellerinden öperim :P) yazdıktan sonra Devam et diyeceksin işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kfg Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 ehehe tamamdır, yolladım hayrını gör hehe =)... edit: ben ilk o kredilerle uniyemek'den yemek soyleyebiliyosun sanıyodum ehehe =) oyle olsa guzel olurdu yaw... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Güzel olurdu da , olmaz öyle . Yani ben mesela paso Öz Hacıbey'den istiyorum yemek , hiç Magic Academy'den istemedim , gidip de ordan biriktirdiğim puanla hiç parayla yemek almadığım bir yerden beleşe yemek almak saçma olur , net zarar yani dfg .Bu arada Öz Hacıbey'in kaşarlı pidesi kadar muhteşem bir pide ben hayatımda yemedim . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Topicle alakası yokta, Antalya'da da Hacıbey var ve baya süper. Şey gibi oldu. Benim ortaokulda Caner Halep diye bi sınıf arkadaşım vardı. Tarih dersinde Halep antlaşmasını anlatıyordu öğretmen.Bu parmak kaldırdı. Öğretmen buyur dedi. Çocukta "Hocam benim soyadımda Halep" demişti. ee öö napıyorum lan ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Leopar Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 fistan o dedigin hacibey larada ki hacibey mi? afranin ve laura carsisinin oldugu cadde uzerinde olan? evet cok guzeldir orasi, ekmek arasi corbalari super oluyodu. evet. icine ettik topicin farkindayim. hayat boyle bisey iste. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 eyvallah kfg. Açtım ne varsa. Hmm dedim :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 @Leopar, yeni şube açıldı konyaltında Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Scheriff Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 asinanyavuz said: eyvallah kfg. Açtım ne varsa. Hmm dedim :p var mıymış gizli hayranların bi faydası oldu mu bari:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 26, 2007 Bu insanlar nerden bulup da bakıyorlar onu çözemiyorum . Çok ürkünç aslında . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kfg Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 ehehe şimdi sizden öğrenince ben de baktım da tanımadıgım, hayatımda gormedigim insanlar var =), kim bunlar, harbiden nereden bulmuslar da bakıyolar eheh ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Xaenin said: Güzel olurdu da , olmaz öyle . Yani ben mesela paso Öz Hacıbey'den istiyorum yemek , hiç Magic Academy'den istemedim , gidip de ordan biriktirdiğim puanla hiç parayla yemek almadığım bir yerden beleşe yemek almak saçma olur , net zarar yani dfg .Bu arada Öz Hacıbey'in kaşarlı pidesi kadar muhteşem bir pide ben hayatımda yemedim . olm bu ticaret zekasiyla isletme secmemen gunah olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Scheriff said: var mıymış gizli hayranların bi faydası oldu mu bari:) heha. muhtelif zamanlarda 3-4 defa bakan birine hayran diyemeyeceğimiz için yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Antropoloji almayın , okumayın , benim gibi amaan alayım kolaydır ilginçtir demeyin . 3 saatlik sınav , 2 soru , kolaydır dedim tarih daha beterdi dedim , yaparım dedim . 1 soruyu yapabilmek için 300 sayfa bilgiye ihtiyaç varmış . 2 saatte 1 soru yaptım , zaten 2 saat uyudum çalışmak için , beynim durdu koşarak kaçtım sınıftan . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 29, 2007 Antropoloji nedir olm insan bilimi degil mi, bu kadar mi uzaklastin lan turunden sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Xaenin said: Antropoloji almayın , okumayın , benim gibi amaan alayım kolaydır ilginçtir demeyin . 3 saatlik sınav , 2 soru , kolaydır dedim tarih daha beterdi dedim , yaparım dedim . 1 soruyu yapabilmek için 300 sayfa bilgiye ihtiyaç varmış . 2 saatte 1 soru yaptım , zaten 2 saat uyudum çalışmak için , beynim durdu koşarak kaçtım sınıftan . lan her sinav 3 saat, lise mi sandin burayi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 2 soru lan . HIST'de zorlanmıyodum da bu fenaydı . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 hist'in nesi zorluycak, olmus bitmis olaylar. yaz takil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 HIST zorlamamıştı hiç zaten, bu zorladı. Ama gel post kasalım . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 yataktayim kasamiycam, suyu isit gelicem ama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 3, 2007 Gel , 24 kola daha aldık . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar