Prawler Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Peki onu geçtim o fotoğrafı çektirmek nasıl birşeydir? Akla mantığa sığar mı? Biz de biliyoruz ağaçların kesildiğini de,şov yapa yapa yakmak biraz garip değil mi? Bu arada bu orman alanlarını arttırma mevzuunda birşeyler vaktı,bir cinlikler ama şimdi hatırlayamıyorum. Ormanları korumayıp sürekli yakarken,üzerine binalar dikerken,orman arazilerine ona buna peşkeş çekerken nasıl oluyor da orman alanlarını arttıran sayılı ülkelerden biri oluyoruz aklım almıyor? [ Mesaj 11 Ağustos 2007, Cumartesi - 08:40 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Araştırmayı ben ya da Türkiyeden biri yapmadı. National Geographic ya da Nature dergisi nisan mayıs civarlarında sölemişti. bulursam kaynak koyarım buraya.
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 said: ... Buna karşın Türkiye orman varlığını artıran ender ülkeler arasındadır. Adana'da son 30 yılda 50 bin hektar orman alanı artarken, ülke genelinde bu durum yaklaşık 500 bin hektar olarak belirlenmiştir. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4572794&tarih=2006-06-13 [ Mesaj 11 Ağustos 2007, Cumartesi - 08:49 tarihinde, Fistan tarafından güncellenmiştir ]
Prawler Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Araştırmayı kimin yaptığı önemli değil. Sadece biz doğayı bu kadar mahvederken, nasıl orman alanı artıyor bir türlü anlayamıyorum.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 helal olsun o belediyeye, çok takdir ettim. ayrıca adamlar kötü birşey mi yapmış yani, nedir bu agresifliğin sebebi?
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 ya kusura bakmayın ama benim aklım almıyor. yangın cıkartıyorsun ya bilerek, yangını kontrol edebilir misin bunu soyleyin yani bana? gelmis bir de adamları savunuyorsunuz. ya ruzgarla buyuseydi sondurulemeseydi, o zaman da boyle konusur muydunuz? yani aptallık parayla degil, kontrollu yangın cıkardık siktir git diyorum kusura bakma da.
ShadowFury Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Olayın amacının yanan ormanları kurtarmak olması lazım, kendi halinde duran ormanları yakmak değil:)
Prawler Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Yok ya, adamlar demokratik haklarını kullanıp orman yakmışlar. Takdir etmek lazım. Wtf?
huun Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 said: ya ruzgarla buyuseydi sondurulemeseydi, o zaman da boyle konusur muydunuz? Bana şart kipiyle gelme birader; -se, -sa beni bağlamaz. olmadığı için öyle konuşuyoruz.
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 "Rüzgar çıktıgında Yangın Büyür " Konfüçyus'un bi sözü heralde. herkes inanmış.
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 borular patlamaya da bilirdi ama patladı, var mı boyle bir mantık yahu? bakın tedbir diye bir kelimemiz var, insanlar ayda bilmemkac bin dolar alıp herbiseyi hesaba katıp olasılık cıkarmaya calısıp mantıklı kararlar almaya calısıyor. hani gereksiz sonuçlar dogurma ihtimali olan hareketleri yapmazsın ki istemedigin sonuçlarla karşılaşmayasın. kara gozune riske girip sansına atlatıyorsan da bu sana verilen ikinci bir sanstır, aynı aptallıgı bir daha yapma diye.
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 nerden biliyorsun ki tatbikattan önce meteorolojiden hava raporu alınmadıgını? nerden biliyorsun ki rüzgarın yön değiştirebileceği göz önüne alınıp ona göre bir yakım ve tedbir alınmadıgını?
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 anlamıyorum arkadas bizzat siz mi yaktınız da aptal saptal antitezlerle gelmeye devam ediyosunuz hala. yangını kontrol edemezsin hava raporu aldıgında cok mantıklı bi is yapmıs olucaksın yani, 10 saniyelik hava akımı degisimini tahmin edebileceksin de meteorloji degil mubarek kahin. meteoroloji dairesinde is tutup da zerre aklı olan adam yapmayın etmeyin diye mudahale eder zaten. urun tanıtımı icin orman yangını cıkarmak fikrini savunan insanların varlıgı gercegini acıkcası ben hazmedemiyorum, hazmedebilecegimi de sanmıyorum. ormanlar ykaılıyor siz hala tukurdugunu yalamamak icin mantıkta loophole bulma derdindesiniz.
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 bu topicdeki ilk mesajımı okursan gayet mantıklı bi uygulama oldugunu anlarsın. 10 dk lık hava akımı da öyle bişeyi değiştirmez.orman söndürmede kullanılan arazözlerin nasıl bi yangın söndürme kabiliyeti oldugunu biliyor musun? orda 10dk el nino kasırgası cıkıp ateşi közü 150 metre öteye atmadıkça sorun olmaz.
arcane Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Malum olayda doğa belediyenin umrunda değil. Mayolu bağyanlar gözükmesin diye sahil şeridine uzun bitkilerden duvar örüyorlar. Genelde zakkum dikerler çünkü iyi uzar. O billboardların parasıyla iki şeritli bitki yolu yaparsın o da ayrı bir mevzu.
Akerfeldt Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 konuyla alakasız olacak ama birde şöyle bir tatbikat vardı.
riglous Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 "Bana antitez uretmeyin" kendi soyledigini hakli cikarmiyor elbet. Hepiniz medyanin lanse ettigi sekilde "kotu" olarak algilamissiniz. Tukurdugunu yalamamak degil bu, daha once de soyledigim gibi bana birisi orman yangini tatbikatinin nasil yapilacagini anlatsin? Birebir ortami nasil olusturacaklar bunu bi soyleyin bana... Iki kereste cekip kenara yakildigi zaman ormanla hicbir alakasi olmayan bi tatbikat oluyor bu dediginiz... Yangin tatbikati oyle "5. derste tatbikat olucak, herkes disari ciksin" demekle olmuyo arkadasim. Tatbikat hakkinda herhangi bir bilgimiz yok hicbirimizin. O sirada hazirda bekleyen ucak veya helikopter olup olmadigini veya meteorolojiden hava akimi vs. gibi bir bilgi alinip alinmadigini da bilmiyoruz. Ama bu durumda ne siz kuru kuruya adamlari suclayabilirsiniz ne biz savunabiliriz. Ha siz hicbir dayanak olmadan suclarsaniz, biri cikip "adamlar orman mudurlugunun iznini almadan oyle bir sey yapamaz zaten" der, bu da yeterli kanittir. Fotografinin cekilmesi... Niye bu kadar etkiledi seni merak ettim. Isi gucu olmayan adamlar, tatbikatla ilgisi olmayanlar yani, kenarda oturmus beklerken fotograf cekiyolar... Ilk defa gormusler belli ki oyle bi seyi, enteresan gelmis. Siz de ayni durumda olsaniz ne yapardiniz merak ediyorum. "Sorumlu vatandas" olup bi kova su da siz mi tasirdiniz... Dumandan zehirlenip daha da dert mi acardiniz milletin basina, o kismi tartisamayiz di mi... Olmamis bi sey. Olmamis seyler uzerine tez kuruyosunuz bi de antitez kurmayin diyosun. Oldu, haklisin... Bi sonraki yanginda sana sorariz ne yapilmasi gerektigini, hani fikir sahibisin ya, bilgin de vardir senin... Ayrica yangini kontrol edemezsin ne demek... Basbaya edersin. Tabi olumsuz sartlar olusur, ancak senin kontrolunde yayilmasini engellersin. Ilkogretim okulundayken yanginlar icin bi egitsel kol vardi sanki, ordaki kitaplardan baslamak lazim sanirim. Saygilar... [ Mesaj 12 Ağustos 2007, Pazar - 00:27 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 ehm oncelikle bana antitez uretmeyin degil bana aptal saptal antitezler uretmeyin demistim, ama tabii arada fark yok zaten. ohm ben tatbikat yapılmasının gerekliligine inandıgımı soylememistim zaten? bu tarz tehlikeli seyler genelde dogal bitki ortusunu mahvederek degil bilgisayar ortamında yapılıyor. antitez yerine kıyafet dolabından ayar girdirmeye calısmıssın bu sefer de, nitekim egitsel kol geyigi yapıp deyinmedigim halde cekilen fotografların beni etkiledigini soylemen bunu gosteriyor. ama ben tabii kisiler yerine fikirlere odaklanmaya devam ediyorum. bu tabii ki okul tatbikatına benzemiyor, sorun da o zaten. okulda yangın tatbikatı yapıldıgında okul yakılmaz, sadece ne kadar surede ogrencilerin tahliye olduguna bakılırdı. ha tabii soz konusu agaclar oldugunda "biraz" daha rahat hareket edebiliyoruz. nitekim bu isi tutan departmanın yedigi boku baska bir departmanın onaylaması onu daha az bok yapmıyor. urun tanıtımı icin yakılan ormanın urunle sondurulemeyip isin icine ek ekiplerin girmesi de bu yapılan seyin ne kadar gereksiz oldugunu gosteriyor heralde. yangın yaktın ve sondurdun, ee, eline ne gecti soyler misin? yangının buyudu ve tehlikeli bir hal aldı, urununu tanıtamadın, herseyden onemlisi bir orman yaktın. ben haberle gaza gelmedim ama seni "sartları bilemeyiz" gibi ne idigu gudugu gelirsiz bir "antitez"le geldigin halde gaza getiren sey neydi merak ediyorum.
DoruK Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 Evet kimdi o rüzgardan bişi olmaz kontrol altında zaten bunlar zararı yoktur hep yapılıyor blabla diyenler? http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7156189.asp?gid=48&a=199593
Drigeolf Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 dünyanın her yerinde kontrollü yangınlar çıkartılır. yangın engelleme yöntemlerinden birisidir hatta kontrollü yangın çıkarmak. eğer orman tabanındaki biyokütle miktarı çok artarsa(yaprak..vs) bir yangını söndürmek çok güç olur çünkü o biyokütle yakıt görevi görür.dolayısıyla kontrollü yangınlar çıkartılır ve o biyokütle yok edilir.sonuç olarak kontrollü orman yangını çıkartılabilir hatta bunun yapılmaması için bir sebep göremiyorum.ben itfaiyeci değilim ama herhalde yangın tatbikatı yapmanın daha iyi bir yolu olsaydı o yapılırdı. not: her kontrollü orman yangını insan hatası sebebiyle kontrolden çıkabilir ama bu,kontrollü yangınların yapılmaması gerektiğini göstermez, yararı çok fazladır çünkü(tatbikat ile eğitim, biyokütlenin azalması ile olası yangınlara karşı önlem gibi). Yani bir iki kötü gitmiş örneği vererek bu tatbikatı kötülemek bir uçak kazasını göstererek uçakların güvensiz olduğunu ve insanların onlara binmemesi gerektiğini söylemekle eşdeğerdir.
riglous Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2007 Bilgisayar ortaminda gerceklestirilen yangin? Simulasyonun nasil yapilacagini dusunuyorum da.. Yangini sonduren kisiler acisindan yararli olacagini sanmiyorum pek. Ayrica kozalaklar vs. tarzi bircok ayrinti soz konusu. Bunlari simulasyona koyup da gercekci bir sonuc alman oldukca zor. Zaten gercek hayattaki bi ortami bilgisayara birebir aktarman zor. Hesaba katmadigin bircok sey cikar. Kontrol edememisler, bu onlarin ayibi. Ben onlari size savunmuyodum; tatbikat yapilmasi gerektigini soyluyorum. Zira herhangi bir yangin durumunda nasil davranilacagini bilmesi gerekiyor itfaiye ekiplerinin. 5. sinifta yapilan tatbikatlarin ciddiye alinmamasinin sebebi de zaten kimsenin yangin olduguna inanmamasidir. Herkes dalga gecerek asagi iner. Ha tatbikat sirasinda itfaiye okula ortaligi inleterek gelir ve ogrenciler gercekten yangin olduguna inanirsa tatbikat anlam kazanir. Asil gercekci ortam o zaman olur ki o noktada ogretmenler ne yapmalari gerektigini gorurler. O zaman ogrencileri sakinlestirmeleri gerektigini gorurler. Yoksa 6. ders tatbikat olucak herkes sakince disari ciksin diye onceden gelen yangin uyarisi, ogretmenlerin koridora cikip offlayip puflamasi herhangi bi ise yaramiyor. Beni gaza getiren neydi... Bu isin senelerdir bircok ulkede yapiliyor olmasi, ancak sadece TR'de haber niteligi tasimasi ve olay haline gelmesi. Simdi sen diyosun ki tatbikat yapilmamali... Peki e iyide yangin ciktigi zaman nolacak? Yani bak bugun 5 hektar'dan 30'a cikiyor. 300 bile olabilirdi. Ama birebir yapilan tatbikatlar cok daha kolay olmasini saglar bu isin. Yani tatbikatin ve kazanilan deneyimin gereksiz oldugunu soyluyorsun ama ben buna karsilik bir savunma gormuyorum. Anlatirsan sevinirim.
Öne çıkan mesajlar