Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dolar Fırladı Borsa Düşüşte

patateskabak

Öne çıkan mesajlar

said:
o kagıt parçaları dedigin şeyler hisse senetleri oluyor, insanlar kıllanıp ellerindeki imkbye ait hisselerini satınca da türk lirası değer kaybediyor.(bildigim bu diye de ekleyeyim de racon kesilmesin)

İşte ben de onu diyorum =) Senetlerin üretime katkısı bile yok. Yani doğrudan değer üretmiyor. O yüzden garip geliyor bana.

said:
Bu ülkede televizyonlarda dönen reklamların % 80'i yabancı marka, üretemeyip, ürettiğini satamayıp paso ithal edersen nereye varacak bu iş?
Elbette kötü birşey doların düşük olması, ihraç mallarımız fazla değerleniyor, bu da alıcının başka yerlere kaçmasına neden oluyor, elindekini de satamıyorsun ve patlıyor. O yüzden doların 1.50 TL civarına çıkması gerekir.

Bak sen de diyorsun, ihracattan çok ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla piyasanın (senin örneğin üzerinden atıyorum) %20'sini oluşturan ihracatçılar kar ederken, tüketim de %80'lik oranda daha pahalıya mal oluyor. Toplamda zarara giriyoruz. Toplumsal refah öyle sağlanmaz yani. Piyasaların buna uyum sağlaması gerekir (ama nasıl olur, teknik bilgim yok bu konuda).

Bununla birlikte genelde gelişmiş ülkelerin para birimleri dolara yakındır (ya da geçmiştir). Ama bunu karşılığında üretim güçleri daha fazladır, dolayısıyla daha fazla satarlar ve daha fazla kazanırlar. İşin bir de bu yanı var. Üretim kapasitesini es geçemeyiz ;)
Sosyal ağlarda paylaş

gelişmiş ülkeler işçilik isteyen üretimlerini genelde üçüncü dünya ülkerinde (doların fırlamış oldugu yerlerde yani) yaparlar. ucuza getirirler, pahalıya satarlar. direk olarak ülkelerinde ürettiklerini satamazlar çünkü çok pahalıya gelir alan için (tabi tekel veya marka olmadıklarını kabul ediyorum, çukulata veya içki gibi)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bak sen de diyorsun, ihracattan çok ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla piyasanın (senin örneğin üzerinden atıyorum) %20'sini oluşturan ihracatçılar kar ederken, tüketim de %80'lik oranda daha pahalıya mal oluyor. Toplamda zarara giriyoruz. Toplumsal refah öyle sağlanmaz yani. Piyasaların buna uyum sağlaması gerekir (ama nasıl olur, teknik bilgim yok bu konuda).

Valla şu paragraftan hiç birşey anlamadım, ihracatçılar kar ederken, %80'lik oranla pahalıya mal olan şeye uyum sağlayanın refahı mı?!
Bi daha açıkla dostum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ülkede yıllardır ihracat yapan sanayici çok fahiş karlar yaptı yüksek kur yüzünden. Şimdi; az kar, çok verimlilik, yüksek teknoloji devri. Bakmayın ihracatçılara siz, dünyanın neresinde görülmüş "bizim ülkemizin parası değerli" diye üzülen insanlar.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de gözden kaçırdıgın şey üretim olacak ki ihracat olacak. üretimin olmasının da yanında neleri ürettigin de onemli, çinin 5 kuruşa sattıgı şeyi sen 25 e satarsan ve arasında bir fark olmazsa kim niye alsın. dış pazar kurmak kolay bir iş değil. mesela almanya diyince aklına bira geliyor italya diyince yemek geliyorsa türkiye diyince de kebap kültür turizmi her neyse ondan gelmesi lazım, bunun için de dışarıya ham madde degil işlenmiş ürün pazarlaman lazım. böyle üretim ve tüketimi dengelemiş olursun ancak.
Sosyal ağlarda paylaş

gecmisten ders alan kimse dolar ile borclanmaz bu bir. ikincisi son 5 yildir serbest kur stratejisi uygulaniyor, son gunlerde degisen bir sey olmadi. her seyi kontrol altinda tutamazsiniz... eger faizlerin dusmesini istiyosan kurlari serbest birakmak zorundasin ki mevcut durumda faizlerin dusmesi kurlarin sabit tutulmasindan daha mantikli...
Sosyal ağlarda paylaş

Bu donemde piyasa degisikliklerine pek guvenmemek gerekir. Turkiyede borsayi da dovizide abancilar kontrol ediyor. Yani turkiye ekonomisine disardan manipulasyonlar cok fazla. Dolar yukselmesi krizlik bir yukselis degil borsada cok cikmisti dogal olarak dustu yani yakinda tekrar cikar. Bu yil dolarin cok yukseliste olucagini sanmiyorum aksine dusebilir. Cunku disardan ozellestirme sayesinde cok fazla doviz geliyor. Disardan gelen para sayesinde doviz de duser ama kalici bir dusus olmaz orasi ayri bir konu. Dolar sadece disardan gelen para bittigi zaman yukselir. Tabi tutarmi tahminlerim orasini bilemem... Ekonomimize guvenmemek gerekir cunku ipler bizim elimizde degil :/
Sosyal ağlarda paylaş

Hisse senedi üretime katılır arkadaşım. Hisse senedi teorik olarak hisse senedini aldığın şirkete ortak olmandır, belli bir meblağ ödersin ve ödediğin pay kadar şirketin karına ve zararına ortak olursun. Zaten hisse senetleri teoride sermaye piyasası aracıdır, uzun vadeli elde tutulur.

Kısa vadede al-sat yapılanlar tabii ki üretime katkı sağlamaz. Ama çoğu şirketin hisse senetlerinde kısa vadeli yatırımcı ağırlığı %10, uzun vadeli yatırımcı sayısı %90 civarındadır. (Özellikle büyük holding ve bankalarda). Bu şirketlerin senetleri kurumsal yatırımcı ağırlıklıdır, yani kafalarına göre al sat yapamazlar. Yatırım yaptığın şirket de senden aldığı para ile yatırım yapar ve istihdam yaratır.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Fistan
üye [şikayet et]
§ 27 Temmuz 2007, Cuma - 17:54 [ güncelle ] [ özel msj ]
Bu dönemde dolar ile borçlananlar ne olacak?

verbum sat sapienti est

said:
riglous
üye [şikayet et]
§ 27 Temmuz 2007, Cuma - 18:26 [ özel msj ]
gecmisten ders alan kimse dolar ile borclanmaz bu bir.

o soruya bu cevabı vermişsin 2 ye geçmeseydin keşke :(
Sosyal ağlarda paylaş

@eldar, soylediginde soyle bir sorun var. Ozel sektorde o dedigin gibi borclanmadan dolayi bir sorun olsaydi zaten adamlar AKP'ye oy vermezdi. Ama CHP'dense yine AKP'ye verdiler.

@Fistan, Dolarla borclanma, bizim kendi kendimizi somurmemizden baska bir sey degil arkadasim. Somuru de denmez aslinda buna; daha cok paramin degerini korumasini istiyorsam dolarla satis yaparim... Dolarin sabit kalmasi benim YTL ile borclanmama tesvik eder. Ancak dolar serbest kurda oldugu icin bu sekilde borclanmak hic de akil kari degildir. Sorun su ki ortada degisen bi sey yok ki?!??! Yani 5 sene once de bu boyleydi, 1996'dan sonra her daim boyle kaldi... AKP'ye b.k atmanin anlami yok bu noktada...

@Viktor, CHP gelse farkli bi sey mi yapacakti? Belki... IMF'nin kararlarini uygulamak veya uygulamamak. Uygulanmasaydi nice nice krizler gorurduk ki ben Baykal'in uygulamama ihtimalini dusunmuyorum cunku o zamanlar yaninda Kemal Dervis vardi; gayet de AKP'nin yaptigi gibi IMF'nin hakkimizda verdigi kararlari uygulayacaklardi.

Belki 30.ya soyluyorum ama AKP'nin elestirilecek sittin tane konusu var; siz kalkmis nelerden bahsediyosunuz. Eh tabi adamlara boyle saldirirsaniz 20%'den fazla oy alamayiz hicbi zaman.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...