LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Damada yenilmez yazılım projesi bitmiş... http://www.bilimhaber.com/haber_oku.asp?haber=116 Bilim adamları, yaklaşık 500 milyar kere milyar kombinasyonun tamamını yükleyerek, bilgisayarı dama oyununda yenilmez kılmayı başardı. Amerikan ''Science'' dergisinin son sayısına göre, Kanada'daki Alberta üniversitesinden yazılım uzmanları, bilgisayara ''Chinook'' adını verdikleri bir yazılım yükledi. Damadaki bütün varyasyonlar yüklenen bilgisayar, böylece ''bileği bükülmez'' hale geldi. Uzmanlara göre, usta bir dama oyuncusu, ''Chinook''u asla yenemeyecek. Ekibin başkanı Jonathan Schaeffer, ''bilgisayar teknolojisi ve yapay zeka alanında çıtayı yükselttiklerini'' belirtti. Schaeffer, yazılımı hazırlarken, dünyanın önde gelen damacılarının tecrübelerinden yararlandıklarını bildirdi. Dama programı için 1989 yılından beri günde ortalama 50 bilgisayarda çalışılıyordu. Yorumum: cidden korktum.İnsan beyninin bilgisayarların computing powerıyla birleşmesi demek dama denen mereti bitirdi yani?Bugün bunu damaya yapan yarın satranca yapıcak.Allahtan onu çözmeleri çok bi kasar :) Ama yani korktum böyle haberi okuyunca her ihtimali düşünüp yenilmeyen bilgisayar he... Daha nelere kadir olacağız gelecek AIde kesinlikle... edik : Üninin sitesi http://www.cs.ualberta.ca/~chinook/ [ Mesaj 25 Temmuz 2007, Çarşamba - 15:46 tarihinde, LasT_SuRviVoR tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zopik Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Kombinasyonları çıkarıp yüklemişler, yapay zekada ilerledik demişler öyle mi ? Yok öyle birşey. Bir de şu başlıkları düzgün yazsanız da girmeden önce az buçuk fikir sahibi olsak konular hakkında nasıl olur ? Gayet güzel olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Yapay zeka falan değil bu. Her ne zaman ki bilgisayarlar databaselere abanmadan GO'da Japon ustaları yener - işte o zaman korkarım ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Öğrenmeyen AI'ye AI demem ben dostum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nomak Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Haber eski haber :) + ya bu X O [spo]( x yada o'yu 3 tane sağa sola çarpraz getirip oynuyorsunuz [/spo]) oynamak gibi dama farklı basit bir oyun ve kombinasyonlar sınırlı böyle olunca şuana kadar yapılmış oyunları ve yaşanmış tecrübeleri yüklemişler programa doğal olarak kitliyor karşısındaki oyuncuyu. Ben buna yapay zeka demem rofl Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 2 tane chinook u karşılıklı oynatsınlar bakim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 beabere kalıyolarmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Tim'e katılmamak elde değil zira algoritma analizi dilinde buna yapay zeka değil "hardcore exhaustion" denir ve mümkünse son çare olarak kullanılır. Ha ama tabi yaptıkları bir hayvanlık o ayrı ona saygı duyarım ama gerçekten bir algoritma yaratmak ya da yapay zekayı ilerletmek adına birşeyler yapmışlar mı emin olamadım. CSciler vardı forumda onlar yorum yapsın d: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Enyalios Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Filmlerdeki kurgular gelecek diye korkuyorum bende :D cyborglar falan sakat valla Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Marveloth Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Aslında yapay zeka konusu bakış açısına göre değişebilir... Yeni doğan bir bebeğin yapay zekası yokmudur? Vardır. Ama zeki değildir. Yıllar süren öğrenme sürecinden sonra zeki varlık kabul edilebilecek bir düzeye gelir. Ben bilgisayarları da böyle görüyorum. Fakat şuanda ışığa bile zor tepki verebiliyorlar. Daha önümüzde uzun yıllar var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2007 Tüm kombinasyonları yüklemekle AI oluosu, bsg yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Messor Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2007 AI yoktan üretebilme yeteneğidir, burda arşivden hamle çıkarıyo eleman nesi AI bunun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 Olaydaki marifet tüm kombinasyonları veritabanına kaydetmekte değil, bütün kombinasyonları adam gibi bir süre içerisinde bulabilecek algoritmayı bulmakta. Kendilerinin değişiyle "oyunu çözmekte". Niye uğraştılar yıllarca satranç bilgisayarlarıyla? Koysalardı bütün kombinasyonları bitseydi. O kadar kolay bir iş değil bunlar. Bu da AI mi deyip geçmeyin. AI'nin de binbir çeşidi var. Basit min max algoritmasıyla iki hamle ilerisini düşünen de AI'dir. İlla insan beyni gibi çalışması gerekmiyor. Resmi sitesinden detaylı bilgi edinebilirsin hatta Chinook'a karşı oynayabilirsiniz. Ayrıca kanıt falan da varmış galiba da bakamadım. [ Mesaj 27 Temmuz 2007, Cuma - 04:38 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LasT_SuRviVoR Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 herkes uzman kesilmiş maşallah , yahu mantıklı düşünen biraz projede yer alanlara baktım , proje lideri kallavi bi herif 14 yıl bir projeyi sürdürebilmek ne demek bilmiyorsunuz sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 İşte bu sebeple dama boktan bir oyun, UO'nun da pvpsi kötü. WoW'da bilgisayar oynasın veya easyuo gibi 3rd party yazılımla pvpye girin bakın elinize alıyor musunuz almıyor musunuz. :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2007 yok canım adamların başarına bir şey demedim ben adamlar muhtemelen beni evirip çevirip şebek ederler bilgileriyle =D ama misal hiç yoktan geri-dönümlerle bir uçak simulasyonunu kullanmasını öğretmişlerdi salyangoz sinirlerinden oluşturdukları bir yapıya. Yani isterseniz haberi bulurum çok sorun değil ama bu dediğim bana daha yapa zeka gibi geliyor işin içinde organik sinirler olsa bile =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar