Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Akp nin iktidarı hakknda ufak bir hikaye

Ezmode

Öne çıkan mesajlar

AKP tek basina iktidar oldu ve bize bir suru mesaj geldi. herkes "bir yorum yapin" dedi.. Biz anlamli bir hikayeyle yorum yapmaya karar verdik... Lutfen okuyun

"Ormanda yeni krali belirlemek icin secim yapiliyormus. Esek cok iyi kulis yapmis ve secimi kazanmis. Secimin ertesi gunu, ormanda gezintiye cikmis. "Bu gercek mi yoksa ruyadamiyim" seklindeki kuskusunu gidermeyi amacliyormus...

Agaclarin arasina ilerlerken, ilerideki bir agacin altinda uyuklayan kurt gormus. Kurdun yanina yaklasmadan anirmis. Esegin anirmasini duyan kurt firlamis, sonra yere kapanip "Kralimiza saygilar sunarim" diye ulumus.

Bunun uzerine esege bir guven ve simariklik gelmis. Yurumeye devam etmis karsisina cikan her hayvana anirarak seslenmis. Rahatsiz etmis. Ama hayvanlar ses cikarmamis. Bilakis "kralimiza saygilar" demis.

Iyice simaran esek bir agacin altinda uyuyan aslanin kulagina egilmis ve var gucuyle anirmis. Aslan sicrayip gozlerini acmis. Sonra bir pence atip esegi oracikta yere sermis...

Kisadan hisse- ASLAN SECİM MECİM TANIMAMIS!!! HABERİ BİLE YOKMUS :) "

BuradaKİ ASLAN'ın kimi temsil ettigini anlamissinizdir....

[ Mesaj 24 Temmuz 2007, Salı - 17:36 tarihinde, Ezmode tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Gayette dalga geçilecek bir harita.Ciddiye almıyorum böyle haritaları penth bunlardan bir dolu var internette.Burada her seferinde aman allahım ülkemizin yarısını almışlar diye yırtınacak değilim.Her zaman yapıyorlar bunu bırakın eğlensinler kendilerince
Şuan benim ciddiye almamla birşeyler değişecek olsa tamamda yok öyle birşey ne yazık ki
Sosyal ağlarda paylaş

Ya tek paranoyak ben miyim anlamiyorum ki.

Baska bi yere yazdigim yaziyi c/p yapiyorum buraya anlatabilmek icin.
said:

Olayin o yonunden cok bu yonu ilgilendiriyor beni biraz daha.

Burada MIT'de Iranli bir arkadasim var, gecenlerde oturduk Iran devrimini anlatti bana, adam akilli bilmiyordum cunku. Ve her seyiyle ogrenince iyice korktum yani.

Halkin iradesini gostermesidir falan diyorsunuz da, yok oyle birsey. An degil, o anin sonuclari onemli. Iran Devrimi de tum halkin Sah'a karsi baskaldirmasiyla basliyor, bir halk hareketi yani. AKP su an kendini oyle gosteriyor ve bizim tarafimizdan bile oyle algilaniyor yavas yavas. Onemli olan AKP nin 47% veya yuzde 90% oy almasi degil, onemli olan bu secimin sonuclarinin nereye varacagi. "Boyle bir sonucla karsilasacagimizi bilmiyorduk baslangicta" dedi adam, "ve olayin farkina vardigimizda is coktan donulmez bir noktaya varmisti.". Su an adam ulkesine donemiyor, donmek de istemiyor zaten.

"Demokrasi amac degil aractir, gidecegimiz yere kadar onla gider, sonra ineriz" diyen adamin 47% oy aldiginda "Demokrasi kazandi" demesi beni deli ediyor abicim, halkin iradesi diyin, ne derseniz diyin. Bir yandan emperyalizm tehditi 90 yil oncesinin, irtica tehditi de 30 sene oncesinin (Iran'da) tekerruru olmak uzerekeyken, baslarim halkin iradesine cok kaba olmak gerekirse. Demokrasinin kazandigi durumlar, egitimli ve olaylarin farkindaki bir halkin o demokrasiye katilimiyla olur. Suru psikolojisiyle, kizginlikla, cebini dusunenlerin kararlariyla, TSK'ya tepkiyle, muhalefete tepkiyle... yapilan seyler halkin iradesi degil, halkin yakin tarihini yorumlamaktaki cehaletidir baska birsey degildir.

Iran'da su an bile Islami yonetim isteyenler azinlikta, ama yonetim onlarda. Cunku bazen donulmez noktalara farkinda olmadan giriyor insanlar ve ipi ellerinden kaciriyorlar. Biz de sikim hiyar diyene elimizde tuzla kosuyoruz, 14 sene once o adamlarin ne oldugunu, 30 sene once komsumuzda neler oldugunu, 90 sene once bu topraklarda niye savas verildigini unutarak.

Demokrasi, hazir olunmayan bir halkla yapilacak birsey olsaydi 45'e kadar tek parti olmazdi bu ulkede. Ve sonrasinda egitim 50 yil boyunca baltalanmasaydi, belki su an cok guzel bir sistemimiz olurdu. Ama yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu tartışma binlerce defa yapıldı herhalde ve tabii ki paranoyak sen değilsin yani sen paranoyak değilsin.Her tartışmada iran devriminden bahsediliyor.Ancak daha doğru düzgün bir yazan olmadı(yada ben görmedim).Wikipediada uzun uzun yazmışlar oradan biri türkçeye çevirebilirse iyi olur.Ben çevirmeye başlamıştım ancak iş güç ndeniyle çok yavaş gidiyorum
He iranla aramızda ki en büyük farkı söyleyeyim doğrudan.Orada devrimciler sokak çatışmalarında şahın askerlerini yenmeyi başarıyor.Hemen ardından İran ordusunun açıklaması geliyor.İran ordusu bu devrimde tarafsızlığını iddia ediyor.Açıkçası bu Türkiye'de oldukça zor.Daha şu 5 yılda bir muhtıra veriyorlarsa rejim değişikliği için harekete geçilse ooo
Tabi bu benim kendi düşüncem.Öncelikle iran islam devrimini birileri objektif bir şekilde yazmalı buraya.Onu inceledikten sonra belki bu şeriat gelecek tartışması bir sona varabilir
Sosyal ağlarda paylaş

İran İslami Devrimi Şah Mohammed Reza Pahlavi egemenliğinde ki iran monarşisini Ayatollah Ruhollah Khomeini(Devrimin lideri ve İslami Cumhuriyetin kurucusu) egemenliğinde ki bir İslami Cumhuriyete çevirmiştir.bu devrim Fransız ve Bolşevik devriminin ardından tarihin 3. Büyük Devrimi olarak bilinmektedir.Devrimin hedefi İran'ı ve 3. dünyayı sömürgecilikten kurtarıp özgürlüğüne kavuşturmaktır
Bazıları devrimin hala sürdüğünü iddia etsede , devrimin ocak 1978de başladığını ve aralık 1979da Khomeini'nin lideri olduğu yeni İslami Cumhuriyetin kabuluyle son buldu.Bu yıllar arasında Şah Mohammad Reza Pahlavi ülkeden sürgün edildi(1979) ve Şubat 1 1979da Ayatollah Khomeini birkaç milyon iranlının karşılamasıyla Tahrana döndü.Pahlavi hanedanının çöküşü şubat 11de İran ordusunun gerilla ve isyankar grupların Şaha bağlı olan grupları sokak savaşlarında altetmesinin ardından tarafsızlığını ilan etmesiyle oluştu.1 Nisan 1979da İran halkının milli referandumda ezici üstünlükle devrimi kabul etmesiyle İran İslam Cumhuriyeti kuruldu
İran devriminin eşsiz yanı dünyada yarattığı şaşkınlıktır: devrim bir devrimin geleneksel nedenlerinin çoğundan yoksundu-savaşta yenilgi-ekonomik kriz-köylü ayaklanması-susturulmuş ordu vb.- ; üstelik çok büyük bir hızla derin değişimler yarattı; savurganlıkla finanse edilmiş ağır korunan bir orduyu ve güvenlik güçlerini altetti ve kadim bir monarşiyi yıkarak yerini İslami bilgelerin gardiyanlığına dayanan teokratik bir düzen getirdi.Sonuç olarak Kum şehrinden olan sürgünde ki bir bilgenin rehberliğinde bir islami cumhuriyet kurulması , açıklanması gereken bir olgudur
O kadarda nadir olmayan ama daha etkileyici olan ise devrimin sonuçları üzerine tartışmaktır.Bazılarına göre devrim bir kahramanlık çağının başlangıcı (burda bir bölüm var çeviremedim-sacrifice that brought forth nothing less than the nucleus of a world Islamic state- , muhteşemliğin, insancıllığın ve ilahi hayatın mükemmel bir modeli olabiliyor.Bazılarına göre ise birkaç yıl içerisinde insanların akıllarını kaybetmesine yol açacak , iran'ın ekonomisine ve dünyada ki pretijine kapanamayacak yaralar açan bir hareket olarak görülüyor.

--------------------------------------------------------
Bu bir kısmının çevirisi ama dediğim gibi işgüç nedeniyle hiç hızlı ilerleyemedim.Malum , işyerinde boş zamanlarımda yazıorum
Çeviride hatalar olabilir ingliscem pek iyi değil:)
Sebelekten alıntıdır
Ayrıca wikipediadan çeviridir

http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Revolution
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle birşey demedim yalnızca adam gibi incelemek lazım diyorum sadece birilerinin sözlerine inanıp iranda böyle oldu sıra türkiyede çığlıkları atmak gereksizdir.Sakin olup iyice bir araştırmak gerek.Gerçi belki penth araştırmıştır.Ben sadece öğrenmek isteyenlere kaynak verdim ve çevirdiğim kadarını koydum:)
Sosyal ağlarda paylaş

penth doğru demiş ama türkiye ile iran arasında şöle bi fark var,
iran devriminde ordu şahın yanında değildi,
halk kışlaları bastığında, ordu da silahına sarıldı ve devrimin yanında yer aldı.
bizde ise ordu rejimi koruyucu bir çizgide şu anda.
ha gün gelir ordu da bozulursa o zaman iran senaryoları çizilmeye başlanabilir

(bu posttan sanki darbe istiyormuşum gibi bi anlam çıkmasın. şu an için darbenin d'sini gerektirecek bir durum görmüyorum. hele ki bir de ordunun içini az çok bildiğimden ordunun yönetimden şiddetle uzak durması gerektiğini düşünüyorum. kastettiğim askeri müdahale, irandaki gibi ciddi bir halk hareketi olduğunda daha doğrusu yumurta g.te dayandığında geçerli)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...