Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Ev almayı düşündüğümüz için bu konuda bilgi almalıyım.Gerçi ev almamız zor ya:)Diorm ki ev alırken depreme karşı dayanıklı olup olmadığını bilmek istiyoruz elbette ancak bu konuda söylentilerden başka bir kaynağımız yok.Nerden nasıl öğrenebilriz binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu?Test yapılması gerekiyorsa nerden yaptırılabilir vs Şimdiden çok teşekkürler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 yapan şirketler var. ama doğru şirketlerle anlaşmak lazım. biraz tuzlu olabilir. gidin konuşun veya gitmeyin tel açın ^_^ birde şirketin nasıl ölçüm yaptığı olayı var. adam eski binada, hayvan gibi sıva boya badana kaplı kolona schmidt çekici ile vuruyor (sıvayı falan kazımadan) güya ölçüm yapıyor.. lol diyorum sadece. tahribatsız yöntemler işte ultrases, schmidt çekici (ilgili bina ile önceden alınmış bilgi varsa microtemor) ile bina hakkında bilgi toplanır ve karot numune alınır (ancak bu kolonların delinmesi demektir, haberiniz olsun biraz pis bi iş..) karot numune incelenir ve binanın projesine göre bina yeniden bilgisayar ortamında (elde edilen beton sınıfı, çelik falan girilere) yeniden oluşturulur (paşometre diye okunan bi cihaz var.. onunla da donatıların (inşaat demirleri işte) yerleri bulunur, kalınlığı yeri falan) ve bina deprem yüküne falan maruz bırakılır. çıkan sonuçlara göre güçlendirme gerekiyorsa yapılır. şimdi kötü olan şu, bina baştan aşağıya güçlendirilmelidir. yani sen diyorsan ki sadece benim kat yapılsın.. hiç bi halta yaramaz o! sadece o katın yükünü arttırır ve altkatlar daha zorlanır. daha kötü olur. GÜçlendirmeyi de kurallarına uygun yapmak lazım. kısaca olay biraz karışık. yine de şunlardan bahsetmek mümkün oldukça basitçe. dışarıdan gözle bakarak. bina 1970öncesi ise büyük ihtimal düz donatı kullanılmıştır, kolonları iyi tutmaz düz donatı. pek oturulacak değildir. 1970-2000arası binalar hakkında da iyi şeyler söylemek çok mümkün değil. öncelikle projesi var mı? varsa kim yapmış. sonra beton sınıfı nedir? onlara bakmak lazım. siz projesine bakabilirsiniz, var mı diye.. beton sınıfına ve kullanılan donatı nedir ona bakmanız lazım. tabi her yazılan doğru değil ne yazık ki.. yazılan sınıfta beton kullanılmayabiliyor. basitçe beton elde dağılıyorsa kötü olduğunu anlayabilirsiniz. (önemli olan kolon ve kirişler. tuğla duvarların yatay rijitliğe etkisi olsa bile siz kolon kirişlere bakın, ona göre hareket edin) binanın bodrumu nemli mi? bodrumda kolon kiriş arası ve/veya kolon duvarlar arası çatlaklar ayrılma vs var mı(bu varsa zati bina kötü durumdadır) bina çıkmalı mı(çıkmalıdır büyük ihtimal ama çıkmalı bina çok tercih edilmez) kolonlar odalara düzgün bir şekilde mi dağıtılmış?(yani dağılımları simetrik mi) binanın şekli simetrik mi yoksa L gibi simetrik olmayan bir şekilde mi? zemin nedir, zeminden bir problem var mı? binanın dışından bakıldığında sağa sola çok hafif bir yatma var mı(zemin problemlerinden ötürü olabilir. zemin şişmiş veya çökmüş olabilir) bunu anlamanın bir yoluda binanın köşelerinde varsa çatlaklara bakmak olacaktır. eğer zemin binanın altından şişmşse ve biz binanın sol köşesine x[_______] (x işaretli yere yani bakıyorsak) bakıyorsak şişmeden ötürü çatlaklar solda daha alçak seviyelerde ve sağa doğru daha yüksek seviyelerde olacaktır. ancak duruma bağlı olarak profesyonel birilerinden yardım almak daha uygundur. bu işi yapan bir şirket ile konuşun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Smoke Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Spesifik olarak adres veremem ama genelde Zemin etüdü ve bina etüdü yapan mühendislik firmaları mevcut. Tahribatsız testlerle evde ne kadar donatı kullanıldığını, donatıların yerleşiminin düzgünlüğünü rahatlıkla ölçebilirler. Tahribatlı test yaptırabilecekseiz karot alarak binada kullanılan betonların daanıklılığnı da ölçebilirler. Bunun dışında zemin etüdü yaparak binanın konduğu zeminin dayanımını da ölçebilirler. Genelde inşaat mühendisleri odasından bu tarz testler yapan firmaların bilgilerini edinebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 sanırsam 2002 den sonra inşa edilen binaların deprem yönetmeliği zımbırtısı gereği daha sağlam olması gerekiyor diye biliyorum. yani 2002 sonrası yapılanlar nispeten daha iyidir. ama türkiye burası. kaçıran yine kaçırır malzemeden. bir de "kelebek yapı" diye tabir edilen (yukarıdan bakında + şeklinde olan binalar) evlerin pek sağlam olmadığı söyleniyor. taşıyıcı kolonlar uçlarda bulunmadığı için olası depremde yığılma ihtimali fazla oluyomuş. tabi bunlar ev alırken öğrendiğimiz kulaktan dolma bilgiler. bu işin uzmanına danışmak lazım yine de Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 ev alırken depreme dayanıklılık testi vs yaptırmak akılcıl olmaz çünkü bu işler pahalıya patlıyor gerçekten ancak test yapılarak güvenilirliği belgelenmiş apartmanları tercih edebilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 dasaa öle şeyler söylemişsin ki:)Biz sadece ev bakıyoruz ve bir apartmana gittiğimizde dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyoruz.Bunu yapmamız ise oldukça zor gibi görünüyor:(Neyse biraz daha bakınacağım şu dediğiniz türden firmalara ama çok aptalca bişy bu ya.Her binanın böyle bi test yaptırmış olması gerekli bence.Böyle bir kanun fln yok mudur ya?Aldığımız ev belki ilk sarsıntıda çökecek ve bizim bunu bilmemizin imkanı yok:( Hayır o test olayı için firmalardan biriyle anlaşmak filan iyide dasaanın dediği gibi tuzluysa oo:(Ölümlü dünya diyip kendimizi doğa anaya mı emanet etsek ne:D Ama şu firmalardan birinin web sitesi fln varsa çok iyi olur ben googleda bakınıorm ama bulamadım şimdilik bişy Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 tünel kalıp olsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 deperem dayanıklılığın anlaşılması için, binanın kolonundan silindir şeklinde bir örnek alınır ve o örnek basınç testine tâbi tutulur. o test sonucuna göre dayanıklı olup olmadığına karar verirlir. başka şekilde anlaşılamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Peki ama biz bunu nasıl yapıcaz yada yaptırıcaz?Pratikte yardım edebilecek biri yok mu:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Awake Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Bodrack, alınacak yer apartman dairesi ise yöneticiye zemin etüdü,bina etüdü ve güçlendirme raporlarını sorabilirsin.Yoksa bu raporlar merak içinde ne olacak diye beklersin sadece :) Çoğu apartman sakini bu araştırmalara girmiyor malesef, hem pahalı hem de zahmetli diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 her hangi bir yapı denetim firmasına başvurursan, denetimi gerçekleştirir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2007 Off of:(Bişy deil bi ev var elimizde gücümüzün yeteceği.O apartman hakkındada yıkılır vs gibi söylentiler var yöresinde:(Birde ben buldum evi ama ben üniye gittiğim için evde annem ve kardeşlerim kalacak:(Bişy olursa doğrudan kendimi sorumlu hissedicem:(offffffffffff offfffffffffffff ya Nese sorucam artık şu etüdleri vs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odchu Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2007 universitelere de sorabilirsin insaat, mimarlik bolumlerine. Kolondan parca alinmadan da saglikli testler yapilabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar