Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

matematik bölümü

aytimania

Öne çıkan mesajlar

gitme
gidenler genelde asagilik kompleksli(ev arkadasim, sinifinin yarisindaki insanlar), universitede kalip muhendislige gittiginde(bizim fakulte ve diger universitelerde okuyanlardan edindigim bilgiler dogrultusunda) herkesi doken birakan adamlar oluyorlar ego tatmini icin. baska birsey oku.

tabi bunlari sormadin da, ben icimi dokeyim dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

matematik bölümünde en yakın arkadaşım okuyor. kendisi mükemmel bir bilimci d: ne için matematik bölümü onu düşün? akademisyen olamak için iyi bir alan en genç akademisyenler ordan çıkıyor hehe.

Onun dışında matematik okursan masterda istediğin herşeyi yapabilirsin, bir kaçını sayayım:

bilgisayar ve envai çeşit mühendislikler, programlama, fizik ve genetik gibi diğer temel bilimler, ekonomi vs gibi alanlar.

Yani matematik lisansı bitirmiş dediğin adam masterda heryere gidebilecek adam demektir. Bunu söyler bunu bilirim.

Ama dershane, lise vs öğretmeni olacağım diyorsan hiç yorma boşuna saçını beyazlatma direk mat. öğretmenliği bence

[ Mesaj 20 Haziran 2007, Çarşamba - 00:28 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

cankaya matematik bilgisayarda okuyorum
bu sene bilgisayar muhendistliğine cift anadal için basvurucam
bence matematik önu acik bi meslek, kesinlikle matematik özürlü insanlarin kaynadigi bi ülkede okuyoruz(hakaret değil)
ogretmenlik yapmak istersen zaten uzerine dersler alarak okul bittiginde ogretmenlik diploman elinde olucak
ayrıca bi cok farkli alanda da matematik bilginle iş bulabilirsin

[ Mesaj 20 Haziran 2007, Çarşamba - 02:06 tarihinde, dory tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

(edit: evet, matematik okuyorum)

ogretmenlik, matematik bolumunu olduren bir meslek. Soyle dusun zaten liseson'a geldiginde ogrenmis oldugun matematigi gosteriyo olacaksin ogrencilere. Yani senin okudugun o 4 sene sana sadece diploma ve isim vermis olacak, onun disinda ogrendigin bilgilerin hicbirini kullanmayacaksin. Eh durum boyle olunca dersaneye gidip ogretmen olmak bu isi korelten yol. Diger arkadaslarin dedigi gibi onu acik bir dal matematik. Bircok konunun temelini ogrendigin icin, herhangi bir yone kayman mumkun. Ekonomistlere de kafa tutarsin, bilgisayarcilara da. Amma velakin is kafa tutmak degil. Bilgisayar okuyan kisi tecrubenin verdigi gazla ilk senelerde seni siler supurur. Bu diger dallarda da ayni durumda. Yani ozellesmeden gecirdigin her sene senin icin kayip olarak sayilir. Mezun olmadan once ne yapmak istedigine karar vermen lazim; yoksa gereksiz yere birkac sene kaybedersin ki bu da hos degil. Bu nedenle yazlari mumkun oldugu kadar farkli sektorlerde staj yaparsan neyi daha cok sevdigini anlarsin; mezun olunca dogrudan sektore atlarsin.

Bunun disinda soyleyebilecegim muhtemelen daha cok sey vardir ama aklima gelmiyo su an. Ha lise de ogrendigin matematik, matematik bolumunde ogreneceklerinin yaninda hicbir sey. Hatta kolay otesi. Soyle aciklayayim, liseson'a kadar bize gosterilen matematik anlasilmasi kolay oldugu icin uygulamali matematikti. Yani sana formul veriyorlardi, sen formulu uygulayarak sonuca variyordun. Bi islem sirasi vardi. Iste turev/integral'in bittigi noktada bunlar tamamen ortadan kalkiyo. Belki istatistik derslerinde biraz daha bu moda donuyosun ama maksimum 2 donemlik konular bunlar. Asil zor tarafi abstract konular. Discrete Math, Abstract Algebra, Real Analysis gibi dersler inan bana burnundan getiriyo. Simdi Discrete gorenler abartma diyebilirler; haklidirlar, discrete'in abartilacak bi yani yok pek. Ama Abs. Alg.'dan nasil gectigimi bi ben bi de sesimi 2 hafta duymayan ailem+arkadaslarim bi de derslerine giremedigim hocalar bilir... Yapilamaz mi? Yok oyle bi sey, oyle ya da boyle yapiyosun, geciyosun dersten. Ancak sacin sakalin birbirine karisiyo, biraz daha beyazliyo o kadar.

Hah iste bu abstract konulari ogrendikten sonra, bu kavramlarin bircok yere uygulandigini farkediyosun. Mesela Abs. Alg.'da (kusura bakma en temiz o var aklimda) gruplari gorursun. Bu gruplar birebir bilgisayar'da programlama dilleri dersinde anlatilan type'lara denk. Sen programlama dilleri dersi almazsan konuyu bildigin halde baglantili oldugunu bilmezsin. iste bu noktada acikgoz davranman lazim; biraz daha disini sikip ilgilenecegin alanin kitaplarina goz atman lazim. Bi de isvereni bildigine dair inandirman gerekiyo. Ondan sonrasi kolay zaten.

Asagilama noktasina gelince... Insanlara balik tutmayi ogretmek yerine balik vermisler ellerine. Balik diye de bi tek hamsiyi gostermisler. Sardalya cikinca onu da hamsi diye atiyolar sepete. Ne bilsinler sardalyayla hamsinin farkli oldugunu... Ha isin daha da kotusu arada uskumru falan da cikiyo, onlari balik degil bu diye denize atiyolar. Bilmem anlatabildim mi...

Edit2: O kadar konustum ne anlatildigini soolememisim Abs. Algebra'da. En kisa olarak discrete dersinde kanitlamayi ogreniyosun. Abs. Alg.'da bunu bi ileri tasiyip artik ogrenmeden cikip dogrudan verilen bi bilgiyi kanitlamaya calisiyosun. Daha doorusu kanitlaman isteniyo, genelde bi soru en az 2 sayfa suruyo... Islemden cok paragraf yaziyosun. Sorulan sorular da genel sorular, spesifik degil (abstract). Nasil genel... "Soyle ki pozitif dogal sayilar toplama islemi altinda bi grup olusturmaktadir. Gruba isomorphic bi proper subgroup ornegi verin." gibi. Once toplama islemi altinda grup oldugunu kanitliyosun, sonra isomorphism grubu buluyosun. o grubun subgrubunu buluyosun, sonra baglantisini gosteriyosun vs. vs... Inan bana bunlarin arasinda yaptigin islem 0+R=R'den oteye gitmiyo.

[ Mesaj 20 Haziran 2007, Çarşamba - 09:29 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela bir çok matematik bölümü mezunu ekonometri tercih ediyorlar yüksek lisanslarında ya da 2. üniversiteleri olarak. Çünkü matematik bölümünde gördüklerinin büyük bir kısmını ekonometri konularında kullanıyorsun. Hatta benim bir iddiam var milletin 5-6 senede bitirdiği ekonometriye matematik bölümü mezunu adamı koyarsın 1 senede bütün sayısal dersleri ( ilk sene iktisat, hukuk gibi ortalama yükseltme dersleri var genel olarak :P sonrası matematik üzerine kurulu) verir.

Ekonometri nedir? derseniz Akıl Oyunları'nı izleyin derim :P Fimin kahramanı atalarımızdan.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazda gör matematiği. Ben tercih yapıp matematiğe gittiği için pişman olan insanlardan biriyim. Matematikten soğudum resmen. İş alanlarından falan bahsedilmiş. Bende biraz okuma açısından bahsedeyim. Bu zamana kadar gördüğün matematikle alakası olmayan dersler göreceksin. Buna kendini hazırla. Matematik hastası olan beni soğuttu. Teorem ezberlemek zorunda kalacaksın paso. Gereksiz bir sürü teorem. Sınavdan 5 gün sonra muhtemelen hatırlanayacağın dersler olacak. Alakasız bir sürü ders var(topolojiye kafam girsin 3 yılda analizin her türlüsü difleri geçtim toplojiden çakıyorum). İyi düşün pişman olma.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...