Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir kaç linux sorusu

Zopik

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Bir kaç sorum/sorunum var linux ile ilgili. İlgili alakalı kişiler olduğundan direk burada sorayım dedim. Önceki aramalarımda çok sağlıklı sonuçlara ulaşamamıştım.

Wide Screen -ve Ubuntu 6.10 Egde- kullandığımdan mecburen 915resolution adlı aracı kullanıyorum fakat ne yaptıysam, ne ettiysem bu aracın arayüz başlamadan önce çalıştırılmasını sağlayamadım. Komutu hangi dosyaya nasıl yazdırmalıyım ?

C++ Çalışmaya başladım. Hızlıca ilerliyorum fakat güzel bir IDE'ye ihtiyacım var. Ne önerirsiniz ?

Bu ikisini acil olarak halletmeliyim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

1)
sudo cp /usr/bin/915resolution /etc/init.d/915resolution
sudo ln -s /etc/init.d/915resolution /etc/rc2.d/S12intelresolution

ubuntu'da GDM 2. runlevel'da 13. sırada çalışır. (/etc/rc2.d/S13gdm)
bu nedenle 915resolution'u ondan önce çalıştırman gerek. ben 12 dedim, idare eder o.

ikinci komutta S12intelresolution dememin sebebi, S12915resolution dersem sayılar birbirine girdiği işin iş karışabilir. en temizi intel demek.

bundan sonra bilgisayarı restart ettiğinde düzelmesi lazım, düzelmezse tekrar haber ver, çözmeye çalışırız problemi.

2) anjuta (anjuta beğenmezsen Kdevelop deneyebilirsin)
Sosyal ağlarda paylaş

Eclipse den uzak dur, seni yavaslatir

mayfer guzel aciklamis ilk kismi, ama bir sey eklemek istiyorum

intel video kartlar icin extra driverlar var, mesela gma 950 varsa, 815 drive rini kullandiginda, max resolution a ulasamazsin, bunun icin onun driver ini kurman gerekir (pek stabil degil diyolar, ben bi sorun yasamiyorum su anda)

xserver-xorg-video-intel var bir de ...-i810 var ben i810 dan intel e degistirince 1680 1050 resolution a da cikartabildim (vga monitor icin)

tekrar C++ e gelirsek, makefile ve terminal varken IDE i napcan :) scife text editor var gnome icin en iyisi diyolar, ben vim kullaniyorum terminal bazli calisiyorum, 2 hafta alisma suresi, ondan sonra onceden niye vim e baslamadigin icin kizicaksin kendine :)

nette yeteri kadar anlatiliyo makefile nasil yapilir, eger bilmiyorsan, ornek makefile lar yollayabilirim
Sosyal ağlarda paylaş

ben de eskiden vim+gcc kullanırdım damardan. anjuta'yla daha bi hoş oldu program yazmak bence :)

915resolution'un config dosyası olacak, ordan default ayarlarsan parametreye gerek olmaz. dur bakim bi, unuttum config dosyasının nerde olduğunu

[ Mesaj 19 Haziran 2007, Salı - 15:41 tarihinde, mayfer tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Volfied'ın yazdıklarını görmemişim.

Ubuntu 6.04 kullanırken bu sorunu direk manual config ile halledebilmiştim ama 6.10 Edge'de bu sorunu bilindik yolla halledemeyen epeyce kişi gördüm. Config dosyasını düzenlemek ya da program ile manual değerler girmek pek işe yaramadı bende. O yüzden 915resolution kullanmak zorunda kalıyorum. Sistem her açıldığında da komutu çalıştırım arayüzü tekrar başlatmam gerekiyor.

Ne derseniz deyin ama standart metin editörleri işkenceden daha öte değil. vim'i tam olarak bilmiyorum, kullanmadım, karıştırmadım ama notepad'den farkı yoksa kalsın, almayayım ben :)

Güncelleştirmeler yeni bitti. Az sonra görüşürüz :)
Sosyal ağlarda paylaş

vim console based :)

alismasi zor vim e, ama alistiktan sonra isin hizlaniyor baya, mouse a elini atmiyosun cunku

ne kadar programci olmak istedigine bakar tabi, 20 dosyali projeyi bastan yaratiyosan vim ise yariyo planli gitmeni sagliyo ama coktan varolan bi projeyi inceliyosan falan gedit de acman multiple sekilde ise yarar

bu arada kate var, IDE degil, text editor, ama ne text editor ne text editor :)
Sosyal ağlarda paylaş

Web konusunda PHP kullanıyorsanız Zend IDE'yi deneyin bi =)

edit : İşletim sistemi kaldırıp kurmak işkence şu aralar. Ufak harddisk boyutu, yedeklenmeyecek bir ton dosya veri olması, karışık olması vs vs vs ...

Ama yeniden kurmadan update edebiliyorsam yapayım hemen.

[ Mesaj 19 Haziran 2007, Salı - 16:55 tarihinde, Zopik tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

simdi kisa bi tutorial yapicam, ben bu parittionlarla kullaniyorum bilgisayarimi, ubuntuyu aninda degistirebiliyorum dosyalarimi kaybetmeden

harddiskim 60 gig
5 gig bootable ext3 / olarak partitionda
1 gig swap (512 ram im oldugu icin)
geri kalani ise /home/ olarak partition da

bu sayede tum kisisel dosyalarim home da duruyor,
istedigim zaman yeni linux yukleyebiliyorum degisik tatlar deneyebiliyorum :)

bir de bi tane script dosyasi backupim var home folderimda, yeni linux yukledigimde direk apt-get ile eski programlarimi yuklemesi icin

bunu oneririm, cunku sistemine bir sey olursas, /home/ parititonini kurtarirsin yeter
Sosyal ağlarda paylaş

emacs vim kavgasi yapalim hadi :P

emacs guzel, ama ileri seviye kullanmak icin oturup komutlari (ki kelime komut bunlar) ezberlemek gerekiyo
vim de sadece harf, ya da harf kombinasyonu oluyo

bir de cok guzel bir analiz okumustum
Vim normal yazi yazmak gibi, sadece yazacaginiz zaman kalemi kagit ustune koyarsiniz, yazmaniz bittiginde kalemi kaldirirsiniz
Sosyal ağlarda paylaş

vi vs emacs'te kimin dovecegini tartismak eglenceli olabilir ama gereksiz be abi.. yani ikisi de bizim isimizi kolaylastirmak icin var sonucta. VI alistiktan sonra kullanmasi kolay tabi ve hizlandirdigi kesin.

ama ikisinin de yeri var, zamani var...

vi ile alakasi olmayan biri sizi izliyosa muhtemelen her seyi text editor acip bi daha yapmanizi isteyecektir.

bi de text-editor olayi araba gibi. Yani amaciniz bi yerden baska bi yere gitmekse nasil gittiginiz onemli degildir... Yoksa onemli midir? Sanirim onemlidir; anadol'a binip gitmek var bmw'ye binip gitmek var, rahatlik var, huzur var. Tabi bunun yani sira bmw mi daha iyi yoksa mercedes mi tartismasi yapabiliriz. Ancak gerenk yok boyle seylere di mi.. Kimi kendini daha rahat hisseder bmw secer, kimi mercedes'le daha huzurlu olur.. Sahsen emacs'e isinmam oldukca zamanimi aldi. Hatta bazen tepem attiginda sirf notepad++ kullanmak icin win'e dondugum bile oluyor... zevkler ve renkler meselesi; sonucsuz tartisma iste bosverin..
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi biraz daha noob bir soru sorayım o zaman.

Mouse'umu Wheel Mouse olarak tanıtmıştım kurarken ve tekerini gayet rahat kullanabiliyorum. Fakat firefox içinde orta tuşa bastığımda şu sayfayı kaydıran zımbırtı çıkmıyor bir türlü. Bununla beraber backspace tuşu da space'in tersi görev görerek sayfayı yukarı kaydırıyor ama bir önceki sayfaya gitmiyor.

Bunu nereden ayarlayacağım acep ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...