Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

T.S.K'nın politikada bulunması durumu üstüne düşünceler

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu konuda gittikçe birikiyor sinirim. Çünkü hiç bir şey yapılmıyor. Cumhuriyet Mitingi dediler "Camiiye de kışlaya da karşıyız." dediler, gittik bağırdık adamlarla, camiiye karşı tamam da, kışlaya karşı tek slogan atılmadı. Ne zaman artık bu halk ordunun etkisinden kurtulacak, ne zaman ordu ülkenin siyasetine, politikasına karışmayacak? Darbelerle, muhtıralarla nereye kadar gideceğiz böyle?
Halk niye T.S.K'yı bir tür baba modeli olarak kendine edinmiş halde? T.S.K'dan ne kadar baba çıkar? T.S.K. Türk Silahlı Kuvvetleri. Yani adamlar hem silahlı, hem de kuvvetler. Bu adamlara ben nasıl güvenebilirim? Neden bu kadar pasif bir toplumuz? Ordu höt dedi mi neden evlerimize kapanıp susuyoruz? Daha doğrusu, 80'ler ve 90'ların apolitik gençliği olarak artık ordu laf bile etmeden neden evimize kapanık bir şekilde oturuyoruz? Bir şeyler yapmamız gerekmiyor mu?
Camiiyle kışla arasında bırakılmak zorunda mıyız? Her seferinde devlet bütçesinden yediğiyle ülkeyi sömüren kuklaları seçmeye muhtaç mıyız? Yapabileceğimiz bir şey yok mu? Gücümüz anca buna mı yetiyor?
Devrimci değilim, hatta her ideolojiye şüpheyle yaklaşırım. Önemli olan taşınan siyasi görüş değil, siyasi görüşün hayata taşınması, sokaklara taşınması, insanların seslerini duyurmaya başlaması, haklarını korumaya başlaması, bir şey için uğraşmaları.
Fazla mı ergensi düşünceler bunlar? Ben mi ergenliğini bitirmesine rağmen içinde çocuk taşıyan bir insanım? Yoksa toplum olarak biz mi fazla suskunuz, fazla pasifiz, fazla ülkemizde olup bitene kafasını çeviren bir halk mıyız?
Mesaj tarihi:
Yok o pasifliğimizden değilde orduculuğumuzdan olsa gerek
Ne zaman bu değişir hiçbir fikrim yok hata değişir mi değişmez mi o da bilinmez ama birşey biliosam şimdi sana çok feci ayar gelcek 2 sayfa sorada şeriatçı olcaksın
Mesaj tarihi:
cumhuriyet mitingleri ne yazık ki şeriata karşı orta tabanın diktatörlük istemesine dönüştürüldü.

dünün ilericisi,bugünün gericisi olmaya başladı bu mitinglerin ardından.chp çıkıpta 'siyaset postal ile değil,akıl ile çözülür' diyecek cesareti gösteremedi.

askerin derin eli maalesef ki yıllardır alternatif gelişimleri vuruyor.retcilerin mahkeme çıkışılarında örgütlü ve planlı şekilde ağır yaralanması,doğuda öğretmenlerin-doktorların evlerinin yakınına 'uyarı' niteliğinde bomba atıp sonra övünerek bunu açıklayan komutanlara sahibiz.

ülkenin gelişme sürecindeki hedeflerinde biri askerileşmek idi,ancak bu hedefin aşılması engellenmeye çalışılıyor.

tsk bu ülkenin gerilememesi için en büyük kozlarından bir tanesi ve rejimin sadık koruyucusudur,bu karşı çıkılamaz bir gerçek.ancak bir adım sonrasına geçtiğinde karşında dikilen bir duvar olduğunda "ne ileri-ne geri"yiz diyebiliyor.
Mesaj tarihi:
Mitinglerin hiçbiri askere karşı ve kışlaya karşıyız diye yapılmadı o yüzden de kışla karşıtı veya asker karşıtı slogan atılmadı. Bu spekülasyon sadece ve sadece mitingden yarar sağlamaya çalışan ve ordumuzun halkımız gözündeki değerini zedelemeye çalışan satılmış medyanın AKPye yaranmak için uydurduğu birşeydir. Askerin mitingler ile ilgili yaptığı tek şey katılan insan sayısını belki de 2ye katlamayı sağlamış olan mitinglere desteğidir.

[ Mesaj 18 Mayıs 2007, Cuma - 18:51 tarihinde, Absolut tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
@Absolut: İstanbul'daki Cumhuriyet Miting'inde konuşmacılar kendileri dediler "Artık darbe bir çözüm değil bunu anlamak lazım" vs. diye, ama sadece bilmemkaç saatlik mitingde tek cümle olarak söylediler bunu. Oysa hazırlanırken miting devamlı bahsediliyordu camiiye de kışlaya da karşı bir miting olacak diye. Medyayla alakası yok bunun yani ben kendim mitingden biliyorum.
Mesaj tarihi:
Ordu , o mitingdeki insanların düşüncelerini söylemiştir.Sırf ordu yaptı diye doğru söz söyleyeni, aynı şeyi söyleyen bir mitingde yermek komik olmaz mıydı.
Mesaj tarihi:
mitingde yaratilmaya calisilan hava

halk artik buyudu uyandi demokrasiye bundan boyle biz sahip cikariz

dir

asker karismasin degildir aksine orduya uzanan eller kirilsin diyede cok bagirildi cagliyanda

halk darbe istemiyor
askerde darbe istemiyor

halk bugune kadar umursamiyordu vatana ne oldugunu ve tepeden inme demokrasimiz i koriycak yegane kurum TSK idi bugune kadar
halk in zerre kadar umrunda degildi siyaset

asker bu ulkede fail/safe mekanizmasidir
bilgisayara yorumalrsak islemci cok fazla isindiginda laak diye gucu keser islemci isiniyorken de uyarilarini verir

bu mekanizmayi ortadan kaldirirsak bilincsiz kullanici isitir isitir %100 performansiyla kullanicam bisey olmaz yahu der ve yakar islemciyi sonucta hali hazirda %75 performansla calistirdigi sisteminden olur

ha ne zaman kullanici bilinclenir o zaman fail/safe mekanizmalarina gerek kalmaz zaten bilincli kullanicilar fail safe gerektiricek duruma getirmez isindigini anlayinca agirlasir zarar vermemek icin calismasini birakir (ki biz buna istifa diyoruz)

demokrasi kusursuz bir cozum degildir aksine dunaydaki en kusurlu ve hantal yonetim sistemidir
demokrasinin en buyuk zaafiyeti ise onu arac olarak kullanmaya calisan bi takim guruplardir ve bu guruplar daima var olucaktir kaldiki demokrasi uygulandigi ulkeden ulkeye degisen bir kavramdir
iran a sorsaniz cin e sorsaniz demokratik iz der
demokrasinin evrensel bir sekli yoktur her ulek kendine gore yorumalr yani kaldiki turkiye gercekelri ordunun etkin olmasini egrekli kiliyor

kimse turkiyeyi kuzey avrupa ulkeleriyle bir tutmaya ordan gordugu degerlere ozenmeye calismamalidir
keske bizdede oyle olsa ama turkiye alelade bir ulke degil

ekonomimiz gercekten cok buyuk ancak halk fakru zarureret icinde harap ve bitap dusmustur cunki adaletli bir gelir dagilimi yoktur
kisi basina dusen milli gelirde dunyada 69. yuz buna karsilik dunyanin en buyuk 20 ekonomisidnen birine sahip turkiye
nereye gidiyor bu paralar peki?

silahlanmaya ve yolsuzluga

yolsuzluk tamamen siyasetcilerin basiretsizliginden kaynaklaniyor ve daha cok yolsuzluk yoksulluk yarattigindan bir spiral gibi gittikce buyuyor

silahlanma ise gene dis politikada basiretsizligimizden ve doguda sorunu cozmek yerine yasak ustune yasak koymamizdan kaynaklaniyor

bugun turkiyede bir savas devam ediyor ve bu savasi surduren kurum TSK dir kaldiki isyasi iktidar terorle mucadelede destek olmasi gereken yerde kostek olmsutur kendi ordusuna

TSK siyasete mudahale ediyor demekte yanlsi olur

hanginiz TSK nin cikip da anayasa degisikligi ile ilgili gorus belirttigini yada butceye ititraz ettigini gordunuz?
TSK ne zaman meclisden cikicak olan kendisiyle alakasiz bir kanuna basin aciklamasi yapip itiraz etti yada filanca partiyi destekledi?

TSK nin 2 tane kirmizi cizgisi var
laiklik ve teror

ve sadece bu iki konu uzerinde gorus bildirir mudehale eder
eger siyasi iktidar isini gucunu birakir bu konualra saldirirsa asker tabiki konusucak mudehale edicek

mitinglerin arkasindaki bir numarali isim bizzat ordudur

ordu acik acik sokaga cik diyor ve dikkat edin mitinglerin hicbirinde bir tane asker yoktu cunki hepsi sivil oalrak katilmisti

ordu hem PKK ile hemde feto cularla ugrasmaktan yoruldu ve yiprandi
80 de gelen kenan evren kadar hickimse orduya zarar vermemistir

ordu artik laiklikle ugrasmak istemiyor ordu turkiyenin bu konuyu asmasini istiyor
laiklige halkin sahip cikmasini bilinclenmesini ve kendine yakisir bir iktidar secmesini istiyor

her gun bir yenisi daha ekleniyor irtica olaylarina emin olun Yasar pasa disinda bir isim orda olsaydi cagliyanda ve gundogduda bayrakalr degil tanklar olurdu

asker binbir defa uyardi dinlemediler halk uyardi dalga egctiler medya uyardi sansurlediler
ne yani cumhuriyetimizi kendi tabani olan 10 milyon haric kimseyi dinlemiyen hatta kendi tabanini bile tersliyen bir gurup vatan haininemi emanet edelim

bugun ordu olmasa guvenlik gucleri hukumetin elidne seriat ilan ettik deseler ne yapicaksiniz?
demokrasi aracti rafa kaldirdik deseler artik demokrais yok deseler duy sesimizi biz halkiz mi diyiceksiniz? neyle karsi koyucaksiniz eli silahli adamlara

oyle bisey olmaz diyorlar bize bisey olmaz mantigiyla devam ediyorlar oyle bir durum olsadireniriz diyorlar

cocuksu ve ucuk buluyorum sozde aydinlarin bu dusuncelerini
yilanin basini kucukken eziceksin
eger bunu yapmassan baska sansin olmaz
Mesaj tarihi:
Komik olmazdı bence gayet. Orduya düşmez. Demokrasiyi ve cumhuriyeti savunmak misyonuyla yola çıkmış bir mitingde demokrasiye gölge düşüren bir açıklama yapan kurumu yermek görevidir hatta o mitingin. Türkiye'nin ordusu dediğimiz kurumun taraf tutmasının nasıl demokrasiye karşı olduğunu göremiyor musunuz? Ayrıca ordunun yaptığı artık demokrasi ve cumhuriyeti korumaya da girmiyor, düpedüz belli kişiler iktidarı tekeline almış durumda, hafif kayışlar ellerinden kayınca "orduyu göreve çağırıyorlar". Cumhuriyetin ilanından beri gelen darbe yapıyor, giden darbe yapıyor, her darbe yapan da çıkıp "bu son darbe olsun artık ordu karışmasın." diyor.
Mesaj tarihi:
askerin demokrasi ile içiçe ilişkisini dinle devlet ilişkisi ile yakın düzeyde ve seviyede değerlendirmekte beis görmem..

ancak son yapılan eylemler apolitize türk halkının bir şekilde (doğru ya da yanlış..) haklarına sarılmasıdır..

anayasa kararını, sözde msn muhtırasını değerlendirmeden direk olarak olaya bakarsak faydalıdır.. harikadır..
Mesaj tarihi:
Viktor, ya konu hakkında kör cahilsin yada gerçekten T.S.K fanatiğisin, hatta bu kadar cehalet olamaz konu hakkında dolayısıyla doğrudan T.S.K fanatiği, hastası, delisi falan olduğunu varsayıyorum.
Laiklik ve teröre mi karışıyor sadece ordu? Peki ya 1962? Onda da sorun sadece laiklik miydi? Ya 1980 darbesi? Onda da mı sadece laiklikti?
İşin nihayeti şu ki Türkiye Cumhuriyeti günümüze kadar ne kadar siyasi kriz yaşadıysa her birinde işe el atan T.S.K idi. Yanlış bu. Bu tutum yüzünden halkımız siyasette çocuk rolünü üstlenmek zorunda kaldı. Ne zaman siyasi kriz yaşanmaya başlasa sokaklara tanklar döküldü, sokağa çıkma yasakları kondu. Bu tür krizleri çözmesi gereken yine halktır. Eğer halka bu sorunları çözme şansı vermezseniz, biraz kendilerini idare etme hakkını vermezseniz ordu olarak:
1-) FAŞİSTSİNİZDİR, çünkü halk için halka rağmen diyerek halkı aşağılık görmekle kalmıyıp, onların seçme hakkını ellerinden almış bulunmaktasınızdır.
2-) Halkın büyümesine, öğrenmesine engel olursunuz, çünkü bir dahaki siyasal krizde halk ne yapacağını yine bilmeyecek halde kalacaktır ordu ve yancılarının tutumu yüzünden, yine demokratik çözümler yalan olacaktır yine ordu ve yancılarının faşist metodlarına kalmış olacaktır ülke.
1920'li, 1930'lu yıllarda bu tür bir tutum anlaşılır gelebilirdi, değişim yılları ve tüm bu şeyler yüzünden, ancak 2007'de, cumhuriyetin kuruluşundan bunca yıldan sonra hala "halk bir halt bilmiyor, kendi iyiliğini anlayamıyor, T.S.K sahip çıkıyor" zırvalıkları sökmez yani, üzgünüm ama faşizmdir bunca yıldan sonra hala ülkenin siyasetine vs. el atmak.
Halka düşer tepki göstermek.
Halk tepki göstermiyorsa da, halkın çoğunluğu bunu istiyordur, başa geleni çekeceğiz demektir.
Ama AKP ne kadar tehlikeliyse, şeriat ne kadar tehlikeliyse, orduya bu denli bağımlı bir ülke de en az onun kadar tehlikeli. Ordunun da aç kurt gibi en ufak krizde muhtıralar patlatması, darbe hazırlıkları yapması daha da tehlikelidir.
Mesaj tarihi:
@Suark: Ben de Çağlayan'daydım, görmedim bir tane bile darbeye hayır diyen adam. Vardır elbette de, azdı ki bütün mitingi baştan başa yürümüş biri olarak bir kişi bile göremedim?
Mesaj tarihi:
said:
demokrasi aracti rafa kaldirdik deseler artik demokrais yok deseler duy sesimizi biz halkiz mi diyiceksiniz?

Sence Viktor bu duruma gelinmiş miydi? Muhtıra yayınlanmasaydı iki gün sonra şeriat mı ilan ediliyordu?
Mesaj tarihi:
ad hominem var gene

neyse
60 ihtilalinin ne sartlar altinda yapildigini bilmiyen biriyle 60 i tartismak zor
72 muhtirasi desen belki anlardimda dmeokrasiyi savunuyorum diyip 60 a karsi olmak komik

polis unoversteelri basip ogrencileri dovicek iktidar akrsiti propaganda yaptilar diye hatta protestoya aktilan ogrencilere kursun sikip oldurucek
iktidar dedidigim dedik diycek koltuk benimdir diyip diktaya gidicek genelkurmay baskani hicbirsey yapmiycak taleplere ragmen

60 ihtilali oyle bir ortamda oldu 60 a giden yolu bilmeden orduyu karalamak ugruna cahilce yapilan bir tartismada yer alsam ne olur almasam ne olur

60 i ogren sonra tartisiriz
Mesaj tarihi:
Nedir sizin bu ordudan korkunuz?

Unutmayın bu ülkeyi Askerler ve aydınlar kurmuştur. Burayı iskandinav ülkesi mi sandınız? Biz bir islam ülkesiyiz. Yer yüzünde varmı adam gibi demokrasi uygulanabilen, adam gibi laikliğin işlediği, emperyalizmin maşası olmamış bir islam ülkesi?

Kendizi rüyada sanıyorsunuz herhalde. Doğuda aşiret ağaları 1000 oyum var 2000 oyum var diyerek partilerle pazarlık ediyor. Bumu sizin demokrasiniz? Nerede sanayi toplumuna gecemeyen bir ülkede adam gibi demokrasi kurulduğu görülmüştür? Halkın bir çoğu cahil okuma oranı az. Dini kullanırsan iktidara oturabiliyorsun. Bu ülkede bu cumhuriyet kurulduktan sonra tek partili döneme geçildiğinden beri değişmedi. Bu zihniyet bu ülke topraklarında oldugu sürece 1000 yılda geçse ordu gerektiğinde ayar verecektir. Hatta daha bile sert müdahaleler olabilir.

Alsana bugünün milliyetinden bir haber.

http://www.milliyet.com.tr/2007/05/18/son/sonsiy10.asp

Fazla lafa gerek varmı?
Mesaj tarihi:
Halkin %34'unun oyunun meclise %65 olarak yansimasi demokrasiyi zedelemiyor mu?

Bunu tepe tepe kullanan, bin tane kendi isine gelen degisiklik yapan, en son ayni yetkilerle butun tepkilere ragmen Cankaya'yi da ampullemeye calisan bir hukumet demokrasiyi zedelemiyor mu? "En kucuk bir kriz" mi oldu simdi bunlar?

Viktor'un da dedigi gibi, TSK'nin sigorta oldugu konular vardir, taraflar adam olup demokrasiye %100 uymadikca TSK'dan da sigortalik gorevini birakmasini beklemek yanlis biraz.

1962 1980'lere gitmeye de gerek yok, bahane degil yani, o zamanki sartlarla simdiki sartlar cok farkli. Tarihte her olay oldugu donem icindeki sartlarla degerlendirilir bildiginiz gibi.
Mesaj tarihi:
Yahu olup biteni destekliyorum demiyorum. Sadece demokratik bir ülkedeysek eğer, doğru olan da bu tepkileri halkın vermesidir, ordunun değil. Ordudan sigorta olarak bahsediyorsunuz da, neye karşı sigorta? AKP'yi başa getiren halk değil mi? AKP sorun çıkardığında da yine sokaklara dökülmesi gereken halktır. Eğer halk, AKP'nin yaptıklarına karşı bir tepki göstermiyorsa, bu, halkın AKP'yi bu yönde desteklediğini gösterir. O zaman istediğiniz kadar ordu koyun, istediğiniz kadar sigorta koyun, yine 10-20 yıl aralıklarla darbelere başvurmanız gerekecektir.
Ayrıca ordu kim ki sigorta görevi görme hakkını buluyor kendinde? Demokrasiyi korumak için faşizme yakın uygulamalar yapıldığını ilk defa görüyorum mu desem artık ne desem? Yani ordunun sigorta olduğunu söylemek, ülkede belirlenmiş bir yol olduğunu, halkın taleplerinin belli bir yere kadar geçerli olduğunu, o noktada ordunun karar merciği olduğunu ima etmiş oluyorsunuz. Ha bu dediğiniz, 1940ların başına kadar tamam diyebilirdim cumhuriyetin kuruluş yılları olduğundan ancak 2007'de hala halkın istediği değil de, ordunun istediği oluyorsa demokratik bir cumhuriyette yaşamıyoruzdur, bu kadar basittir.
Ha o zaman diyelim biz diktatörlük kurduk, militer otoriter bir rejimde yaşıyoruz diyelim, olsun bitsin, bu kadar demokrasi diye halkı da kandırmayalım, "ucundan biraz karar verirsiniz ama asıl kararlar ordunundur." oyununu oynamayalım yani. Demokratik bir cumhuriyet olmaksa da amacımız, artık cumhuriyetin kuruluşundan bunca yıl sonra harbiden demokratik bir cumhuriyette yaşayalım, halk versin tepkisini, halk istesin, halk yönetsin.
Mesaj tarihi:
T.S.K. nın sigorta olduğu tek alan iç ve dış mihraklar tarafından yaratılan savaş tehdidine karşıdır.

T.S.K. bir politik kurum değiş net ve kesin bir işleve sahip bu işlevide anayasada belirtilmiş olan bir Araçtır. Bu işlevin içerisinde siyaset, rejim koruyucluğu, gölgede kalmış tehditleri ortaya çıkartıp daha sonra bunlardan galeyan yoktur. Bu Türk polisinin, varsa ve işlevsel ise Gizli servisinin işidir. Türkiye'de kurumlar her zaman kendilerine durumdan vazife çıkarma alışkanlığı içerisinde oldukları için Demokrasi olması mümkün değildir.

Demokrasi insanların objektif ve açık yürekli davranmasının şart olduğu bir düzendir. Aksi halde hükümetler yetkilerini kendilerine teslim eden halka karşı suç işlemiş olurlar. Bu ülke yarı demokratik bir tiranlık sistemi ile yönetiliyor. Bunu biz demokrasi içerisinde her türlü soruna çare buluruz kılıfı ile örtmekte istisnasız her meclisin yaptığı bir oyundur.

Gelelim miting hadisesine. evet TSK nın yaptığı açıklamadır bu mitinglerin nedeni ancak bildiğim gördüğüm her insanın içerisinde "katılıyorum ama desteklemiyorum bu şekilde hareketleri" cümlesi ile ifade ettiği suçluluk duygusu var. Mitingde gerçek olan bir şey varsa o da insanların özgürlüklerinin elinden gideceği endişesi ile artık yeter diyecek bir ortam araması bunuda bu şekilde ifade ediyor olması durumu var. Farklı siyasi görüşlerin başka bir çeşit ortak payda altında buluşması hayal gibi birşey zaten. Esas sorun Devlet elden gidiyor değil esas sorun yetti artık çektirdikleriniz. siz 365 iseniz biz bu kadarız mesajını vermeye çalışmaktır.

Sonuç ise çok daha derin bir yere dayanıyor bu ülkede yaşşayan insanlar belki tam detayı ile burada anlatmak mümkün olmayabilir ancak halen Orta Asyadan göç ettiğinde getirdiği mantalitenin etkisinde kapitalist düzen ile kollektif düzen arasında gidip gelen bir ikilem içerisinde yaşıyor. buradan bir sentez çıkması hiç mümkün değil çünkü biri diğerinin reddi olan iki farklı düzenin sonucu bunlar. Bu toplum kendisine bir yol çizmeli ve o yolu ne pahasına olursa olsun terketmemelidir. Farklı hallerde çelişkili hareketlerde bulunmak ne yaptığını bilen halkların işi değildir.
Mesaj tarihi:
Ayrıca bunu demem "AKP yönetsin, yaşasın şeriat!" demek de değil.
Hayır.
Tam tersi, diyorum ki sadece, "Camii olmasın diye kışlaya sığınalım." mantığına karşıyım. Ben ikisini de istemiyorum arkadaş. Ben isterim ki asker otursun kışlasında, biz de halk olarak AKP'yi yollayalım. Ama yok, Türkiye'de öyle bir mantalite oturmuş ki, ordunun müdahalelerine karşı olan illaha ya dinci, ya komünist.
Mesaj tarihi:
Rejim koruyucusu hükümettir, o koruyamıyorsa veya yıkmaya çalışıyorsa ordunundur.

AKp çıkarmaya çalıştığı saçma yasalarla, kadrolaşmasıyla, haremlik selamlık skandallarıyla, Atatürk hakkında edilen laflarla , laikliğe karşı verdikleri savaşla rejimi korumak gibi bir çabası olmadığını gösterdi. Ordu da haklı olarak uyardı
Mesaj tarihi:
Rejim koruyucusu ordu değildir işte, Sadbutcher da bunu güzelce ifade etmiş. Rejim koruyucusu önce hükümet, sonra HALKTIR.
Niye herkes halkı atlıyıp geçiyor ya? Bu kadar mı ezik, önemsiz bir olgu halk? Halk be! Demokrasinin en önemli olgusu! Halk! Nasıl atlanır hep bu halk?
Mesaj tarihi:
Size gazetelerin pompaladığı klişeler yerine açıp uygarlık tarihi okumanızı tavsiye ederim. Rejim değişir rejimi değiştirenler hep halk olmuştur. Biz istesekte istemesekte değişir.

Bu toplumun evrimi için gereklidir beşbin yıllık rejim diye bir şey tarihte yoktur. Dolayısdı ile Hükümet hiçbirşeyin koruyucusu değildir hükümet halkın seçtiği ve halka hizmet eden bir başka araçtır.
  • Yeni Oluştur...