Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

15 mayıs dünya vicdani retçiler günü

Apache

Öne çıkan mesajlar

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü

Bir taraftan dünya, bir taraftan da içinde yaşadığımız topraklarda savaş ve savaşların yol açtığı yıkımlar; bütün dehşet görüntülerine rağmen sürmekte. Geleceğin savaşlarını ya da savaşlara dayalı geleceğimizi düşündüğümüzde ise önümüze çıkacak tablonun korkunçluğunu bugünden hayal bile edemez durumdayız.

Savaşları önlemenin en doğru yolu onun bir unsuru olmamaktır. İnsanlar bu tavır ve anlayışlarını ahlaki, dini ya da politik gerekçelerle, savaşlar varolalı beri hemen her zaman ortaya koymuşlardır. Özellikle de 1. Dünya Savaşı;nda ortaya çıkan savaş karşıtı kitlesel tepki, bugünkü vicdani ret hareketinin temellerini ve kazanımlarını ortaya çıkarmıştır. Bugün Avrupa Konseyi üyesi 46 ülkeden yalnızca Türkiye;de, vicdani ret anayasal bir hak değildir.

1989 sonunda Tayfun Gönül ve Vedat Zencir ile Türkiye;nin gündemine giren vicdani ret hareketi, 1997 yılından beri hemen her sene, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü;nü çeşitli biçimlerde kutlamakta. Son 3 yıldır İstanbul, İzmir ve Ankara da ;Militurizm Festivali; adıyla yapılan etkinliklerde; militarizmin toplumsal yaşamda varolduğu, militarist kurum, yapı ve sembollere düzenlenen ;turistik geziler; le görünür kılınmaya çalışılmış, toplu vicdani ret açıklamaları yapılmıştır.

Bu yıl, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü;nde, sayıları 60;ı bulan eski vicdani retçilerle yenilerini buluşturmayı kararlaştırdık. ;Vicdani Retçiler Buluşması; adını verdiğimiz bu etkinliğin kamuoyu tarafından da görünür ve bilinir olması bir çok açıdan önem taşımakta:

- Savaş karşıtı bilincin gelişmesini sağlayacaktır. Bundan yarım asır önce, Amerikan savaş karşıtlarının Vietnam savaşına karşı çıkarken dillendirdikleri ve zorlu bir mücadeleyle hayata da geçirdikleri ;savaş çıkmış giden yok; sözünde de olduğu gibi, savaşların durdurulmasının bir yolunun da insanların onun bir unsuru olmamayı göze almalarından geçtiğini göstermeliyiz.

- Çorlu Askeri Cezaevi;nde tutuklu bulunan insan hakları savunucusu ve vicdani retçi Halil Savda;nın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Savda, 2004 yılında vicdani reddini açıklamış, tahliye olduktan sonra askeri birliğe gitmek yerine normal yaşamını ve mücadelesini sürdürmüş, 7 Aralık 2006 günü gittiği duruşmasında ;kaçma; şüphesiyle tutuklanmış, işkence görmüş, toplam 21.5 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Savda, askeri cezaevinde askeri emir ve yaptırımlara uymadığı için sürekli ve artan sürelerle ;hücre hapsi; cezasına da maruz kalmaktadır. ;Askeri birlik - askeri cezaevi ; askeri mahkeme; kısır döngüsü içine sokularak ;ömür boyu hapis; ve ;sürekli hücre hapsi; riskiyle karşı karşıyadır. Aynı zamanda bir hukuk skandalı da olan bu insanlık ayıbının son bulması bizlerin tepkisine bağlıdır.

- AİHM(Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) 24 Ocak 2006 günü, vicdani retçi Osman Murat Ülke davasında Türkiye;yi; kötü muamele, aynı suçtan defalarca yargılama ve bütün medeni haklardan yoksun bırakarak ;sivil-medeni ölüm;e yol açmaktan dolayı mahkum etti ve bu sonuçların ortadan kalkması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine karar verdi. Türkiye;nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi, Nisan ayında yapmış olduğu toplantıda, söz konusu yasal düzenlemelerin yapılmadığını ve Haziran ayında yapacağı toplantıda bu konuyu tekrar ele alacağını ve muhtemel bir yaptırımın da söz konusu olabileceğini bir uyarı olarak Türkiye Hükümeti;ne iletti. Vicdani retçi Halil Savda ve Mehmet Tarhan;ın davaları da avukatları tarafından AİHM;e götürülmüş durumda. Bir insan hakkı olan vicdani ret hakkının tanınması, zorunlu askerlik hizmeti yerine ;alternatif sivil hizmet;in de hayata geçmesi bu yasal düzenlemeler için baskı yapılmasına bağlıdır. Kaldı ki; zorunlu askerlik hizmetini bir angarya olarak değerlendirip, alternatif olarak sunulan sivil hizmeti de reddeden total retçileri de destekliyoruz.

Reddet, diren hayır de !... Askere gitme.

Vicdani Ret Platformu

http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=8&ArsivAnaID=39026

[ Mesaj 17 Mayıs 2007, Perşembe - 17:53 tarihinde, Apache tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ama ares'in söylediği gibi 'cıksınlar lan vatandaslıktan' demek ne kadar bayağı bir cümle yarabbim heuhe

Çok komiksin kendi kendine laf üretmişsin aç bi daha bak ben "lan" kelimesini kullanmış mıyım?Ayrıca askere gitmek istemeyenler yurttaşlıktan çıkarak bu dertlerinden kurtulabilirler,bayağılık göremedim ben.Irkçı kafatasçı bir insan değilim ama ülkenin şu anki durumunda böyle boş laflara verilecek cevaplarım var...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Çok komiksin kendi kendine laf üretmişsin aç bi daha bak ben "lan" kelimesini kullanmış mıyım?Ayrıca askere gitmek istemeyenler yurttaşlıktan çıkarak bu dertlerinden kurtulabilirler,bayağılık göremedim ben.Irkçı kafatasçı bir insan değilim ama ülkenin şu anki durumunda böyle boş laflara verilecek cevaplarım var...

Kavramlar böyle birbirine karıştırılabilir heuhe.Irkçılık ve kafatasçılık ile vicdani ret in hiç alakası yok.Bunlar medeni görüşlerdir,senin şu anda yaptığınıa ırkcılıktan ziyade bir goruse asırı baglılık yani 'bagnazlık,ucundan yobazlık' diyebiliriz.

Görüşünü beğenmediğin insanların bir toprakta yaşama hakları olmadığına inanıyorsun.

bu konu üzerinde seninle daha fazla konuşmayacağım çünkü direk düşünmeden cümleler atıyorsun ortaya,bununda zaten pek bir değeri yok.

tayyip saks diye ortada geziyorsun,merdivenin bir kademe sonrasında tayyipçilik yapıyorsun heuhe.
Sosyal ağlarda paylaş

benim bu konu üzerinde herhangi bir dusuncem yok ancak avrupa ülkelerinde alternatif 'kamu hizmetleri' yapılıyor.

ordu profesyonel cizgiye cekiliyor ve askerlige kendini uygun hissetmeyenler icin kamusal alanda farklı hizmet olanakları oluyor.

ben sahsen su anda vicdani ret icin yeterli olgunluga ulasmadıgımızı dusunuyorum,cografya olarak avrupadaki refah sınırlarında yasayamıyoruz maalesef.ancak askerde cok buyuk psikolojik sorunlar yasayan insanlar var,onlar icin bir tasarı üretilmesi gerektiginide ekliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Kimi kimin vatandaşlığından ediyorsunuz ya? O kadar basit mi bu işler?
-Çıkın vatandaşlıktan o zaman!
-Hadi len sen çık?
Vatanseverlik sırtında silah taşımakla bitmiyor. Hatta vatanseverliği askerlikle bağdaştırma genellemesine de karşıyım. Bu vatana yararı dokunan sadece askerler mi? Belki ben kazandığım parayla, sanayiye endüstriye katkımla yada sanata olan katkımla bu ülkeyi yücelteceğim? Sadece ilkel kabile toplumlarda her birey asker olmak zorundadır, çıkılsın bu mantaliteden artık. Ha, ülke zora sıkışır, ülkeyi savunmak gerekir, o zaman alır herkes sırtına bir silah, savaşır yine, ancak durum bu değilken zorunlu askerlik kadar saçma bir mantık göremiyorum ben. Ben zorunda mıyım aylarca sabahın köründe kalkıp koşturup etmeye? Benim ülkeme faydalarım başka açılardan, illaha ortada hiç bir sorun yokken sabahın köründe kalkıp koşturunca mı vatansever oluyorum? Yok öyle vatanseverlik, asker olan, askerliğini iyi yaparsa vatana katkısı olur, vatanseverliğini gösterir, mühendis olan, mühendisliğini iyi yaparsa vatana katkıda bulunup vatanseverliğini gösterir, avukat aynı şekilde sanatçı aynı şekilde vs.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence gayetde doğal bir istek adamların ki.Savaşların bir parçası olmak istemiyorlar.Savaşla ilgisi olan hiçbirşeyin parçası olmak istemiyorlar ki vicdani retçiler çoğaldıkça öyle oraya buraya savaş açmakta zorlaşacaktır ayrıca apache'nin dediği gibi kamu hizmeti yapılabilir
İstemiyorlarsa gitsinler bu ülkeden demek gerçektende yanlış bence
Sosyal ağlarda paylaş

Profesyonel ordudan yanayım, özellikle üni mezunlarının ekonomiye katkılarıyla devlete yararlarının çok daha fazla olacağı inancındayım.. keza savaş falan çıksa ve ülkeyi kurtarmanın yolunun benden de geçtiğini düşünüyorsanız.. tebrikler! kaybettiniz demektir.

parası neyse vereyim de bedelli yapayım gibi bir görüşüm de mevcut elbet.. ha nihayetinde paşa paşa teslim olucaz.. bana bir şey katmayacak sadece "vakit kaybı" olacak bi süre toplumdan uzak kalıp geri dönücem hepsi bu.. bu arada saçları da kesicekler tabii.. neyse işte safi vakit kaybı.. bunun yerine parası neyse ödeyelim uçak muçak alsınlar yeni.. bizde gidip masterımızı yapalım bi yandan, diğer yandan iş kuralım istihdam yaratalım di mi? bilakis esas savaş artık beyinlerle, bilgi ile ve ekonomi ile yapılıyor... da beni kim dinliyor.. askerlik biz de bir tabudur.. konuşulmaz, kabul edilir.. yararları anltıla anlatıla bitirilemez.. herkesin askerlik anısı vardır ve anlatmaktan bıkmaz usanmaz.. ha bi yararı da yoktur! ciddiyim bak bi işe yaradığını görmedim ben henüz.. göstermelik bir büyüklük.. bilmem kaç bin askerimiz var.. emre hazır..

amin! çünkü dediğiniz askerler arasında benim gibi elemanlar da olucak ve o zaman ciddi duaya, bilimum rune ve artifacta ihtiyacımız olacaktır.. 5.00 gözlerle para kazanmanıza yardımcı olsam bile, tonla makale yayınlatıp ülkemin adını bilimsel gelişmelerde ön plana çıkarailsem bile.. inanın gözlüklerim (savaşta lens takılmaz herhal) olmadan komutan falan dinlemem mermi manyağı yaparım! görmüyorum yahu!

işin bir de şu kısmı var.. düz tabanlar askere gitmez falan filan.. NAH! bi sürü tanıdığım askere gidiyor bu şekilde.. ayağını su ile ıslattırıyorlar.. bi kartona basıyorlar.. dümdüz çıkıyor iz! "eee hafif(!) bi düz tabanlık var ama önemli değil" diyip alıyorlar askere! 1.60lık tıfıl komando arkadaşlarım da var.. şaka gibi..

e ben boşuna demiyorum profesyonel askerlik olsun diye!

nihayetinde sevmiyorum kardeşim.. zorla mı? elbette zorla akere gidicem ancak sevmemi gerektirmez di mi? hoşlanmıyorum.. vicdan olayı falan değil.. direk gereksiz bulduğum ve hoşlanmadığım bi şeye vakit harcama olayı..
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kimi kimin vatandaşlığından ediyorsunuz ya? O kadar basit mi bu işler?
-Çıkın vatandaşlıktan o zaman!
-Hadi len sen çık?

Anlamak istemiyor musun,yoksa kapasiten bu kadar mı?Ben demiyorum bunu kanunlar diyor,yiyosa burda bıdı bıdı yapacağına yazı da adları belirtilen elemanlar gibi sende askerlik zamanında git bu laflarını askerlik şubesindekilere ya da medyaya söyle olur mu?Ayrıca ben herkes gitsin düşüncesini de savunmuyorum sadece gerçekleri söylüyorum..Boş laflarla ancak forumlarda tartışılır bu konular,madem çoğunluk böyle bastırın siyasi partilere değiştirsinler kanunu...
Sosyal ağlarda paylaş

ares biraz sert çıkış yapmışsın. hiç gerek yok.

said:
Ayrıca ben herkes gitsin düşüncesini de savunmuyorum sadece gerçekleri söylüyorum

gerçekleri bir tek sen bilmiyorsun. biraz ılımlı konusursan daha yapıcı olur.

said:
Vatanseverlik sırtında silah taşımakla bitmiyor. Hatta vatanseverliği askerlikle bağdaştırma genellemesine de karşıyım. Bu vatana yararı dokunan sadece askerler mi? Belki ben kazandığım parayla, sanayiye endüstriye katkımla yada sanata olan katkımla bu ülkeyi yücelteceğim?

birde suna cevap ver o zaman.

[ Mesaj 17 Mayıs 2007, Perşembe - 18:42 tarihinde, cenx tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Sorun zaten halk genelindeki mantalite yanlışından kaynaklanıyor, biz de bunu düzeltmek istiyoruz.
Doğru düzgün vergisini ödeyen, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygılı olup sahip çıkan, ülkesine herhangi bir şey, ne olursa olsun kazandıran her insan gözümde vatanseverdir tersini yapana kadar.
İsterse türk, isterse kürt, isterse musevi olsun, benle sırt sırta verip akşama kadar çalışıp çabalıyorsa, o adam benim için herhangi bir "mehmetçik" kadar vatanseverdir.
Hayır bir de mehmetçik durumu var o da ayrı. Tabii ki vatanına olan aşkı için askere giren vatandaşlarımız var ama nedense her asker olan sanki vatan aşkından yanıp tutuştuğundan asker olmuş gibi konuşuluyor. Askerin de büyük çoğunluğu iş bulamadığından askere girmiş insanlar değil mi? Okuyup edip tahsilini yapıp askere girenlerin de büyük bir çoğunluğu para yemiyor mu gizliden gizliye?
Tabii ki vatansever bir çok asker var, ancak onlar kadar kendine çıkar arayan çakallar ve seçeneği olmadığından bu yolu seçmiş insanlar da var. Asker olunca doğrudan "mehmetçik, en yüce duygunun insanı" şeklinde etiketlendirilmesine de karşıyım şahsen.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
e adamın askere gidin savaşın demesi normal tabi.. nicki ares! şimdi gördüm. ehehe

Güzel tespit ama bir olay daha var gerçek ismim Barış,nickim sadece savaş tanrısı ares ile aynı gün doğduğum için öle oldu;)

Geçelim tartışmaya benim düşünce herkes gitsin askere değil tabii ki ama yürürlükteki kanunlar böle,tabii ki üni'den yeni çıkmış bir öğretmeni veya mühendisi al sana tüfek,tabanca yürü dağlara,aslansın kaplansın naraları atılsın istemiyorum ama burda resmen ab ülkesinde yaşıyormuşuz ya da bir ada ülkesiymişiz gibi konuşmalara itirazım,gerçek hayatta böle değil işler...
Sosyal ağlarda paylaş

niçin çıkıyorum vatandaşlıktan? diyelim ki ben hayatında kavgaya dahi karışmamış, barışçıl, sakin bi insanım. yeri geldiğinde tüfeğimi doğrultup bi insanı öldürebileceğimi sanmıyorum. benim yerime bu işi yapabilecek birinin asker olması çok daha mantıklı değil mi? ordu bir kurumdur, ülke sınırlarını silahlı güçlerle korumakla görevlidir. ordunun namus, erkeklik gibi alakasız kavramlarla ilişkilendirilmesine sanırım kendine herhangi bir sosyal statü belirleyememiş, kendi varlığını kanıtlayamamış ve özgüvensiz insanlar yol açmaktadırlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Neden böyle değil gerçek hayatta onu anlamıyorum.İşin mantıksızlığının herkes farkında ayrıca dasaa'nın da dediği gibi gönülsüz gidenlerin zaten bir yararı da olmayacak.Üstelik birsürü masraf yapıyorlar onlar içinde
Gayet gereksiz birşey zorunlu askerlik bence

Edit:Kimse savaştan kaçmıyor ancak herkes en iyi olduğu işte ülkesine hizmet ediyor.Ayrıca savaş falanda olduğu yok şuan savaş olsa seferberlik halinde bende giderim elbet ama gitmek istemeyenede saygı duyarım.İnsan öldürmek var işin ucunda sonuçta

[ Mesaj 17 Mayıs 2007, Perşembe - 18:46 tarihinde, Bodrack tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

hekzorvaryoks arkadaşım, iki dakikanı ayırıp attığım mesajı okuma nezaketini gösterseydin, "savaş anı olur, zorluk olur, yine herkes alıp silahı sırtına" cümlesini kurduğumu görürdün.
Orda bahsettiğim "savaş anı" da herhangi bir savaş değil, ülke elden gitmek üzere ve her insana ihtiyaç varsa yani yoksa savaşta da normal ordu savaşmalı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...