Cd- Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Tiyatro Sporu'nu duyanlarınız vardır muhtemelen son aylarda Fox Tv ile iyice televizyona da yerleşen Mahşer-i Cümbüş'ün Türkiye'ye getirdiği bu "spor" gerçekten hem izleyici için hem de oynayanlar için farklı bi' deneyimdir. (Gerçi oynayanlar bir süre sonra alışıyo :P) Tiyatro Sporu ile ilgili bilgileri Mahşer-i Cümbüş'ün sitesinden bulabilirsiniz. Ben bir de kendi ağızımdan yazayım dedim. Bu sene üniversiteye girdiğimden beri bu "spor" ile uğraşıyorum çünkü, Sabancı Üniversitesi Oda Tiyatrosu oyuncuları ile birlikte. Tiyatro Sporu nedir derseniz; Tiyatro Sporu doğaçlama tabanlı kısa gösterilerdir, bunlar "tur" olarak adlandırılır. Bu "spor"un diğer bir önemli özelliği de seyircinin aktif katılımının sağlanmasıdır, bazen bir kelimeyle, bir cümleyle, bazen bizzat kendi sahnede "sporcu"lara "tur"larında yardım ederler. Ayrıca doğaçlar sırasında kesinlikle herhangi bir nesne kullanılmaz. Bir Tiyatro Sporu gösterisinde bir çok tur olabilir. Kart turunu örnek olarak anlatayım: Doğacı yapacak iki kişi sahneden/salondan dışarı -seyircileri ve sahnedeki diğer insanları duymayacakları, görmeyecekleri bir yere- çıkar. Seyircilerden doğaçlamayı yapacak her kişi için dörder adet gündelik cümle alınır mesela; "Otobüsü kaçırıcaz!" gibi. Bu cümleler ilginç ve geyik şeyler de olabilir; "Kulağıma kamyon kaçtı" gibi. Dörder cümle alındıktan sonra doğaçlamayı yapacak olanlar geri çağırılır ve kartlar onlara gösterilmeden verilir. İki oyuncu kartları ceplerine koyarlar. Tekrar seyircilere dönülür ve onlardan bir "yönelim" istenir (Yönelim: Doğaçlama tiyatroda oyunun akışını başlatacak bir kelime.) Yönelim de alındıktan sonra kelime üzerinde düşünmeye fırsat verilmeyecek şekilde oyun başlar. Diyelim ki "ampül" kelimesini yönelim olarak aldık. Oyun başladığında oyunculardan birisi çıkar ve ampülle ilgili bir doğaçlama yapmaya başlar. Örneğin; gidip tavana ampül takmaya başlar. Ardından diğer oyuncu sahneye gelir ve doğaçlamayı sürdürürler. Mesela birisi "O ampülleri takamazsın onlar bozuk" der vs. -durum yerine olay yaratmak önemlidir-. Bu sırada sunucu sahnedekilerden birinin ismini söyler, o kişi cebindeki herhangi bir kartı çeker ve sadece o karttaki cümleyi okur -başka bir şey söylemesi yasaktır- ve o cümleyi oyuna yedirmeye çalışır. ( Diyeceksiniz ki "ampül"le ilgili bir doğaçta "Kulağıma kamyon kaçtı" cümlesini oyuna nasıl yedireceksiniz, merak etmeyin yapılıyo, biraz da oyuncunun yeteneğine kalmış tabi :) ) ve doğaç devam eder. Kart okumadıkları zaman başka konuşmalarla ve olaylarla doğaç sürdürülür. Kartlar bittiğinde doğaç genelde sonlanır. İşte Tiyatro Sporu bunun gibi turlar üzerine kurulu eğlenceli, lay lay lom bir şeydir. Zordur, emek ister, yaratıcılık ister, çalışmalarda çok eğlenilir, seyircilerle çok gülünür, güzel bi' şeydir yani :) Oda Tiyatrosu, yani bizim, oyunlardan bazı görüntüler: [spo][/spo] [spo][/spo] [spo][/spo] Mahşer-i Cümbüş'ün oyunlarından bir kaç video: Kart Turu: http://www.youtube.com/watch?v=YpKm40FSRGo Kart Turu 2: http://www.youtube.com/watch?v=4Y2JZaacBzU Doğaçlama şarkı sözlerinin yazıldığı Eurovision turu: http://www.youtube.com/watch?v=RY5U58__tzk Yalnız bu oyunları videodan izlemek, canlı performansın ve oyunlara sizin de katılmanızın verdiği zevki vermeyecektir. İstiklal'de Caminin karşısındaki sokakta Hayalhane sizi beklemekte. ;) [ Mesaj 14 Mayıs 2007, Pazartesi - 03:12 tarihinde, Cd- tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Selin mikrofon sende. Tiyatro sporu nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cd- Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 ^? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sintisyzer Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 2. resimde direk sims den bi sahne gordum :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 aa çok keyifli bişeye benziyo. foxtvde varmış izliycem saol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 14, 2007 Katildigim tiyatro kurslari olsun, bizim okulda aldigim tiyatro dersleri olsun, gördügüm kadariyla cok güzel bir olaydir bu tiyatro sporu, yapilan alistirmalar - warm-up'lar vs.vs. Biz de buna benzer alistirmalar yapardik, improvise olayi cok önemli bu tip seylerde, rahatlik ve konsantrasyon da ayni zamanda önemli.:) bunlari yapamiyorsan, isin olmaz zaten. bu alistirmalar sonrasinda insanin, hal ve tavirlarinda degisik olabilitesi yüksektir, baslardaki kasilma zamanla yok olur.yararlari cok yani. 2 dakkan var, sahneye cik! birseyler sun olayi fenadir ayrica, ama ortaya cikan ilginc olaylar ve kelime öbekleri yer yer gülmekten gecirir. özledim be. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 17, 2007 Bir türlü zamanı uyup da izleyemedim, güzele benziyor :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
utopia Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2007 said: Ardeth üye § 14 Mayıs 2007, Pazartesi - 03:12 [ özel msj ] Selin mikrofon sende. Tiyatro sporu nedir? anlatmış ya işte:d izleyince anlarsın zaten mahşer-i cümbüş videolarını. tamamen doğaçlama oyunlar, mesela eurovision turunu anlatayım onların, seyircilerden alakasız bir şey isteniyor şarkı adı olarak. mesela "bahçelerde domates", "paçadan sarkar ince ince". oyuncusu, doğaçlama müzik yapan orkestrayla sözleri atarak şarkıyı eurovision sahnesinde oluşturur, siz kahkahadan kırılırsınız, youtube'da videosu var bu ikisinin, ben ölüyorum gülmekten izlerken:d bizim kursiyer çocuklarımızla oynadığımız doğaçlama oyunlar gibi başlarda, tam olarak değil tabi de, bir konu veriliyor, doğaçlıyorsun genel anlamda. sahne gücünü geliştirmek adına önemli olduğuna inandığım, sergilendiğinde de çok eğlenceli olan oyunlar:) tiyatro ise genel anlamda çok büyüleyici, söyleyecek sözü olan için er meydanıdır, sırf eğlence bir yere kadardır. o yüzden ben gelişme aşaması için kullanırım evet, ki bunun bilincindeler bence. performanslarını çok başarılı buluyorum youtubedan izlediğim kadarıyla:) öyle ya da böyle, tiyatro iyi gruplarla harika bir deneyimdir, aşık olduğum sanattır, bir kere o sahneye çıktınız mı inemezsiniz, alkışı duyan için de, üreten için de çok keyiflidir. sahneye çıkan ekstra keyif alır o ayrı, mükemmel bir gösteriden sonra bütün salonu ayakta görmenin, alkışın "renginden" coşkuyu almanın, fuayede insanların sizin gözlerinize tebrik ve hayranlık dolu bakışının keyfi yaşanmadan bilinmez, anlatılamaz:) son paragraf keyfi oldu biraz tabi de, gidin, tiyatroları destekleyin, siz gelmezseniz, sanat ölüyor, tiyatro elden gidiyor çığlıklarınız çok anlamsız. ölüyorsa, öldüren sizsiniz, iyi işleri desteklemediğiniz, ya da yeterli oranda desteklemediğiniz için. YAŞASIN TİYATRO! yaşasın BTA hatta. insan kendi inandığı oluşumu yazmadan edemiyor:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cd- Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 26, 2007 Utopia güzel şeyler yazmış ebek... Destekleyin bizi höheeey... Şenlikteki gösterimizde doğaçla gelişen bi' sahnede dayak sonucu gözlüğüm kırıldı...gereksiz bilgi. [ Mesaj 27 Mayıs 2007, Pazar - 02:56 tarihinde, Cd- tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar