Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ateist babadan anayasaya dava...

calimero

Öne çıkan mesajlar

"Bu arada Ateizm dinsizlik anlamına gelmez mesela Hindistan'da ki ineklere tapanlar da ateisttir.Tanrıtanımazlık olgusu var sadece."

Bunu boyle demek istediginden emin misin? "Ateizm bir din degildir" demek istemissin gibime geldi. Aksi halde "Hindistan'daki ineklere tapan insanlar" ateist degildir; basindan beri inanirlar, sadece kutsal saydiklari seyler farklidir. Onlara biz daha cok gayrimuslim diyoruz hani ayni tanriya inanmadigimiz icin. Veya bizde tanriyi maddede gorme sadece tasavvufta kabul olunurken onlarinkine putperestlik vs. gibi isimler veriyoruz...

Sonuc olarak onlar da teistler.

[ Mesaj 15 Mayıs 2007, Salı - 18:27 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bir atesit olarak "Ateistler'in neye inandığını merak ediyorum" diyen arkadaşa bir açıklama yapayım. Yani sensiye :)

Şahsen enerjinin sonsuz yoğunlukta bir noktada toplanıp patlayarak maddeye dönüşmesine ve bundan sonra gelişen süreçte evrenin ve üzerindeki şeylerin oluşmasına inanıyorum. Tamamen bilime yani, çünkü bilimdeevren ve dünyanın oluşumuyla ilgili olarak büyük çoğunluk tarafından kabul gören teori bu zaten. Çok da mantıklı.

Evet tamamen rastlantısal olarak yaşıyoruz bence. Zira rastlantısal olmasaydı da bizi biri yaratsaydı bu bence saçma olurdu. Çünkü neden bizi yaratsın? Neden? Tapınalım diye mi? O üstün varlık o kadar mı güvensiz veya o kadar mı megaloman da kendisine tapınsın diye küçük yaratıklar yaratıyor? Nedenini açıklamıyor? Hem tapın tapın nereye kadar, sıkılmaz mı ona tapınan küçük yaratıklardan?

Ayrıca her dini o gönderiyor ama hepsi farklı, madem o kadar mükemmel bir varlık o zaman neden karar değiştiriyor? Hata yaptığından mı? İleri görüşlü olmadığından mı? O kadar mükemmel bir varlık hata da yapmamalı geleceği de görebilmeli. Ve madem hak din Müslümanlık neden ondan önce 2 tane daha din yolladın ve ona inanan insanları daha sonra Müslümanlığa dönmezlerse cehennemde cezalandırılmakla tehdit ettin? Bunları sorunca bana Tanrı'nın varlığı saçma geliyor.

Umarım açıklayabilmişimdir kendimi..

PS: Yazım birileri için kırıcı olduysa affola, inancınıza saygısızlık etmek amacıyla değil, kendi inancımı açıklama amacıyla yazdım. Başka yerlere çekilmesin lütfen..
Sosyal ağlarda paylaş

Allahı yaratan kim?
O kendi kendini yaratmıştır gibi kaçamak bi cevap verden cevaplayın o zaman. Yani Allah kendi kendini yaratmadan evvel nerdeydiki kendini yaratmaya karar verdi?
@FIRAT: gördüğün gibi herkesin herkesi sıkıştırabildiği konular mevcut. Şimdi ben sana desem O kendini yarattı demek yok diye sen ne yapıcan? Yok efendim yaratı mı dicen yoksa yaratamaz demek yicekmi bi tarafın :)

**Amaç sadece FIRATın salak yorumuna tepkiydi başka bişi değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Bana bunlar kaçış gibi geliyor ya biz anlayamayız demek. Kendisinin varlığına dair kanıt yollamamak, kullansın diye akıl vermek ve hep var olmuş olmayı ve sonsuzluğu insanlar anlayamaz kabul edeceksin demek, etmezsen de cehenneme gidersin demek adil değil bence.

Ha biriniz çıkıp "Tanrı'nın adaletini sorgulamak sana mı düştü?" dersiniz ama kanıt yollamaz ve "insanı topraktan" yarattım dersen, kullanılsın diye yarattığın akılla canlıların nasıl oluştuğuna ve evrimleştiğine dair gayet mantıklı teoriler ve fosiller falan bulunursa (ki geçen sene 3 önemli kayıp halka bulundu ve evrim teorisi neredeyse tamamlandı) "vay sen nasıl bana inanmazsın" diye suçlamak bence adil değil, ve sorgularım da adaleti.

Sakat çocuklar neden doğuyor? Savaşlar neden var? Ya yoksulluk? Madem Tanrı mükemmel neden bu dünyayı mükemmel yaratmadı? Hadi bunu istemedi ama neden "özgür irade" adı altında kötülüğe bu kadar göz yumuyor? Ben anlam veremiyorum, bu sebeple de inanamıyorum işte.
Sosyal ağlarda paylaş

evrime nerden geldiniz yine yav. bir de gözlemi yüzyıllar falan demişiniz, evrimciler ve evrimle ilgili jeologlar 100.000 yılda olan olaylara "ani" diyorlar, bizzat ders kitabında görmüştüm 2 sene önce ilk sınıfta d:

amma velakin şimdi canlıları işlem yapan algoritmalar olarak tanımlayıp enteresan programlarla evrimi destekleyici sonuçlara ulaşıyorlar, hiç bir zaman tam bir kanıt olmasa bile eğlenceli bir konu d: ben de bu seneki projeyi bitirince seneye öyle birşeyler yapmak istiyorum eheh

[ Mesaj 15 Mayıs 2007, Salı - 21:18 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Evrim Muhabbeti Nerden geldi sanıyorsun ;)

Evrim inanç değil bilimsel gerçektir.Allah yoktur, vardır diyebilirsin ama evrim yoktur diyemezsin.Bu yerçekimi yoktur hepimizi güneş ittiriyor yere demek kadar saçmadır.

Evrim ispatlanmadı, ispatlansa kanun olurdu diyenlere lütfen hipotez-teori-kanun üçlüsünün anlamlarına ve farklarına bakın diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

dını olan ateist olmaz.

o paganist olur şamanist olur biiş olur olur ama ateist olmaz.

İneğe tapanlarda ateist olmaz.

Ateister "gizli güc" falan varda demez Onlar deistler iki arasında fark var.

Gururuna yedirememek kısmıda komikmiş =) hehehe.

Mesela ben illa "tanrı" sıfatında bişeye inanıcaksam Kızılderililerin cok super tanrıları var daha karizmatik onlara tapınabilirim.

3 buyuk kutsal kitabın dinleri dışındaki herhange bişeye inanlara ateist demek nerden cıktı yahu..
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ateistler de doğayı vs. yi yaratan bir varlığa inanırlar ama asla Allah demezler bu varlığa(ya da gizli güç de dedikleri olur).Çünkü yemez ve gururlarına da yediremezler.

lol. "yemez ve gururlarına da yediremezler" lafı çok gülünç olmuş.

said:
Evrim Muhabbeti Nerden geldi sanıyorsun ;)

ateizm'i şöyle açıklayım.

ateizm çok yanlış bilinen bir konudur.
bazı müslümanlar öyle şartlandırılmıştır ki, "ateistler aslında bir yaradana inanyorlar da, söylemekten korkuyorlar" kanısı mevcut.

ateistler hiç bir şeye İNANMAZ.
ateistler kitaplara karşıdır.
ateistler yaratıcı düşüncesine de karşıdır.

ancak elbette her insanın "nerden geldik" sorusunu sorar.
müslümanlar, hristiyanlar ve yahudiler için iş çok kolay. inançları gereği allah'ın onları yaratması cevabı vardır ellerinde.
hinduizm ve budizm'de de geçerli öğretiler vardır.

ancak ateistler için böyle bir sanş yok. o yüzden kendileri teori üretmek zorunda kalıyor.
bazıları bilimle, bazıları felsefeyle, bazıları uzaylı teorileriyle açıklamaya çalışıyor.
bazıları da scieontology şeklinde akımlar yaratmaya çalışıyor.

şunu vurgulamak istiyorum. ateizm'de mutlak doğru diye birşey bulunmamakta.
yani evrim teorisini kabul eden kişiler var diye, "ateistler evrim'e İNANIR, ona TAPAR" demek çok büyük bir yanlıştır.
mesela bazı kişiler de uzaylılar tarafından yaratıldığımızı düşünüyor.

son olarak şunu söylüyeceğim.
bilim bir inanç değildir.
o yüzden ateizm'i bilimle eş tutmak gaflettir.
bilim sadece herkesin gördüğü olayları açıklamaya çalışır.
müslüman da bilimi kabul edebilir, ateist de.
Sosyal ağlarda paylaş

evrim kanıtlandı mı? üçüncü sınıf bir genetikçi olarak ben bu kadar emin konuşamıyorum şahsen tam anlamıyla bir klasik darwinci olsam bile. Amma velakin televizyona çıkıp %100 doğrudur diye konuşan hocalarımız da oldu ama ben bilim felsefesi açısından çok yanlış buluyorum bunu. Bir bilimci her onuca açık olmalıdır yoksa antik çağdan orta çağa kadar yanlış aristotle mekaniğinde takılıp kalındığı gibi kalırız. Harun yahya gibi davranmaya gerek yok bence.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada şeyde bana oldukca megolamanyakca geliyo:

Insan ulvi bir sebep bir sınav bi amaç uğruna yaratılmıştır!

yanı bizim varlığımızın sebebi sineklerin varlığının sebebinden neden fakrlı olsunki, bizde bu dunyada bi tr olamazmıyız öle takılan, neden biz daha üstün bi amac daha ulvi bi sebep arıyoruzki neden kendimizi bu kadar üstün görüyoruz. Bu sımarıklık bu kendini beyenmişlik değilmidir başımıza bu kadar cok bela acan.
Sosyal ağlarda paylaş

Ateizm nedir, ne değildir, bunları merak ediyorsanız şu linkte yazanları c/p ediceğim. En azından ateizm hakkında daha sağlıklı yorumlar yapablirsiniz.

http://portal.ateizm.org/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=1

- Ateizm nedir?

Ateizm, Tanrı inancının reddidir. Tanrı fikrine dayalı "Teist" dünya görüşünü kabul etmemek demektir. Yani "Tanrı'ya inanmamak", yada "Tanrı inancının yokluğu" anlamına geldiği söylenebilir.

Ateizm Tanrı'nın "varolmadığına inanmak" demek değildir. Tanrı'nın "varolduğuna inanmamak" demektir. Bu noktaya dikkat ediniz, çünkü bu önemli bir fark. Ateizm bir "inanç" değildir. Fazladan bir açıklama, yada bir öneri sunmaz ateizm. Ateizm yalnızca, belli bir inancın yokluğu demektir.

- Ateizmin çeşitleri var mıdır?

George H. Smith'in sınıflandırmasına göre ateizmin "negatif ateizm" ( ya da "zayıf ateizm") ve "pozitif ateizm" (ya da "güçlü ateizm") olarak iki çeşidi vardır. Negatif ateizm, Tanrı'nın varolmasını prensip olarak mümkün görmekle beraber, varolduğuna dair hiçbir gerekçe bulunmadığı gerekçesiyle Tanrı'yı reddeder.

Pozitif ateizm ise, Tanrı'nın varolmasını mümkün görmez. (Bunu, Tanrı kavramının geçerli bir şekilde tanımlanmadığı, içinde çelişkiler taşıdığı veya absürd olduğu, vs. gibi gerekçelere dayanarak yapar).

Yani negatif ateizmde bir iddia yoktur, sadece bir red vardır. Pozitif ateizmde ise hem bir red, hem de bir karşıt iddia vardır. Daha anlaşılır bir dille ifade edilirse, negatif ateist Tanrı kavramına "Varolabilir, fakat varolduğu kanıtlanmadığı sürece bu iddiayı kabul edemem" şeklinde yaklaşır. Pozitif ateistin yaklaşımı ise, "Tanrı'nın varolması mümkün değildir" şeklindedir.

İkisi de sonuçta Tanrı kavramını reddetmek noktasında birleştiğinden, ateizm tanımlanırken ikisinin ortak noktası olan "Tanrı'ya olan inançsızlık" kullanılır. Çünkü bu inançsızlığın sebebi ne olursa olsun, ister delil yetersizliği, ister Tanrı kavramının anlamsızlığı veya absürdlüğü, isterse Tanrı kavramıyla hiç karşılaşmamış olmak olsun, hepsinin ortak noktası kişide Tanrı inancının varolmamasıdır.

Bir de ateizmden farklı olarak, inançsızlığın başka türleri kabul edilebilecek agnostisizm, deizm ve panteizm denen düşünceler vardır.

Agnostisizm :
Tanrı'nın ne varolduğuna ne de yok olduğuna inanmak için yeterince kanıt olmadığını, dolayısıyla bu konuda bir karar verilemeyeceğini söyler. Fakat agnostisizmin "teist agnostisizm" ve "ateist agnostisizm" olarak ikiye ayrılabileceğini söyleyen uzmanlar da vardır. Bu uzmanlara göre, teist agnostikler Tanrı'ya inanmak için yeterince kanıt olmadığını kabul etmekle beraber yine de Tanrı'ya inanmayı tercih ederken, ateist agnostikler Tanrı'ya inanmamayı seçer. Bu şekliyle ateist agnostisizm "zayıf" ateizm haline dönüşmektedir.

Deizm:
Deizm, evrenin bir yaratıcısı olduğunu kabul etmekle beraber, dinlerin ilahi olduğunu kabul etmez. Deizmin bakış açısına göre, Tanrı başlangıçta evreni yaratmış ve sonra işleyişine karışmamıştır. Dinler ilahi değil, insan yapısıdır.

Panteizm :
Bir de panteizm denen bir düşünce vardır ki, içinde Tanrı adı verilen bir kavram içermekle beraber, daha çok din dışı bir bakış açısı olduğu söylenebilir. Panteizme göre, Tanrı evrenin "tüm"ü, "bütün"üdür. Varolan her şey Tanrı'nın bir parçasıdır. Bu düşünce, Tanrı'yı doğaüstü bir metafizik kavram olmaktan çıkarıp, doğanın içine sokarak dinlerdeki tipik "Kişi Tanrı" anlayışından uzaklaşmaktadır.

- Ateizm evreni açıklamaya çalışan bir felsefi akım mıdır?

Ateizm dünyayı açıklama iddiasında olan bir dünya görüşü ya da bir felsefi akım değildir. Ateistler dünyayı açıklama ile ilgili konularda birbirlerinden farklı görüşlere sahip olabilirler. Bir tibet rahibi, bir marksist, bir üniversite profesörü veya dünyadaki pek cok sırrı uzaylılarla açıklayan "yeni çağ" inanç sistemlerinden birine mensup bir kişi dünyanın açıklamasi ile ilgili pek çok noktada birbirlerinden çok farklı, hatta belki taban tabana zit düşüncelere sahip olabilirken, pekala da "ateizm" noktasında birleşiyor olabilirler. Dolayısıyla ateizmin ortak bir dünya açıklaması, değerler sistemi ya da ahlak felsefesi yoktur. Ateistlerin Tanrı konusu hariç diğer felsefi konulara ilişkin ortak bir dünya görüşü olmak zorunda değildir.

Fakat ateistlerin büyük çoğunluğu bilimsel/materyalist dünya görüşüne sahip kişilerdir ve dünya ve evren açıklamaları konusunda çağdaş bilimin bulgularını kullanırlar. Dolayısıyla temel felsefi sorulara bilimin cevap verebildiği ölçüde cevap verirler. Başka bir ifadeyle, ateistler evrenin kökeni, canlılığın ortaya çıkışı, hayatın anlamı gibi temel felsefi konularda verilmesi gereken cevapları bilime havale etmişlerdir.

- Neden ateist olunur?

Ateist olmak için çeşitli sebepler olabilir. Ateizm Tanrı'ya olan inancın yokluğu demek olduğundan, Tanrı kavramıyla karşılaşmamış olmak bile teorik olarak ateist olarak nitelendirilmek için bir sebep olabilir. Fakat kendilerini ateist olarak nitelendiren insanlar genellikle bu konuda kafa yorup araştırma yapmış ve bilinçli bir şekilde Tanrı kavramına inanmamayı seçmiş kişilerdir.

Dünyaya kızgın olduğu için veya Tanrı'dan nefret ettiği için ateist olmak ise sanılanın aksine çoğu ateist için geçerli değildir. Bu tür sebepler Tanrı konusunda kafa yorup araştırma yapmak için birer motivasyon kaynağı olabilirken, iddia edilenin aksine, Tanrı kavramının reddi için kullanılan sebepler değillerdir. Nitekim bir ateist dinin dünyaya zarar verdiğini düşündüğü için çevresindeki din figürlerinden ve dinsel düşünceyi temsil eden kavram ve kişilerden hoşlanmıyor olabilir. Fakat bir insan varlığına inanmadığı bir şeyden nefret edemez.

- Ateist ahlak var mıdır?

İyi ve kötüyü ayırt edebilmek için Tanrı inancının gerekli olduğu fikri de ateistlere göre geçersiz bir önyargıdır. İyi ve kötünün tespitinde dinler ve Tanrı fikri haricinde herhangi bir prensibe dayanan her ahlak felsefesi "ateist" kabul edilebilir (teistik olmayan anlamında) ve bu tür pek çok örnek bulunmaktadır.

Hatta teizmin dünyada genel olarak ateizmden daha fazla ahlaksızlığa sebep olduğu fikri ateistler arasında yaygındır.

[ Mesaj 15 Mayıs 2007, Salı - 21:28 tarihinde, Bone tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Evrim kanıtlanmadı, teori olarak çok eksiği var ama bütün canlıların tek bir atadan geldiği konusunda bir çok kanıt var.(glikoliz, dnadaki özdeşlikler gibi..)

İnancınızla bilimi sınayamazsınız.Kuranda hepinizi yere görünmez iplerle bağladık yazsaydı kütle çekim kanunu mu inkar edecektiniz?

Teoriyi bilimsel yönteme göre açıklarsak kanıtlanmış hipotez veya organize olgular ya da açıklamalar bütünü diye geçer.Fotosentez, kuantum fiziği, görelilik teorisi hep teoridir gerçekliklerinden şüphe duyulmasa bile.

edit:imla

Edit:Eklemek istiyorum evrim kanıtlanmadı derken demek istediğim canlıların evrilerek bugünkü hallerine ulaştığı konusunda biliminsanları neredeyse hemfikir.Sadece bunun basamakları hakkındaki tartışmalar sürüyor.

[ Mesaj 15 Mayıs 2007, Salı - 21:42 tarihinde, zamo tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...