Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Java açıldı!

Ractamainus

Öne çıkan mesajlar

Java açık-kaynak koda sahip oldu artık. Bence çok iyi oldu. Microsoft'a .NET Framework konusunda da büyük baskı olur bu gibi geldi bana. Belki mono'ya destek vermeye falan başlar o da =)

Tiobe Software diye bir firmanın yakın zamanda en popüler dil araştırması vardı;
[spo]1- Java
2- C
3- C++
4- VB
5- PHP
6- Perl
7- C#
8- Python
9- Javascript
10- Ruby[/spo]
Java üst sıradaki yerini iyice sağlama alır herhalde bundan sonra...

Darısı .NET'in başına =P En azından multiplatform desteği sağlasalar, C#'ın 7. sıradan en az 4. sıraya yükseleceğini düşünüyorum. Hatta Java'nın tahtını da sarsabilecek güçte bence. Ama Microsoft politikaları işte...
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim millet böyle takoz şeyleri çok seviyor. O yüzden vb ve delphi'yi seviyor.

Şimdi biri kalkıp delphi'ye nasıl takoz dersin diyecek belki ama hakkatten öyle. (Sonradan delphi with .net diye birşey çıktı, o nasıldır bilmem)

Yapı ve düşünce olarak Java ve .NET ile yarışabilecek platformlar yok şu anda. Dert ettiğiniz şey hız değilse -ki artık üreticiler bile hızlı yazalım çabuk yazalım, donanımdan feragat edelim gibi düşünüyor- Java/.NET dışında bir dil ile uğraşmak, kendini harap etmek çok yersiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Delphi dönemi bitti. Yine de bir döneme damgasını vurdu ve hala başarılı diller arasında görüyorum aslında. Delphi with PHP falan çıkardılar.. Bayağı güzel bir framework'ü var... Ama zaman ayırıp öğrenir miyim? Yok, o kadar da değil =)

Mirage gibi ben de Java ve C#'ın yeni lokomotifler olduğunu düşünüyorum. Aslında C#, Java'ya göre yeni bir dil ama sağlam giriş yaptı. Notasyon olarak da daha başarılı buluyorum. Zaten geliştirme ortamı (IDE) çok daha başarılı, Visual Studio .NET'e rakip yok şu anda herhalde.. Java ise multiplatform sayesinde bir adım önde.. Şimdi açık kaynak kod olunca, pek tabii gelişim sürecinde de bayağı bir yol alır diye düşünüyorum. Bir de Java, .NET'e göre daha hızlı çalışıyor deniyor ama kimse bunu sağlam bir kanıta oturtturamıyor. Çok spekülatif o durum.

Bir de şu var... Orada sadece statik diller yok. Mesela PHP 5. sırada... Dünyada en çok para kazandıran dil olarak geçiyordu bir yerde de, hatırlayamadım. Türkiye de ise PHP amatör bir kesime yayılmış daha çok.

Aslında yazılım konusunda çok gerilerdeyiz. Türkiye'de üretilen pek fazla ciddi proje bilmiyorum ben.

ek (Brigand'a):
Miguel de Icaza diye bir amcamız liderliğinde bir grup, .NET'i Linux'a uyarlamaya çalışıyor. Projenin adı Mono. Yalnız Microsoft kesinlikle destek olmuyor ve hatta köstek oluyor. Mesela .NET 2.0 ve 3.0 spesifikasyonlarını geciktirdiler. Sırf Mono geliştiricileri beklesin, zaman kaybetsin diye... Bir de kullanmadım ama Winforms bölümü çok aksıyormuş Mono'nun.. Çünkü o bölüm daha çok Windows bileşenlerini kullanıyor. Linux'ta sıfırdan yazılması lazım ki çok büyük emek ister... Şu anda Mono, .NET 2.0'ı destekliyor, 3.0'a yetişemedi.. Yani biraz arkadan, az birazda sorunlu ilerliyor. Gelecekte ne olur bilemeyiz. Gönlüm, Microsoft'un Mono'ya destek vermesinden yana. Ama MS böyle bir şey yapar mı? Sanmıyorum.

[ Mesaj 11 Mayıs 2007, Cuma - 13:32 tarihinde, Ractamainus tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, olmuyor.

JVM var ya... .NET de onun gibi C# ve diğer .net dillerinin framework'ü işte.

edik: kavram karışıklığı olmasın. .NET dediğim, ".NET Framework" oluyor. Hani dotnetfx.exe diye indirip kuruyoruz =P

[ Mesaj 11 Mayıs 2007, Cuma - 13:50 tarihinde, Ractamainus tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

lol başlıgı görünce ben de noluoz dedim. abi java open source olalı oldu be baya :)

dillerin popürlerligine gelince suan tartışmasız en popüler java. tr'de de bu böle. ufak ve orta ölçekli şirketler .net kullanırken büyük şirketlerin hepsi java ile çalışıyor. türkiyede de bu konuda değişen birşey yok.

C++ maliyeti şirketlere cok yüksek bir dil, o yüzden fazla kullanılmıyor. Günümüz applicationlarında, daha dogrusu enteprise çözümlerde (genelde finansal sektörde), hız olayı pek fazla önde tutulmaz, genelde sistemin stable ve reliable olması ön plandadır. Dolayısıyla bu sektörlerde cok kücük segmentler haric C++ gibi low level languagelerden uzak durulur.

VB felan yalan zaten, cok fazla bahsetmicem, 3-5 pencereli program yazmadan öteye gitmeyecek bir dil.

@Ractamainus: Visual Studio en iyi IDE demişsin de, Eclipse'in yanına bile yanasamaz. Tartışılmaz uzak ara Eclipse Visual Studionun kafasına vurur :)

Ha bi de sektördeki insanların kazanç oranlarına bakarsan Java ile çalışanların payrateleri cok daha fazladır.

[ Mesaj 11 Mayıs 2007, Cuma - 14:00 tarihinde, Ceday tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Zopik, muhtemelen swing tabanlı bir yazılımdır o. Görsel componentlerin windowsta yavaslıgından şikayet edilir, ama javanın en son sürümlerinde bu aradaki yavaslık baya giderildi.

Swing bi yana zaten artık cogu kişi SWT kullanmaya gecti. SWT, üzerinde run ettigi platformun native API lerini kullanarak görsel ögeleri olusturdugundan swinge göre oldukca hızlı. Ayrıca yazdıgınız programı götürüp xp de calistirirsanız, xp nin kendine özgü penceresi vs gibi seyleri de extradan bir caba sarfetmeden kullanmıs oluyorsunuz.

Ayrıca, zaten enterprise çözümlerde önemli olan core kısımlardır ve bunlarda zaten GUI kodları direk olarak run etmez. (Şöle diyim mesela, bankadaki hatun sizin işlemini yapıo, onun önündeki bir GUI uygulaması olsa da, asıl önemli kısım application serverlardaki core kısımdır).

Dolayısıyla görsel ögelerin yavaslıgı enterprise çözümleri cok etkilemez, kaldı ki SWT kullanıyorsa zaten yavas da deildir.
Sosyal ağlarda paylaş

ceday, neye göre "tartışılmaz" eclipse kafasına vurursun vs.net'in diyorsun? cidden bilmediğimden soruyorum. kısa süre eclipse kullanmıştım, beğenmemiştim..

bir de hız deyince neden GUI olarak algıladın ki sadece? =)

haber aslında eski (aralık 2006 sanırım), farkındayım =) yanlış bir giriş yapmışım, amacım java'nın opensource olmasının yansımaları bik bik falan olcaktı da... şimdi bakınca, öyle girmemişim ^^
Sosyal ağlarda paylaş

said:
zaten C# java nın yandan yemiş microsoft versiyonu diye biliyorum ben. yamuluyorsam düzeltin.. kodlar bayağı benziyo :)

yandan yemiş demek haksızlık olur.. diller evrimleşerek gelişir. c# java'dan da çok şey aldı doğal olarak. normal bir şey.
bkz: c & c++ ilişkisi...

bir de c#'ın asıl bağlı olduğu dil c'dir.
Sosyal ağlarda paylaş

eclipse ve visual studio'yu da cok uzun süre kullandım. eclipse yeni baslayan birine komplike gelebilir, ayrıca birtakım gerekli pluginler built-in gelmio, bunları sizin indirip yüklemeniz gerekiyor, dolayısıyla yeni başlayan biri icin zor olabilir kullanımı. ama biraz alışırsanız her açıdan vs.net ten iidr.

bi kere vs.net in şu referans bulma olayına en basta ayarım. düpedüz word search yapıolar. büyük bir projede istediginiz gibi birşeyi bulamıosunuz.

eclipsete binbir türlü plugin mevcut, yapmak istediginiz her iş için bişiler var. VS. Net te ise platformunuz sabit, adamlar size ne verdiyse o. Ama eclipse bir IDE oldugu kadar, aynı zamanda bir engine. Üzerine herkes yeni birşeyler yazabiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...