Kithnos Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 Merhaba arkadaşlari, Bügün itibariylen 120 gb lik hdd mın 40 lik bolumune Ubuntu kurmus bulunuyorm,ilk Linux deneyimim bu .. ilk win den beri microsoft cuyduk linux denemek bugune nasip oldu ? Terminal merminal bi sürü şey cıktı ama bakalım nasıl olcak işler..Bi programi kurmak bilem farklı diye duydum win dekı gibi cıft tıklamakla bitmioms sanırım işler :) neyse..Şimdi ubuntu yu kurdum direk 180 küsür update lazım dedi toplam 200+ MB tutuyo...Bu dosyaları bi site üzerinden v.s temin edebilir miyim ? Kotamı doldurmak yerine okuldan hızlı hızlı 10-15 dk da bitiririm işimi USB ye atıp evde bakarım diye düşündüm... Bi de bu konularla ilgili TR takip edebilceğim forum site v.s varsa ii olur... tşk ler yardımınız için Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cthulhu Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 ububntu direk cdden çalışmıyor mu ya? ^o) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kithnos Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2007 öyle de oluyo hdd ye de kurabiliosun..Kurdum ben.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vampirhuma Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 şimdi şöyle bişi var linuxte windows tarzı kritik güncellemeler güvenlik updateleri vs genelde olmaz linux updateleri genellikle yeni çıkan bir tool veya eski sürüm bi programin yenilenmiş halidir yani ihtiyac olmadigi sürece kurmamaniz bişi kaybetttirmez ihtiyac oldugundada zaten apt paket kurulum sistemi gerekli herşeyi yapıcaktır ama yinede yüklemek isterim dersen google da ubuntu repo diye aratabilirsin webde tonlarca ubuntu repository si var onun disinda console a man apt yazarak apt nin kullanimini ogrenebilir ve istedigin programi windowstaymis gibi tek bi komutla cekip yukleyebilir update edebilirsin [ Mesaj 07 Nisan 2007, Cumartesi - 23:19 tarihinde, vampirhuma tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kithnos Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 Guzel dosyalar gorunuodu arada,dedigin gibi ust versionlari falan toolarin ama warsa oyle ayri bi makineden indirip kurmanin yolu iyi olur...? Ben su an kendim indirsem napicak peki,hdd de saklicak mi o dosyalari ? ( En azindan belki bi laptop bulur ethernetten okula sokar, live cd ile linux calistirip oraya cekerim diye dedimde :) ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vampirhuma Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 7, 2007 Bi programı yüklemek için ubuntu veya herhangi bir başka debian türü dağıtımda farklı yöntemler var birincisi istediğin paketi netten kurmak için apt-get install şeklinde yazabilirsin eger uzantisi tar.gz şeklinde bi dosya cektiysen(bunlar kaynak kodu halinde gelir) tar -zxvf seklinde yazip once arşivi extract ediceksin ardından klasorun icine girip ./configure yazıcaksın dosyaların compile(derleme) işi bittikten sonra make install yazıp kurulumu tamamlicaksin eger uzantisi .deb olan bir dosya çektiysen dpkg -i şeklinde yazıp yükleyebilirsin Yalnız eğer linux kullanmaya yeni başladıysan şunlara dikkat etmen lazım yeni bi linux kullanıcısını en çok sıkıntıya sokan durum bir paketi yüklerken onun başka bir pakete depend etmesi sorunudur yani sen bi paketi yüklemeye çalışırsın o beni yüklemek istiosan önce şunu yükle der. Burda Debian dağıtımlarının en büyük rahatlığı apt nin olmasıdır apt yi kullanarak yapılan yüklemelerde otomatik olarak gerekli dosyalarda indirilip yüklenir diğer türlü ya gerekli dosyaları tek tek .deb uzantılılarını bulup indirmen gerekir yada direk kaynak kodundan compile edip yüklemen gerekir ki yıllar önce slackware kullanırken hepimizin kullandığı yöntem buydu. [ Mesaj 07 Nisan 2007, Cumartesi - 23:37 tarihinde, vampirhuma tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ad3m Mesaj tarihi: Nisan 9, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 9, 2007 Ayrıca ubuntu default olarak kaynak dosyasından derleme yapamıyor diye hatırlıyorum.Gerekli tool ve libraryleri sonradan temin ediyordunuz. www.ubuntuguide.org ve www.ubuntuforums.org başlangıç için mükemmeldir. türkçe olarak www.linux-sevenler.org belgeler için www.belgeler.org önerilebilir.Uzun soluklu bir yoldasın pes etmemen dileğiyle =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Nisan 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2007 evet ubuntu libraryleri falan vermiyor, apt-get ile gcc ve librarylerini yuklemen gerek.. Ayrica vampirhuma bir yeri atlamis, said: ./configure yazıcaksın dosyaların compile(derleme) işi bittikten sonra make install yazıp kurulumu tamamlicaksin configure komutu derleme yapmaz, yazilimi sistemine gore (belirttigin prefix ler ile ) ayarlar, makefile uretir, ardindan make komutu verilir o zaman derleme yapilir.. make install komutu ilede sistemine yuklenir.. ./configure (tabii cogu zaman ./configure --help yazip istedigin ayarlari girmek daha yararli olur, ornegin php apache falan derliyorsan, php yi mysql destekli falan derlemen gerekir o is icin prefix girmen gerekir) make make install Vampirhuma'nin dedigi gibi tum updateleri yapmak zorunda degilsin, yani update'ler genelde sistem aciklari icin degildir.. Eger yinede yapicam diyorsan hangi paketleri update etmek istedigini not al, herhangi bir ubuntu repositorysinden dosyalari cd ye cek ve yukle.. [ Mesaj 10 Nisan 2007, Salı - 03:59 tarihinde, nedanko tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar