Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Calinti telefon

rahatsiz

Öne çıkan mesajlar

bir kac ay once annemin telefonu calinmisti. hatta calinirken tesaduf kadikoy cumhuriyet savcisi yanindan geciyormus. neyse karakola filan basvurmuslar. gecenlerde bir yazi geldi savciliktan, telefonunuzu su su isimli sahis kullanmaktadir ancak verilen esgale uymadigindan hakkinda islem yapilmamistir, eger dava acmak isterseniz uskudar adliyesine basvurun gibilerinden.

buraya kadar eyvallah, sonra annem telefonunu almak icin savciliga gidiyor. savcilik telefonu ikinci el alan adam calan adam olmadigi icin telefona el koyamadiklarini, istersek dava acabilecegimizi soyluyor. Ancak her adliye de bunun icin binlerce dava oldugunu ve sonuclanana kadar iki sene gecebilecegini soylemis. ha bir de mahkeme aleyhimize karar verirse butun masraflari odemek zorunda imisiz. annem de dava acmaktan vazgeciyor tabi.

ben anlamadim simdi bu olayi, malim caliniyor, polis malimi buluyor ama ben yine de malimi geri alamiyorum. bu boyle midir ya?
Sosyal ağlarda paylaş

işte zihniyet sadece para almayı bildiği için hiçbirşey doğru yürümüyor. Güya çalıntı telefon alınamayacak satılamayacaktı ama durum ortada işte.

Yapılacak şey çalıntı telefon alana da satana da ceza vermek. Alana niye derseniz o kişi de bilinçli olacak bilmediği adamdan telefon almayacak, alırsa sonucuna razı olacak.

Ama nerde...
Sosyal ağlarda paylaş

2. el telefonu çalıntı mallar yapıyorsa. bırak bitsin. çok saçma bir uygulamaymış. benim arkadaşımın telefon çalınmıştı bursada. manisada bulundu ve polisler alıp teslim ettiler. ama bu 4 yıl önce falan oldu. zaman geçtikçe insanlar gelişir ilerler. ama türk hukuku geri gidiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
telefonun çalıntı olup olmadıgını polise danışıp anlayabilirsin
bunun gibi işlemler için bir şube açsalar bukadar davada olmaz hırsızlık suçunda da düşüş yaşanır
geçen telefonunu vermedigi için öldürülen universiteli genç gibi daha pek çok insana da saldırmazlar..

alırken buna dikkat edilirse bitmez 2. el piyasası

yapılacak sey belli, telefonun imei numarasına bakıyorlar sanırım. 2. el satılırken bu numara için sorgu hattı acılacak. orayı arayıp numarayı kodlayıpbilgisayardan otomatik olarak yanıt alıncak. buna göre haraket edilecek ve çalıntı ise alınmayacak. çalıntı malı oldu bi şekilde aldılar ise alan kişi durumdan haberi oldugunda telefonu gidip polis merkezine vericek. polis daha önce tespit ederde telefonu kullandıgını anlarsa onu suclu sayacak ve telefon asıl sahibine geri verilecek.

bunun gibi suclara birton dava duruyor suan süre aşımına ugruyorlar yada çözüldügündeo telefonun degeri 1/10 a düşüyor kimse sallamıyor..
Sosyal ağlarda paylaş

Hukukta iyi niyet diye bir kavram var arkadaşlar. Çalan kişiden telefonu alan insan, iyi niyetliyse mülkiyet hakkı onun olur. Eğer kişi iyi niyetli değilse (yani telefonu aldığı kişinin hırsız olduğunu ya da telefonun çalıntı olduğunu biliyorsa) mal üstündeki mülkiyet hakkını kazanamaz ve telefonu direk alırsınız.

Dava masrafları kazanamazsa ödeyecek filan diye korkunuz olmasın, davayı kazanırsınız, yalnız dedikleri gibi davayı kazandığınızda muhtemelen uzay çağına adım atmış olacağımız için telefona gerek kalmayacak =)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Aragorn § 31 Mart 2007, Cumartesi - 02:04 tarihinde demiş ki:

Hukukta iyi niyet diye bir kavram var arkadaşlar. Çalan kişiden telefonu alan insan, iyi niyetliyse mülkiyet hakkı onun olur. Eğer kişi iyi niyetli değilse (yani telefonu aldığı kişinin hırsız olduğunu ya da telefonun çalıntı olduğunu biliyorsa) mal üstündeki mülkiyet hakkını kazanamaz ve telefonu direk alırsınız.

kim nasıl anlıyor adamın iyi niyetli olup olmadığını bunun herhangi bir ispati var mı ki ?
Sosyal ağlarda paylaş

Telefon çalınmış olduğu için haliyle hırsız kişi mülkiyeti alamamış olduğundan telefonu 2. el telefon satan bir yere sattığında mülkiyeti geçirmiş olmaz, Roma'dan gelme bir olaydır bu, "hiç kimse hakkından fazlasını devredemez".
Yani şöyle açayım, telefonunun hem mülkiyeti sendedir, hem de zilyetliği sendedir, hırsız zilyetliği kendisine geçirir çalarak. Mülkiyet sende kalacaktır.
Yani teorik olarak dava açarsan telefonunu alırsın, çünkü mülkiyet sende.
Pratikte böyle binlerce dava olduğu için süreç uzayacaktır tabi, orası ayrı.
Telefonu 2. el telefon satan dükkandan almış olan kişi o telefonun çalıntı olduğunu bilemez, bilmek zorunda da değildir, bu sebeple iyiniyetlidir. Bundan dolayı dava açıp telefonu alırsanız (ki almıyormuşsunuz), o adamın (veya kadının, her neyse) telefon için ödediği parayı ona ödemeniz gerekir. Hukuk onu da korur yani sizi de koruduğu kadar.
Ha sonuç olarak telefonunuzu alırsınız isterseniz.

Tabi iyiniyetli kişiye ödenen telefon parasını maddi tazminat davasıyla hırsızdan talep etme hakkı da var, ama bunlar hep teori sonuç olarak, mahkeme süreçleri bilmem ne çok uzun sürecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

sorguya cekiliyosun...

- dooru soole allaasen, biliyo muydun?
- ay ne bilmesi ayol, girdim tukkana telefon begendim, nerden bilebilirdim?
- bak allasen bisi yapmicam, kiz biliydin di mi calinti oldugunu..
- fesuphanallah, ne calmasi ne cirpmasi, 2 kurus ucuza telefon alalim dedik, su basimiza gelenlere bak,
- hadi hadi, sen bilirsin isini. bak cidden kizmicam..
- la have, ya ben calinti telefon alacak kadar kotu niyetli olabilir miyim?

- yaz kizim, sanigin iyi niyetli olmasindan dolayi davanin dusmesine....
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...