Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

linux+photoshop

Daesu

Öne çıkan mesajlar

Linux'ta bircok seyi degistirerekten daha fazla sorun yasayacaksin. Soyle anlatayim, user friendly bir ortamdan, tamamen basit kullanim icin gelistirilmis bir sistemden, kompleks olana geciyorsun. Daha karmasik olacak, haliyle daha fazla sorun cikacak, buna emin olabilirsin.

Sorun su ki karsilastirilmasi gereken seyler Linux-Windows degil, KDE/GNOME-Windows. KDE/GNOME ile Windows'u karsilastirirsan Windows tamamen kullaniciya yonelik yapilmistir. Bunun nedeni Windows'un amacinin basta kullanici ile komut sisteminin iliskisini kesmek olmasi yatar. Komut sistemi kullanilmasi istenmediginden, her turlu isi Windows ile yapabiliriz. Buna karsilik Linux'ta tam tersine komut sistemiyle, user-interface tamamen birbirine entegre hale getirilmeye calisiliyor. Bu nedenle de Linux kullanip da komut sistemiyle alakan olmadan sadece KDE/GNOME ile yasayamazsin. Eh bu da sorunlarin baslangici zaten.

Mac kullan derken, MacBook al demek istemistim ama tabi bu parali bir cozum.

Sadece meraktan soruyorum, kullandigin windows orjinal miydi?

EDIT: Sadece deadlock'lara yaklasimi yuzunden linux'a gecebilir bir insan ama neyle karsilasacagini bilmelisin... Kisacasi duvarin arkasi parcali bulutlu, gunluk guneslik degil. Soyle iyi yani var, yagmur yagmiyor, ancak yagip yagmayacagini asla bilmiyorsun; o nedenle her an yagacakmis gibi bekliyosun...

[ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 18:37 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

güzel anlatım saol :)
şöle söyliyim benim format atıp sistemi eski haline getirmem yaklaşık 3 saatimi alıyor..senelerce virüs yemedim ama şimdi antivirüs programı kullanmaya başladım..sistemi en fazla 4 ay stabil tutabiliyorum..ardından takılmalar göçmeler şişmeler başlıyor tekrar format atıyorum.2 ayda bir yedek almaktan bıktım acıkcası..sürekli bir "yedekler ucarmı" korkusu ki 1 kere cok kritik işlerimi kaybettim.

bu yüzden daha güvenli bir sisteme geçmek istiyorum aklıma ilk gelen kırılmış mac os oldu bir süre sonra pas geçmek zorunda kaldımki cok problemli,yaza dogru cıkacak yeni mac osuda pclere yükleyemiyceksiniz gibi bir acılama yapıldı macten..nasıl engellerler bilemiyorum..2.si linux aklıma geldi ubuntuya biraz baktım yorumları okudum iyi eleştiriler duydum..

ne koddan anlarım ne komuttan hiç ilişkim olmayan şeyler.üstüne birde anlamadım once terim var.

hiç bulaşma bir süre sonra içinden cıkamazsın diyorsan okey tamamen geçişi ertelerim yada iptal ederim...ama cektim zaten ubuntuyu mutlaka kurup bakmak istiyorum.

windowsum orjinal.arkadaşımın ama :) gidip para saymadım.

yeterli birikimi yaptıgımda macbookpro + 20/23" ekranıda alıcam zaten..fiyatlar cok ucuk insanı sinir ediyor.ayrıca kısıtlı upgrade olayı midemi bulandırıyor,steve jobs hisselerini 4 e katlamadan daha esnek donanım imkanları sunmıycak heralde bizlere.

[ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 18:54 tarihinde, Daesu tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

riglous'a bu konuda pek katılmıyorum ben. Özellikle Ubuntu ve Suse her kullanıcı linux kullanabilsin, komut sistemiyle mümkün olduğunca az uğraşsın diye uğraşmış baya. Sırf KDE/Gnome kullanarak nerdeyse bütün işlerini halledebiliyorsun.

Bir çok arkadaşıma openSUSE gösterdim. Tepkileri "Aaa ne güzel şeymiş bu.. ben linux'u böyle kullanımı çok zor bir şey sanıyodum." cümlesinin türevleri oldu. Linux kesinlike kolay öğrenilecek bir işletim sistemi değil, felaket karışık ve geniş bir dünya. Ama KDE ve Gnome saolsun, bu karmakarışık dünyanın üstüne gayet şık bir örtü örterek kullanıcının gözünün korkmasını engelliyor bence.

"Komutla uğraşmak istemiyorsan niye linux?" sorusuna yanıtlar hiç de kısıtlı değil:

- Ücretsiz
- Güvenli
- Hızlı
- Arayüzü günlük kullanıcı için gayet basit ve yeterli
- Karışık ve öğrenmesi zevkli! :)
- Open Source olması sayesinde devamlı gelişiyor
- Linux kullananlar arasındaki mükemmel destek var
- Yapamayacağın şey çok az

Ne duruyoruz? Hadi gençler linux'a!
Sosyal ağlarda paylaş

mirage'in da riglous'un da katildigim bazi noktalari var...

bi makinaya ilk linux kurduktan sonra her seyi yuklerken, ayarlarken, driver falan islerini hallederken bi cok sorunla karsilasilinabiliyor. hic beklenmedik sorunlar bunlar, her makina farkli tepki gosteriyor. mesela bi arkadasin on-board ses kartiyla ciddi problemimiz oldu. ugrastik ugrastik ses almayi basardik. baska bir arkadasin da sacma bir boot problemi vardi, her bi kac seferde makina boot etmiyordu. onun da cozumu vardi, ama linux'a tamamen yeni bir insanin bu tarz seyleri kolayca cozebilmesi icin cidden hevesli (veya sansli) olmasi lazim bence.

ama makinayi bi kac gun kullanip, cikabilecek sorunlari bulup cozdukten sonra, makina stable bir hale geldikten sonra komut bilmeye bence nerdeyse hic gerek yok.

linux ogrenmek istemeyen, ama kullanmak isteyen bir arkadasim vardi. gittim ubuntu kurdum, her seyini ben kurdum/ayarladim. arada bir biseye ihtiyaci oldugunda ve kendi beceremediginde ssh cektim hallettim. huzur icinde kullandi ubuntu'sunu.

arada konsoldan birseyler yapmak gerekebilir, ama gerekse bile ubuntuguide tam olarak hangi komutlarin girilmesi gerektigini soyler zaten =) bazi programlar veya xorg cakildiginda makinayi adam etmeyi bilcek kadar komut bilseniz yetebilir. (killall, etc/init.d/gdm stop vs)

bir de bu gui olayi bence overrated. komut ogrenmesi zor degil, ve bir kez alistiktan sonra bazi islerin yapilisi o kadar hizlaniyor ki...
Sosyal ağlarda paylaş

öyle üşeniyorumki 2 hdd yi cıkarmaya şimdi .. g.tümde yemiyor bunlar takılıyken 3.ye bişeyler yapmaya linux yüklemeye :)
bende bir bokluk var cünki aklıma glen başıma gelir gider herşeyim..

yada bismillah cıkarıyorum şu isoyu yazayım cd ye.
Sosyal ağlarda paylaş

Mesajlarimi tekrar okuyunca, linux'a karsiymis izlenimi gordum. Bastan soyleyeyim, tatilde olmadigim surece daima yanimda, elimin altinda linux box tutarim. En kotu ihtimal flash drive'da read only olarak putty vardir zaten.

Amacim sana windows kullandirtmak degil kesinlikle. Sadece onceden uyarmak istedim bazi seyler icin.

@mayfer, en son openSuSe vardi odamda, terminal'i GNOME'dan daha cok kullandigima eminim. Hos XGL'le cebellesiyodum ama yine de terminal daima kullaniliyor. Terminalin isleri hizlandirdigina katiliyorum ben de. Malum program yazar gibi komut giriyosun...
Sosyal ağlarda paylaş

Terminal ve yazılı komutlar tabii ki duruma göre işleri çok hızlandırabilir. Örnek olarak havaalanlarında mouse kullanılmaz, gui eski dos ekranları gibi basittir. Bu terminallerde çalışan elemanlar uzun süre bunları kullanmak için eğitim alır ve aldıkları verim windows stili bir gui'ye göre kat kat fazladır.

Zamanında havaalanlarında renkli süslü ekranlarla dolu ve mouse kullanılan bir sisteme geçmişler, ama kuyruk boyu felaket uzamaya başlamış ve millet bu kuyruklar yüzünden uçakları kaçırmaya başlayınca eski sisteme dönmüşler.

Komut öğrenmek kesinlikle basit değil. Profösyonel kullanıcı için verim arttırıcı olabilir ama eğitim ister, zaman ister. Unutma süresi de kısadır. Tatile gidip döndüğünüzde bile eski veriminizi alamayabilirsiniz tecrübenize göre.

Sonuç olarak komutlar verimi arttırabilir ama kolaylıkla ve kullanıcı dostluğuyla uzaktan yakından ilgisi yok bence. Linux da gitgide hiç konsol kullanmadan çalışabilir hale geliyor. Teknolojinin artmasıyla kullanıcının rahatı da artmalı zaten. Hadi bilgisayarla ilgilenenlere, meslek edinenlere falan yabancı yada zor gelmiyor olabilir.. ama günlük kullanıcının konsol açması gerekmesi bile saçmalık bence.

NOT: Alakasız bişey ama polishlinux.org'da pardus hakkında olumlu bir makale var ne güzel. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Komut öğrenmenin en büyük artısı standart olmasıdır.Gui'de öğrendiğin bir dağıtımda öyle iken 2. bir dağıtımda böyle olabiliyor (nasıl bi örnekleme ama :p)

kısaca söyliyeyim atıyorum başlangıç disketi oluşturmayı mandriva üzerinde gui ile hallettiniz.Ubuntu kurulu bir bilgisayarda da aynı şeyi yapmak istiyorsunuz!O programı bulucaksınız 1 programın bağımlılıklarını/kütüphanelerini vs edineceksiniz 2 ve sonra 1 satır kodun yaptığı işi yapacaksınız =)
Kabaca tek fark bu işte.

Ayrıca oturup Gimp ile PS yi karşılaştırmak biraz canice olmuş.Sonuç olarak birisi ticari olarak sadece bu yönde destek veriyor ve bünyesinde seçkin insanları iyi paralarla çalıştırıyor bundan para kazanıyor bir diğeri ise insanlara alternatif sunabilmek için geliştiriyor/gelişiyor...

Linux dünyası farklıdır gerçekten kolaycı insanları çok sıkıyor heleki öğrenme zevkiniz yok ise uzak durulası bir sistem nokta

PS : Eklemeyi unuttum komut derken oturup herşeyi ezberlemeniz beklenmez tabiki.Daha öncede söylediğim gibi sizi hızlandıracak yada sistemin sıkıştığı yerlerde baş edebileceğiniz komutları öğrenmeniz gerekmektedir.Zaten her zaman işinize yaricaktır.Boşa heba etmiyeceksiniz o zamanı emin olun.

[ Mesaj 21 March 2007, Wednesday - 08:58 tarihinde, ad3m tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Novell SUSE ücretli. Onun disinda nerdeyse hepsi ücretsiz bildigim kadariyla. Ama bazi dagitimlarin parali kutulu versiyonlari oluyor.

Mesela openSUSE'nin kutulu versiyonu var. Gecen markette gördüm 50 euro'ydu. Amac tamamen destek vermek. Kutulu almaya tesvik etsin diye ufak tefek güzellikler yapmislar.. Hard cover destek kilavuzu ve 90 gün ücretsiz üzel destek hizmeti var. Her türlü DVD/CD iceriyor ayrica. Daha vardi extra biseyler de unuttum.
Sosyal ağlarda paylaş

yok hyr o degildi demek istedigim..dünyadaki programlama sektörü linux için ürün cıkarırmı? mesela linux için quake 3 cıkarmıştı ıd solfware (oyun bu adama aklıma bu geldi heh).. yarın öbürgün adobe gibi firmalar ürünlerinin linux versiyonunu yaparmı, photoshop yaparmı dreamweaver yaparmı vs vs
yoksa linux gibi bedava yazılım desktekleyen bir oluşum bu adamların zararınamı
Sosyal ağlarda paylaş

Yatırım getirisi düşük olduğu için firmalar oturup linux için ticari programlar yazmıyor pek. Bir programın çok platform desteklemesi için gereken masraf büyük. Linux'ta çalışması için yaptıkları extra masrafın karşılığını alamıyorlar dolayısıyla.

Zaten linux'ın temelinde open source yatıyor. Linux için yapılan programlar da genelde open source olduğu için, gidip de parayla program alacak kişi azdır. Programın çok büyük bir getirisi yoksa tabii...

Windows için durum farklı. Aradığınız amaca uygun düzgün freeware bir program bulmak için bin takla atıyorsunuz.. genelde bulamıyorsunuz. Gerçi crack'ler saolsun Türkiye'de bu pek dert olmuyor.

Windows altında hiç yasal olmayan program kullanmayın ve programa verecek paranız olmasın.. freeware programlarla boğuşup durun. Sonra anlarsınız linux'un hazinesini. :)

EDIT: Soruya net cevap vermemiş olduğumu farkettim. Linux için yapılan programların nerdeyse hepsi open source. Uğraşanlar da genelde büyük firmalar değil. Ama gerçekten çok sayıda kişi linux için program yapıyor. Yani aradığın amaçtaki bir programı linux'ta bulamaman pek mümkün değil.

[ Mesaj 21 March 2007, Wednesday - 15:20 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

aslında önceden bir şeyler okumuştum. Bu vista çıkmadan önce önde gelen dergilerin editörlerine vs. vista vermişler alın deneyin diye.. Eleman almış yüklemiş işte.. 15.günde Vista güvenlik sistemi bizimkine "hoop kardeeeşş!! bu oricinal vista değil! veririm ayarı" tarzı bir şeyler çıkartmış. Adam da -haliyle- sinirlenip "yahu bize bu ürünü veren MS! adamların verdiği program beni suçluyor!" diye yazmıştı dergiye.. Nihayetinde o kadar rahatsız olmuş ki, "aslında intel, Mac olayı ile birlikte MS bir nevi tek kaldı sektörde ve dilediği gibi at koşturuyor. Keşke linux üzerinde daha stabil, user friendly, (kernel hakkında bişiler var ama ben anlamam hocam), üzerinde oyun yazılması ve kodlanması kolay, herkesin kullanabileceği bir sistem çıksa bir kaç sene içerisinde de şu MS'e güçlü bir rakip olsa" demişti özetle. Ha Linux severler darılmasın ama adam haklı.. Yok efenim Ubuntu vardı zaten yok efenim kde sevenler içinde kubuntu servis etmişlerdi. neymiş debian mı ne varmış.. ama knoppix de varmış hatta lesbian gnu diye bişi bile varmış!! (ben duydum, gerisini anlamam)

sonuç olarak "hâlâ" Windows'a alternatif (benim gibi ulan iş güç var olm, format atmaya vakit bulamıyorum! bırak sen linux'a giriş 101 okumayı falan) diyen çoğunluk için Mac OsX tek alternatiftir ve tek alternatif olarak kalıcaktır. ve Linux korkutucu, uzak durulması gereken ne olduğu ve ne yapacağı belli olmayan gelişmiş ama korkunç eski SSCB roketleri, nükleer reaktörler, PMS dönemindeki kadın gibi sadece uzaktan bakacağımız bir "hede" olma sıfatı aşamayacaktır. Ha her şeyiyle Windows ya da benzeri bişiyle uyumlu çalışır, Linux 4 Dummies diye bi sürümü çıkar patır patır kurulur kendi kendine, ööle kod'du falan filan bişi istemez, kendi kendine yenilemesini falan yapar, he o zaman "belki" kullanabilir belki benim gibi vakit garibanı ve geleneksel son kullanıcılar. (Buna da sebep olarak "yahu hocam bütün millet windows'a poroğram yazıyor! Ben şimdi şirkette linüx kuracaaam dersem beni kovarlar be!" diyen Nazif amca örnek gösterilebilir. Haklıdır kendisi. MS office dışında bir ton program var kullanılması gereken ve Linux'da bunlar yok ne yazık ki) Nihayetin de biz son kullanıcılar için Linux Neverland gibi bir şey olarak kalıcaktır bu gidişle.. "Ne güzeeelll keşke gerçek olsa" diyip romantik bi şekilde gülümsedikten sonra proje için windows açıp STA4CAD, SAP2000 falan kasıp sonra eğlence amacıyla Windows üzerinde çalışsın diye yazılmış oyunları oynayıp, oyun kutularının mukavvasını kemireceğizdir windows çöküp save atmadan geçtiğimiz bölüm bytler cehenneminde yerini aldığında. Ha ayrıca windows'tan zerre haz etmeme ve hatta vista'yı falan çok gereksiz bulmama rağmen şunun altını çizmek lazım. windows son 2-3 sene içerisinde .net framework tü, c# tı ne bilim xna di falan acaip derecede kullanıcıya dönüvermiştir zannımca. Bu gibi adımlar atılmasında linux gibi programların piyasada dolaşması büyük etkendir sanıyorum. bu konuda ise kendilerini teşekkürü borç bilirim..
(şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz)

[ Mesaj 22 March 2007, Thursday - 10:18 tarihinde, dasaaa tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

daesu derki..öncelikle linuxu yukledikten sonra windowstan nete giremez oldm firefox, ie msnde dahil çalışmıyo ipconfig den ip aldıgımı gorebiliyorum ama net çalışmıyor 2.si yedek hdd yi takınca window açılmıyor hata mesajı GRUP HATA Numarası 17 diye bişe çıkıyor butun hddleri çıkarıp sadece windowsun oldugu hddyi takınca aynı hatanın 21 nolu versiyonunu veriyor..
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi şöyle oldu heh

Ubuntu GRUB diye birşey yüklüyormuş tekrardan kurmaya kalkınca gördüm..yedek harddiski cıkarıp kurdugumdan sonradan uyumsuzluk yaptı heralde.

işin boku cıktı ardından windows ve linuxun oldugu harddiskleri formatladım şimdi.

adam gibi bi kurulum rehperi bulup okıycam ardından deniycem..son dakkalarda artık windowsun oldugu harddiskte acılmıyordu GRUB error 21 diyerekten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...