Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vista - XP ve Linux aynı harddisk'te (boot, bootloader)

Mirage

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

olay şu: 320gb bir hdd alıp üçe bölmüştüm. Bir tarafına temiz vista kurdum. Daha sonra diğer bir tarafa openSUSE kurdum. Üçüncü partisyonu ise sırf depo olarak kullanıyorum.

Şu anda bilgisayar açılırken openSUSE'nin bootloader'ı çalışıyor. Windows ve Linux arasında seçim yapabiliyorum. Ama vista'dan hiç memnun olmadığım için bir de XP kurmak istiyorum. Bunun için 4. bir partisyon yaratıp, Vista'yı silmeden kurmak istiyorum. İlerde lazım olur belki yine Vista. Kalsın bir köşede zararı yok. Yani üç işletim sistemi de aynı harddisk'te olacak.

Peki boot nasıl olacak? openSUSE bootloader'ı yüklenen XP'yi de otomatik tanıyacak mı? Yoksa openSUSE bootloader'ından windows seçtikten sonra bir de windows boot ekranı mı gelecek.. "hangi windows'u çalıştırmak istiyorsunuz" diye? Üçününü birden tek bootloader'dan seçme imkanım olur mu? Nasıl olur? Anlayın işte. :)

Teşekkürler şimdiden.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
sen şimdiki boot dosyanı bir şekilde yedekle, xp kurduktan sonra xp'nin boot dosyasını değiştirmen gerekebilir.

Boot dosyasıyla kastın ne? Nerde bulunur bu dosya?

said:
xp yi kurduktan sonra boot xp olacaktır bu yüzden elinde live cd olmalıki (büyük bi ihtimalle loader grub tur) daha sonra bootu fixlemen gerekecek.

Linux live cd'sinden bahsediyorsan openSUSE'nin live cd'si yok bende. DVD olarak indirmiştim ama boot dvd'den edince sadece install seçeneği geliyor. Loader Grub bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

Grubu yeniden yapılandırabilmen için konsola erişmen gerekir buda live cd yada destekleniyorsa başlangıç disketi ile olur.
Ama her zaman elinin altında bir live cd bulundur...
Ayrıca suseyi bir amaç için kurmamışsan ubuntu tavsiye ederim başlangıç seviyesi için en güzel dağıtımdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Anladım live cd gerekmiyor o zaman. Yani yüklediğim normal installation dvd'sinden yapabilcem bu repair olayını. Yine denerim gerçi XP kurmadan önce oluyor mu diye. Ama sorunu çözer bu sanırım teşekkürler. :)

Bu arada bu adreste aynı hdd'ye yüklü 2 windows varsa ne yapılması gerektiğini anlatmış. Ama ben mi yanlış anlıyorum yoksa ikisi aynı anda grub'da gözükemiyor mu? Birine hide yapıp diğerini seçmeniz lazım falan diyor sanki?
Sosyal ağlarda paylaş

sanırım orda anlatılmak istenen şey şu bir sistemi seçtiğin zaman bir diğeri ignore ediliyor (sanki yokmuş gibi)

Zaten komutlardada açıkça görülüyor biri birini hide ediyor diğeri diğerini bu sadece seçeceğin seçenekle alakalı bir şey.

yannız grubun manueline baktımda eski işletim sistemlerinden bahs ediyor chainload/hide/unhide için xp ve vista da durum farklı olabilir sen kur xp yi auto/yada manuel fixle bootu sorun olursa bunu yapman gerekecek...
Sosyal ağlarda paylaş

Evet denedim!

XP yüklicem derken bütün partisyonlar elimde patladı. MP3'leri ve indirdiklerimi falan sakladığım 160gb depo kısmı hariç her tarafı formatlamak zorunda kaldım.

Nası mı oldu? Şöyle. Vista'yı 90gb'a yüklemiştim. Vista'yı nasıl olsa pek kullanmayacağım diye 90gb'lık partisyonu 40'a indireyim, XP'yi 50'ye kurayım dedim. Girdim Vista partisyon programına, shrink dedim.. Hop dur kardeş 20gb'dan fazla kırptırmam dedi. Page File vardır falan dedi. Kapadım Page File'ı, bir sürü şey denedim.. Olmadı.

Ben de inat değil miyim, girdim openSUSE'yle kırptım Vista'nın partisyonundan 50gb. Sonra farkettim ki 4 primary partition'dan fazlası yapılmıyormuş. Ben de linux için 2 primary partisyon yapmışım, root ve swap için. Swap'ı sileyim bari dedim, unmount ettim swap'ı. Suse'yi tekrar başlattım. Swap'i sildim. Sonra Vista'yı başlattım. Gayet güzel başladı partisyonunu suse'den kırpmış olmama rağmen. Bir iki scandisk falan yaptı açıldı sonra.

50 gb kısım boş duruyor unallocated olarak. Orayı ntfs'e formatladım vista altından. İşim bitti diye kapatım bilgisayarı sonra. Bir daha da açamadım. Boot sırasında GRUB çıkıp error 21 blah blah diye ötmeye başladı. Saatlerce araştırdım, en az 2-3 saat uğraştım, suse cd'sinden boot edip 20 kez farklı yollardan repair etmeyi denedim ama çözemedim. Boot loader kullanma deyip repair ettiğimde bile GRUB çıkmaya devam ediyordu.

En sonunda dedim ben formatlayıp hazırladığım partisyona XP kurayım. Nasıl olsa GRUB'u deaktive etcek dedim. Kurdum XP'yi.. hop bu sefer de Error reading disk gibi bir şey dedi XP. Kafam tak etti Suse'nin partisyonu formaladım. Hala error reading disk.. XP'yi sildim, vista'danmış meğer o error reading disk hedesi. Sonunda noldu? Üç işletim sistemi yüklicem derken üçünden de oldum. Bütün partisyonları birleştirdim, taze taze format atıp XP kurdum sadece. Bütün akşamım gitti ama şimdi XP'mle mutluyum. Vista'ya uzun bir süre bulaşmayı düşünmüyorum, lisansım olmasına rağmen..

Linux olarak da Pardus kurmayı düşünüyorum denemek için. Neyse yeterince kafa ütüledim ama sorunun nedenenin hala anlamış değilim. :S
Sosyal ağlarda paylaş

ehehe muthis.insan accaip merak edio ve gercekten inat edio.bende bir cok kez seninkine benzer olaylar yasadim.baya once 98 kullanirken redhat kuraim derken o giderdi.onu duzelteim derken goz cikardi falan :).ama gercekten eglenceli ya böle ugrasmak gercekten insan durdurak bilmio linux kurunca.dokuman manyagi oluosun.
Sosyal ağlarda paylaş

sorma bazen bütün sorunlar insanın başına geliyo. bilindik hatalar da olmuyor çoğunlukla. acayip acayip işler. kaç gündür bilgisayarımda yavaşlama ve kilitlenme sorunu vardı. hdd den olduğunu anlamıştım da, 1-2 gün sorunun sata kablosundan olduğunu anlamamla geçti. nası yani dedim en sonunda :) kablo bozuksa ne bilim görmez etmez, acayip bi şekilde yavaşlama, göçme yapıyodu.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi dediğim gibi başlangıç için kesinlikle Ubuntu/Kubuntu kullan pardus tam bir hayal kırıklığı benim ve birçok kişi için.Ayrıca ubuntu support ve forumları çok iyi neredeyse yaşanılan tüm hataların dökümanları mevcut.Ayrıca 64bit işlemcin varsa dahi 32 bitlik linuxlar kur bir çok uygulama 64 bitte ya bulunmamakta yada sürekli hatalarla karşılaşılmakta vs.
Uzun bir günün sonucunda kötüde olsa sağlam deneyimler kazanmışsındır bunu düşünüp mutlu olmaya bak ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Doğru aslında. :)

Benim derdim başlangıç için kolay kullanımlı bir linux kurmak değil zaten. Hepsini denemek istiyorum, şimdi pardus indiriyorum. Bir beklentim de yok, sırf araştırma kurcalama amaçlı yüklüyorum. Bir dahakine ubuntu kurarım herhalde.

Ubuntu kurmamamın sebebi de var aslında. Sitelerinden ücretsiz olarak cd ısmarlamıştım, geldi de. Ama live cd'si çalışmıyordu. Yüklüyordu gayet güzel, tam kde (yada gnome artık her ne kullanıyorsa) açılacağı sırada bomboş ekran kitlenip kalıyordu. Sonradan araştırdım galiba ekram kartımla bi uyuşmazlığı varmış.

Neyse aradan zaman geçti yeni sürümünde live cd / install cd diye bir ayırım kalmamış zaten. Live olarak açıyor, install ikonuna tıklarsan kuruyor. Ama yine de bu eski kitlenme deneyimi yüzünden ubuntuya karşı ufak bi önyargım oluştu. :)

[ Mesaj 16 March 2007, Friday - 10:52 tarihinde, Mirage tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ad3m'ye ubuntu ve destek bulabilme konusunda tamamen katiliyorum.
ubuntuforums.org'a ve ubuntuguide.org'a saygilar.

bu gune kadar heralde 15 farkli makinaya ubuntu kurmusumdur, ve toplam kac yuz sorunla karsilastiysam bu destek sayesinde hepsini cozmusumdur. o kadar cok kullanicisi ve meraklisi var ki, karsina cikabilecek her hata zaten forumlarda tartisilmis ve cozulmus oluyo.

argh bi tek beryl'imin cakilmasini cozemedim, bu haftasonu onu da halledicem isalla.
Sosyal ağlarda paylaş

Pardus yüzünden de ter döktüm. İndirdim Pardus 2007 kurulum cd'sini. Kontrol ettim düzgün çalışıyor mu diye. Sonra başladım daha önceden ayırdığım 15gb'lık ext3 partisyona kurmaya. Kurulum başladı %80 civarında siyah bi ekran çıktı, çarpı işareti şeklinde bir imleç çıktı kitlendi kaldı. İmleç bile kıpırdamıyordu. 10 dakka bekledim tık yoktu, restart attım makinaya. HDD'den boot etmeye çalışınca "Error loading operating system" gibi bir şey dedi. Feci küfür ettim Pardus'a o anda içimden.

Hayır XP'yi tekrar kurmak falan bir şey değil. Bütün program'lar driver'lar hazır zaten çat çat kurarım. Ama o 5 cd'lik visual studio 2005 ve msdn library kurmak ölüm ya. 400 mb service pack'i var bi de.. 2-3 saat sürdü kurması. Neyse..

Bir daha denedim Pardus'u kurmayı, bu sefer sorun çıkmadı neyse ki. Şu an Pardus'tan yazıyorum hatta. Gayet rahat ayarladı bir çok şeyi. Ama ekran kartını adam gibi tanımadı sanırım 800x600 ve 60hz ekran şu anda.. Gözüm ağrıyor şu hz yüzünden.. 250mb 'lik güncellemeleri çekiyorum içinde bi dolu driver falan var belki işe yarar diye..
Sosyal ağlarda paylaş

cozunurluk duzelmezse sunu dene:
/etc/X11/xorg.conf dosyasinda Section "Screen" dedigi yerde DefaultDepth'i bul, genelde 24'tur, neyse, diyelim DefaultDepth 24 ise asagida "Depth 24" dedigi yeri bul, Modes dedigi yere elinle istedigin cozunurlugu yaz.

ornek:

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "hodo"
Monitor "hede"
DefaultDepth 24
...
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1600x1200" "1280x1024"
EndSubSection
EndSection

sonra klasik alt+ctrl+backspace
Sosyal ağlarda paylaş

Depth 32 16
Modes "1024x768" "800x600"
EndSubSection
EndSection

olarak değiştirdim, ctrl alt backspace yaptım kitlendi. Şimdi açılmıyor. :S Mavi pardus ekranı geliyor kitleniyor. Boot loader'da iki kernel var şimdi güncellemeler yeni bişey yükledi sanırım. İkisi de aynı. Sorun güncellemelerden mi bu yaptığım değişiklikten mi bilmiyorum ama live CD ile açıp yedeğinden eski haline getircem o dosyayı.

Boot ederken safe mode'da falan açmanın yolu var mıdır? 700mb boşa indirmiyeyim şimdi.
Sosyal ağlarda paylaş

Düzelttim sorunu. Grub ekranında pardus'un üstüne gelip e'ye basınca parametreler çıkıyormuş. O parametrelerde 1024x768-32@60 vardı, ordaki 32'yi 24 olarak değiştirince açıldı. Sonra xorg.conf 'u adam gibi değiştirdim. Şimdi hem düzgün açılıyor, hem de çözünürlükleri istediğim şekilde ayarlayabildim. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...