spompas Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Arkadaslar kafamda takıldı 2Tane üniv. Bitiren bir ögretmenimiz var ve bize anlattığı hikayeyi anlatıyorum... 2 Tane Saat Kulesi Düşünün 1. Saat kulesi saat 20:15 diyelim, 1. saat kulesinden 2. ye ışık hızıyla gittiği zaman 2. saat saat 20:00 gösterir dedi Bu mümkünmüdür mümkünse biri acıklayabilirmi ? Einstein'ın teorisi ile bulunmuş...?? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Aralarındaki mesafe ile alakalı olur eğer ki ışık hızını geçince geriye gidilirse. Einstein'a göre ışık hızında giderken zaman durur. Işık hızına ne kadar yaklaşılırsa o kadar yavaş akar bizim için. Bu astronotlarda kanıtlanmıştır. Ancak einstein'a göre ışık hızında yolculuk edilemez. Yıldızlararası seyahatin yolu da solucan delikleridir. Işık hızına ulaşılsa bile büyük ihtimalle zaten geçilemez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Enginar Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 ışık hızı aklın algılayabileceği bi hız değil o acidan dünya üzerinde örnek vermek ne kadar dogru olur bilemiyorum (dünya sınırları icersinde 15 dakika yolculuk cok mantıklı gelmedi bana) uzay gemisine binip 500 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldıza ışık hızının %99.9 u kadar hızla gidip gelindiğinde dünya 1000 yıl, kişi 10 yıl yaşlanmış olur. böyle bi hız pratik olarakta mümkünmüş. hatta hatırladığım kadarıyla bi laboratuar da %99.9 dan daha büyük hızlara ulaşılmış (tabi hızlandırdıkları şey muhtemelen cok basit yapılı bi atom). p.s: bu işin okulunu falan okumuyorum bi ara cok ilgi duyup 4-5 kitap okumustum o acidan verdigim sayılarda azda olsa yanlışlıklar olabilir. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2007 ışık hızıyla gitmesi 500 dünya yılı alır ama acaba adam nasıl hisseder. 10 yıl gibi mi hisseder yoksa 10 yıl yaşlanır ama 1000 yıl sıkılıp delirir mi? Esas soru budur bence :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFax Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 geriye gitmek bence mümkün degil. Mümkün olsa zaten ilerde insanoglu bulup bugüne gelirdi. bizde bugün ögrenirdik. He belki diceksiniz "kelebek etkisi yaratmamak için gelinmemiştir." Hadi insanoglunun buldugu ilk seneler de titiz olurlarda,ondan bi 500 yıl sonra ayaga düşer alet.Herkes gelip giderdi :) SouthPark in 18mart ta yayınlanan bölümde böle bişi vardi xD Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 O iki bölümlüktü ve manyaktı yaa :) Evet büyük olasılıkla zamanda geriye gidilemez, gidilmesi de evrenin sonunu getirebilir. Zamanı çökertebilirsin yani :P Biraz garip cümle oldu ama.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 kolundaki saate göre 15 dakika önde olabilirsin ama hala aynı zamanın içindesindir. gerçi senin yazdığın msj mesafeden bağımsız gibi duruyor [ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 18:57 tarihinde, forgiver tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Eh, evet zamanda geriye gidilirse dünya çekilmez hale gelir Mesela aklıma abuk bi örnek geldi, yazıyim geleceğe dönüşteki gibi bütün şans oyunlarının sonuçlarını toplar birisi, geri döner kendi gençliğine acayip para kazandırır, ama öyle bi durumda bug olabilir mesela ileride zaman makinasını icad edicek genç parayı bulunca rahata alışır bilimi bırakır böylece gelecekte zaman makinesini icad edemez, gelecekteki hali zaman makinasını icad edemezse geri gidip sonuçları veremez böylece söz konusu şahıs tekrar parasız olduğu zamana döner bilime yüklenir bu sefer makineyi icad eder ,sonra tabii ki habersiz bi şekilde sonuçları verir yine... Böylece sonsuz bi döngüye girer Sanırım bu durumda evren mavi ekran verir, zaman da şahsın gelecekteki halinin geçmişteki haline sonuçları verdiği saniyede donup kalır. Sonuç olarak zamanda yolculuk gerçekleşirse dünyanın çivisi çıkar=) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 @spompas: Şöyle birşey var ışık hızıyla gitmek zamanda yolculuk değildir. Işık hızında gidildiğinde Einstein'a göre zaman durur ama senin için. Dünyada devam eder. Yani gittiğin kentteki saat kulesi ne kadar süre yolculuk yaptıysan onla orantılı olan lokal saati gösterir. Senin kolundaki saat ise değişmez. ama geriye gitmesi sözkonusu değil. Işık hızında zaman senin için durur, geriye doğru işlemez.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 zaten şu anda yolculuk ediyoz zamanda. yavaş biraz ama olsun, geleceğe doğru bi akış var işte (: insanın dün, bugün ve yarın gibi kavramları kendi yaratıp sonra da zaman içinde seyehat edebilmek gibi bi arzuya kapılması çok ilginç gelio bana (: ya tüm kainat sadece bugün olarak tanımlansaydı? yine geleceğe yada geçmişe gitmeye çalışırmıydık? hadi gün içinde gideriz dersek, o zamn evrene bu saat diyelim. bu dakika? saniye? zaten bunları da biz uydurduk dimi? an. belki bunu biz uydurmamış olabiliriz. sadece evren bir andan ibaretse. yada zaman x ise evreni dx olarak böldüümüzü gabul edelim. nolurduki acaba ozmn? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Zamanı ölçecek birimleri biz bulduk, zaman zaten vardı. Her zaman da akar. Ayrıca zamanda yolculuk derken 1. saniyeden 4. saniyeye aradaki 2. ve 3. saniyeleri atlayarak, yaşamadan gitmek. Normal yaşamak zamanda yolculuk sayılmaz çünkü bu durumda bizim zamanımız evren zamanıyla aynı hızda ilerler.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zopik Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Bahsettiğiniz şey modern fizik konusu. Burada bir konuya epey uzun uza yazmıştım bu olayı ama bulamadım. Michelson-Morley deneyi ve Lorentz dönüşümlerini arayıp bulursanız az çok fikir sahibi olursunuz sanıyorum ki bu konuda ... S ve S' diye iki sistem olsun. Bura da S sabit referans sistemini, S' ise hareketli olanı temsil etsin. Lorent dönüşümlerine göre t' = gama . t dir. Buradaki gama 1/(kök içinde)1-beta^2 şeklinde ifade edilir ve beta da beta'da v/c 'dir ... Bunlara göre hızı 0.9c olan bir kişi/cisim için t üssüdeki zamanın kısaldığını görebilirsiniz. zamanın büzüşmesi deniyor bu olaya. Hatırladığım kadarıyla yazdım ama sanıyorum ki doğru formüller falan. Sormak isterseniz çekinmeyin : p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Zaten uzaya gidip gelen Astronotların kollarındaki saatlere bakıldığında 2-3 dakika geri oldukları görülür. Çünkü atmosferden çıkmak için yüksek hızda giderlerken az da olsa yavaşlamıştır zaman. Hız ve zamanın yavaşlaması doğru orantılıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zopik Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Bununla alakalı değildir. Mekiklerin hızı göz önüne alındığında 2-3 dakika çok büyük bir fark. Çünkü mekiğin hızı olan v'yi ışık olan c'ye bölüyosun. O çıkan ufacık şeyi de 1'den çıkarıyosun. Üstüne bir de kökünü alıyosun. Saatleri bozuluyodur onların başka bişeyden =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Ya da saniye ne bileyim. Ama izlediğim bir iki belgeselde ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşladığını anlatmak için bunu kullanmışlardı. Haklısın aslında 1-2 dakka falan çok da birkaç saniye olabilir gibi sankim.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
4Ever Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Zamanda yolculuk mumkun Işık hızından hızlı olarak. Bize 100 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız yani biz yıldızın 100 ışık yılı önceki halini görüyoruz bu demektirki yıldızı 100 ışık yılı geriden takip ediyoruz. Dunyanın 1000 yıl öncekini halini görmek icin 1000 ışık yılı ileriye gitmemiz gerekmekdedir. görmek icin dediysem sadece dünyayı bir enerji yani bir ışık süzmesi olarak görürüz. Şunuda söyleyim ışık hızı demek Enerji olmak demektir. [ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 21:07 tarihinde, 4Ever tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Bu zamanda yolculuk değil ki. Aynı yerde zamanda geriye veya ileriye gitmekten bahsediyoruz. Hemen hemen aynı yerde yani. 1000 ıuşık yılı gidip de 1007 yılını görmek ayrı birşey, kaldı ki bişey göremezsin dediğin gibi. İleri yolculuk mümkün ama :D PS: Işık hızına ulaşılana kadar kanıtlanamaz o dediğin. [ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 21:09 tarihinde, nileppezdel tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFax Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sensible Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2007 4ever,ışık hızıyla geriye nasıl gideceksin? Zaman en veya boy gibi dilediğince ileri-geri yapabildiğin bir boyut değil ki [ Mesaj 20 March 2007, Tuesday - 22:54 tarihinde, Sensible tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nocom Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 c hızında giden bir kişi enerjiye dönüşür ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nocom Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 anlatmak istediğim şuydu : said: Zamanda yolculuk yapılması zaten fiziksel olarak mümkün değil. Ruhsal olarak zaten hipnoz ile bunlar yapılıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 zaten hepimiz gelecege gitmiyor muyuz arkadaslar? budur zamanda yolculuk. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 he işte bende onu dedim de yok dediler (: gerçi benim pek anladığım bi konu değil o yüzden iddia da edemiorum (: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 21, 2007 Ruhsal olarak zamanda yolculuk yapılamaz. Reenkarnasyon gibi şeyler için hipnoz kullanılır, eski yaşamlar hatırlansın diye. Dine inanıyor musun bilmiyorum ama dine göre kolpadır, reenkarnasyonyoktur. İnanmıyorsan bilime göre zaten kolpadır, tamamen hipnozcuların para tuzağıdır. Hipnoz yaparken ipuçları yollayıp, insanın düşüncelerini yönlendirerek yaratılır. Belgesel izlemiştim bu konuyla ilgili bikaç tane ve denyelerle kanıtlanmıştı hipnozda kişinin düşüncelerine yön verilebileceği. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
4Ever Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Sensible Benim Meseajın aldındaki mesaj demek istedigimi çok iyi anlatıyor eger bir madde ışık hızına cıkıyorsa o Enerji ve biz sadece bir ışık süzmesi olarak görürüz yani gökteki yıldızdan farkı olması. Nocom benim yazı kopyalanmış sanki :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar