Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarih öğrenmeye nerden başlamalı? Kitap önerisi.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Selamlar,

Valla ne yalan söyliyeyim lisede tarihle aram çok kötüydü. Pek ilgilenmezdim. Ama şimdi adam gibi tarih öğrenmek istiyorum. Lisedeki yarım yamalak öğretilen şeyleri pekiştirmek yerine, daha sağlam bir temel atmak istiyorum.

Bunun için kitap önerisi rica ediyorum. Nerden başlamam gerektiğini tam bilmiyorum ama sanırım cumhuriyet tarihinden başlasam iyi olur diye düşünüyorum. İlla saf tarih kitabı olması da gerekmez, içinde tarihle ilgili bir şeyler kapabileceğim romanlar falan da olur. Maksat tarihimizi adam gibi öğrenmek ve genel kültür seviyemi arttırmak.

Teşekkürler şimdiden
Mesaj tarihi:
3 ciltlik Dünya Tarihi ansiklopedisiyle başlayabilirsin
göz korkutan boyutu var bu meretin fakat oturunca bitiriyosun gayette güzel anlatıyor

da nerden bulursun bilmem mutlaka buna denk yada bundan daha iyi ansiklopediler vardır.

yakın tarih için sadece 3.cildi alman yeter
2. cilt 1300-1800 arası sanırım
1.cilt ise antik caglara kadar gidiyor.
Mesaj tarihi:
Daesu nun da dediği gibi ansiklopedilerden yararlanabilirsin bence direk cumhuriyet tarihinden başlarsan birazcık yanlış olur bence o döneme gelene kadar neler yaşandığını öğrenmen daha doğru olur
Mesaj tarihi:
hangi alanda tarih ama?
yani mesela kurtuluş savaşı tarihi diyosan şu çılgın türkler derim hem eğlenceli de. 2. dünya savaşı dersen ona özel kitaplar var bi sürü hatta hearts of iron oynunu oynasan da kısmen olur : )
Mesaj tarihi:
Ansiklopedi okunmaz ama ya çok sıkılır insan ben çocukken çok seviyordum anabritanica okumayı =)

Türkiye'de özellikle Cumhuriyet tarihi osmanlı tarihi berisi ve ilerisi hatta ve hatta 70ler 80ler için harika çokça kitap var.Bence onları oku hem okurken sıkılmazsın.

Mesela Çanakkale için Gelibolu yu oku.
Mesaj tarihi:
eğer ingilizce seviyen yeterliyse wikipedia'yı tavsiye ederim. gir osmanlı tarihinden. en aşağıda konu başlıkları var. onlardan herhangi birine tıkla. önce makaleyi oku sonra discussion(tartışma) bölümünü. çok faydalı bilgiler edinebilirsin.
wikipedia'nın güzelliği oraya yazılan her olay için kaynak gösterme zorunluluğu. yani bizim lisedek tarih kitaplarındki yalanlar yok pek. okudukça bize anlatılanların ne kadar yalan içerdiğini görüp hayrete düşüyorsun.
ayrıca farklı bakış açıları görmek de insanın ufkunu açıyor. mesela devşirme sistemiye ilgili bir tartışmada bir türk arkadaşımız insanların çocuklarını kendileri isteyerek verdiklerini çünkü o çocuğun ilerde ordu komutanlığından vezirliğe kadar yükselebildiğini söylemişti. aslında olay o şekilde değilmiş. yeniçeri ocağında ancak 20.000 kişide bir kişi vezir veya komutan olabiliyor ve çocuğun zorla dini değiştirildiği için de ailesiyle bağları kopuyor. anasını babasını tanımıyor.

sonuçta balkanlardaki her milletin folklöründe türklerin çocuklarını ellerinden aldıkalrıyla ilgili ağıtlar ve türküler var. sırf yunanistanda bunun yüz tane falan olduğu yazıyordu. hatta finlandiğyada bile(ki oraya hiç saldırmaık) bu tür halk ezgileri olduğu belirtilmişti.

ben her ne kadar devşirme sisteminin mükemmel bir deha sonucu oluştuğunu ve çok da işe yaradığını düşünsem de olaylar bize anlatıldığından çok farklı görülebiliyor yani.
Mesaj tarihi:
Yardımcı olan herkese teşekkürler. Zaten nereden başlayacağımı bilmiyorum, bilsem kısıtlardım. Ama önemli olan başlamak, o yüzden bahsi geçen romanlardan biriyle başlayacağım sanırım.
Mesaj tarihi:
Bence madem yeni başlıyorsun kendini geliştireceğin bölümü seçmek için önce bir genele bakmalısın bununda yolu genel tarih kitaplarından geçer misal
Siyasal Tarih-Oral Sander(böyleydi sanırım)
Ben bunu okudum gayet de güzeldi tarihi baştan sona özet şeklinde geçiyor
Alamut Kalesi gibi kitaplar bence ne başlangıç için iyi ne de tarih için ileride o tarihlere bir ilgin olursa o zaman okumalısın onları
Mesaj tarihi:
tarihe merak saldıysan ilk incelenecek dönem olarak cumhuriyet dönemini önermem.esasen hevesini ve merakını en arttıracak bölümden başlamalısın ki,bu kanımca 2.dünya savaşı-ww2 tarihi olur.bütün dünya ülkelerinin katıldığı,içinde trajedi,yükselma-çöküş,entrika,yengi ve yenilgi konularının harmanlandığı,kahramanlarının bol miktarda ruh hastasından oluşan,sürekliyici bir roman gibidir.herhangi bir ww2 kitabı bulursan,eminim ki savaşın öncesindeki ve sonrasındaki konulara da merak salacaksın..
Mesaj tarihi:
"pls" diyen dillerinizi yerim... İşte 80 sonrası böyle olduk, pls, bay baay, hello, a/s/l falan...

Yapı Kredi Yayınları'nın 2. Dünya Savaşı ansiklopedisi var o güzeldir, Istanbul'a dönebilirsem bir kaç kitap daha önerebilirim.
  • Yeni Oluştur...