Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir Yıldırımı Kontrol Altına Almak.

4Ever

Öne çıkan mesajlar

bunu kontrol altına almak için devasa ve çok hızlı bi şekilde kinetik enerjisini koruyabilen yapılar gerekiyor. bi ara fizik öğretmenimle tartışmıştım. hatta enerjisini kullanabildiğimiz takdirde dünyanın enerji sıkıntısının komple biteceğini söylemişti bana. milyonlarca voltluk bir potansiyel farkından bahsediyoruz burada.
Sosyal ağlarda paylaş

ben fikrimi vermekten vazgeçtim, sora yarın öbürgün harbi yapılır sora ısırırım parmaklarımı. gidin kendi fikrinizi bulun :p ben gider kendi fikrimi şeyederim kendim.

ayrıca post kasar gibi oldu, silinirse sevinirim üstteki mesajlarım :)

[ Mesaj 25 February 2007, Sunday - 17:27 tarihinde, Sly-One tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

allah yıldırımları kontrol etmemizi isteseydi bize pratoner verirdi. oysa bak yok herhangi bi yerinde paratoner. o yüzden hiç uuraşıp günaha girme...
o deilde sadece yıldırım ve hayal gücümü?
neye göre bu seçimler. daha yararlanamadığımız kontrol edemediğimiz bi sürü güç olduğu kanısındayım bide.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
bir yerde okudum kontrol altına alınamayan 2 gücten bir tanesi Yıldırım diğeride Hayel gücüymüş.

nerde yazıyor bu çok merak ettim.
"hayal"in bir "güç" türü olarak tanımlabileceğini sanmıyorum.
zaten "güç türleri" diye bir ayrım olduğundan bile şüpheliyim.

benim bildiğim, güç = power'dır. power'ın tanımı da "power is the rate at which work is performed or energy is transferred." olarak geçer.
ayrıca wikipedia'ya baktım da,
said:
Power has many meanings, most of which imply (a capacity for) control or force, (though in physics the terms "power" and "force" have different meanings).
-Power (physics) is the amount of work done or energy transferred per unit of time.
-Motive power is power which moves something, such as output of a motor.
-Electric power generation is the process of converting any form of energy to electrical energy as in: power station, nuclear power, solar power, wind power, wave power, tidal power, geothermal power, hydropower
-In optics, the optical power of a lens is the inverse of its focal length.
-The power of radio stations is usually the effective radiated power which is an effort to account for the fact that some stations broadcast in all directions, while some other stations use directional antennas.

diyor.

Yani burda asıl soru "yıldırım gücü kontrol altına alınır mı"dan ziyade "güç nedir" olmalıdır.

"hayal gücü" bir güç değildir.
hayal, beynimizde ürettiğimiz kurgulardır.
hayal gücü ise, halk dilinde bir insanın ne kadar hayalci olduğunu tanımlamak için kullanılır.
ama fiziksel olarak bir iş veya bir zamandan bahsedemeyiz.

bu yüzden "kontrol altına alınamayan iki güç biri yıldırım biri hayal gücüdür" dersek çok saçma olacaktır.

fizik dersi almıyalı epey bir yıl oldu, zaten üniversitede de fizik dersi vermiyorlar.
bu yüzden kafam epey karışmış vaziyette.

yine de konuyu biraz daha açıp şunu anlatabilirim.

rüzgarları kontrol etmiyoruz, ancak onlardan faydalanarak elektrik enerjisi üretebiliyoruz.
yine de doğadaki herşeyi kullanıp elektrik enerjisi üretmek mümkün değil.
mesela güneş enerjisini su ısıtmak için kullanıyoruz, ancak elektrik için pek tercih edilmiyor.
yıldırımdan elektrik üretilmemesinin de nedeni bu.
birincisi çok maliyetli bir sistem. günlük hayatta en kolay nasıl yıldırımdan yararlanabileceğimizi bulcaz, bir de günlük olarak kullandığımız sistemlerden vazgeçeceğiz. elimizde zaten kullanabileceklerimiz varken başka şeylere geçmek istemiyoruz.
bir de en önemlisi, yıldırımın ne zaman nereye düşeceği belli değil.
yıldırımdan enerji üretme sistemi geliştirsek bile, işe yaramıyacaktır.
bu yüzden işe yararlığı çok çok düşük olan birşey için neden bu kadar vakit ve para harcayalım ki?
bunun yerine gidiyor insanlar, akan sulara baraj kurup elektrik üretiyorlar.
böylesi daha kolay geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

guc yapabilme yetisidir ,capability'i boyle cevirebildim, lise fizik wikipedia harmanini asan tanimlari vardir. bir muhendis olarak kendini iyi yetistirip bu kavrami farkli boyutlarda da eline alabildigi icin sly-one'i tebrik ve takdir ediyorum.

ayrica kontrolsuz guc, guc degildir.
roberto carlos.
Sosyal ağlarda paylaş

evet biz bunu derste tartışmıştık. saygıdeğer hocamız bize bunun mümkün olduğunu ve teorik olarak nasıl yapılması gerektiğini anlatmıştı. hatta almanların bu konu uzerinde çalıştığınıda söylemişti yanlış hatırlamıyorsam...

teorik olarak şöyle düşün

yaklaşık bir futbol sahası kadarlık bir alana sahip kondansatörün ve bunu şarj-deşarj edecek bir sistemin olması lazım .

umarım kafanda bişiler canlanmıştır.

ilk bakışta mantıklı gibi görünsede somut olarak yapılmış bişi yok şimdilik.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
Chemical said:
aslında dev bi bobin yapsan, yıldırım düşürsen, sonra manyetik gücü ile tonlarca ağırlıktaki birşeyleri yerinden oynatsan aniden mesela yukarı kaldırsan, sonra bu ağırlığın yer değişimini kullanarak bişiler yapsan, şahane fantezi oldu ha.

benim ilk sayfada editlediğim de temel olarak böyle birşeydi. aferim kemik.
Sosyal ağlarda paylaş

bu şee benzemiş, ışıkmı dah ahızlıdır düşüncemi,

Dr. Emit Brown'un bu konuda oldukca başarılı deneyleri hatta pratiğe döktüğü uygulamaları var, bi araştır derim.

@ardeth, bi sette günümüzde cıkmamış olması cok mümkün değil bence özellikle bilgi paylaşımın cok daha raht olması nufus artışı, o zamanlar cok zor elde edilen eğitim seviyelerinin günümüzde normal karşılanması gibi etkenler varken. bence sorun anlayışda tutkuda, sanırım işi biraz fazla keşfedip hayal gücüne gem vurduk, yeni bişeylerin varlığına inanıp sıfırdan (veya yerleşşmiş kabullerden uzak) bişeyler keşfetmeye calışan insan sayısı az gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...