batuhan Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2008 Aynen aragon ne olmuş en fazla 10k ordu basıyolar okadarda nüfusları var barselona olsun valensiya olsun.Güney italya sicilyayı alınca ztn bayağı sağlam oluyodu ama bu oyunda şansı 0. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2008 Yahu, ben denedim Aragon ile oynamayı; IN öncesinde 50%-50% en azından Castille'i zayıf bir anında vurup kolonizasyona da gidip parayı kırabiliyordunuz. Sonrası malum zaten mercenary FTW hehe :P Şimdi imkansız olmuş. Olan olaylar hep şu şekilde: Fransa ile İngiltere savaşında ilk 10 yılda ingiltere 1-2 yer bırakıp pes ediyor. Fransa ile Castille en fazla 15 yıl geçmeden ally oluyorlar. Fransa'ya istediğiniz kada yamanın ally olmuyor. İngiltere ve Portekiz ortadan kalkınca size giriyorlar. Birini tutsanız ikisi imkansız. Para yetmiyor, manpower hak getire zaten... Daha kolonizasyona başlamadan yattara oluyorsunuz ilk 25 yılda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
batuhan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2008 Valla ingiltere ile fransa ile bayağı uğraştım.Çok saldırdılar iyi savundum gerçi çoğu zmn aragornla ally olduğumdan kendi toprağımı vermek yerine aragorn u dağıttım.Baktım en son olarak fransada war ex. fırlamış sürekli isyan çıkıyo yolladım spyları bideben daldım.Kestim bu sefer nefesini adam akıllı oldu. Birde bişey öğrendim eu2 de -3 stab. olsa bile durumu düzeltebiliyodunuz ingiltereyle irlandayı alayım derken vassallar annexi kabul etmedi.Bende daldım nolcak diyip.sonuçta -3 stab heryerde isyan çıktı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sercanacres Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Merhabalar, NA ve IN yükleyip baştan başladım Osmanlı ile. Yıl 1450ler. Teknoloji konusunda dengeli gitmeye çalışıyorum, bir miktar land ağırlıklı olmak üzere. NI olarak Bureaucracy aldım. İyi etmiş miyim? Vaziyet şöyle: Serbia, Wallachia, Moldavia Batı sınırımda vassallarım, Dulkadir doğuda. Bizans'ı bitirdim ve güney Yunanistan'ı aldım, ayrıca Kaffa da bende. Anadolu'da ise Candar'ı diplo-annex ettim, keşke etmeseydim decentralization event'i oldugunu bilmiyordum. Thrace ve Alexandria'da 5'er merchant'ım var, Trade tech ise diger kategorilerle hemen hemen başa baş. Ticarete ne kadar önem vermeliyim? Bir kara gücü ve vergiye dayanan bir devlet olan Osmanlı'nın ticaret konusunda sınırlarını çok fazla zorlamamam gerekir herhalde. Timur doğal olarak dağıttı kendini. Ortadogu'da bugünkü devlet sistemi gibi bir yapılanma hakim, Persia, Iraq, Syria mevcut. Hatta Suriye müttefikim. Tercihen Bakanlara degil de Ortadogu'ya ilerlemeyi düşünüyorum. Ayrıca Altınordu ve Akkoyunlular ile de müttefikiz. Oyunun ilerleyen aşamalarında Osmanlı'nın coğrafi keşiflerin kaymağını yiyen devletler, ve Orta Avrupa'nın manpower zengini dev ülkeleri ile başedebilmesi için ne gibi genel hatları olan bir strateji izlemesi gerekir. Westernize elbette zamanı geldiğinde başvuracağım bir reform. Sizin kendi Osmanlı deneyimlerinizde ne gibi gözlemleriniz oldu? Teşekkürler... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MacLeod Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 ticaret önemli baya. national idealardan trade effiency ile compete chance i almanı tavsiye ederim. oyunun başlarında pek etkisi görülmesede yıllar ilerledikçe kolonizasyondan sonra çok büyük kazanç getiriyor ticaret. ben oynarken 1700lerde production+tax gelirinin toplamı kadar trade gelirim oluyodu hemen hemen. buda teklonojide hele birde westernize olmuşsan çok rahat etmeni sağlıyor. hele +tech veren advisor bulamazsan compete chance veren advisorlar çok faydalı oluyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sercanacres Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Teşekkürler, vaziyet böyle bu arada... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sercanacres Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 21, 2008 Benim teknoloji böyle, Castille 9,7,7,7,7 yapmış ikinci NI almış bile. aylık geliri 47, benim 37... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
massosoit Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 In Nomine oynuyorum.Memlükle basladim,adamlar Tribal Despotism le başlıyor.government i 8 yapiyorum,Despotic Monarchy e geçmek için.ama menude açılmıyor Despotic Monarchy.sadece diger tribal sistemler var.Tribaldan kurtulamıyomuyuz,bu şekilde %50 tech. handikabı oluyor ülkenin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Tribaldan eğer westernize etmezsen kurtulamıyorsun diye biliyorum. Batılaşman lazım, onun için de bir latin devleti ile komşu olman lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
massosoit Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Eğer dediğin gibi ise,birebir gidip sınır olmak baya zaman alır,topraklarimla butunluğu olmicak şekilde gidim bi latin tech e sahip ulkeye sınır bi province alsam o şekilde de olurmu. Birde sınır olan province in core olması gibi bi zorunluluk yok dimi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
massosoit Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 bu konuya hakim,bi arkadaş yokmu... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Maalesef tribal devletler öyle, bildiğim kadarıyla başka bir çözüm yok ona. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moonfall Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 arkadaşlar in nomine yükledim oynuyorum castille ile. tam nasıl oldugunu anlamadım ama bi anda kimseye savaş acamamaya ya da bazı diplomatik kararlar verememeye başladım. you are a subject country diyor. ayrıca the ruler of castille is papal controller yazıyor. ama ne savaş kaybettim ne vassal olma durumum oldu hatta en güclü devletim şu anda. nedir bu olay ve nasıl kurtulurum? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 hatırladığım kadarıyla royal marriage yaparsan ve ülkenin lideri varis bırakmadan ölürse, geçici olarak union kurulabiliyor marriage yaptığın ülkeyle ve küçük partner oluyorsun. o ülkenin kralı yönetiyor seni, dolayısıyla dış diplomatik ilşkilerin sınırlanıyor hayli. kendi hükümdarın yönetecek yaşa gelene kadar birkaç yıl öyle geçer. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moonfall Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 20, 2009 evet farkettim sonradan fransanın kralı benimde kralım olmuş ama cumhuriyet yapıp secim yaptırınca kalkıyo olay. genede saol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2009 dun basladim ve hastasi oldum tam aradigim oyundu, ev arkadasim da zaten 1 in mi 2 nin mi ne hastasiymis sabahlara kadar oynamaya basladik zaman da yok sicislardayiz direk. simdi ben 2-3 ulkeyle bikac oyun yaptim ogrenene kadar, sonra fransayla basladim adam gibi, su an 1510'lardayim baya da guzel gidiyo, sorularimla geliyorum hemen: 1- Bir Center of Trade'in topraklarinda olmasinin getirileri nelerdir? 2- Kolonilerimden max. sekilde nasil yararlanabilirim? Karayiplerde province'im haline gelmis (hatta core olan) yerler var. Bunlarin bana ekstra faydasi nedir (tax vs falan mi?) Su an icin sadece seker, kahve falan para ediyor gibi, onun disinda iste fur, slavery gibi kaynaklari olan yerler de var su an para etmeyen, oralari tutmanin faydasi nedir ileride (ornegin 18. yuzyil falan) slavery onemli hale gelince buradaki fiyatlar ucacak mi? Bir de, cok para gidiyor kolonileri adam etmek icin, aldigimdan cok veriyorum gibi yani kolonilere gonderdigim adamlara. Askerlerle hart diye girip kolonize etmek mumkun mu, mumkunse nasil? Tum nativeleri oldurunce tek koloni etme hamlesiyle alabiliyor muyuz orayi? Alabiliyorsak, diger yontemin de ekstra bi getirisinin olmasi lazim, nedir? 3- Missionary'leri daha kullanamadim, bunun sebebi etrafimin komple hristiyanlarla cevrili olmasi mi? 4- Province'lerin bina yaratma kisminda en asagida olan rafinery cart curt icin para biriktirmek mantikli mi daha yillik 250-300 gold gibi bi gelirim varken? Nerdeyse her sehrimde workshop var, courthouse cok gerekli bisey degil gibi geldi her province icin, temple genel mi yoksa local mi etki ediyor anlayamadim. Bir de, province'im haline gelmis bi kolonide seker uretiliyo mesela durumlar da cok guzel, oraya rafineri yapmak mantikli mi (double gain muhabbeti) 5- Askerlerin upkeepini savas yokken 100% morale seviyesinde tutuyorum 200% yerine, bunun bi zarari var midir? Buyuk bi orduyu bi province de tutmak yerine dagitmak mi lazim? Ordu sayisi arttikca (adam degil de ordu yani, 1st army 2nd army gibi) giderim de artiyor mu? Yani yaymak mi lazim birlestirmek mi lazim tam ortasi mi? 6- Vassal'lardan ne kadar gelir elde ediyoruz? Anladigim kadariyla core province olmayan bi yeri vassal tutmak mantikli. Peki civarimizdaki yerleri nasil core province haline getirebiliyoruz (25 yil yukunu cekmeden, influence imizla gibi). Bir de, Brugundy midir nedir Fransa'nin yanindaki buyuk ulke, tum topraklarini isgal etmeme ragmen annex edemedim ben de guzel sehirleri alip vassal haline getirdim, neden annexleyemiyorum? Gemilerini falan da batirdim 0 kaldi adam yani, ona ragmen =/ Cevaplarinizi bekliyor ve oyuna geri kaciyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Şubat 19, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2009 1- cot senin toprağında olmasının en büyük geliri trade tariff, yılda 60 ducat alıyorsun merchant ile tam doluysa. aynı zamanda merchant koymanın en ucuz olacağı mekan. nüfus artışı gibi indirekt etkileri de var. 2- slave province'ler hep fakir kalıyor gördüğüm, high getirili yazan yerlerden teknolojin ilerledikçe süper production geliri elde edersin. tax genelde düşük kalır denizaşırı penalty ve nüfusları düşük kalacağı için. aynı zamanda cot'ların değerini arttırırlar, cot kurabilirsin kendine özel yeni dünya'da vs. 3- ondandır, reformation gelince kullanacaksın bol bol ülkene bağlı olarak. :P 4- bütün binalar (enflasyon düşüren hariç) kendi kuruldukları yere fayda sağlarlar ve evet hepsi gerekli. paran oldukça önem sırasına göre kurmaya bak. rafineri vs'yi anakaran olan yerlere kurmaya bak, mekan işgal edilince filan yıkılma şansı var ve zaten kalabalık olan şehirlerin nüfus artış bonusundan daha iyi faydalanır. 5- hayır zararı yok ama sınırında tutma, düşman üstüne yürür aklını alır moralleri yerine gelene kadar savaş çıkınca. askerin durduğu yerin önemi yok, sabit bir para veriyorsun. verdiğin parayı domestic policy'ler filan etkileyebilir. 6- vassal'ın tax gelirinin %50'si diye hatırlıyorum. genelde ciddi bir para gelmez abidik gubidik ülkelerden. core prov yapmanın tek yolu spy ile claim core olayını yapmak, eski oyunlarda hem bu hem de 25 yıl olayı yoktu, core yapamıyordun heh. annex yapabilmen için nir ülkenin tek province haline kadar düşmesi lazım. o nedenle büyük ülkeleri annex için defalrca savaşmak gerekiyor onyıllarca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asriel Mesaj tarihi: Şubat 19, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 19, 2009 İşte benim gibi oyunu yeni keşfetmiş bir arkadaş daha :)Penthesilea arkadaşım istersen multiplayer oynayabilriiz bu oyunu ne dersin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 valla olur da soyle bi sorun var, aramizda 7 saat zaman farki var ve ben aksam 9-10 gibi baslayip sabah 4-5 e kadar oynuyorum genelde :) zaten bi iyice cozmem lazim hala eksik olan yerler var. sam cok saol cevaplar icin, bende expansionlar yoktu, in nomine falan hepsini kurdum simdi ve baya dengelendi oyun, ama su ekonomi isine yetemedim ondan sorularla geliyorum. 1399'da basladim su an 1510lardayim, expansion yukleyince hata falan verdi expansionsiz oyunun save i, avrupada terra incognitalar falan cikti ben de yeniden basladim. cok guzel olmus ilk olarak in nomine. Su an Aragon sadece Barcelona'da kaldi ve vassalim. 100 yil savaslari sirasinda (oydu galiba yani) durumdan faydalanip arada goturdum adamlari. Questleri takip ederek kuzeybati afrikayi da parselledim. Sonra 100 yil savaslari sonundaki isyanda her tarafta revoltlar cikti kendi ulkem bile falafos oldu ondan vassallar yarattim afrika'da, sonradan demand annex ile aldim bunlari tekrar. Guney Amerika'nin kuzeydogu kiyisi komple benim koloni. Baya iyi de bi donanmam var 100% efficientim neredeyse hem afrika hem amerika'ya yetebiliyorum. En son portekizle kanka takilirken serefsizlikleri yuzunden bi savasa girdim, karayiplerdeki o ufak adalarini, malta'yi ve ana ulkesinden 3 parcayi aldim, rankleri 1 iken 50 lere falan dustu buyuk tehdit olmustu cunku. Iskandinavya kuruldu, onlar ve ufak bi ulke ile ally'im. Centralization, quality ve naval gittim genelde. Her sey iyiydi ama bayadir soyle bi sorunum var, giderim cok fazla. Army'lerime giden parayi 0 ladim su anda pek kullanmiyorum, navy fullde. Ama 30% enflasyon var ve hala dengeleyemedim boyle giderse baticam, ekonomiyi nasil duzlestiririz yahu? Workshop yeni available oldu param yettigince her yere yapiyorum, ama allaskina bi fikir verin napicam bu ekonomiyi ben? Bi de Ispanya'yi kurma secenegi ne zaman cikacak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 loan almadim hic bu arada da dedigim gibi iste treasury yuksek tutmak zorunda kaliyorum =/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Enflasyon oyundaki en büyük rakip zaten, herşeyin üstünde = infra da bi bina olmalı onun için, governor olsa gerek. Enflasyon düşürüyordu belli bi oranda, ayrıca national idealar arasında da birşeyler olabilir, bi bakarsan görürsün. Gelirleri falan kıs, balance 0.0 da dursun nşa da, savaş olmadığı sürece. Kontrolsüz büyürsen enflasyondan patlarsın, oyununa yazık olur, dikkat et. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 abi ben ver kurtul politikasi izlemek istiyorum zaten kuzey afrikayi falan vassallastirirsam bana ekonomik getirisi olur mu? birakicam altin cikan yer haric bi de akdeniz yakasi haric 4-5 province var alsinlar soksunlar nereye istiyolarsa kodumun barber leri deli ettiler zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 abi kendimi kemal dervis gibi hissediyorum lan, nasi bu hale gelmis olm bu ulke napicam ben adadas Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 kuzey afrikadan cacık olmamalı, adam gibi trade goods yoktur, din farklıdır, kültür farklıdır, core değildir, ottur şudur budur. stratejik pozisyonlar kalsa elinde yeter imho. ama afrikanın diğer kıyıları baya önemli, portekiz çömmediyse-bende amerikaya dalıyodu direk mesela-oralara da çömebilirsin, kuzey afrikadan falan daha kârlı olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 fez diye vassal yarattim 5 province verdim, diger yerler de core oldu, hatta birinden gold cikiyo. gemi - uzak ulke olayini da dengeledim gibi. bakalim duzelicek umarim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar