Buzx Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 http://haber.mynet.com/detail_news/?mainPage=1&which=headline&ref=haberHome&id=O1144104413410&date=04Nisan2006 Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün, ''Rakamlar, daha önceki krizlerden daha kötü. Çok büyük bir kriz geliyor ve bunun altından çok zor kalkarız'' dedi. Aygün, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü tarafından düzenlenen ''Maliye Kongresi''ne katıldı. Sinan Aygün, burada yaptığı konuşmada, IMF'nin İngiltere, Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelere gitmeyip, Etiyopya, Irak, Kenya, Ruanda, Tanzanya, Uganda, Zambia ve Türkiye gibi ''ya sömürü ülkelerine ya da sömürülmeye uygun ülkelere giderek programlar uyguladığını'' savundu. 5 yıldır ''toplam enflasyonun yüzde 65 seviyesinde bulunmasına karşın dolar fiyatının 5 yılda hemen hemen hiç değişmediğini'' kaydeden Aygün, doların şu anda 2,144 YTL civarında seyretmesi gerektiğini iddia etti. İşsizlik oranları, cari açık, büyüme rakamları, sanayi üretimi, iç ve dış borçlar gibi rakamlara bakıldığında tablonun hiç de iç açıcı olmadığını ifade eden Aygün, ''Rakamlar, daha önceki krizlerden daha kötü. Çok büyük bir kriz geliyor ve bunun altından çok zor kalkarız'' dedi. Önceki gün açıklanan milli gelir rakamlarının da gerçekçi olmadığını savunan Aygün, şunları kaydetti: ''Dolar olması gereken seviyesinde hesaplandığında milli gelirin açıklandığı gibi 5 bin 8 değil, 3 bin dolarlar seviyesinde olduğu görülecektir ki burada büyük çarpıklık da vardır. Nüfusun yüzde 20'si gelirin yüzde 80'ini, yüzde 80'i ise yüzde 20'sini yiyor. Bu çarpıklıklar, IMF'nin bize dayattığı programların sonucudur. IMF'yi kovup bağımsız ekonomi politika yürütmeliyiz.'' Haberi çoğu büyük haber portalı koymamış,ilginç. [ Mesaj 04 Nisan 2006, Salı - 10:07 tarihinde, Buzx tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Sinan Aygün Allah bir dese inanmam. Ama krizin kapıda olduğu maalesef doğru... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 spekülasyon da olabilir herkesi kesin kriz olacak diye inandırırsan zaten kesin kriz olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Haber objektiflikten uzak ve bahsi geçen kişinin kendi görüş doğrultusunu yansıtan düzeyde (IMFye karşı tutum olarak) olduğu için konmamıştır muhtemelen büyük portallara. Kriz gelir mi gelmez mi bilemem ama böyle bir haber yapılacak ve haber verilecekse bile daha kesin bilgilerle yorumlardan uzak şekilde verilmeliydi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
twistedemo Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 bence kriz olası bir sürü sektör çökmek üzere ayrıca babacan'ın şunun bunun verdiği rakamlar hep makro hep makro diyelim dedikleri kadar olumlu neden alım gücümüz enflasyonun çoook azalmasına karşı artmıyor hmpt =/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 ekonomik veriler hep artı yönde fakat herkese homojen yansımıyor, halkın alım gücünün bu rakamlarla orantılı olarak artmamasının nedeni bu. daha çok büyük oynayanlar, kurumsal şirketler kazanıyor yani. enflasyonun düşmesi fiyatların artış hızını düşürüyor, malın maliyetini değil, negatif değerlerde seyrederse fiyat inecektir. ayrıca burda daha çok kar etme amacıyla hammade fiyatı inse bile fiyatı düşürmeden satışa sunmayı seçenlerde etkili tabiki rekabet olmayan sektörlerde kriz olması çok zor hazinede çoğu negatif etkiyi tolere etmeye yetecek kadar para var. dikkat ederseniz merkez bankası başkanı belli dğeil, diyarbakır olayları, avrupa birliğinden biraz arayı açmamız, cumhurbaşkanı vetoları, akp şeriatçı mı iddiaları piyası en ufak bir şekilde etkilemiyor, güven ortamından dolayı cari açık için; Ali Babacan'ın şu sözleri var; ithalatı arttıran şey, türk şirketlerinin dışarıdan üretim makinaları getirtmesi, bundan da korkacak bişey olmadığını söylüyor, sonuçta bu makinalarla üretim yapılcak, kimbilir yıllar sonra ihracatın ithaltın önüne geçmesini sağlayacak bu makinalar, yani cari açığı etkileyen en büyük faktör bu şu an türkiye de son olarak 30yıl aradan sonra maliyenin denk bütçe verdiğini de hatırlatmakta yarar var. bir de kişi başına düşen milli gelir 3bin dolardan 5 bin dolara yükseldi, son 2.5 yılda. peki bunlar bizi dünyanın en uber ekonomisine sahip devlet mi yapıyor tabi ki hayır ama geriye değil ileriye gittiğimizi gösteriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 bikaç şey daha ilave edeyim dolar, dalgalı kur şeklinde, bu da değerini tam olarak yansıtmasını sağlıyor, tamamen arz-talep dengesine göre tabi ihracat yapan adam için doların yüksek olmasından daha güzel bişey olamaz, ben de ihracat yapsam ben de dolar düşük derdim, yükseltin şunu çabuk derdim. o açıdan sinan aygünü yadırgamıyorum, çok düşmesi de iyi değil tabi ama çok kazanamıyorum diye yükseltin şu doları demek yanlış. işsizlik nüfüsü sürekli artan ve çoğunluğu çalışma yaşında olan bir ülke için düşürülmesi en zor istatistik çok paramız olursa sosyal güvenlik sigortaları şeklinde işi olmayana para vermekten başka bir çözümü yok gibi geliyor tabi işsizliği düşürecek iş sahaları açtıktan sonra buna başvurulmalı ama çalışmayı sevmeyen bir ülkenin insanlarının bu sistemin suyunu çıkarmaları çok kolay işsizlik en büyük sorun bu açıdan (aryıca hırsızlık, gasp gibi olayları da tetikliyor maalesef) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 borçla sermaye kurulmaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MaUWw Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 said: spekülasyon da olabilir herkesi kesin kriz olacak diye inandırırsan zaten kesin kriz olur. +1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karareis Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 yalnız ekonomi iyi falan filanda cari acık ic ve dıs borc acayip artmıs durumda kriz olurmu olmazmı bilmem ama cok fena borcumuz var. borcla ulke kurtarılamıyacagını bir türlü anlamadık zaten ekonomin duzelir gibi gorunmesinin sebebide bu borclardan gelen paralar ama cok fena patlıyabiliriz bu borcu ödiyecek ekonomimiz yok.bakalım ne kadar dayanıcak böyle yazının haklı oldugu yerler var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
FIRAT Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 4, 2006 önce şu borçlarımızı ödemeliyiz.ne yapıp ne etmeli bir şekilde kapatmalıyız şu borçları.işte o zaman ekonomimizin yükselişi hızlanacak.şimdi de yükseliyor ama gıdım gıdım.borçlarımız olmazsa daha sür'atli yükselir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Nisan 6, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2006 ekonominin iyi olduunu idaa eden arkadaslarıma selamlar getirmişşeeem bende maliye bakanı olsam,inanın ekoonomimiz süper olur ne kadar dış borç alınırsa ekonomide o kadar güçlü oluorsa,bende alırım milyonalrda dolar dış borç,bi kaç yıl sonra o borçları odeme zamanı gelince ne yaparım,bilmiyorum,o adarınıda siz halledin,siz diyodunuz ekonomi iyi diye ekonomimiz dışa bağımlı,o borçlar geri istendiğinde çatır çattıırda zorlanacaz,öpücükle odenmiyor artık dış borclarımız yüzünden bağımısız politikada yapılamıyor ayrıca ak partinin başa gecerken kökünü kazıyacağını sölediği yolsuzluk sizce yok oldumu? bırakın yokolmasını MALİYE bakanımızızn ailesi zengin oldu,heryerde bir atama manyaklığı baş gösterdi,birileri zengindi,dahda zengin olamya devam ediyor özelleştirme olayına kafam basmaz,ben anlamam doğrumju yanlışmı,bu konuda kafa patlatan cok adam var,ama haydarpaşa garıda yıkılıp yerine gökdelenler yapıalcaksa,e kusra bakmayın öperim oyle özelleştirmeyi,2 tane arap şeyhi zengin olsun diye yeni yasalar cıakcaksa,arap doktorlar zengin olsun cdiye yabancı doktor alımı başlaytacaksa,yeerim oyle yasayı benim en üzüldüğüm sayın möaliye bakanımız: bakan olmadan once hakkinda 9 ayri suctan sorusturulma acilmis 5 yil hapsi isteniyordu,sonra birden çat çuut gitti,şeffaflık fln hani? oğulları yem işine giricek,tabi once dısardan belli tonda yem alıacan,caat verg, düşüyooor,oğlu aldıktan sonrada başkları yararalnamasın diye çaaat vergi artıyor. dahada var naylon faturaya duruğ duruken af getiriyor bu bakan,ama yargıtray reddediyıo,e nolcak eder dersiniz,ama unakıtan cok üzülüyor buna.NEDEN=? cünkü kendisi yargılancak eğer naylon faturalar affedilmesse,yazık garibanmıma :( ya neyse içimi döktüm,neyse,arastıran görür zaten neyin ne oldunu kendimizi kasmaya gerek yok siz taklşın böyle,bi soranki seçimdede oylar akpye ondan sora kriz zamnında devlet yaralarinizi saracak... kolay gelsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Nisan 6, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 6, 2006 isim geregi yurtdisindaki bankacilarla surekli kontaktayim. Iki gun once UBS(dunyanin en buyuk yatirim bankalarindan biridir) yaptigim konusmayi ozetliyecegim. Ben onlara Turkiyede 2 sene icinde kriz bekledigimi soyledim onlarda benle ayni fikirdeler. Olayin ozunu aciklamak gerekirse Dolarinizi amerikada faize birakirsaniz alabileceginiz maksimum oran yuzde %4 tur. Simdi Eger paranizi dolardan Turk parasina cevirip bu parayi turkiye faizine birakirsaniz yillik %17 faiz alirsiniz. Ancak dolarda Turk parasina gore yillik %10 kaybettigi icin birlesik faizle dolariniza %30 kar alirsiniz. Tekrar soyluyorum Turkiye cumhuriyeti dolara %30 faiz vermektedir, ABD yuzde 4. Simdi bu ilk asama ikinci asama borsa. Borsanin yuz de %60 i yabancilarin elinde e bu ne demek bu yuzde otuzun ustune birde borsadan para kazaniyorlar demek. Yani kisacasi Turkiye dolara yuzde %50 lere yakin faiz vermektedir. Tekrar soyluyorum dolara. Peki bizim bu kadar paramiz yoktu nasil karsiliyoruz derseniz oda sattigimiz Tupraslarin paralari diyecegim. Soyle uluslarasi piyasalarda herhangi bir dalgalanma ABD ekonomisinin one cikmasi veya herhangi bir ulkenin Turkiyeden daha cok parlamasi durumunda yabancilar SICAK paralarini cekicek cektigi zaman ulke direk tekrar krize. Yabancilar paralarini cekicek mi? Iste esas soru bu. Tabiki bir gun gelip cekicekler bu allahin emri ama ne zaman. Bunu bilen yine buyuk paralar kazanicak. Turkiyenin kurtulma sansi var mi? Cok dusuk bir sans yabancilarin yatirim yapmasini saglayip sicak parayi kademeli azaltirsak kurtulabiliriz ama bu cok zor. Zaten Turkiyede yabancilarin yaptigi yatirim krizde olsa karli olduklari yatirimlar. Telekom icin kriz olsa nolur olmasa nolur? Yine karli. Acikcasi gidisatimiz iyi degil gardinizi alin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar