Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hunlar zamanında türk-çin ili$kileri


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Hakkında geni$ bilgi alabileceğim bir site-kaynak vs bulamadım
kaynak göstrebilecek yada geniş bilgi verebilirseniz sağlığınıza duacı olabilirim.


Teşekürler..
Mesaj tarihi:
Abi kısaca anlatmak gerekirse

Devlet kur , Orta Asya'ya hükmet , Çin'e egemen ol , Çin'li prensesle evlen , Çin'li prenses iç savaş çıkarsın, devlet parçalansın.

Orta Asya'daki tüm Türk devleti uygurlar dışında sanırım hepsi bu şekilde yok oldu :) Hiçbiri bir öncekinden ders almadı.

İyi ki Batı'da Çin'liler yoktu da kurtulduk :)
Mesaj tarihi:
bazı çevreler çinin bu ucuz ama kalitesiz mal ihracatını yanlızca türkiyenin durdurabileceğini(rota mıydı neydi)söylüyorlardı bir zamanlar..

darkrider'a katılıyorum.Tarihe bi bakarsak Orta Asya Türk devletlerinin çoğu böyle yıkıldı.
Mesaj tarihi:
Ya türk-çin ilişkileri her devlet döneminde ilk yıllar savaş,sonraki yıllar sevişme olarak geçmiştir.

Mesela Göç Destanı vardır.

Türkler yıllarca Çinli'ler ile savaşmışlardır ve en son barış imzalamak zorunda kalmıştır Çinli'ler.Prensesi casus olarak Türklerin arasına sokmuş ve gücün nereden geldiğini öğrenmelerini istemiştir Çinli hükümdarlar.Prenses az araştırmadan sonra Türklerin gücünün bir taştan geldiğini öğrenmiştir.Güzelliği ve zekasını kullanarak Türk hükümdarını baştan çıkartmış ve bu taşın değersiz bir kaya olduğunu kafasına sokmuştur.En sonunda hükümdarın bu taşa ilgisi kalmamıştır.Prenses adamlarına emretmiş ve taşı parçalarayarak Çin'e götürtmüştür.Hükümdar da buna izin verdiği için hiçbir Türk buna karşı olamamıştır.Taşın son parçası da gönderildiğinde Türk topraklarındaki tüm hayvanlar ,kuşundan atına kadar hepsi " GÖÇ " diye sürekli bağırmaya başlamış ve Türkler güçlerini kaybetmiştir.Bunun üzerine Göç etmek zorunda kalmışlardır.Ne kadar ilerledilerse de hayvanlar hep Göç demeye başlamış ve şimdi ismini hatırlamıyorum ama sanırım Horosan'a gidene kadar sürekli GÖÇ demişler ve buraya geldiklerinde susmuş hayvanlar.İşte o zaman ki Türkler burayi yeni yurtları yapmışlar.

Bu kadarını hatırlıyorum hatalar olabilir mesela bunu iyi bir ilişki olarak gösterebilirsin.Sonuçta bir destan tabii abartmalar var ama o zaman ki Türk-Çin ilişkilerini sanırım yansıtıyor :)
Mesaj tarihi:
Zırtapozal tarihe girmezsek, Çin'in bugün uzaydan bile görünen bir korunma seddini o tarihte insanüstü bir çabayla inşa etmesi, Hun- Çin ilişkilerinin temellerinin neye dayandığına ve nasıl geliştiğine işaret edebilir.

Şimdi çok kapalı laf edip bilmişlik taslamamak için açıklayayım. O zamanın teknik imkanlarını zorlayıp o maliyete katlanarak duvar inşaa etmeleri için, durumun bunu gerektirmesi gerekir. Duvar neden inşaa edilir? Demek ki Çin'in korunmaya ihtiyacı var. Buradan anlayacağımız da Hunlar'ın Çin topraklarını baskı altında tutarak tehdit ettiği ve onları ne pahasına olursa olsun savunma durumuna ittirdiği. Buradan yola çıkarak da ilişkilerin karşılıklı kültür değiş tokuşu değil, aksine sıklıkla gelişen askeri çarpışmalar şeklinde olduğu sonucuna varabiliriz (duvarı 1 senede oturtamayacaklarını düşünürsek).

Şimdi bu gerçek üzerine ayaklarımızı basarak düşünürsek ve efsaneleri destek için alırsak, Çinlilerin fitne fesat işlerine girerek Türkleri bölmeye çalışmaları çok doğal (bakınız İngilizler kendilerini benimsedikten beri yapmakta tarih boyunca). Demek ki baştaki çatışma dönemini izleyen, daha sıkı fıkı ilişkilerin geliştiği bir dönem olmuş, bu aşamada karşılıklı kültür alışverişi ve Çin baskısıyla Hunların asimilasyonu söz konusu olabilir.

Derim ki meseleye bir de buradan yaklaşın. Tarih kulaktan dolma bilgilerle ukalalık yapmak, belli tarihleri ve kişileri veya bilgileri ezberlemek değildir, demin yaptığım gibi elde olan bilgileri düzgün şekilde birleştirerek neden sonuç ilişkileri aramak ve olayları açıklamaya çalışmaktır. Buradan tersini yapan arkadaşlara hediyem olsun.
Mesaj tarihi:
iyi de bu Göç Destanı ve bize Tarih derslerinde öğretilen bu.

Türkler Çin'lileri eziyor baskı altına alıyor , sonra gidip Çin'li prensesle evleniyor ve Imparatorluğun sonu oluyor.

Orhun Anıtlarında bu yazar.
Mesaj tarihi:
Darkrider ben de zaten aynı şeyleri söyledim, sadece bunları bir analiz çerçevesine oturttum. Sadece benimkinde önce fiziksel kanıtlar geliyor, bunlar destanlarla destekleniyor.

Yazımdaki sitemin yöneltildiği yer(kişi/kişiler) başka, takip ediyorsan zaten anlamışsındır diye düşünmekteyim.
Mesaj tarihi:
zamnında türk çin ilişkileri türklerin buraları istila etmeleri, çinlilerin türklerin taktiklerini öğrenmeleri ve bunun sonucunda kalabalık çin nüfusuna göze alamayan ve yeni yurt arayan türklerin batı ya ve diğer yerlere göç etmeleri ilkesine dayandırılabilinir.
kaynak: 1) türklerin sürekli istila etmeleri sonucuna varmam çin seddi
2)türklerin çini göze alamayıp başka yerlere gitmesi sonucuna varmam türklerin şu an çoğu yerde devlet kurması ve göçmesi ve metenin zamanında çini egemenliğine almayıp vergiye bağlaması
3)taktiklerini kaptıkları ise onluk sistemin ve atlı savascıların olması (çinlilerin)
not: 3. konu biraz eksiği olabilir.
Mesaj tarihi:
o dönemde çin devleti prenslikler halinde oluşurdu. dolayısıyla birbirinden bağımsız bu yönetimleri ele geçirmek, türkler için daha kolay oluyordu. ama çinlilerin yerleşik toplumdan dolayı daha ağır basan kültürleri, göçebe türkleri etkiliyordu. o dönemlerde prenslikleri ele geçiren sınır beyleri, çok sayıda çinli prenses ya da bürokrat kızı ile evlenmiş. bu da çinlilerin dolaylı yoldan türk siyasetine karışabilmesine izin vermiş.
bununla birlikte çinlilerin de türklerden etkilendiği söylenir. hatta şimdi ismini hatırlayamadım ama çin devletlerinden bir tanesinin temelinin türklere ait olduğu bile iddia edilir. inançları, yaşam tarzları vs. türklere çok benzermiş. bu görüş varsayım olmakla beraber biraz ipucu da veriyor pek tabii...
ayrıca hun devleti sanılanın aksine sadece çadırlarda yaşayan göçebe bir toplum değildir. günümüzde hun devletine ait, çevresi duvarlarla çevrili ilkel şehirler bulunmuştur. bu şehirlerden başta çin olmak üzere çevredeki ülkelere kervanlar gidermiş. yani ticari bir alış-verişte var.
sonra mete han'ın ünlü çin savaşı vardır. hatta çin ile türkler arasındaki ilk resmi anlaşma yapılmıştır. mete han savaşı kazanmasına rağmen, çini istila etmemiş, sadece vergiye bağlamış ve bozkırları kendi yönetimi altına almıştır. (adam o zamandan çözmüş çindeki potansiyeli, kota koymuş, helal olsun :P)

konu dışı olarak şunu eklemek isterim ki çin seddinin uzaydan görülmesinin bir efsane olduğunu duydum. yıllarca inanmıştım ben de oysaki :D
×
×
  • Yeni Oluştur...