Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkçe Ezan

sg-1

Öne çıkan mesajlar

@rahatsiz:git Kuran okumayı bi dene,5 yaşındaki çocuk kadar icraatkar ol.o hazzı alırsın bütün kuran okuyanlar alır o hazzı.

ben okurum arkasından da mealini okurum ayet ayet ve anlarım.
gerçek müslüman araştırır ve öğrenir anlamını
takıntıları yüzünden saatlerdir bana bıdı bıdı yapmaz.
ahkam kesiosunuz kendi başınıza.
bi siz düşünüosunuz dini.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben o ahenk nedir anlıyamadım...

Ahenkten kastınız bi amcanın anlaşılmayan bişiyler çığırmasıysa öyle ahenk neye yararki?

Ezan duyduğumda "aa ne güzel demişleeer" diye düşünmek yerine "bu amca ne bağırıyo yaa" diye düşündüğüm sürece o ahengi anlıyamıycam sanırım=)

Ki sırf ezanda değil, dualarda da aynı durum var

okullardaki "din kültürü ve ahlak bilgisi" dersinin islam dersine dönüştürülmesine bişi demiyolar tamam da arapça dersine dönüştürülmesi saçmalığın daniskasıdır, bunu da araya sıkıştıriim=)
Sosyal ağlarda paylaş

ne ahenki ya
kücükken evimizin sokaginda cami vardi
eger ölünce cehenneme gidersem birinci sorumlusu o caminin imamidir, her sabah 5 de uyandiriyordu adam, daha da kötüsü normal ezan olsa iyi herif yorum falan katiyordu, farkli makamlarda falan okuyordu böyle, e ben de haliyle baya küfrediyodum.
yasayan bilir yani öyle söyliyim : p
Sosyal ağlarda paylaş

Arapça ahenkli gelmeseydi kulağınıza mı Türkçe okunmasını tercih edecektiniz?

İbadetin maksadı kulağımıza hoş gelsin moda girelim midir, verilen mesajı almak mıdır?

Örnek müslüman değiliz çoğumuz. Elbette araştırıp anlamını öğrenebiliriz ve arapçasının yanında türkçesini de ezberleyebiliriz. Ama zor yolu seçmek neden?

Birçok duayı ezbere bilirim ama hiçbirinin anlamını tam olarak bilmem. Türkçe olsaydı ibadetimiz ben ve benim gibi inançlı olan ama 5 vakit namazında olmayan birçok kişi islamı daha çok benimseyip verilmek istenen mesajı "tam" olarak anlamaz mıydı...
Sosyal ağlarda paylaş

himm topicten gunah akiyor. arapca olayi tanri demekki oyle iletisim kurmamizi istiyor seklinde aciklandi (buyuk gunah), ezan sarkiya benzetildi, kuranin gercekten donemine gore oldukca guclu olan siirsel ozelliklerinin anlamindan daha ustun oldugu one suruldu, dur bakalim daha neler cikacak.

ibadetin arapca olmasi islam`da olmayan ruhban sinifinin ortaya cikmasina yol acmistir, dini somuruye olanak vermistir, hicbir sekilde paye hakketmeyen uc paralik adamlari sanli hale getirmistir, anadolu insanini yuzyillar boyu cahil birakmistir baska da bir seye yaramamistir.
Sosyal ağlarda paylaş

öyle sanıyorum ki ezan türkçe okunamaz diye birşey söz konusu değil, ancak ezanın namaza çağırdığı insanların hiçbirisinin böyle bir talebi yok, hatta böyle bir talebe de karşı çıkarlar...
ibadetin veya duaların arapça okunması diye de bir zorunluluk yoktur fikrimce, çünkü dua etmek de ibadettir ama kimse Allah'a el açıp mesela namaz bitince arapça dua etmez, birşeyler istemez ya da böyle şükretmez.. aynı zamanda Kuran'ı arapçasından da okuyunca türkçe mealini de okuyunca hatim edilmiş oluyor, yani aynı şey...
ama surelerin namaz sırasında arapça okunmasının nedeni, Kuran dilinin eski arapça olması günümüzde arabistanda kullanılan dile bile tam uymuyor olması, dolayısıyla yanlış yoruma mahal vermemek için orjinal şeklinden okunması tercih ediliyor, diye biliyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

ya prosedürü mü var bu isin, cok maddelestirmissiniz siz olayi
devlet dairesi sanki yukarsi : )

- hmm evet bi sn dosyanizi inceliyorum, cennet kontenjanimizda son bir yer kaldi, aranizdan birine verecegiz basvurularinizi inceleyip. Ha bu arada, beyefendi, siz hic durmayin siz anadilinizde dua etmissiniz, arapca dua edenler tercih sebebi oluyor, görüyorsunuz bizim de durumumuz belli burada. Bir dahaki sefere artik, iyi günler.
Sosyal ağlarda paylaş

Elvyn Sana sadece bişey dicem ve sus otur yerine.Topiğin başlığına bakarak ben cevap verdim.Tabi siz konuyu alakasız yere cekince ben direk daldım oluyor di mi?

Ezan türkçe okumak saçma olur diyorum! Siz herhangi bi arapça şeyi türkçe olarak algılıyorsunuz.Tabi topiği çip ettiniz başka bitarafınızla anlamanız normaldir.
Sosyal ağlarda paylaş

Beyler aslında namaz kılarkenki duaların arapça olması gibi bir zorunluluk var Kur'an da ancak namaz dışında (bide cenaze, ve kruban bayramlarındaki dualar) türkçe okumanın heleki ezanın hiçbir şekilde kısıtlanışı yok Kur'an da. ki bence Kur'an da oyle yazsa dahi Allah ın ispanyolca, latince, arapça veya türkçe dua etmemize taktıgını sanmam, içtenligimize ve dua edip etmedigimize kaale aldıgından eminim.
Sosyal ağlarda paylaş

@penth: cennete kontenjanla mı alıyorlarmış?
dualar arapça okunmalı diye birşey yok ki, olmamalı ama anlamını değiştirmemek açısından surelerin arapça okunması daha iyidir dedim ben.
arapların her duası kabul mu oluyor arapça diye, yooo...
önemli olan içten dua etmek bence, kendin için ve başkalrı için iyi şeyler dilemek...
Sosyal ağlarda paylaş

ben de bişeyler yazayım

şimdi nedense bu konular daha çok dinle ilgisi olmayan insanların ortaya attığı suni tartışmalar oluyor(foruma bir gönderme yok, genel olarak br gözlemim)
kadın erkek karışık namaz, başı açık namaz, unisex ön safta kadının durduğu cenaze namazları vs. ama artık tutmuyor
bilgiye ulaşmak çok kolay, insanlar artık doğrusunu araştırarak öğreniyor, yaşar nuri'yi, zekeriya beyaz' ı da kale alan kalmadı zaten.

daha sonra ezan kimi ilgilendirir; namaz kılan müslümanı, bunun dışında da işitsel olarak duyabilen tüm insanları
dini konular bilirsiniz insanların isteğine göre değildir, namazı şöyle kılsam daha estetik olur, ezana bir kaç parça daha söz ekleyeyim arayışları boşunadır.
peki türkçe ezan ne oluyor; soralım hacı amcaya hangisi daha güzel diye cevap versin, soralım gençlere cevap versinler hangisi daha hoşlarına gidiyor, peki sonra, o kadar, dahası yok.

ee ne yapacaz peki şeytan dürtüyor efendim şöyle bişeyler yapalım, ezanı durdulalım, ııh o olmuyor desibel sınırı var aşılmadıkça bişey yapamıyoruz
yasaklayalım o zman, nasıl türban yasakları getirdik, ehh gücünüz yeterse yaparsınız ama yetmiyor demek ki
türkçe versiyona geçelim, daha önce yapmıştık, altyazılı yapalım yok onlarda tutmuyor hacı, yemiyor daha bu millet, bkz 2. paragraf

bak ben size daha bir damar konu vereyim; hocam ezana ne gerek var ki şimdi nasıl olsa herkeste saat var, baksınlar kılsınlar, gerek yok yani, alın oynayın bunla, eğlenceli olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Eskiden ezan Türkçe imiş. ve daha sonra kaldırılmış neden biliyor musunuz?
o zmnlar iki parti etkiliydi. demokrat parti'nin de dini kullanarak siyaset yapmanın karlı olduğunu biliyordu.

demokrat partinin yobaz insanlardan(Dindar demiyorum yobaz diyorum) oy toplamak için kullandığı bi taktiktir.
malesef başarılı da olmuştur.

kur'an'ın yazıldığı dilde okumak insanların tercihine inanışına kalmıştır.

türkçe ezan olmaz diyenlerin yaptıkları tek şey, halkın nabzına göre şerbet vermeleridir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...