Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kalorifer böcüğü sanırım cidden bahsettiğimiz şeyler :p

* deli gibi kaçan,kolay kolay ölmeyen, şeffaf bacaklara sahip böcek.pis komşularınızın size bir hediyesi olma ihtimali çok yüksektir.deli gibi hızlı ürerler,o yüzden görüldükleri anda ilaçlama şirketini aramanın faydası vardır.

* uzun duyargaları var bunların. kahverengiyle altın rengi arasında bi renk oluyolar. iç karartıcı haşaratlar takımından.

uyuyor tanıma, sanki bu ismi de duymuştum eheh
  • 4 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:

ahanda kusura bakmayın yeni yakalayıp resmini çektim bahsi geçen daha doğrusu benim anlatmak istediğim yaratık bu kötü çektiğim için kusura bakmayın :)

Mesaj tarihi:
Boceklerin dışında kitin tabakası vardır. Bu kitin tabakası nişasta gibi n tane glikoz molekulunun birlesmesiyle oluşur. Yani bildiginiz şeker. Bu nedenle ezilmiş bi bocuk bakteriler ve diger bocekler tarafindan cabucak tuketilir
Mesaj tarihi:
Kalorifer böceğine benzio ama kalorifer böcekleri kahverengi ve daha tombul oluolar

(ya da bizim evdekiler tıkına tıkına semirdi:P)

Kalorifer böceğinin de böyle antenleri filan var bayağı benzio

İğrenç bişi yaa tiksiniorum
Mesaj tarihi:
Yok o diil bu. Biliyorum bu bocegi ben gumus rengi oluyolar. Bence zararsız seyler hic igrenmiyorum bunlardan arada bizde de cıkıyo
Mesaj tarihi:
Ben de çatı katında oturuyorum, çatı arasından bi kere çatıya çıkmak için kapağı açarken 2-3 tane dökülmüştü bunlardan yere üstüme başıma geldi diye çığlık çığlığa kapağı fırlatıp kaçmıştım:P
Sevmiyorum böcekleri. Çirkinler.
Mesaj tarihi:
şeltoks sık çıktığı yerlere ben öyle öldürüyorum.
bide bunlar ürerken kendilerini dölleyebiliyorlar mı? solucanlar gibi?

arasıra vanim öldürmek istemiyor duvarda dolanıyor dolanıyor sonra gidiyor. :)
Mesaj tarihi:
http://www.drtuncayfiliz.com/hasere.htm

"Bu zararlılara genelde alt takım Blattaria adı veriliyor. Kelimenin kökü Latince'den kaynaklanıyor. Blatta, ışıktan kaçan anlamında...

Türkiye'de genelde "hamam böceği" adı verilen bu zararlıların, dünyamızda 30 u aşkın familyaya ayrılmış, 3500 kadar türünün yaşadığı biliniyor. Yurdumuzda ise 20 kadar türü görülmekte.

Araştırmalarım sırasında, halkımızın bu böceklere değişik adlar taktıklarını belirledim. Örneğin: daha çok kaloriferli binalarda bulunduğundan olsa gerek,"kalorifer böceği"; kaloriferli binalarda ekonomik durumu daha düzgün insanların yaşadığı! varsayılarak, "sosyete böceği" gibi...

Bazı kişiler, bu böcekleri yurdumuza Amerika' lıların getirdiğini, bazıları ise Almanya'daki işçilerimiz kanalıyla taşındığını belirtip,"amerikan böceği", "alman böceği" gibi isimler takmışlar; doğru da söylemişler.. Çünkü büyük boyda kırmızımsı kahverenginde ve tam olarak gelişmiş kanatlara sahip hamam böceğine, "amerikan hamam böceği" adı veriliyor. İsmine rağmen menşei Afrika Kıt'ası.. Bu kıt'adan yapılan "köle ticareti" sırasında Amerika'ya geçmiş ve daha sonra gemiler kanalıyla bütün dünyaya yayılmış. Boyu hemen hemen 4 santimetre...

"Alman hamam böceği" ise daha küçük boyda olan böcekler. Genel rengi açık sarımsı kahverengi. Bu böceklerin de menşeinin Almanya değil fakat Kuzey Afrika olduğu sanılıyor. Boyu 2 santimetreye yakın...

Hamam böceklerinin, kanatlı veya kanatsız türleri mevcut. Çabuk koşan seri hareket edebilen bu böcekler, genellikle geceleri dolaşırlar. Gündüzleri sıcak, rutubetli ve karanlık yerlerde saklanırlar. Vücutları yassı ve geniş olduğundan duvar yarıklarında, tahta aralıklarında, kapı ve pencere kasalarının duvarla birleştikleri yerlerde, su ve kalorifer borularının arkaları ile mutfak ve banyo dolaplarının gerilerinde yaşamlarını sürdürürler. Lavabo altlarında, fırın ve buzdolaplarının içinde rahatlıkla gizlenebilirler. Karanlık bastıktan sonra gıda ve su temini için etrafa yayılırlar. Şekerli ve nişastalı gıdaları, kağıt, mobilya, elbise ve halıları yerler. Çıkardıkları salgılarla bulundukları ortamı kokutur ve kirletirler. Daha çok binaların bodrum katlarında çoğalırlar. Apartmanların en üst dairelerinde daha az bulundukları gözlenmiştir.

Hamam böcekleri, her ne kadar binalar ve benzeri yerlerde bulunursa da özellikle sıcak ve rutubetli iklime sahip şehirlerde ve yerleşme bölgelerinde, lağım, kanalizasyon, rogar ve benzeri gibi, binalardan uzak yerlerde de yaşamlarına devam ederler. "
Mesaj tarihi:
Ayrica:
http://www.kinetikziraat.com/index_dosyalar/zararli.htm

"0.5-1 cm boyunda, kahverengi, en hızlı üreyen hamam böceğidir. Bıraktığı bir pakette 40-48 civarında yumurta vardır. Bir dişiden yılda 30.000'i bulan sayıya ulaşabilirler, ömrü bir yıldır. Kuru ve sıcak yerleri sevdiği için halk arasında KALORIFER BÖCEĞİ de denir. Her şeyi yerler. Mikrop taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir."

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:34 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Yok bu böcek hamam böceği değil. Aslında başlığında biraz tutturmuşsun. Bunlara silverfish deniyor. Kağıt ve kitaplarda kullanılan tutkal ile besleniyorlar. Bol kağıt ve kitap bulunan evlerde ve ofislerde bolca bulunur bunlardan.

http://www.whatsthatbug.com/

edit: sitede aşağılarda açıklama yapmışlar. Sayfa içinde silverfish diye aratırsan görürsün.

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:37 tarihinde, GE-TA tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Kalorifer böceği denince öle aradım :D

Böceğin bilojik adı "Thysanura Lepisma saccharina".Türkce adı "Gümüşcün". Akademik sayfalara bakıyorum bakalım ne gibi bilgiler cıkacak.
Edit:http://www.osman.com.tr/Gumusbalikcigi.htm

http://tr.wikipedia.org/wiki/Lepisma_saccharina

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:40 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:41 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:42 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:42 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 26 Mart 2006, Pazar - 23:43 tarihinde, hikmetozsahin tarafından güncellenmiştir ]
  • Yeni Oluştur...