Messor Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Komiktir ki; bunca insan bilim sayesinde şu hayatı elde etmektedir. Hasta olduğu zaman bunun çözümünü bilim getirmektedir.Yine komiktir ki; bilim aynı insanlara bi şekilde yalan yanlış üstü kapalı empoze edilmiş bilgileri kurcalayıp, detaylarıyla birlikte önümüze sunduğu zaman ise bilim din karşıtı bir unsurdur.Komik.. Son zamanlarda gittikçe bu tür tartışmaların çoğalmasının sebebi de açık. Çok eskiye gidelim, bilim yok diyelim. O zaman otorite dindir. Din herzaman belirsizliği kullanmıştır çünkü. Bilim bu belirsizlikleri günümüze kadar birer birer kaldırdığı için, dini kesimin ayaklanması normal tabi ki. Bilimi dine karşı bir silah olarak görmeleri de çok normal. Ha şimdi neymiş efendim, bilim yoktan varoluşu açıklayabiliyormuymuş. Yüz sene önce de bu yoktan varoluş meselesinin yanında "bilim şunu şunu şunu açıklayabiliyormu?" deniliyordu. Herşey zamanla..Elbet de o bilinmeyen de açığa kavuşacak merak etmeyin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 said: Usenmiste biraz ondan 6 gun surmus :P Simdi kim uurasicak yaa demis oyle yavas yavas yapmis ama karizma cizilmesin diye istesem hemende yapardim diye yazdirmis kitaba eheuhe said: Kendileriyle ayni fikirde olmayan herkesin fikri onlara hakaret gibi geliyor boyle fıkır olmaz, tassak gecıyosun sonsuz zekanla sonra spastık karıkaturıstler gıbı fıkır ozgurlugu sacmalıklarına sarılıyosun. dedıgım aynen gecerlı herkes haddını bılsın hakaretle fıkır belırtmeyı ayırt edemıyecek zekan yoksa susmayı deneyebılırsın [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 04:28 tarihinde, ascraeus tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 asc. hakli. fikir beyan etmiyorsunuz, dalga geciyorsunuz. bir miktar asagilama da seziyorum. (siz kendinizi kandirirak rahatlayin biz uber insanlar bilimle hede hodo) karikatur muhabettinin aynisi. dalga gecmeden, asagilamadan rahat edemiyosunuz galiba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Sanirim asc herkesin ne soyleyebilecegine hangi konularda ne esprileri yapip neleri yapamayacagina karar verebilecegini dusunenlerden biri. Senin espri anlayisin yoksa banane. Uyan artik kimseyi bu sacmaliklarla korkutup susturamazsiniz Dinini benim hayatimdan uzak tut [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 11:34 tarihinde, Soulless tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elaidizm Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Bi kere kime nereye küfür ediyosun. O kadar bağnazlaşmışsınız ki kafanızda tabu haline getirdiğiniz bu konuda espiri bile kabul etmiyosunuz. Sizin gibi kör inananlar yüzünden başı beladan kurtulmicak bu ülkenin. Ben de o konuda espiri yaptım ve bu konuda bi yanlış göremiyorum. İstersen sen de gel benim inancımla ilgili espiri yap, ama aşağılama. Ama yobaz olmayın bu kadar yetti. Biraz 600'lü yıllardan kurtulup günümüze gelin. Üzerinizde oyunlar oynayan adamların oyununa gelmeyin. Yetti be sizin gibiler artık. Neye kime espiri yapıcamı da sizin gibi gözü beyni körlere sorucaksam nolmuş bu memleketin hali vah vah.. çıkıp da böle "ediceğim bıdı bıdı laflarından sorumlu diilim ona göreeeee!!" tarzı bebe konuşmaları da yapmayın. en iyisi ait olmadığınız bilgisayar teknolojisini bırakın da hira dağına çıkın mağaranıza girin. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 12:11 tarihinde, elaidizm tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Bu arada wanderer o bazilarina asagilama gibi geliyor yoksa ben asagilama niyetiyle soylemedim aksine ise yaradigi muddetce ve digerkilerede zarar vermiyorsan oda iyi bir yontem olabilir.Ha bana kendini kandirmak olarak geliyor onuda aynen yazdim.Benim inandigim sey sana asagilama olarak geliyorsa yapabilecegim birsey yok.Enazindan sizin ne soyleyip ne soylemeyeceginize karar verme ukalaligi yapmiyorum asc gibi.Veya kimseyi kufur etmekle tehdit etmiyorum. Uber insanlar falan demedim carpitma.Bunlar hep o kurban psikolojisi yuzunden.Butun dunya size karsi ,her firsatta sizi asagiliyor baska isleri yokmus gibi,sizden nefret ediyor vs vs Oyuzden kufur edip korkutmaya calisip sansurleyelim hatta oldurelim. Carpik bir zihniyet.. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 12:21 tarihinde, Soulless tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 bagnazin allahi sizsiniz bence. simdiye kadar tanidigim hemen hemen her dinsiz insan tanidigim butun inancli insanlardan daha objektiflerdi, paticikte tam tersine tanik oluyorum. sizin dusuncenize uyan hersey akli-selim, din ile ilgili hersey kaka. baskalarinin ne soyleyip ne soylemeyecegine karar vermiyorum lafi da dogru degil. siz de insanlarin neye alinip neye alinamayacagina karar veriyorsunuz. neyin "free speech" olup olmadigina karar verme ukalaligini yapan da sizsiniz. bu arada, amnesty international bile "free speech" in sinirsiz olmadigi ile ilgili bi aciklama yapti. bazi denetimlere tabi oldugunu, irksal-dinsel nefret yaratici konularda sinirlanabilecegini beyan etti. metinden bi alinti: "However, the right to freedom of expression is not absolute -- neither for the creators of material nor their critics. It carries responsibilities and it may, therefore, be subject to restrictions in the name of safeguarding the rights of others. In particular, any advocacy of national, racial or religious hatred that constitutes incitement to discrimination, hostility or violence cannot be considered legitimate exercise of freedom of expression. Under international standards, such "hate speech" should be prohibited by law. AI calls on the government officials and those responsible for law enforcement and the administration of justice to be guided by these human rights principles in their handling of the current situation." artik buna ne kulp bulacaksiniz cok merak ediyorum. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 13:44 tarihinde, wanderer tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 hate speech denen, bir grup insanı bir diğerinin üstüne kışkırtan/ayrımcılık yaratan şeyler; "müslümanlar teröristtir şudur budur, ülkemizden atalım, yakalım yıkalım, haçlı seferi yapalım" gibi şeyler olur. tanrı kavramıyla ilgili espri yapmak o hate speechin içine girmez sanıyorum ki.. (senin benden nefret etmen değil olay yani) said: Nae demişki; Ne olacaklarını bilememek neden var olduklarını bilememek. İnsanda cok buyuk bir korku yaratıyo olsa gerek. ilk defa gayet güzel bi nokta yakaladın. bu korkuyu varlığından emin olamadığımız kavramlarla bastırmıyoruz ve bundan da pek bir gururluyum. said: ascraeus demiş ki; sız zekı ınsanlar yok okeydı yok usengectı gıbı hakaretlere devam edersenız edecegım kufurlerden sorumlu olmayacagım sonsuz bılgınıze... karşındakinin doğru veya yanlış yapmış olup olmadığını geçtim ama şunu unutmayasın; bir yanlış başka bir yanlışla düzelmez. "sorumlu olmayacağım" demekle de sorumluluktan kurtulunmuyor. ama keyif senin tabi, muhtelif yollardan dakikada 30 şikayet mesajı yazabiliyorum.. bilgine. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 13:59 tarihinde, Rahan tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 konuların içinde din lafı geçtiğinde hemen ismini vermek istemedğim kişiler(onlar kendilerini biliyorlar)hemen bok atmaya çalışıyorlar.inanmayanlara zaten zorla bişeyi inandırmassınız.insan düşünen bi varlık.kendi mantığı çerçevesinde istediğine inanır istemediğine inanmaz. birde hiçbişeyden haberleri olmadığı şekilde çok biliyormuş çok okumuş gibi oraya buraya kafasına göre bok atanlar var onları saymıyorum bile.artık dinle ilgili bir başlık açıldığında ya tartışılmasın çünkü her seferınde aynı şeylere gidiyor konular, ya da gereksiz yere konuları allah vardır yoktur tartışmasına gitmesin isterim.sana göre yok bana göre var ona göre şüpheli buna göre çokta tın.bıktım artık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Nae Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Eger bu topicin ilk msglerine bakarsan. Vede burda yeterince eskiysen diger tartısılan konuları da hatırla onlarda ki ilk msglerde hep İnanmayan insanların hep ama hep dini ve allahın varlıgı inkar eden msgleri ile tartısma baslıo kimse durup dururken boyle bir ispat pesinde kosmuyor ama birileri cıkıp Allah yoktur demeye başladımı haliyle cvp doguyor. ki saygı cercevesinde tartısıldımı bir problem de yok. bu forumlar niye var... bir yere varabilecegimizi zannetmiyorum ama.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 heralde dediğimi tersinden anladın ..ben dini karalamaya çalışanlar için söyledim bunları.inanmıyorlarsa kendilerine her dini konuda çıkıpta Allah yok falan gibisinden şeyler.yok saçmalıkmış din falan demeler.ben bunları söyleyenlere diyorum. son söyledğine de katılıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 rahan sen programci adamsin mantik bilmen lazim. terorist => kaka, pis, dusman, nefret vs vs dogu/bati butun dunyanin hemfikir oldugu bi "implication". karikaturun "imply" ettigi sey su: muhammed => terorist burdan muhammed => kaka, pis, dusman, nefret vs vs cikar. en buyuk problem burda. hani 1.5 milyarlik bu nufusa saygi duyma, rencide etmeme gibi medeni kavramlari zaten gectim, avrupalidan mi beklicem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 ben o bombalı karikatürü onaylamadığımı sölemiştim ta en baştan. cnn başlığında yazdığım mesajlarda da görebilirsin. muhammed kutsal olduğuna bakıp bakmaksızın, en nihayetinde kimsenin itiraz edemeyeceği kesin bir nokta var muhammed kitleleleri peşinden sürükleyen bir lider. ve onun desteksiz suçlanması bir bakıma ayrımcılık, bir bakıma onun peşinden gidenlere karşı bir laf. ama şimdi ben burda tanrıyla ilgili espri yaparken hate speech yapıyosun diyemezsin. kimse kimseye "şunu gebertin bunu yakın onu asın kesin" demiyor yani. edik;yannış anlaşılmasın. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 14:54 tarihinde, Rahan tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 lol baktınız fıkır olmuyo esprıye dondunuz ha sonu yok tabı kıvırmaya devam. neyse en azından oyle sacmalamayında benı de esprı yapmaya zorlamayın yeter bu arada kufur lafına takılmıssınız, "bızı korkutamazsınız 1000 sene oncesının ınsanları ıngaa" fln. valla hakarete hakaretle cevap verıcem dıyorum ve onceden uyarıyorum gayet de medenıyım yanı [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 15:05 tarihinde, ascraeus tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 tanriyla ilgili espriyi tanritanimazlarin arasinda - veya hosgorulu/inancli insanlarin arasinda yapiosan okay ama biliosan ki ortamda alinicak birileri var, sirf karsi tarafa laf sokma amacli yapiosan bi nevi hate speech. amacin karsi tarafi incitmek. ona katkida bulunmak, onu dusundurtmek falan degil. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 14:53 tarihinde, wanderer tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dennis Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Ya tamam inanmıyorsunuz diye biz size birsey demiyoruz, ama sen gelip benim inandıgım ve kutsal saydıgım birsey hakkında kendi zekanca espiri yapamazsın. Konunun ilk mesajlarına bakılınca ne oldugu zaten goruluyor. Bu tartısma bır yere gitmezi sizin inancınız sizedir, bizim inancımız bizedir. Son olarak sunu soluyorum, eger sizin dediginiz gibi Allah yoksa biz sadece hayatımızda olmayan birseye inanmıs olucaz, peki ya Allah varsa siz o zaman ne yapacaksınız? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 tamam esprinin yeri zamanı vardır, ancak bu yer ve zaman sadece benim seçimimdir. zoraki sevgi gösterisi olmaz. eskaza bir bayram ziyaretine gidersem hiç bir şekilde buna benzer bir espri yapmam ancak, bir forumda, konuşmak anlaşmak eğlenmek ve özellikle tartışmak(bunun nası unuttum?) için var olan bir yerde bunu benden isteme. kurallar dahilinde hiç bir şey için çenemi tutmam. bu hiç bir şeye senin duyguların da dahil. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 15:04 tarihinde, Rahan tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 heh, iyice mesnetsizlestiniz artik. espriden ciktik tartismaya donduk bu sefer de. devam etmeye gerek yok artik, siz yapin esprinizi. akilli uslu bi sekilde tanri/din kavramlari ile ilgili tartismak istediginizde gorusmek uzere. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 15:09 tarihinde, wanderer tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 tenk yu. o dediğin de olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Birkac saat yoktum tamda o sirada yazilmis cevaplar. @Wanderer O alinti yaptigin Amnesty Internationala ikimizinde yazdiklarini gonder bakalim kim bagnaz cikacak. Sen hate speech kategorisine doldurmaya calisiyorsun hosuna gitmeyen her konusmayi ki aslinda bunu yaparken de o organizasyonun varlik sebebi olan insan haklari dolayisiylede ozgur konusma hakkini engelliyorsun komik bir celiskiyle. Zaten Rahan aciklamis senin alintisini yaptigin cunlenin bizim soylediklerimizle ilgisi olmadigini oyuzden ayrintiya girmeyecegim. Baska birsey ilgimi ceken bilimsel dogruyu dogmalara tercih edenleri bagnazlikla suclamissin.Yakinlarinda varsa bir sozluk ac bak bagnaz en basit aciklamasiyla tutucu sabit fikirli demek.Herseyi sorgulayan bilimsel yollarla dogruya ulasmaya calisan ve kanitlanamayan seylerin dogrulugunu reddedenlermi daha sabit fikirli sence yoksa binkusur yil once birilerinin kimbilir ne sartlarda soyledigi seyleri hala ayni sekilde yapmaya calisip hatta oyuzden butun dunyaninda oyle davranmasini bekleyenlermi daha sabit fikirli? Acele etme derin bir nefes alip birkac dakika dusun bunun uzerinde sonra kim bagnazin allahiymis tekrar soyle. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Asil arada Nae`nin soyledigi onemli birsey cope gidiyor bu sacma espri kaldiramama gurultusu yuzunden ona yazik. Huzursuzlukla ilgili olan.. Gerci ben cevabini vermeye calistim ama yeterince politik gelmedi bazilari icin anlasilan.Konusmayi tekrar oraya cekmeyi denersek evet insanlar huzursuz ve bazilari bu huzursuzlugun cozumu olarak dine sarilmayi degil unlu niye variz nerden geldik vs gibi sorulari bilim yoluyla cevaplayarak huzur bulmayi seciyor. Dinler uc asagi bes yukari tanri yapti bizi koydu dunyaya ki gonderdigi peygamberlerden birini secip dediklerini yapalim ve yeterince iyi yaparsak olunce hurilerle nurilerle sonsuza kadar yasayalim diyor. Bu birsuru insanla beraber benide ne bu hayata dair sorularimda nede bundan oncesi yada sonrasi icin tatmin etmiyor.Oyuzden bilim yoluyla bu sorulara cevap ariyoruz. Diger yolu neden takip etmiyoruz ? Birkere herseyden once peygamberler insan , sanirim kimse inkar etmiyordur bunu.Herhangi bir kanit goremiyorum tanriyla aralarinin cok iyi oldugu ve tanrinin niyeyse degisik degisik insanlara boyle onemli bilgiler aktarma ihtiyaci duyduguna.Bu van golu canavari gibi.Goren yok , bilimsel olarak ispatlanmamis ama inanmayi isteyenler var cunku olum korkusuna iyi yada kotu bir cozum oneriyor. Evet asil korku bu , pek konusulmayan ama insanligin oyuzden boyle acaiplikler yaptigi unlu korku. Dedigim gibi bu olasi bir cozum yolu o korkuya.Sunu sunu yaparsan sonsuza kadar cennette mutlu mutlu yasarsin.Eh bir yasamda sikinti cekmek nedirki sonsuz mutluluk vaadi icin? Yeterince inandinmi bitti dertlerin.Ha hepsi fasafiso ciksa neolacakki.Bundan sonra hayat yoksa , cennette yoksa bile bu hayati korkmadan gecirecekler.Guzel anlasma... Birde bunu diger tarafindan gorenler var.Peki ya yoksa bu hayattan sonra baska birsey? Binlerce yil once yasamis birilerinin cizdigi sinirlar icerisinde gecirecegim ilk ve son hayatimi.Ustelik o merak ettigim nerden geldik nereye gidiyoruz sorularinin gercek cevaplarini bulamayacagim ... Bu ihtimalde bundan sonrasiyla ilgili bir garanti olmadigi gibi bu hayattada korkulardan kolay kacis yok. Karsilastirirsaniz asil cesur olanlar kendi korkulariyla yuzlesip kolay yolu secmeden dogrularin pesinde kosanlar. Bakarsaniz o dinlere ait kitaplara , kan govdeyi goturuyor, kadinlar asagi varliklar.Birde anlayis ve baris dini derler.Bukadar yil sonra bile o dinleri takip edenlerin saldirganlasmaya olan egilimi bunun dogru olmadiginin enbuyuk delili.Temelde o kitaplar genede belli bir duzen ve baris amaclamis olsa bile onun pesinde giden insanlarin bagnazligi zamanla saptirmis amacindan. Ayrica omnipotent yani sonsuz guce sahip bir varlik olmasi gereken tanrinin kendi yarattigi seylere karsi boyle acimasiz olmasi kesinlikle mantikli degil. Tarih bilgisi iyi olan herkes bilirki insanlik en vahsi en kanli caglarini kesin dogruya sahip oldugunu iddia eden dinsel yonetimler altinda gormustur ve bazi yerlerde hala gormektedir.Sonuc olarak ben herturlu dogmatik dinin insan urunu oldugunu dusunuyorum ve soylediklerini yapmayi reddediyorum. Tanri inancina gelince , orda kesin birsey soylemek iyice guc ve is gene kisisel tercihlere geliyor.Ama enazindan tanriya dogmatik dinler olmadan inanmanin digerlerine zarari yok cunku kimse sunu soyle bunu yap yoksa kufur ederim yakarim yikarim asarim keserim gibi seyler yapmayacaktir o noktada. Benim bu konudaki kisisel tercihim agnostisizm denilen dogmatik dinlerin cizdigi tanri imajini reddedip ama bir cesit yaratici olabilecegini kabul eden gorus.Ama dikkat edin olabilir.Ama bunu kesin olarak bilmek yaratilan seyler icin mumkun degil, enazindan su asamada.Ozeti bu... Biraz hizli ve duzensiz oldu ama dusunduklerimi ozetlemeye calistim.Simdi bu yazdiklarimi okuyanlarin yarisi direkt olarak hoslarina gitmeyen bir cumle begenip geri kalan herseyide reddedip uzerinde dusunmeye bile zahmet etmeyecekler.Hic sakincasi yok.Sadece camurluk yapmaya calismayin.Okuyup uzerinde dusunen veya daha once dusunmus olanlar varsa fikirlerinizi kendinize saklamayin buyrun yazinki tartisabilelim.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Bilim-din karşı karşıya gibi bi durum söz konusu. Dini savunanın, binlerce yıl önce yazılmış kitaplar, kanıtlanamayan şeyler ve inanç dışında tutunabilceği bi şey yok. Ancak dini reddeden biri, taze ve kanıtlanmış verilere dayanabilir. Bilimi savunan birinin, somut hiçbi dayanağı olmayan birinin düşüncelerine hakaret etmesi, doğal hakkı. Bunu isterse kullanır; istemezse kullanmaz. Ama elinde somut tek bi veri bile bulunmayan, "kanıt" olarak nitelendirilibilcek neredeyse her verisi bilimce kanıtlanmış olan biri elbette karşısındakinin düşüncelerine el uzatamaz. Yaparsa çat diye yer hakareti. Eskiden, dini konular tartışılırken, dini reddedenlerin susması ve kabullenmesi normaldi. Ancak bilim şu an daha somut veriler sunduğu için, "genel doğru" olarak kabul edilebiliyo; dolayısı ile dini reddedenler susması gereken kişiler statüsünden çıkıyo. Aksine, dini savunanların moralini bozcak belki ama; anlayış gösterip susması(tartışmanın alevinden kaçınması) gereken kişiler ta kendileri. Kamikaze gibi bi şey bu; kanıtlama imkanın olmadıı halde kanıtlamaya çalışıyosun. Hem, kendi inancından emin olan biri, ne diye inanmayanları inandırmak için bi taraflarını yırtsın ki? Bu arada; dini reddedenler olarak kullandıım kavram, din-bilim çatışmasında bilimin yanında saf tutanlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 İnsan mantığı çoğunlukla ölümden sonrasını kavrayamıyo. Dinlerin gönderilmesindeki tek amaç da ölümün ne olduunu açıklamak diil. Dini kitapların indirildiği (ya da kimilerine göre "o" kitapların yazıldıı) zamanlara baktıımızda hep aşırı düzensizlik, son derece kötü yaşam şartları, vesaire görüyoruz. İnsanların, sonsuz cehaletleri yüzünden değerini anlayamadıkları yaşam için bile saygısını yitirdiği zamanlar. Dinler, doğru ya da yanlış, bi yoldan; toplumsal ve kişisel hayatı düzene sokmuş, insanların sapmasını önlemek için belli bi alana yönelmesini sağlamış. Bikaç sayfa önce genişçe açıkladıım gibi, bi de ahlaki kurallar getirmiş. En son olarak da, mutlak hakikat olarak Tanrı'nın var olduu bilincini yaymaya çalışmış. Yani, kısacası, dinlerin beş büyük amacı var; -Hayatı düzene sokmak -Ahlak değerlerini oturtmak -İnsanları sapkınlıklardan koparıp, Tanrı inancı ve sevgisine bağlamak -İnsanların düşünüp de anlam veremedikleri olaylara açıklık getirmek -Evrenin hakimi olan Tanrı'nın var olduğu bilincini yerleştirmek Dinler hiçbi amaçlarına tam olarak ulaşamadılar. Ne insanların hayatı düzene girdi, ne ahlaki değerler oturdu, ne sapkınlar ortadan kalktı, ne ölümü tam olarak açıklanabildi, ne de "Tanrı yok" bilincini ortadan kaldırılabildi. Dinlerin mükemmel olmasını tabii ki bekleyemeyiz; hele hele dinleri yayan peygamberlerin mükemmel olmasını hiç. Zira, tüm yaygın dinlerin belirttiği gibi, mükemmel olan tek şey Tanrı. Üstelik dinler sadece düzenleyiciler. Hatasız, kesin doğru ve her yönüyle kabullenilebilir bi şey olması beklenemez. [ Mesaj 10 Şubat 2006, Cuma - 17:17 tarihinde, Kojiroh tarafından güncellenmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 kojiroh ; Dini savunanın, binlerce yıl önce yazılmış kitaplar, kanıtlanamayan şeyler ve inanç dışında tutunabilceği bi şey yok. Ancak dini reddeden biri, taze ve kanıtlanmış verilere dayanabilir. Bilimi savunan birinin, somut hiçbi dayanağı olmayan birinin düşüncelerine hakaret etmesi, doğal hakkı. Bunu isterse kullanır; istemezse kullanmaz. ............................................. hala idrak edemediniz di mi ? hic bir sebep birisinin sahsina ya da fikirlerine hakaret etme hakki vermez sana . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CaNNi Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 10, 2006 Ben uzak kaldım kavgaya. Siz devam ediverin =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar