unity100 Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 kaynak gosterdigin kitaplari kim yazmis ? sunu goz onunde bulundur. bir eser, bir ilham, boylesine buyuk bir `saga`, yaraticisina ilham ilk geldigi ve ilk yaratildigi haliyle bir butundur. zaman gectikce yapilan, hele 3. sahislar tarafindan yapilan eklemeler yaratiyi bozdukca bozar. ornegin serlok holmes serisi. yaraticisindan bu yana bir cok baska yazar da holms serisinden hikayeler yazdi. tutup da bunlari holms kronolojisine oturtmaya calismak iyice sapittiriyor eseri. filmler ozgun senaryonun, yazilmis 6 adet eserin sonucudur, mumkun mertebe orjinal halidir. oyunu, yok iste romani hedesi hodosuna ben yan urun gozuyle bakarim, eklenti gozuyle bakarim. sith empire vaktiyle dedigin gibi fethetmis olsaydi, bugun ne imparatorluk, ne rebellion, ne aydinlik taraf, dolayisiyla ne isyan ne de mucadele olurdu. demek ki fethedememisler ki tekrar jedi tarikati kurulmus, birileri onculuk etmis ya da bir kac kisi mucadeleyi baslatmis ve sonuca ulastirmis. bu durumda luke ve kardesi lea kalan son bilinen jedi faktoru tasiyan kisiler. biliyorsundur, palpo ve vador uzun sureden beri jedileri bulup yoketmeyi amac edindiler. luke ve lea elde kalanlar. luk bilincli lea uyuyor. bunlar da ortadan kalkinca karanliga karsi bir bas kaldiri olusturabilecek bir guc kalmayacakti. eger orada bos verip asi filosunu yok edip luku elinden kacirsaydi, luk belki bir gun bir yerde thrawnin muhafizlarina `beni iceri salmak istiyorsun. benim kim oldugumu ogrenmek istemiyorsun. ustune cok onemli bir mesaj getirdim` diyerek kendini thrawnin yanina sokturacak ve thrawni thraw edecekti. beyinleri etkileyebilen bir guc ortada iken yildiz gemileri, lazerler fasaryadir. cunku onlari beyinler kullanir. palpatle luk arasindaki tartisma elektrik kesilmesiyle benim hareketsiz bilgisayar arasindaki durumumla bir degil. palpo orda luku bir gunaha itmeye calisiyor, o da ofkeyle intikam almak. orada onu derken sunu hic dusundun mu acaba `mind control` uygulamaya calisiyor ? orada asil mevzu bu. lukun jabbanin yanina girerken kapida mind control atip telkinde bulundugu gibi palpo da orada ona yapmaya calisiyor. fakat luk, palponun kendinde topladigi guce ragmen direniyor. iste zafer burada. bu adamlar normal adamlar degil bunu goz onunde bulundur. death star bir us. bu gun abd nin buyuk ucak gemilerinin sirf gunluk gideri bile milyonlarca dolar. ama buna ragmen `ulan menzili 30 bin km olan ucak yapalim da ucak gemilerine gerek kalmasin` denmiyor. zaten boyle ucaklar var. us bambaska bir seydir. gucun merkezidir. vur kaca karsi onceden bilmek haricinde bir cozum yoktur. vuracak kacacak olan, sen ne kadar onlarin taktiklerini kullansan, hatta ayni ekipmani kullansan dahi, once hareket eden olacagi icin once vurur, once kacar. su gezegen olmaz obur gezegende vurur. aynen turkiye guneydogusunda oldugu gibi. yillar gecti, gerilla savasi taktikleri ogrenildi, ama bugun bile onca gozetleme ve esneklige ragmen onceden haber alinamamissa bir baskini engellemenin imkani yok. eger palpo imparatorlugu sana devretseydi, isyanin safinda da biz olurduk. ben jedi oldugum zaman onumde duracak sey tanimiyorum. expanded universe evreninde soylenenler, expanded seylerdir bence. cevabi da sudur : "eger thrawna executorda hakettigi yer verilseydi, isyancilardan da birine bir mon calda hakettigi yer verilirdi". thrawn evrendeki tek zekasi olan yaratik degil.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Enginar Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Su son sayfayi okumak resmen iskence. :)[hline]Muhendis A'ab Novice Pistoleer,Novice CH at Eclipse Wolith Wannabe Commando at Ahazi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Hatırlarım da birkaç ay önce unity'le "Aura" hakkında bir tartışmamız vardı sayfalarca, sonra densizin biri gelip tartışmayı bozunca yarıda kalmıştı... Neyse bu tartışmayı da zevkle izliyorum Xasf haklı gibi bence ama kesin yargıya varacak kadar bilgili değilim bu capital ship mevzuunda, o yüzden yorum yazmayacağım..[hline]nukbasliklikiz 28 May 2003 04:06 tarihinde demiş ki: patlıcan ın altındaki goril yokedilsin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2003 said: unity100, 01 September 2003 13:31 tarihinde demiş ki: hayir birader, O kadar kuvvetli ve BOL olsaydi atstler, zaten rebellion mebellion olmaz, kazirdi empire. ama kaziyamadi. demek ki bir seyler realizme ters.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Kazıyamadı çünkü film ve SW evrenindeki rebeller SWG'dekiler gibi kek kek saldırmıyorlar, vur-kaç ve rogue taktikleriyle ve ani baskınlarla saldırıyorlardı. Tamam, imparator cidden tam bir aptal gibi yönetti ordusunu, ama bu konuda tüm suçu ona yüklemeyiz çünkü dediğim gibi rebelların imparatorlukla "bire bir kafa kafaya şerefli dövüş" yapmaları söz konusu değildi...[hline]nukbasliklikiz 28 May 2003 04:06 tarihinde demiş ki: patlıcan ın altındaki goril yokedilsin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 kazıyamadı çünkü filmlerin büyük ve büyük çoğunluğunda iyiler kazanır.swg nin çekildiği sıralar şimdilerde olduğu gibi kötülerin kazanma modası olsaydı emin olun rebel mebel kalmazdı :-) .[hline]Eclipse:Eive Ikeste Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lion_Strimple Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Kotuler "epik" hikayelerde hicbir zaman kazanmaz... sadece bazen tam olarak yenilmezler. Kapitalist etikler... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sufi Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 iyiliğin galip gelmesi içgüdüsünü kapitalizme dayandırdın ya helal olsun :)[hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2003 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Kaynak gösterdiğim kitapların yazarları değil "Editör" leri ve "Derleyen" leri var, genel olarak Star Wars ile ilgili tüm referansları toplayarak kitap yapıyorlar, starwars.com da görebileceğin "database" gibi tıpkı. Sonuçta bunların hepsi "resmi" veriler, çıkıp benim yazdığım amatör SW hikayelerini saymıyorlar yani .. Bozulduğu konusuna candan hak veriyorum, o yüzden Expanded Universe'den nefret ederim ve yine o yüzden şu anda senle Trilogy dönemini tartışıyorum. Star Wars filmleri diğerleri gibi senaryosu yazılıp bitmiş filmler değil yanlız, sürekli gelişen, sürekli geriye dönüp eklemeler ve düzeltmeler yapılan bir eser, Lucas'ın hiç büyümeyecek çocuğu yani. Şu anda bile 1979'da çekilmiş A New Hope'un karanlıkta kalan bazı detayları düşünülüyor ve açıklığa kavuşturuluyor. Jedi'ların ya da genel olarak Güç'ün genel bir askeri zafere karşı şansı olmadığının pek çok örneği var. İmparatorluk kurulurken ellerinden bir şey gelmeyeceğini gören son Jedi ustalarının kaçıp saklanmaları buna bir örnek, yani kimse çıkıp bütün galaksiyi tartışmasız kontrolü altına almış bir orduya mind trick'le el sallayarak gitmiyor. Bence burada söz konusu gayet maddi bir savaş, manevi olan "iyi-kötü" mücadelesi daima, tüm konseptlerde sonsuza dek sürecek bir savaştır zaten. Dark Side olayını biraz daha araştırmanı tavsiye ederim, hiçkimseyi "mind trick" gibi kendi iradesinin dışında hareketlerle karanlık tarafa çekemezsin, bu senin bilinçli olarak iradeni karanlık tarafın gücüne teslim etmeni gerektiren bir süreçtir. Yani 6. bölümde Palpatine'in yaptığı tek şey tam anlamıyla bir "ters psikoloji" yaratan, aptalca "tezahüratlar", mind trick falan yok .. ABD'nin elinde kendi ülkelerindeki hava üslerinden kalkıp, bir uçak gemisinden çok daha hızlı bir şekilde istenilen hedefe varıp orada istenilen görevi yerine getirebilecek uçaklar olsaydı uçak gemilerine para harcamazdı. Ancak şu anki teknolojiyle böyle bir şey bir uçak gemisinden çok daha pahalı ve zahmetli, çünkü uçakların yakıtı bitiyor, bu yüzden onları hedeflerine yaklaştırmak hem harcanan yakıt miktarı bakımından, hem de tanker uçaklarla lojistik destek gerektirmemesi bakımından avantajlı. Star Wars'da araçların "hyperspace benzini bitti" gibi bir durum yok. O yüzden hedeflerine yaklaştırılıp öyle harekete geçmeleri gerekmiyor, ayrıca her duruma capital shiplerle müdahele etmek zaten çelimsiz ama çevik bir düşmana karşı savaşan filonun hareket kabiliyetini iyice kısıtlıyor, çünkü büyük gemilerin hyperspace seyir hızı ve manevra kabiliyeti çok düşük. Vurmakla kaçmak arasında bir süre var değil mi, eğer düşman iyi analiz edilmiş ve olası hedefleri belirlenmiş, buna göre önlemler alınmışsa Asiler daha ikinci-üçüncü bombing run larını yaparken bir Interdictor Cruiser eşliğinde gelen İmparatorluk starfighterları gayet yeterli olacaktır. Interdictor geldikten sonra Asilerin vur-kaç baskınının "kaç" kısmı imkansızlaşıyor zaten. Burada dünyamızdaki savaş kurallarından bahsetmiyoruz, askerleri teyakkuza geçirip helikopterlere bindirip düşman ateşinden korunarak bölgeye sevketmeler falan söz konusu değil, hyperspace e girip geliyosun. Jedi olsam önümde İmparatorluk duramaz diyosun..? Eh bunu anlamanın tek yolu kendine güvenen bi GM'in bize alternatif bir Trilogy dönemi oynatması heralde, ama ben bütün üstdüzey personele ve kilit noktalara ysalamiri saçtıktan sonra Jedi'ın kralı olsan naparsın cidden merak ettim .. Thrawn galaksideki en üstün askeri stratejist. İsyan tarafında daha iyisi olma imkanı yok, çünkü galakside daha iyisi yok. Ama Expanded Universe bunlar, çok kurcalamamak lazım. Bu arada Lion_Strimple doğru demiş (kapitalizm haricinde, o konular benim ilgi alanımın dışında kalıyor), ama zaten o konuya girersem 3 filmde iyilerin zorla kazanması için yapılmış 3000 mantık hatası gösteririm, paticik forumları patlar :D[hline] Captain Khar'al Lynnot Commander of Dark Legion Armed Forces Eclipse [Bu mesaj Xasf tarafından 02 September 2003 14:44 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Capitalmıs supermıs mon calamarimıysım star destroyermıs bos bunlar ne varsa r2d2 ile c3po da var soyleyın bakıyım hangı fılmde ana karakterlerı kurtarmıyor bu zıbıdıler he he? Hemende atladınız. Yanlıs! Hıc bı fılmde kurtarmıyorlar, cunkı kendılerı ANA KARAKETER. Dip not: mon calamari cruiserın imperial class bır stardestroyer'dan 80 adet daha faza topu 200 daha fazla murettebatıtı 800ups daha fazla shied'ı vardır ha bıde daha hızlıdır daha cevıktır hulluda daha dayanıklıdır (tam mıktarı hatırlamıyorum) vede 0,6km daha buyuktur. Butun bunlara ragmen ıcıne jedi veya sith gırmıs bır capital ship self-destructa mahkumdur. Impoaratorlugu ne Stormtrooperlar kurdu nede X-wingler yıktı.[hline]Cuce iste bildigin cuce [Bu mesaj Cuce tarafından 02 September 2003 15:37 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Doğru, İmparatorluk'u SSD Executor'ın köprüsüne girip dağıtan A-Wing yıkmıştır, X-Wing deil :D Ha dersen ki vosvosun biri 20 katlı apartmana girip nasıl dağıtır, orası Deus Ex Machina .. R2D2 nun da 4. bölümde Death Star'ın son teknoloji harikası bilgisayarlarını hekleyerek çöp öğütücüsünü durdurduğunu, Expanded Universe'de bir SSD sınıfı gemiyi hekleyerek New Rebuclic'i yoketmek üzere olan Galaxy Gun'ı İmparator'a karşı çevirdiğini saygıyla anmak lazım. C-3PO nun da Ewok tanrısı olarak müritlerine galaksinin en iyi eğitimli askeri birliği olan Stormtrooper'ları katlettirdiği, ve bunları sadece ağaç dallarından yapılmış oklar, taş atan sapanlar ve kütüklerle yaptırdığı unutulmamalıdır .. [hline] Captain Khar'al Lynnot Commander of Dark Legion Armed Forces Eclipse [Bu mesaj Xasf tarafından 02 September 2003 18:45 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
_InFeRnO_ Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Abisi siz neler konuşuyosunuz ya.Sanki hepsi elle tutulur gözle görülür mallar gibi şaştım kaldım onun çapı onun hızı onun silahı falan.Olayı bu kadar derinden yaşamanız çok ilginç geldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2003 resmi olsun resmi olmasin, yarati ilk yapildigi anda en ozgun halindedir. yorumlandikca, oynandikca durtuklendikce, kendi yaraticisi tarafindan olsa bile iyice sapar. jediler geri cekilmek zorundalar, kacmak zorundalar. cunku karanlik taraf o donem icin galakside agir basiyor. dikkatini cekerim, imparatorlugun basinda ne thrawn ne de baska biri var. iki tane jedi var. karanligin gucu agir basinca bu gucu kullanan kisiler imparatorlugu kurabildi. tersi olsa tersi olur. aydinlik taraf agir basarsa, agirlik kazanirsa, ayni etkiye ve guce light jediler sahip olacak. imparatorun ve vaderin yaptiklari oranda buyuk seyler yapabilme gucune sahip olacaklar. buyuk seyler derken esya ucurmak vs den bahsetmiyorum, kitleleri ve insanlari yonlendirmekten bahsediyorum. palpatin lukun aklini mind trickle karanliga cekmeye calismiyor, onun icinde kabaran ofke ve dusmanligi kabartmaya calisiyor. bu gun bi kahvede rakip bir takimin macini izleyen iki kisi bile birbirini gaza getirip indukluyor, koskoca jediler mi induklemeyecek. palponun orada yaptigi lukla empati kurmaya calisip kendi ofke ve dusmanlik duygusuyla onunkini artirmak, induklemek. o karsilasmanin nasil, ne zaman ve nerede olacaginin vizyonunu 30 yildir gorup bilen bir yaratigin orada aptalca davranmasini bekleyemeyiz. orada ne diyecegini palpo cok onceden yuzlerce defa tasarlamistir. abdnin elinde sozunu ettigin turde ucaklar var. ucagi birak, roketler var. cruise fuzeleri. her biri 10 milyon dolara mal olur. bir ucagin ucusu 300 bin dolara. ucagin ve pilotun surekli formda kalmak icin ucmasi gerekir, fuze bir kere ateslenir. ucak gemisi ve esligindeki filonun amaci, bir guc odagi olusturmaktir. bu sekilde gelen filo karada vurulup cekilinen bir bolgeye asker cikarip orayi kontrol altinda da tutar, bunlarin ikmallerini de yapar. implerin izledigi strateji budur. impler elde tutmaya calisiyor. bu yuzden capital shipleri var, bunlarin icinde bir suru avci ucagi var, stormtrooper var, her sey var. bu bir isgal kuvveti. vur kac kuvveti degil. interdictor viktor vs esliginde gelen fighterler filan etkili olamaz. cunku 2. 3. bombing runu yapmadan once zaten kacmis olur baskina gelenler. neden mi ? cunku bir vurkacta senin dedigin sekilde olup kayip verdikten, 2. vurkacta da ayni sekilde kayip verdikten sonra, 3. vurkacta ilk bombing run dan sonra kacmayi ogrenir vurup kacan. ama hic bir medeniyet 3. vurkaca kadar daha da hizli bir sistem gelistiremez, hele hele bunu her 3 vurkacta bir yapamaz. hyperspaceye girip cikmak he diyince de olan bir sey degil yanliz. bir geminin nereye gittigini hiper yaptigi yere gidip izlerini takip etmeden bulamiyorsun. koordinatlarini tahmin edemiyorsun hiperin zaten. oyunda masanin ustunde bizim tartistigimiz temellerde evren de olmaaz, jedi de olmaz hede de olmaz. `force` denilen sey evreni idare eden guctur. forceyi kullanabilen daglari devirir. ilk onerme 2. yi gerektirir. eger 2. yi gerektirmiyorsa o zaman bir hata vardir. isyan tarafinda daha iyisi nasi olmasin thrawnin. thrawn zihinsel dusunme yetenegi gelistiren tek omurgali mi galakside. `expanded universe` yi kurarken biri oyle demis, thrawn en iyi stratejist oluvermis. ben de burdan diyorum Ordok diye bi mon calamari var, aslinda ne thrawn ne vader, Ordok en iyi stratejist. nasi oldu ?[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Bence sen "Güç" e gereğinden fazla ehemmiyet veriyorsun, SW evreninde en büyük belirleyici faktörün "Güç" olduğu zamanlar olmuş, ancak GCW dönemi ve sonrası böyle değil. Burada bildiğimiz politikalar ve askeri potansiyel GCW 'ın sonucunu belirliyor, yoksa bir tarafta 2 Sith öbür tarafta 2 Jedi falan geç bunları .. Güç bir amaç değil araç GCW döneminde .. Her şeyi onun üzerinden değerlendirmen yanlış bence. 6. Episode'u bir kere daha izle ve Vader'la kapışırken Luke'un sadece Palpatine'in "uyarıları"(!) sayesinde kaç kere kendini kaybetmekten kurtulduğunu gör, sanırım ki sen de Palpatine'in kafasında biraz bile gri hücre olan herhangibir insan gibi bu "tezahüratların" tam ters etki yarattığını farkedip hemen susması gerektiğini farkedeceksin. ABD'nin elinde yaklaşık 40.000 km ikmalsiz uçabilecek (dünyanın öbür ucuna gidecek, çarpışacak, geri dönecek), "multirole fighter" tipi uçaklar var demek? Hangileri bunlar modellerini söyleyebilir misin bana? Cruise füzeleri konusundaysa gene bir yanlış bilgilendirilmen sözkonusu. Cruise'lar orta menzilli füzelerdir, genelde havadan karaya veya karadan karaya olarak nokta atışı yapmak için kullanılırlar ve ortalama maliyetleri 1 milyon dolardır. Senin bahsettiğin dünyanın öbür ucunu vurabilen füzeler ICBM olarak adlandırılır (Inter Continental Ballistic Missile), boyları 10 metreyi aşabilen devasa aletlerdir, sabit rampalardan veya bu iş için imal edilmiş denizaltılardan fırlatılırlar. Ama senin de dediğin gibi füze bir kere ateşlenir, o yüzden bizim tartışmakta olduğumuz konuya füzeleri neden dahil ettiğini anlayamadım. Neyse günümüz savaş teknolojilerini bırakıp dönelim SW alemine .. İmparatorluk'un hakimiyet kurucu bir güç olduğunu ben de biliyorum, zaten benim amacım adamların Asi vur-kaçlarına mümkün olduğunca çabuk cevap verebilecek bir donanma kurmaları, Star Destroyer üretmeyip onun yerine de TIE Defender yapsınlar gibi bir iddiam yok, ama mevcut donanma sistemiyle de Asilerin artık bir bebeğin bile ezberleyebileceği kadar sık tekrarladıkları vur-kaç saldırılarına karşı aciz kaldıkları açık. Oysa dediğim gibi hyperspace kabiliyeti olan araçlarla senin de öngördüğün gibi Asiler vur-kaç saldırılarını "vur" dan çok "kaç" olarak yapmaya başlayacaklardır, ve tek bombing run da Missile Boat getirsen yine de doğru dürüst bir hasar veremez, daha da önemlisi -Asilerin en büyük kaynağı olan- yağma işine hiç giremezsin. Önemli olan da bu zaten. Thrawn'ın galaksideki en büyük askeri zeka olduğunu söyleyen yazarlar ordusunun (tek bir yazar değil, Expanded Universe'ın kabul edilmiş bir konseptidir ve Trilogy dönemini de kapsamaktadır) ellerinde Lucas Arts'dan alınmış ve bu konuda yetkin olduklarını söyleyen lisanslar var, sendeyse sanırım yok, o yüzden SW üzerine tartışırken Thrawn olgusunu hesaba katmak durumundayız. Bu durumda senin Ordok'a da yol görünüyor tabi .. :)[hline] Captain Khar'al Lynnot Commander of Dark Legion Armed Forces Eclipse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 said: _InFeRnO_, 02 September 2003 21:36 tarihinde demiş ki: Abisi siz neler konuşuyosunuz ya.Sanki hepsi elle tutulur gözle görülür mallar gibi şaştım kaldım onun çapı onun hızı onun silahı falan.Olayı bu kadar derinden yaşamanız çok ilginç geldi. Biz deliyiz, takma sen ;)[hline] Captain Khar'al Lynnot Commander of Dark Legion Armed Forces Eclipse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 ya gucun artik galaksinin kaderini belirlemedigini soyluyorsun ama imparatorlugun basindaki imparator en guclu dark jedi. onun sag kolu tum imparatorlugun ikinci adami da vader. o da jedi. ne thrawn ne baska bir normal insan. adamlar oraya ne ile geldi siyaset ve diplomasi alaninda yillarca alin teri dokerek degil ki kullandilar guclerini geldiler. palpatinin `uyarilari` - aslinda empatik telkinleri - luku ucurumun kenarindan itecek sey. luk geliyor kenara, ama icindeki iyilik dusme aninda daha agir basiyor. kotulukle ilgili bu tarz telkin vermeler icin sw ye bakmaya gerek yok, bir cok kulturun eski mitlerinde, efsanelerinde benzer durumlar var. palpatin orada karanligin sesi oluyor. abdnin elinde tabani cok kisa, yuksekligi cok fazla bir ikiz kenar ucgen seklinde, resmi olarak varligi reddedilmekle birlikte bu gun cogu askeri teknoloji meraklisi arastirmaci tarafindan gozlenmis en az 4 bin kilometrenin uzerinde hiz yapan bir ucak var. bu ucaga camiada cesitli adlar veriliyor yaygin kullanilan bir adi yok. kullanim amacinin ne oldugu kesin bilinmemekle birlikte bu ucagin cok yuksek surati nedeniyle ancak gozlem misyonlarinda kullanilabilecegi dusunuluyor. bununla birlikte artik gunumuz savaslarinin uzaktan vurma ve elektronik ustunluge dayandigini dusunursek, etkin roketler tasiyan herhangi bir ucagin diger herhangi bir ucagi dusurememesi icin hic bir neden yok. tabi f117leri, b2 lerden bahsetmiyoruz. model model cruise fuzesi var. tomahawk adi verilen fuzeler orta menzilli fuzelerdir. b52 lerden atilan cok daha uzun menzilli olanlar da var. bazi cruiseler 60 larda gelistirilmisti. icbm lerle cruiseler arasindaki farki bilmemek imkansiz. fuze olayini tartismaya tie fighter ve x wing gibi oyunlarda filmlerde kullanilmamasina ragmen nasil yaygin bir sekle sokuluverdigini tartisirken girdik. filmlerde fuze kullanimi gormuyoruz. laser var. zaten hedefini kendi bulabilen, atesle ve unut silahlar varken hicbir medeniyetin tutup da pilot nisanlamasina dayanan silahlari kullanmaya meyil gostermesini de normal karsilayamayiz. bu tartismaya tie fighter ve x wing gibi oyunlarin ne kadar ozden uzak oldugunu ifade etmek icin girmistik. daha once soyledim, tekrar soyluyorum, hic bir kuvvet onceden bilmedikce vurkac saldirilarina engel olamaz. daha cabuk cevap verebilir. ama engel olamaz. vurkaci yapan da daha cabuk cevap verene daha hizli vurur. bu sadece bir zaman meselesidir. buyuk bir alani kontrol etmesi gereken bir gucsen, hele galaksi gibi, asla bunu tam olarak basaramazsin. hareket edilecek yer coktur, korunacak yer coktur. korunacak yerlerin her birini kendini korumaya yeterli hale getirsen bile, kacak guc gucunu korumadan daha fazla yogunlastirarak vurur, yine kacar. tek cozum onceden bilmektir. daha once de konustuk, hyperspace kaabiliyeti olan araclar iki tarafta da olsa dahi, isterlerse 1 saniyede cevap verseler dahi, vurup kacacak olan adam onlarin 1 degil 2 saniyede cevap verebilecekleri yere vurur, ya da 2 tane torpil atacaginda 1 tane atar yine kacar. sadece miktar azalir, saldiri engellenemez. asilerin en buyuk kaynaginin yagma olduguna nereden kanaat getirelim ? corellia gibi gezegenlerde cok destekcileri varken, neredeyse tum kacakcilar asilere sempati duyuyorken, x-wing gibi araclari yaptirip satin alabildikleri galaktik gemi yapim firmalari varken neden imparatorluktan yagmaladiklari malzemeye muhtac olsunlar ? savasta dusman araclarinin yagmasi degerlidir, ama hic bir guruh dusman araclarindan edinecegi savas araci yagmasina guvenerek savasa gitmez. zaten o yagma olayi da filmlerden gordugmuz bir sey degil, daha ziyade x-wing tie-fighter gibi oyunlarda gorevlerde olan bir sey. hic bir zaman icin koskoca bir GALAKSIde bir sahis `en yetkin` herhangi bir sey olamaz. dunya tarihinde dahi hic olmadi. bir `ordunun` ya da 1. 5 milyon yazarin bunu boyle `kabul` etmesi de bunu gercek yapmaz. her zaman el elden ustundur, ve boyle olacaktir. sinirli bir zaman araligi icin olabilseydi bile, bir sene sonra baska bir genc ergenlik cagina ulastiginda onun daha oncekinden ustun olmayacagina dair hic bir garanti veremezsin. sadece dunyada 7 milyar insan cocuk yaparken, koskoca galakside binlerce turdeki trilyonlarca zeki canlinin icerisinde `bir tane` olmasi kadar komik bir oneri olamaz. bir kisiye lisans verilmesi, yetkili kilinmasi da, o kisilerin hayalleri ya da ongoruleri dogrultusunda mantiksiz olan seyler soylememesini saglamaz. expanded universeyi bastan cizdigimi zaten sana soylemistim. bir ozgun yazit ne kadar `expande` edilirse o kadar bozulur. bu one surdugun sey zaten dunyanin evrende tek zeki canli bulunan yer olmasi onermesinin dogruluk ihtimalinin drake denklemi uyarinca SIFIR olmasi gibi bir sey. 1 gezegen / bilmemkacmilyongezegen = 0. aynen 1 thrawn/bilmemkactrilyarzekicanli = 0 oldugu gibi. `expanded` universeyi dikkate almadigimi soyledim, isterse lucas tarafindan doktoralik verilmis olsun bunu yaratanlara, hic biri lucas degil, orjinal eser yaratilirken lucasa e Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 ordok da ellerinden oper bu arada.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Ne eski Cumhuriyet'i kuranlar, ne de İsyan'ın başı Mon Motha (kesin yanlış yazdım) force-user değil ama, "İmparatorluk = Dark Side of the Force" gibi bir tanım yanlış bence, hatırlarsın ki 4. Episode'un sonuna kadar -ki bu İmparatorluk tarihinin yarısını veya daha fazlasını kapsıyor- yönetimdeki 2. adam Vader değildi, ancak Grand Moff Tarkin ilk Death Star la beraber havaya uçunca 2. adam konumuna yükseldi. Yani "force-user" ların mutlak egemen olduğu bir yönetim sistemi değil bu, öyle olsa Vader en baştan beri 2. adam olurdu .. İmparator başka bir mevzu zaten, Darth Sidious ile Palpatine 'in ilişkileri konusundaki gizem kalkmış değil, ikisinin aslında aynı kişiler olduğu yolundaki teorinin yanı sıra, Darth Sidious'un Palpatine'i "possess ettiği" gibi bir teori daha var falan filan .. 4. Episode'dan yaklaşık 4000 yıl önce gerçekleşen Sith War'dan itibaren "Güç" ün mutlak etken olduğu devir bitmiştir bence SW evreninde, ha Expanded Universe ilerde neler getirir bilinmez, ama zaten Expanded Universe'e ben de -Trilogy dönemine yaptığı katkılar dışında- pek aldırmam. ABD'nin bahsettiğin uçağı C&C Generals'a yapımcıların "Şu anda varlığından herkesin söz ettiği ancak doğrulanmayan bu uçağı yakın gelecek konseptine uygun gördük" diyerek koyduğu, ultra-sonik Aurora sanırım, ancak o da dünyanın öbür ucuna gidip gelebilecek bir uçak değil, sadece çok hızlı. Zaten o kadar uzun menzilli bir uçak yapılsa bile "multirole fighter" olması da imkansız, o yüzden geçiyorum bu konuyu .. Yine konudan çok sapmamak için Cruise muhabbetine girmiyorum ama füzelerde "uzun" menzilin ICBM için kullanıldığını düşünürsek Cruise tipi herhangibir füzenin uzun menzilli olarak değerlendirelemeyeceğini görürüz, B-52'lerin SAM menzili dışından attıkları füzeler "havadan karaya" füzeler arasında uzun menzilli sayılırlar, ama genel anlamda "orta menzilli" kategorisine girerler. Neyse günümüz silah teknolojilerine çok dalmayalım gene .. Filmlerde X-Wing'lerde proton torpidoları, ve Millenium Falcon'da "concussion missile" ve "heavy missile" olduğundan sözediliyor, o yüzden bunların varlığını kabul etmek zorundayız, ancak bunlardan hiç biri TIE vuramayacağı için filmlerde ateşlendiklerini sadece Death Star patlatmak amacıyla görüyoruz .. Ama "X-Wing" ve "TIE Fighter" serilerinde görülen Advanced Missile, Mag Pulse Torpedo, Ion Pulse Torpedo gibi silahları da filmlerde geçmiyor diye yok saymak yanlış bence. Hatta buradan bir genellemeye gitmek istiyorum, Star Wars konseptini sadece ve sadece filmlerde izlediklerinle sınırlamak ve diğer herşeyi yoksaymak bence hatalı bir davranış. Sadece izlediklerimize bakarak değerlendirme yaparsak Star Trek çok daha zengin bir evren olur o zaman, (burada evrenden kastım "setting" tabi) Star Wars'u Star Wars yapan filmler bittikten sonra dahi çok hızlı ve kapsamlı bir şekilde geliştirilmiş olmasıdır. Filmlerde izlediklerimizle sınırlı kalırsak ortada tartışılabilecek bir şey kalmaz zaten, çünkü ikimizin de öne sürdüğü çoğu görüş mutlaka filmlerde görülmeyen, ama o dönemi kapsayan başka kaynaklara dayanmakta .. Bunlara genel olarak "Expanded Universe" demek yanlış zaten, EU tanımı 6. bölümden sonrasını kapsayan eserler içindir. Eğer SW hakkında "geçerli" kabul edebileceğimiz şeyler sadece filmlerde gördüklerimizle sınırlı olsa.. .. Calamari Cruiser'ların esas olarak sivil gemiler olduklarını söyleyemezdik. Hatta bunların Mon Calamari yapımı olduğundan bile emin olamazdık, çünkü isim benzerliği haricinde filmin hiç bir yerinde "Bunları Mon Calamari ırkı yaptı" gibi bir şey yok. .. Güç'ü sadece telepati, telekinezi ve yıldırım saçmakla sınırlı tutmak durumunda kalırdık, çünkü filmlerde "Güç çok derin bişeydir luk, evrenin dengesidir.." gibi felsefi öğütler ve bu saydıklarım dışında görülen bir "Güç" öğesi yok. .. şu an itibariyle İmparator'un veya Darth Vader'ın Sith olduklarını söyleyemezdik, Trilogy fimlerinde "Sith" lafı geçmiyor. 3. bölümde bu adamlar Sith olarak tanımlanırlarda ancak .. .. galakside filmlerde görülen/adı geçenlerden başka uzay gemisi, ırk, gezegen, mekan, silah vs. olmadığını varsaymak zorunda kalırdık. Mesela koskoca Tatooine'de sadece Mos Eisley ve Mos Espa olurdu, Naboo'da Theed ve Otoh Gunga haricinde şehir olmazdı.. Ya da X-Wing ve TIE Fighter harici hiç bir gemi tipinin silah ve donanımı hakkında yorum yapamazdık. Hatta çoğu aracın adını bile söyleyemezdik, filmlerde ne B-Wing'in adı geçer, ne de Nebulon-B Escort Frigate'lerin .. Ya da Bobba Fett'in giydiği zırhın Mandolorien (yannış yazmış olabilirim) paralı askerlerinin zırhı olduğunu bilemezdik. örnekler daha uzayıp gidebilir, ben de Chewbacca'nın kuzeniyle Han Solo'nun oğlunun beraber İmparator'un 9999. klonunu yokettiği Expanded Universe saçmalıklarından nefret ederim, ancak GCW yi kapsayan ve zenginleştiren bu ayrıntılar olmasa, Star Wars senin dediğin/istediğin gibi filmlerden ibaret olsa bugün bildiğimiz SW'a asla kavuşamazdık. Vur-kaç konusuna dönersek tekrar söylüyorum, ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Coldwind Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Xasf ve unity100, oldukça ilginç bir diyalog, hoşuma gitti gerçekten. Bu tartışmanın bitmesini bekledim ama hala siz uzattıkça uzatıyorsunuz. Sizce şu anda bahsettiklerinizin konu ile alakası var mı? Yeterince konu kaymış farkındaysanız.. ICQ'dan yada PM'den devam ederseniz çok sevinirim, belki hala "kaç tane türk olduğu" hakkında yorum yapmak isteyenler vardır da son sayfayı görünce hevesleri kaçıyordur.[hline].::Azmodai::. (4:28 PM) : ama oyle degilmi abi? allah icin soyle :) sevimli degilmiydim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 aslinda bu mevzunun artik kac turk var konusuyla alakasi yok ama, realizm, oyun dunyasi acisindan oldukca bilgilendirici bir tartisma oluyor. simdi bu muhabbetleri kac turk konusundan ayirmak bi sekilde mumkunse, ayrilsa ve kendi basina bir topic olsa iyi olur bence. ya da boyle bir sey mumkun degilse bu konuyla ilgili bir topic acalim. oldukca muglak noktalar tartisiliyor, yazik olmasin.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 konuyla ilgili yeni bi topic actim, cevabi orada veriyorum, burada alakasiz kalmasin.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xasf Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Walla şöyle ağız tadıyla uzun uzun tartışmayalı baya zaman olmuştu, iyi geliyor :) Yannız yeni konuyu göremedim? Hala yazıyor musun acaba, mümnkündür yani mesajlarımızın uzunluğuna bakarak .. :D[hline] Captain Khar'al Lynnot Commander of Dark Legion Armed Forces Eclipse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 5, 2003 daha yeni bitti. baska bi forumda baska bir tartismaya da katiliyordum o yuzden uzun surdu.[hline]referanslar : www.mizzah.com www.tokaci.com(oscommerce customization) turkiye.bookturkey.com aaa bunu unutmusum pek severim: www.bookturkey.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karate_Chop Mesaj tarihi: Eylül 6, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 6, 2003 ben 10 tane türk daha ekliyorum community'e[hline]Chibi Maymunlar Dünyayı Ele Geçirecek ve muzlar tükendiğinde bizi(!) yiyecekler, yani sizi, ben de onlardanım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar