Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarihte Türkün yönetebilme kabiliyeti


Solgunadalet

Öne çıkan mesajlar

evet dogru bu yuzdende yonetbe kabılıyetınden yoksunuz
savas zamanı kenetlenıp barıs zamanı bırbırımızı yıyoruz amanın ne oluyo derken ulke elden gıdıyor[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Viktorun dediği bir bakıma zaten göktürk kitabelerindede bahsediliyor. Ama şu ayrım yapılmalı devletlerin yıkılma nedeni en iyi yöneticinin , en iyi varisin seçimimde çıkan kargaşa yüzünden, tabi buda bizim birçok develt kurama ve yönetme yani sömürme değil inglizce lead doğru yola götürme yeteneğimizi geliştirdi.

Makıvelli prenst e, bu yönümüzü o avrupanın haladevam eden devletleri ile kıyaslamış ve bir çok üstün özellik çıkarmış.

Öbür türlü olsa bırak salardı, taht kavgalrı olmasaydı. Türk ismi bakın hala var olan bir uygurlar gibi çin uşağı olarak kalırdı.
Göktürkler filan yıkılmış olabilir ama tarihe birçok devlet ve türk adını yaşatan insan hediye etmişlerdir.Buda bir yönetim kabiliyetidir. İnsanlar kendi varisi geçirmek yerine en iyisini bulunmasını istemişlerdir. Çıkmayınca da devletler de yıkılıyor ama bu başarısızlık değil. Başka bir örnek roma olabilir bir sezar bir agustus bunlar vırt diye çıkmamışlar çıkarken de devleti sarsmışlar ama pek sorun çıkmamıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

devlerler ne kadar sık hukumdar degıstırıse o kadar hızlı yıpranırlar gunumuz demokrasıelrındede gecerlıdır bu
bırıs gelır duzenı kurmaya calısır tam sıstem meyve evrmeye baslarken hukumdar degısır yenı gelen kendı yontemıne abslar vs vs

bızdekı en buyuk hata vatanın gelıcegı ustunden sıyaset yapmamız tarıh boyuncada bu boyle oldu onun dısında tum turk develtlerı askerı zaferler ustune kurulmustur savaş savaş ve daha cok savaş savaşlar kesılınce veya daha guclu bır turk devletı cıkınca yıkılıp yenısı gelmıs
tarıhınde adam gıbı savasmıyan devletler var savas kazanmadan varolan devletler var (bknz fransa) ama bızım tum devlet yapımız TC ye akdar savas ve fetıh ustune[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya yapma ya ya

Frn ne savaşı yapmadı anlatsana dünyayı ben mi sömürdüm, bu bile yeter zaten.
Savaşmayan devletleride savaşan develtler kukla olarak kurarlar.

Türk devletleri savaş üstüne kurulmuş o zaman savaşmayan devletmi vardı. Yok ha ekonomik dersen bende sana bilmediğini: Göktürklerin en çok ipek yoluna önem verdiklerini, Atiilanın zamnında yeni yeni pazar yerleri kurulduğunu, selçukluların bir çok kervan saray ve liman yaptırdılarını da ilave edrim.
Şimdi devletler nasıl para kazanıyorlar top tüfek dğil zaten gizli sömürü ile... bunuda savaştan farkı ne . Tabii gravat takınca adam medeni olur ama insanlar açlıkta ölebilir oklan öleceğine dimi.

Senin dediğin tek bir devlet söz konusu olursa olur benim dediğim de kazanan ya kendi devletini kurar bir den fazla devlet olur ve sen eğer bunu durağan yaparsan sonun osamlıdakı gibi cocuk padişahlarakalır. Avrupanın farkı orda toprak ağalarının kendi aralarında savaşıp bunu sağlamaları senin develet değinin fransanında ozamanlar durumu bu.

Devlet üzerinde osmalı hariç hiçbir Türk devletinde siyaset yapılmamış ispatlayamazsın. Çünkü hakan sadece zafere götüren bir araçtır ve zaten devletleride onlar kurarlar. Asyada insanlarındevlete ihtiyacı avrupa veya çıdeki gibi değildir orda insan lar devletsiz yaşarlar, ama bir adam çıkıp devleti kurau o ölüncede yerine doğru düzdün bir adam gelmez ise devlet dağalır. Devletler bu yüzden dağalmıştır. yoksa savaş hiç bitmez insanlık daha çok savaşmak için amerikeyı bulmuştur.

VE düzen olması için kaos şartır kaos olamdan düzen olmaz olursa ona düzen denmez
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eskiler hep bahsederler,
Bir toplantıda konuşulur ne yapsak ne etsek şu Türkleri yıksak diye, oradan bir Türk müdahale eder ;
- Yıllardır dışardan siz içerden biz yıkamadık daha yıkılmaz bu devlet[signature][hline]Kırlara ilk kar düştüğü zaman, ölümünün ne güzel olduğunu sevdim seni içimde öldürdüğüm zaman...
Güzel, Özlü Sözler Arşivi by insighT a.k.a AthleT
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Delidumrul'un dediği şey çok doğru. Türkler militer yapıda topluluklar olarak varolmuştur ve ordunun etrafında işler yürür. Kısaca devlet, ordu için arkasını toplayacak bir araçtır, hizmet edilen bir amaç değildir.

Bu topluluklarda, ülkeyi kardeşler arasında paylaştırma huyu da olduğunu düşünürsek, baştaki Hakan ölünce ne olacağını siz düşünün, haydin cıngar kavga iç savaş. Kardeşler anlaştığı sürece işler tıkırındayken araları açıldı mı devlet parçalanır.

Buna ek olarak, eli biraz güçlenen bir komutanın veya kabile reisinin "Benim dediğimi niye olmasın?" düşüncesiyle başkaldırması da çok sık olan bir şey. Kısacası, eski Türklerde bürokrasi zayıf, oturmuş güç odakları yok, aksine devamlı değişen güç odakları ve mücadele var.

Solgunadalete katılmadığım nokta şu: Devamlı kaos her zaman yararlı bir şey değildir. Evet, koşulların zorlaşması ve değişmesi "Survival of the fittest" denen (Darwin amcamın evrim teorisi) en kuvvetlinin(uygunun desek daha iyi) hayatta kalması sonucusu doğurabilir. Ama bunu yaparken türü tamamen ortadan da kaldırabilir. Devletlerin uzun süren temelli yapılar üzerine kurulduğunu da düşünürsek durmadan darbe yiyen ve temelleri sarsılan devlet yapılarının da başarılı olamayacağı kesin.

Günümüze bakarsan, 85 senelik Cumhuriyet ve 700 senelik imparatorluktan sonra bile hala bazı taşları yerine oturtamıyoruz. Bu da bence kaostan her zaman düzen çıkmadığını yeterince gösterir.

Saygılarımla,[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester

Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tamam turkler buyuk savascilardi ama ,

ayni zamanda cok gelismis bir devlet kulturu olan ve buyuk adamlar yetistirebilen bir devlet duzenine sahip bir milletti ayni zamanda .

bunu neye dayanarak soyluyorum ?

sadece savasarak hic bir yere gelinmez . iskender ya da cengiz hepsinin sonu ayni . sadece buyuk komutanlar olarak biliyoruz onlari .

turkler hayalden ote somut ornekleriyle bir kultur yaratmayi basarmis bir milettir . devlet ordu ve kultur .

turk tarihini anlamak icin devleti orduyu ve kulturu iyi anlamak gerekir .

turkler 2341351 tane devlet kurmus ama bir o kadarda yikmistir vs diye devlet kulturunden yoksun oldugumuz gibi iddialar yersiz .

abd nin bugunku devlet yapilanmasini inceleyiniz efendim ; kurulusundan itibaren osmanlidan araklama bir sistemdir .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabı ABD osmanlıdan arakladı,osmanlı da federal yapıya sahıptı zaten[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bak sen cık cık cık benım bıldıgım osmanlıdan once roma denen kıytırık bır ımparatorlukta kullanıyordu bunu ama sen bosver orasını ya roma nedırkı[signature][hline]Bizim apartmanın en geniş anime ve görüntü kalitesi en düşük arşivi...
31 CD ve 4-5 DVD tutan arşivi...
Görmek için mail filan atmayın,ben sizi ararım bir ara...

"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor çok cahilsin beee....

Roma "Türk"tü bir kere, Osmanlı'nın kökeniydi. O Romus ve Romulus dedikleri çocukcağızlar da Romul Tigin ve Romara Han'dı. Eyalet sistemini de dünyadaki bütün icatlar gibi Türkler buldu.

(ana alternatif tarih yaptım, kendime gelmeliyim!!!)

NOT: Yukarıdakilerin hepsi kişisel fantazi olup, alan yetkilisi bu bilgilerin kullanılması sonucu doğabilecek hasarlardan mesul tutulamaz.[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester

Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hiçbir anlama gelmiyor.

Sadece,

Türklükle övünelim derken Türk kavramının komik duruma düşürülmesine, yapmadığımız şeylere "bizim" diye sahip çıkmaya çalışırken gerçekten yaptıklarımızı unutmaya ve halının altına itelemeye, magazinci tarih yaparak insanları milletinden, tarihinden, kültüründen soğutan bir anlayışa karşı isyanımdır. Üzgünüm, yorgunum patladım, bu da benim insancıl tepkim olsun.[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester

Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insancil tepkilerini roma ve osmanli arasindaki farki bilmeyenlere goster lutfen .

ben bugune kadar konustuklarimla ucuz turk milliyetcisi gorunumu cizdiysem kusura bakma .

ok tamam turkler sadece savasir onune gelenin a.. kor iyi ok atar iyi ata biner ama gerisi tisss .

tamamdir . bu da benim insancil tepkim olsun tarzimi maruz gorun .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi kaos teorim aslında:

Platona dayanıyor yanılmıyorsam devlet te yada şölende geçen bir diaolog olmalı orada, aralarındakonuşuken devletin atinanın tranlıkdan demokrasıye, ordan kaosa geçiyorlar sıra karışık ola bilir ama mantık bu, Şimdi benim demek istediğim şey ise yani kafamda kurduğum sistemde kaosun, kaosu arzulayanların çok olduğu bir zamanda dahi sonsuza kadar sürmeyeceği konusunda. bu kafamdaki kaos ortamında kişileri cezalandıra, kovalyan bir devlet oteritesi yok, sen gidip birini öldürsen ne seni yakalıyan polis, nede seni cezaldıracak senden güçlü hiçbir yakınıda yok kabaca ve aslında kaos tek ve mutlak eşitsizliktir. (Ya aslında bunları yazamadan önce biraz bunları toparlamak lazım, dialogları tekrar okumak lazım ama zamanım yok, projeler yapılmayı beklerken ben burda, samanlık evin kızını ile babasından gizli sevişen biri heyecan ve telaş ile yazamya çalışıyorum...)

Ama bu eşitlik ve düzensizlik sonunda, düzene gitmekte, platonda da öyle, ve bu düzen eskisinden daha iyi olmaktadır. Şöyle ki: biri çıkıp gücü ile yanına insanlar toplamakta ve diğer birey olarak da güçsüz olanlar bu liderin etrafında toplanmakta...

Dediğiniz doğru kaos yıkıcıdır ama bu devlet fiziki olarak var olduğu zaman doğrudur, türklerde bu böyle değil üstün göcebe kültür ve bu göcebe kültür avrupanın anladığı avcı-toplayıcı topluluk değildir. bu insanlarınyaşamak için devlete gerkleri yok ve devlet onlar için sadece büyük bir ülkü olduğu zaman cazıp geliyor mesela, metenin türk devleti ülküsü, göktürklerin türkleri çin esaretinden kurtarma ve türkün yükseliş ülküsü ve cengizin dünyayı fetih ülküsü....

İnsanlar bu amaçla birleşiyor ve bu amaç bitince dağılıyorlar ama devleti oluşturun güç kaybolmuyor. Bu başlı başına büyük bir devlet sistemi dir. Millet yaşıyor, ve bir tek atom kalsa bile ortaya bu atamdan bir devlet çıka biliyor....

Türklerin, askeri yanlarını güçlendiren en önemli yanları teşkilatcılıklarıdır yani metenin onluk sistemi osmanlının düzenli ordusu, yapılan karmaşık savaş taktikleri hep bu yanımızdan kaynaklanır. Bu özelliğimiz ayrıca bizim devlet kurma başarımızında açıklayıcısıdır: nederler bilirsiniz Türklerin devlet kurması için ikisinin bir araya gelmesi yeterlidir... Yıkılma nedenlerini de yukarda bahsetim.

Bu aslında sormak istediğim sorunu bir cevabı sadece,
Daha fazla ve çok ince çıkarılmış özellikler ki bunlar devlet yönetindeki başarımızın sırıdır ziya gökalp üstat bunları çıkarmıştır bir okuyun önce sonra fikriniz değişmez ise başka...

Çok önemli not: Dediğim gibi devlet misyonu tamamladığı zaman devlet için artık dağılma zamanı gellir. Bakın göktürklerin misyonu anca 2. devlet ile tamamlanmış ve anca ozaman tarih sanesinden çekilmişlerdir. Ama bu iyi bir özellik olarak görmeyen türk liderleri , ki ulu bilgekağan kitabelerinde buna değinmiş ve "Ey türk ulusu, sırtın kalın ve karnın tok olunca geleceği düşünmezsin" demiş, diye bilmiştir, adam türkün geleceği için kafapatlatmış, ve bu ileri görüşe ulaşmıştır, üstelik rahatı tamamen yerinde iken, çin ona haraç verirken... Kim bir laf konuşmasın, çünkü bu adamın atatürkten geri kalır yanı nedir?

Evet, devlet misyonu dedik, devlete gerek yok dedik, ve türklerin en büyük zaafı olan tok iken geleceği düşünmemek den bahsettik.

Türkler, büyük yöneticilerdir tanrı onları yönetme işi ile görevledirmiştir, türkün töresi bunu nasıl yapcağını anlatır, ama biz şimdi töre diye ağa dizisi dinliyor, sokata adam vuruyoruz niye? BAşka hangi millet bu kadar yönetici kalife komutan çıkartmış, Latinler mi ,yunanlıarmı, araplar mı?


Türkün yönetim başarılarını ölçmek için, devletlerin yıkılışınsa değil, yukarda değindiğim nedenler yüzünden, devlet yaşarken nasıl yönetildiğini incelmeliyiz. Tabi, bunu rus adamlara bırakmamalı biz yapmalıyız. Yüce ata bunun farkında olarak onurlu cumhuriyetin ilk yıllarında bu işe önem vermiş ama ne hikmet ise onun şanlı silah arkadaşları bu fikirleri bir kenara bırakıp okul tarih kitaplarını amerikalılara hazılatmışlardır....

Yine uzunca oldu ama benim için iyi oldu bu sayede düşünceler kayıt altına alına biliyor.

Tanrı Türkü Korusun.
Amin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bana Turk tarihinde devlet yonetimi ile unlu bir devlet adami soylermisiniz taninmish. Tum devlet buyukleri savashlari ile bilinir bizde taniniyorsa eger. Turk tarihinin en buyuk adamini tartishiyoruz bashka bir konuda 1 tane devlet adami yok ki devlet yonetimi ile unlu olsun hepsi yaptiklar savashlarla unluler. Bu bile bize bir fikir vermek icin yeterli olur. Turk tarihinde T.C de dahil olmak uzere tum devletler militter (Ordu-Devket) bir yapiya sahiptirler. Devlet Cafeinin de dedigi gibi ordunun arkasinida biraktiklarini toplar duzenler. Ordudan kabul gormeden kus ucmaz ki hala aynidir bu. Bu bizim devlet gelenegimizdir ve bundan sonra da pek deyishecegini sanmiyorum bunun cunki 1000lerce senedir ayni sekilde sure gelmish bir olay bu.

Cok diplerde bir not:
Bu arada deginmeden edemeyecegim,
Tanri Turku Korusun ve Amin kelimeleri ayni alanda pek dogru durmuyorlar. Allah Turk`u Korusun seklinde yazilsaydi Amin eklenebilirdi sonuna ama :NSRq:üXrüt:irht yazdiktan sonra sonuna amin eklemenin bir anlami yok :)[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iki
"Bana Turk tarihinde devlet yonetimi ile unlu bir devlet adami soylermisiniz taninmish. Tum devlet buyukleri savashlari ile bilinir bizde taniniyorsa eger"

Bak bilinir diyorsun, doğru diyorsun çünkü bilinmez bilmiyorsunuz bir nizamülmülk, bir vezir toyukuk... daha birçokları, sizde bilinmez diye bunlar türk büyüğü değilmi.
yukarda çokca değindim ve atatürke denk işler yapmış Bilge kağanın lafını eden çıkması niye bir düşün.

Ya arkadaşlar ziya gökalp okumadan ne türkü tartışıyoruz allah aşkına, onsuz türk anca rus kaynakları ile olur oda onlarınişine gelen sizin alnlatığınız biçimde olur. yani türk ho ho mağra adamı yukarda yazdığımı bir iyice kaynaklar bakarak bir göktürk anıtlarını okuyarak bir incele, sonra gel kanıt koy de ki bunlar yanlış eyvallah.

Ne demiş makber de şair "her yer karanlık,..."


ve kendinize sorun bu adamlar devleti yönetemiyecekler ise neden develt kurdular savaşları devleti kalkındırmak için yapmadılarsa, bu altınları bozkırın ortasında nereye harcadılar
her halde boğaza nazır saray yapmadılar ve ya vegasa gitmediler.


ne yaptılar biz ibret alalım diye taşa yazı yazdılar ama biz okumuyor ve neler konuşuyoruz.

ve sen bana söyle dünyada devlet yönetimi ile ünlü birilerini
Bak ben ikitane yumurtladım bile


Eylemlerimiz devam edecektir. Yaşasın şanlı Türk tarihi
amin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...