Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

feodalite?


LordParazit

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar tarih hocası feodalite yi araştırın dedi.google da aradım ama çok acayip siteler çıktı.Bana 1 sayfalık feodalite hakkında yazı yazarmısınız.Yarına lazım.Bu ödevi verirsem tarihten geçicem.Hayat meselesi.Yardım edin lütfennn.[signature][hline]Nick:daeth_ranger
lwl : 4x çok düşük :(
server: cypher
np: bahsetmeme gerek yok :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Son gün mü aklına geldi arkadaşım. Şimdi çek cezanı. Bütün gün ne yaptın ? Aradığın konu da her ansiklopedide çok ayrıntılı olmasa da yeralmalı.[signature][hline]Quisalan Elevas!
Our love, forever...

I`m in love with my lust
Burning angelwings to dust
I wish I had your angel tonight
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

(Bunu buldum fallahi..)
AYDINLANMA
FEODALİTE, DİN, DOGMATİZM VE AKP
Feodal kafa dogmatiktir:
Erkek egemendir.
Yaşlı egemendir.
Tarıma bağımlıdır.
Kölelik düzenine dayalıdır.
Toprak ağasının egemenliğinde varlığını sürdürür.
Kadın bu düzende ikinci sınıf insan, gençler ise değersizdir.
Tek tanrılı dinlerden önce de sonra da inanç, ağanın ve feodal düzenin yanında yer alır.
* * *
Tek tanrılı dinler bu feodal düzenin üzerine gelmiştir.
Böylece inanç sistemleri, feodal düzenin koruyucusu, pekiştiricisi, ve geliştiricisi olmuştur.
Tek tanrılı dinlerin en sonra geleni ve en genci olan Müslümanlıkta bile kölelere ve kölelik düzenine ilişkin kuralların oluşunun nedeni budur.
Tek tanrılı dinler ve tabii bu arada Müslümanlık, mevcut toplumsal yapının üzerine geldiğinden bu yapının pek çok ögesini benimsemek ve kurala bağlamak durumunda kalmıştır.
Bugün Türkiye'de ve dünyada karşımıza çıkan "türban" sorununun kökü olan "örtünme" dahil pek çok bireysel ve toplumsal eylem, aslında tek tanrılı dinlerin feodal yapıdan devir aldıkları geleneklere dayanır.
Örneğin, "türban" sorunu, değerli araştırmacı Muazzez İlmiye Çığ'ın açıkça gösterdiği gibi kökü Sümerlere kadar geriye giden ve sonradan bütün tek tanrılı dinlerin benimsediği, esas olarak pagan kültürüne ve feodaliteye dayanan bir gelenektir.
İşte Tarım Devrimi ile dünyaya egemen olan tek tanrılı dinler, feodal yapıyı ve bu yapının içindeki ilişkileri evrenselleştiren inanç sistemleridir.
Bu sistemler kaçınılmaz olarak "dogmatiktir".
"Dogmatizm", yani "sorgusuz sualsiz inanç" sadece tek tanrılı dinlerin niteliklerinden değil aynı zamanda feodal yapının gereklerinden de kaynaklandığı için, "sorgulamak", "kuşkuculuk", "gerçeği aramak" gibi eylemler hem dinsel açıdan hem de toplumsal ve siyasal sistem açısından en büyük suç ve günah sayılmış, cezası da ya yakılarak ya da kazığa çakılarak öldürülmek gibi en ağır biçimde verilmiştir.
* * *
Tek tanrılı dinlerle desteklenen feodal yapının dogmatizmi, Aydınlanma Hareketi ve Endüstri Devrimi ile yıkılmış, insanlık bilimin ışığında hem uzayın hem de kendi genlerinin sonsuz bilinmezliğindeki önemli keşif yolculuğuna çıkabilmiştir.
Türkiye, Osmanlı'nın kaçırdığı Aydınlanma Hareketi ve Endüstri Devrimi'ni Cumhuriyet dönemi ile Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yakalamaya çalışmış ama 1923-1945 arasında, 22 yılda gerçekleştirdiği atılımları, "Soğuk Savaş" başlayınca, 60 yıl boyunca yozlaştırmıştır.
Bugünkü AKP iktidarı, hem Osmanlı'dan gelen feodal kalıntıları hem de İslam'ın "Soğuk Savaş" döneminden günümüze aktarılan radikal siyasal yönelimlerini içinde barındıran bir nitelik taşımaktadır.
Çocuklarımıza "dogmatik eğitim veren" Kuran kurslarını destekleyen bu iktidar, bugün Milli Eğitim'de "çağdaş ve sorgulayıcı" bir müfredatın öncülüğünü yaptığını öne sürmektedir.
Böyle bir çelişki olanaklı mıdır?
Aynen Ceza Yasası'nda en büyük devrimi yaptığını öne sürerken çağ gerisi "zina suçunu" yeniden yürürlüğe koyma çabasıyla maskesinin düşmesi gibi, Milli Eğitimde de gerçek yüzü ortaya çıkmayacak mıdır?
Sorun, feodal yapının dinle desteklediği "dogmatik kafadadır".[signature][hline]- = There Is No Tomorrow = -
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazacaktım buraya da error verip durdu 2 saat önce kopyaladıım mesajı koyuyorum tekrar

said:
LordParazit, 13 Aralık 2005 23:21 tarihinde demiş ki:
...Bana 1 sayfalık feodalite hakkında yazı yazarmısınız.


Oha, bi de yazıyı biz mi yazalım sen kendin yapmaya üşendiğin şeyi başkası niye senin için yapsın :)
Ama sana kısaca açıklayayım.

Kısaca feodalite avrupada ortaçağda hüküm süren ve 1453 ve sonrasında topların geliştirilmesiyle yıkılan düzenidir. Temeli taa roma imparatorluğuna dayanır. Kavimler göçü ve öncesinde roma kendilerine göç eden ya da fethettikleri yerdeki kavimleri sınırlara ve merkezden uzak bölgelere koyar. Buradaki kavim başlarına da ünvan verir, bunlar o bölgeyi roma imparatoruna bağlı olarak kafalarına göre yönetirler, karşılığında da vergi verirler. Hem böylece bir saldırı olduğunda romaya iş düşmeden ya da düşecekse de vakit kazanmak açısından bu derebeyinin barbar ordusu karşı tarafı yıpratır, durdurur ya da yener. Bu sistem zamanla iyice gelişir ama yerlerin merkezden de uzak olmasından dolayı bir süre sonra merkezi otoritenin alehine döner. Derebeylerinin ve lordların güçlenmesi ve fethedilemez kaleler yapması sonucu kendi topraklarında koşulsuz hüküm sürmeleri, bağlı oldukları krallık ve kralların da bu lordlara muhtaç olduğundan artık krallardan daha büyük bir politik güce ulaşmalarıdır. Etraflarındaki topraklardaki köylüler bu lorda bağlıdır, onun malıdır. Krallar kendi ordularını da bu lordlar oluşturduğundan dolayı bu konuda çaresiz kalırlar. Ancak top geliştirilince ve o ulaşılmaz kaleler başlarına yıkılınca soylular yusuflar, merkezi otorite tekrar güçlenir.[signature][hline]Kalın odun zırh içindeki şovalye ruhu...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...